کتاب چک لیست اثر با ارزش و کابردی آتول گوانده
کتاب چک لیست نوشته آتول گوانده با زیر عنوان چگونه کارها را درست انجام دهیم، به ما میآموزد با نوشتن لیستی از کارها و تکمیل کردنشان، بتوانیم بهترین عملکرد را در برنامه ریزی های خود داشته باشیم. اگر فرصت خواندن کتاب را ندارید، پیشنهاد میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمشخصات کلی کتاب
زیر عنوان: چگونه کارها را درست انجام دهیم؟
نویسنده: آتول گوانده
مترجم: مریم شبیری
انتشارات: نوین
موضوع کتاب چک لیست
نویسنده کتاب جراح عمومی است و در این کتاب به اهمیت نوشتن لیست در انجام کارها اشاره کرده است. وی در این کتاب به برخی از اشتباهات پیش آمده در پزشکی پرداخته و برای رفع آنها نوشتن لیست را پیشنهاد میدهد.
او بیان میکند که استفاده از این روش تا چه اندازه میتواند از بروز اشتباهات بهطور مکرر جلوگیری کرده و روند کار را بهبود ببخشد. در این کتاب با بیان داستانهای مطرح شده در هر فصل به اهمیت نوشتن لیست پی خواهید برد.
بنابراین لازم است تا عادت لیست نوشتن را در خود ایجاد کنید. برای اینکه بدانید عادت چیست و چه تاثیری در زندگیتان دارد، پیشنهاد میکنم مقاله معنی عادت را بخوانید.
توصیه میکنم کتاب کار عمیق را نیز در کنار این کتاب و مقاله معنی عادت بخوانید.
مقدمه کتاب به زبان آتول گوانده
نویسنده، کتاب را اینگونه آغاز کرده است:
بدون شک ما انسانها جایزالخطا هستیم و حتی در انجام کارهایی که برای آن به دنیا آمده و مهارت کافی داریم نیز دچار خطا و اشتباه میشویم. حتی با وجود گسترش تکنولوژی، قدرت بدنی و ذهنیمان محدود است. بخش زیادی از دنیا و جهان از کنترل ما خارج است.
باید بدانیم که حوزه کنترل ما حوزههای بسیار کوچکی هستند که در آنها تنها 2 دلیل وجود دارد که شکست میخوریم. دلیل اول جهل است و دلیل دوم بیکفایتی. جهل به این دلیل اهمیت دارد که علم تنها درکی نسبی از جهان و چگونگی عملکردش به ما داده است.
مهمترین مشکل بیکفایتی است، دلیل دوم. کفایت به معنای اطمینان از استفاده درست و مداوم از اطلاعاتی است که در اختیار داریم. خطاهای ناشی از جهل را میتوان پذیرفت اما خطاهای ناشی از بیکفایتی را ابدا.
راهکار چیست؟
ما برای غلبه بر شکست به راهکار متفاوتی نیازمند هستیم. راهکاری که مبتنی بر تجربه بوده و در عین حال که از علم افراد بهترین استفاده را میکند، بتواند ناتوانی انکارناپذیر بشر را جبران کند. چنین راهکاری وجود دارد.
گرچه شاید سادگیاش مسخره به نظر برسد و حتی احتمالا برای عدهای از ما که سالهای سال را صرف ایجاد مهارتها و فناوریهای پیشرفته کردهایم، احمقانه به نظر بیاید. این راهکار، چک لیست است.
درباره نویسنده کتاب چک لیست
آتول گوانده جراح عمومی، محقق، استادیار دانشکده پزشکی و بهداشت و نویسندهای هندیتبار در ایالت بوستون است. وی دو جایزه ملی دریافت کرده و یکی از مشهورترین جراحان دنیا است.
این نویسنده در آخرین کتاب پر فروش خود نشان میدهد که ایده ساده نوشتن لیست، چه چیزی را در مورد پیچیدگی زندگی ما آشکار میکند و اینکه چطور میتوانیم از آن استفاده کنیم.
دیگر آثار وی
گوانده علاوه بر این کتاب، دو کتاب دیگر نیز نوشته است که تمامی آنها جزو پر فروشترینها هستند. اسامی آنها عبارتند از:
- یادداشتهای یک جراح درباره عملکرد و پیچیدگیها
- یادداشتهای یک جراح درباره یک علم ناقص
متن پشت جلد کتاب چک لیست
در پشت جلد کتاب نوشته شده است:
در آغاز قرن بیست و یکم وضعیت ما اینگونه است؛ ما دانش و معلومات خیرهکنندهای جمعآوری کردهایم. این دانش را در اختیار عدهای از با سوادترین، سختکوشترین و ماهرترین اعضای جامعه قرار دادهایم و این افراد از طریق همین معلومات، کارهای شگفتآوری انجام دادهاند.
با وجود این، همین دانش و معلومات اغلب قابل مدیریت نیست. شکستهای قابل اجتناب در بسیاری از حوزهها، صرفنظر از مایوس و تضعیفکننده بودنشان، خیلی رایج و دائمی هستند، از حوزه پزشکی گرفته تا امور مالی، بازرگانی و دولتی. دلیل آن بسیار واضح است.
حجم و پیچیدگی آنچه میدانیم از توانایی فردی ما برای اجرای درست، کامل و قابل اطمینان ما از این معلومات پیشی گرفته است. علم و دانش، هم ما را نجات داده و هم برایمان بار زیادی ایجاد کرده است. این به این معنا است که ما برای غلبه بر شکست، به راهکار متفاوتی نیاز داریم.
راهکاری که مبتنی بر تجربه بوده و در عین حال از علم افراد بهترین استفاده را کند و بتواند ناتوانی انکارناپذیر بشر را جبران کند. چنین راهکاری وجود دارد. این راهکار چک لیست است.
