اشتباهات رایج در زبان بدن که برقراری ارتباط با دیگران را دچار مشکل میکنند
اشتباهات رایج در زبان بدن ، در برقراری ارتباط شما با دیگران در طول مذاکرات و سخنرانیها تاثیرات ناخوشایندی بر جای میگذارند. در این مقاله به شما میآموزیم تا انجام اینگونه اشتباهات را کاهش داده و تاثیر سخنانتان را دو چندان کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف زبان بدن
زبان بدن، نشاندهنده شخصیت و افکار است. به همین دلیل لازم است برای تاثیرگذاری روی دیگران و رسیدن به خواستههایتان، کنترل زیادی روی زبان بدنتان داشته باشید.
برای اینکه بتوانید بهتر با مبحث زبان بدن آشنا شوید، پیشنهاد میکنم خواندن مقاله زبان بدن چیست را از دست ندهید.
چرا باید اشتباهات زبان بدن را بشناسیم؟
برای اینکه بتوانید از زبان بدنتان به درستی استفاده کنید و برای بهبود بخشیدن به آن نهایت تلاش خود را به کار بگیرید، قبل از هر چیز باید بدانید که استفاده نادرست و اشتباه از زبان بدن میتواند اتفاقات جبرانناپذیری را برایتان به همراه داشته باشد. اشتباهاتی که روند زندگی و کسب و کارتان را به کلی تغییر دهد.
فراموش نکنید که برای برقراری ارتباط مؤثر با دیگران علاوه بر داشتن فن بیان مناسب، به زبان بدن نیز نیاز دارید. به عبارت دیگر نیاز دارید از زبان بدن خود در مصاحبههای شغلی، انجام مذاکرات، پیشرفت در کسب و کار، بیان خواستهها به اطرافیان و… استفاده کنید تا به موفقیت برسید.
اگر مهارت زبان بدن را ندانید و نتوانید به درستی از آن استفاده کنید، ممکن است:
- دیگران در مورد رفتارهایتان دچار سوءتفاهم شوند،
- حرفهایی که میزنید با رفتارها و حرکاتتان در تناقض باشند،
- کارهایی را ناخواسته انجام دهید که در برقراری ارتباط با دیگران اصلا به نفعتان نیست،
- احساس ناخوشایندی در طرف مقابلتان ایجاد کنید،
- و… .
اشتباهات زبان بدن و نشان دادن احساسات منفی
برای اینکه بتوانید احساسات منفی و حال بد خود را به گونهای کنترل کنید تا دیگران متوجه آن نشوند، باید به خوبی حرکات زبان بدن خود را بشناسید. در این بخش ابتدا علائم و نشانههایی که نشاندهنده احساسات منفی شما هستند را بیان میکنیم و در بخش بعدی به شما میآموزیم که با چه راهکارهایی این علائم را کنترل کنید.
1)احساس ترس
نشانههای ترس در زبان بدن:
- داشتن نگاه بهتزده،
- چشمان وحشتزده و گشاد شده،
- مالیدن کف دستها به یکدیگر،
- پریدن رنگ از چهره،
- لرزش بدن، به خصوص در دستها،
- و… .
2)احساس استرس و نگرانی
نشانههای استرس در زبان بدن:
- خاراندن اعضا،
- تکان دادن پاها،
- جویدن ناخن،
- نداشتن تماس چشمی با مخاطب،
- پنهان کردن دستها،
- دستهای گره خورده در هم،
- نگه داشتن دستها در حالت بسته،
- و… .
3)احساس کلافگی و خستگی
نشانههای خستگی در زبان بدن:
- نگاه کردن مدام به ساعت،
- ضرب گرفتن با انگشتان به روی میز،
- دست کشیدن به صورت، به خصوص دهان و بینی،
- مالیدن گوش،
- تکان دادن بدن و یا پاها،
- نگاه کردن به اطراف،
- و… .