نظر دیگران در مورد کتاب
استیون لویت، نویسنده کتاب فریکونومیکس در مورد این کتاب میگوید:
«کتاب را بیوقفه خواندم. نه تنها پر از داستانهای جالب است، بلکه صادقانه بگویم که نوع تفکر مرا به دنیا تغییر داد. این کتاب بهترین کتابی است که طی این سالها خواندهام.»
فصلهای کتاب چک لیست
آتول گوانده کتاب را در 9 فصل نوشته است. در این بخش در مورد هر فصل بهطور مختصر توضیحاتی را ارائه میدهیم.
1)مشکل پیچیدگی شدید
علم و دانش برای انجام کارها وجود دارد. اما هر چقدر هم متخصص شویم، تعلیم ببینیم و مهارت کسب کنیم، باز هم مراحلی را از یاد خواهیم برد.
اگر در انجام کارها مهارت کافی نداشته باشید، چه میکنید؟ اگر فوق متخصصین اشتباه کنند، چه میکنید؟
2)چک لیست
برای بهتر انجام دادن کارها در اکثر مواقع به آموزش دیدن و کسب مهارتهای بیشتر هیچ نیازی نیست. بلکه تنها چیزی که مورد نیاز است، تهیه لیستی است که بتوان با استفاده از آن کارها را بهتر انجام داد و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرد.
3)پایان استاد بنا
لیستهای بررسی قادر هستند از هر کسی، حتی افراد مجرب، در برابر شکستهایشان در کارهای متعدد دفاع کنند.
باید بررسی کنیم که لیستها در چه موقعیتهایی میتوانند به ما کمک کنند و در چه موقعیتهایی نمیتوانند. تجربهها ارزشمند هستند اما قطعا کافی نیستند.
این موضوع را باید بپذیریم که ما با موضوعات متعدد و کارهای بسیاری محاصره شدهایم که وجود لیستها میتوانند کار را برای ما خیلی سادهتر کنند.
4)کتاب چک لیست :ایده
موضوع همیشگی لیستها، دیکته کردن دستورالعملهای لازم برای درست و به موقع انجام دادن کارها است.
با تهیه یک لیست کامل، میتوان پیچیدهترین شرایط را نیز تحتکنترل در آورد. بنابراین بهتر است بعد از حل هر مشکلی، لیستی از کارها و دستورالعملهای لازم تهیه کنیم تا در صورت به وجود آمدن مشکلی مشابه بتوانیم سریعتر، راحتتر و بهتر عمل کنیم.
حتی لازم است تا شرایطی که ممکن است به وجود بیاید را پیشبینی کنیم و برایش لیست تهیه کنیم. این کار میتواند آزادی، انضباط، مهارتها و تواناییهای تخصصی و گروهی را بالا ببرد.
5)اولین امتحان
برای بهبود بخشیدن به هر کاری، لازم است لیستی از کارها را تهیه کنیم تا بتوانیم از مشکلات احتمالی و هزینههای اضافی به راحتی جلوگیری کنیم.
برای مثال برای اینکه بتوانیم در شرکت خود بهترین بازدهی را داشته باشیم. میتوانیم به جای اینکه با پرداخت هزینه به کارمندان خود آموزش دهیم، لیستی از انجام کارهای ضروری و پر اهمیت را برای تکتک آنها تهیه کنیم.
6)کارخانه چک لیست
حتما لازم است برای نوشتن لیستی از کارها، در مورد نحوه نوشتن لیست هم اطلاعات کافی به دست آوریم. در غیر این صورت ممکن است با نوشتن لیستهایی بلند و غیر قابل درک، بیشتر کلافه و سردرگم شویم.
این کار باید به گونهای انجام شود که ذهن افراد را به فعالیت وادار کند.
7)آزمایش
حتما باید لیستهایی که برای انجام کارهای مختلف نوشته میشوند را در محیطهای آزمایشی امتحان کرد تا به میزان دقتشان پی برده و در صورت لزوم اصلاحات لازم را انجام دهیم. بنابراین نباید قبل از انجام آزمایشی و بررسی تمام موارد، لیستها را در اختیار دیگران قرار داد.
8)قهرمان عصر چک لیستها
هدف شما از نوشتن لیست نباید تنها این باشد که موارد را تیک بزنید و کار را سریعتر انجام دهید. بلکه باید فرهنگ کار تیمی و انضباط را قبل از شروع هر کاری بپذیرید.
ما موظف هستیم که برای مقابله با پیچیدگیهای دنیا این کار را انجام دهیم تا از تکرار مکرر اشتباهات جلوگیری کنیم.
9)نجات
لیستها را باید قبل از هر کسی، خودتان آنها را حداقل یکبار انجام داده و بررسی کنید. بهتر است برای هر کاری یک لیست جداگانه نوشته و اجرا شود.
اهمیت نوشتن لیست در بهبود زندگی
درست است که تهیه چک لیست میتواند انجام کارها را برای ما بهتر و سریعتر کند. اما نباید صرفا به آن بسنده کنیم و از آنالیز شرایط و اتفاقات اطراف خود غافل شویم.
به گفته آتول گوانده ، برای بهبود بخشیدن به اوضاع باید مدام شرایط را آنالیز کرده و لیست خود را کاملتر کنیم. زیرا همیشه ممکن است اتفاقاتی غیر منتظره رخ دهند و ما را کاملا غافلگیر کنند.
شما در چه مواردی از لیستها در زندگی فردی و اجتماعی خود استفاده میکنید؟
اگر این کتاب را خواندهاید در کامنتها نظر خود را برای ما بنویسید؟
دیدگاهتان را بنویسید