لازم به ذکر است که تمام احساسات ما از رفتارها و حرکات ما قابل شناسایی هستند. در این بخش تنها به 3 مورد از آنها پرداختهایم و برای هر کدام نشانههایی را مطرح کردهایم تا به اهمیت زبان بدن در برقراری ارتباط با دیگران پی ببرید.
اشتباهات رایج در زبان بدن و برقراری ارتباط موثر
برای موفقیت در برقراری ارتباط با دیگران، لازم است تا اشتباهاتی که در ادامه بیان میکنیم را بشناسید و از انجام آنها دوری کنید. زیرا در حین صحبت تمرکز فرد مقابلتان به رفتارها و حرکات شما بوده و شما را توسط آنها مورد قضاوت قرار میدهد.
در کنار خواندن این مقاله، توصیه میکنم مقاله تکنیک های زبان بدن را حتما مطالعه کنید. در این مقاله توضیح دادهایم که برای برقراری ارتباط با دیگران باید چگونه رفتار کنید.
1)نحوه نشستن
نحوه نشستن و قرار گرفتن پاها و بالاتنه شما در زبان بدن بسیار مهم و تاثیرگذار است. اگر در مقابل دیگران شل و وارفته و یا قوز کرده و خمیده بنشینید و پاهای خود را از هم باز کنید، دیگران گمان میکنند که شما فردی بیقید بوده و به آنان بیاحترامی میکنید.
و اگر زیاد از حد خشک و به اصطلاح اتو کشیده بنشینید، شانهها و گردن خود را به سمت بالا نگه دارید و پاهای خود را جفت کرده و به هم فشار دهید، دو حالت اتفاق میافتد. یا دیگران گمان میکنند که شما فرد مغروری هستید و یا اینکه از رویارویی با دیگران استرس دارید و به سختی نفس میکشید.
راهکار چیست؟
برای اینکه بتوانید از قضاوتهای بیمورد دیگران جلوگیری کنید، سعی کنید به صورت عادی بنشینید، نه زیادی راحت و نه زیادی سفت و اتو کشیده. باید عضلات خود را از حالت انقباض آزاد کنید و گمان کنید که در مقابل اعضای خانواده و یا صمیمیترین دوست خود نشستهاید.
اگر به این فکر کنید که دیگران از همصحبتی با شما لذت میبرند و شما نیز تسلط کافی روی صحبتهای خود دارید، بدون شک نحوه نشستنتان تغییر خواهد کرد. زیرا میتوانید با این تصور استرس و نگرانی را از خود دوری کنید.
2)خاراندن اعضای بدن
افرادی هستند که در حین صحبت و فکر کردن در مقابل دیگران، بخشی از صورت و بدن خود را میخارانند بخشهایی مانند بینی، ساق دست، بازو، گوش و… .
شاید بگویید که این کار چه اشکالی دارد؟ به یاد داشته باشید که خاراندن اعضای بدن، نشاندهنده استرس است. به این معنی که هرگاه فردی در حال برقراری ارتباط با دیگران استرس و اضطراب زیادی داشته باشد، ناخودآگاه اعضای بدنش دچار خارش میشوند.
راهکار چیست؟
خارش اعضای شما به دلیل داشتن استرس کاملا طبیعی است. بنابراین قبل از برقراری هر ارتباطی حتما سعی کنید استرس و نگرانی خود را از بین ببرید.
اگر در طول صحبت نیز دچار خارش شدید، سعی کنید:
- حواس خود را به موضوع دیگری جمع کنید،
- نفس عمیق بکشید (البته بهطور نامحسوس)،
- آب بنوشید،
- مواد قندی مصرف کنید،
- و بیشتر به صحبتهای طرف مقابلتان دقت کنید.
اگر بتوانید قبل از شروع صحبت کمی ورزشهای هوازی انجام دهید و یا در صورت توان کمی پیادهروی کنید، به کاهش استرس خود کمک بسیاری خواهید کرد.
3)اشتباهات زبان بدن: نگاه کردن به ساعت
اگر در طول صحبتهای خود مدام به ساعت نگاه کنید، به فرد مقابلتان این احساس را منتقل میکنید که از حرفهای او خسته و کلافه شدهاید و یا قرار دیگری دارید که ممکن است دیر به آن برسید.
منظور ما این نیست که اصلا نباید در طول صحبت با دیگران به ساعت نگاه کنید و زمان را در نظر نگیرید، بلکه کاملا برعکس شما باید به زمان توجه داشته باشید. اما لازم است این کار را بهطور نامحسوس انجام دهید تا دیگران متوجه آن نشوند و احساس ناخوشایندی پیدا نکنند.
راهکار چیست؟
اغلب سخنرانان قبل از شروع سخنرانی خود از همکارانشان در سالن تقاضا میکنند که با اشارههایی نامحسوس زمان را به آنها نشان دهند تا لازم نباشد بهطور مستقیم به ساعت نگاه کنند و در مخاطبانشان احساس بدی ایجاد کنند. شما نیز میتوانید از فردی درخواست کنید که بعد از گذشت چند دقیقه ساعت را به شما یادآوری کند.
راه دوم نیز این است که قبل از شروع صحبت، مکانی را انتخاب کنید که بتوانید به راحتی و بدون جلب توجه به ساعت دیواری نگاه کنید. یا اینکه آلارم گوشی همراهتان را تنظیم کنید.
4)نحوه نگاه کردن به مخاطب
شما با نگاه کردن به خوبی میتوانید احساسات خود را به دیگران انتقال دهید و حتی صحبتهای دیگران را تایید یا رد کنید. در حقیقت شما باید در هنگام برقراری ارتباط بیش از هر چیز مراقب نحوه نگاه کردن خود باشید.
باید ارتباط چشمی با مخاطب خود برقرار کنید یعنی به جای نگاه کردن به اطراف و یا دستهای خود، مستقیم به چشمهای طرف مقابلتان نگاه کنید. این کار نشاندهنده اعتماد به نفس شما بوده و همچنین باعث به وجود آمدن اعتماد و اطمینان بین شما و طرف مقابل میشود.
راهکار چیست؟
برای برقراری ارتباط چشمی با دیگران به راهکارهای زیر توجه کنید:
- چشمان خود را در حدقه نچرخانید زیرا نشان میدهید از صحبتها کلافه و خسته شدهاید،
- به چشمان فرد مقابلتان نگاه کنید تا احساس ترس و اضطراب خود را پنهان کنید،
- زیر چشمی نگاه نکنید زیرا نشان میدهید که فردی خجالتی و با اعتماد به نفس پایین هستید،
- بیش از حد و ممتد به دیگران نگاه نکنید زیرا حس بدی را در او ایجاد خواهید کرد. به خصوص اگر دیدار اولتان باشد.
- اگر احساس کردید که فرد مقابلتان از تماس چشمی شما معذب و ناراحت است، به این کار ادامه ندهید،
- و… .
مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی را مطالعه بفرمایید تا بتوانید این مهارت مهم را بهتر بیاموزید.
5)اشتباهات زبان بدن: نحوه قرار گرفتن دستها
در طول صحبت با دیگران به نحوه قرار گرفتن دستهای خود دقت کنید. حرکات دست به راحتی میتوانند سوءتفاهم ایجاد کنند.
راهکار چیست؟
برای اینکه از به وجود آمدن هر سوءتفاهمی جلوگیری کنید:
- با انگشتان خود روی میز و یا دستتان ضرب نگیرید. زیرا این کار نشاندهنده استرس و یا کلافگی و خستگی شما است،
- دستهای خود را محکم در هم قلاب نکنید زیرا نشاندهنده ترس و استرس شما است،
- کف دستهای خود را به سمت پایین نگیرید. زیرا نشاندهنده کوتاه آمدن و ضعف شما در مقابل دیگران است،
- دست به سینه نباشید زیرا به فرد مقابل خود القا میکنید که اصلا صحبتهای او را قبول نداشته و از موضع خود کوتاه نمیآیید،
- ضعیف دست ندهید زیرا به فرد مقابل نشان میدهید که از اقتدار و اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستید،
- مشت خود را در مقابل دید دیگران گره نکنید زیرا نشان میدهید عصبانی هستید و یا مانند حالت دست به سینه بودن نشان میدهید که به صحبتهای طرف مقابلتان اهمیتی نمیدهید،
- دستهای خود را در حالت ضربدری قرار ندهید، زیرا این کار نشاندهنده بیعلاقگی به صحبتهای طرف مقابل است،
- دستهای خود را در جیب و یا پشت سرتان قرار ندهید، زیرا این احساس را به فرد مقابلتان منتقل میکنید که چیزی برای پنهان کردن دارید،
- و… .
6)نحوه قرار گرفتن پاها
نحوه قرار گرفتن پاهای شما در پذیرش صحبتها و بیانتان تاثیرگذار هستند. برای مثال زمانی را تصور کنید که به سخنرانی رفتهاید و سخنران در حالتی ایستاده که روی یک پای خود یله داده است، احساستان در مورد شخصیت سخنران در آن لحظه چگونه است؟ آیا او را با اعتماد به نفس و مقتدر میبینید یا فردی مغرور و بینزاکت؟
به همین دلیل است که شما باید مراقب نحوه ایستادن و نحوه قرار گرفتن پاهای خود باشید.
راهکار چیست؟
به راهکارهای زیر توجه کنید:
- در حالت ایستاده به پاهای خود یله ندهید و محکم و با اقتدار بایستید،
- در حالت ایستاده پاهای خود را بیش از حد از یکدیگر فاصله ندهید،
- پاهای خود را در حالت نشسته خیلی از یکدیگر باز نگذارید تا نشانندهید که به فرد مقابلتان بیاحترامی میکنید،
- پاهای خود را در حالت نشسته زیاد از حد جفت نکنید و به یکدیگر فشار ندهید زیرا نشاندهنده ترس شما خواهد بود،
- در حالت نشسته اگر پاهای خود را بیش از حد تکان دهید نشاندهنده ترس و اضطراب شما خواهد بود،
- و… .
7)نحوه خندیدن
در حین صحبت با دیگران باید طبیعی بخندید، نه مصنوعی و تنها از روی اجبار. فراموش نکنید که مخاطب به راحتی متوجه خنده مصنوعی شما خواهد شد.
راهکار چیست؟
برای اینکه طبیعی بخندید و احساس مثبتی در مخاطبتان ایجاد کنید، باید علاوه بر عضلات گونه شما، عضلات گوشه چشمتان نیز جمع شوند. به این معنی که باید گوشه چشمهایتان هم مانند گوشه لبهایتان کشیده شود.
بالا رفتن عضلات گونه و گوشه لب و نمایان شدن دندانها، تنها نشانه خندیدن نیست، در خنده از ته دل و نشان دادن احساس رضایت باید چشمانتان نیز بخندند.
میتوانید مقابل آینه بایستید و تمرین کنید تا به این موضوع پی ببرید. در حین خندیدن به چشمانتان توجه کنید.
از اشتباهات زبان بدن پرهیز کنید
همانطور که گفته شد برای برقراری ارتباط درست و موثر با دیگران، سعی کنید روی زبان بدن خود کنترل داشته باشید و از نبایدهایی که دیگران انجام میدهند، دوری کنید.
شما در برخورد با دیگران چه اشتباهاتی را از آنها دیدهاید که به سرعت نظرتان را تغییر داده است؟ آیا معتقد هستید که با زبان بدن به راحتی میتوان شخصیت دیگران را شناخت؟ نظر خود را در مورد نبایدهای رایج در زبان بدن در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید