تسلط بر زبان بدن در مصاحبه شغلی از هر حرکت احمقانه ای به خوبی جلوگیری میکند
زبان بدن در مصاحبه چه تاثیری در موفقیت شما دارد؟ آیا تنها اطلاعات شما برای پذیرش در شغل موردنظرتان کافی نیست؟ چرا باید در مصاحبههای شغلی به نحوه رفتار و زبان بدن خود دقت کنید؟
در این مقاله سعی کردهایم به این سوالات پاسخ دهیم. مقاله را با دقت بخوانید تا بتوانید در مصاحبههای شغلی، شغل مورد علاقه خود را به دست آورید و از همان ابتدا نظر دیگران را به خود جلب کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleلازمه یادگیری نکات زبان بدن در مصاحبه شغلی
برای اینکه بتوانید در شغل دلخواه خود مورد پذیرش قرار بگیرید، علاوه بر مدرک تحصیلی و برخورداری از اطلاعات پیرامون آن شغل، باید روی زبان بدنتان کنترل داشته باشید. بدون شک مانند هر کس دیگری دوست دارید از همان ابتدای کار، روی تکتک مصاحبهکنندهها تاثیر مثبت بگذارید تا علاوه بر رسیدن به شغل موردنظرتان، بتوانید محبوبیتی بین افراد داشته باشید.
این نکته را همواره به یاد داشته باشید که در ابتدای ورود به جلسه مصاحبه تنها کمتر از 1 دقیقه فرصت دارید تا نظر مثبت دیگران را به خود جلب کنید و فراموش نکنید که دیگران در این چند ثانیه تنها با توجه به زبان بدنتان در مورد شما قضاوت میکنند.
باید از ابتدای ورود خود را به گونهای نشان دهید که:
- اعتماد به نفس بالایی دارید،
- برای رسیدن به این شغل اشتیاق دارید،
- از معلومات بالایی برخوردار هستید،
- هیچگونه ترسی از مواجه شدن با افراد ندارید،
- به ارحتی میتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید،
- فردی اجتماعی و خوشرو هستید،
- و… .
برای اینکه بتوانید اطلاعات کافی در مورد زبان بدن را به دست آورید، توصیه میکنم حتما مقاله زبان بدن چیست را بخوانید.
زبان بدن در مصاحبه شغلی باید چگونه باشد؟
در این بخش قصد داریم به 9 نکته طلایی اشاره کنیم که با استفاده از آنها بتوانید تاثیر بسیار خوبی در مصاحبهها از خود بهجای بگذارید.
1)قبل از وارد شدن
نکاتی که باید قبل از وارد شدن آنها را رعایت کنید:
- بهتر است با دست خالی و بدون وسیله زیاد به اتاق مصاحبه وارد شوید، بنابراین وسایل غیرضروری خود را در قسمت پذیرش بگذارید،
- اگر لباس ضخیمی به تن دارید، قبل از ورود آن را در بیاورید تا روی صندلی احساس راحتی کنید،
- در قسمت پذیرش بایستید تا در نظر دیگران قویتر جلوه کنید. به این معنی به گونهای بایستید که نشاندهنده عدم ترس شما باشد، یعنی محکم و استوار،
- میتوانید در هنگام ایستادن دستهای خود را در پشتتان قرار دهید که نشاندهنده اعتماد به نفس شما است. یا میتوانید نوک انگشتانتان را روی یکدیگر قرار دهید،
- قبل از وارد شدن کمی آب بنوشید تا استرستان کاهش پیدا کرده و خشکی گلویتان رفع شود.
به عبارت دیگر باید در قسمت پذیرش به گونهای بایستید و رفتار کنید که نشاندهنده انتظار شما برای ورود به اتاق مصاحبه باشد. مطمئن باشید که تمام حرکات شما قبل از ورود به اتاق مصاحبه به دقت بررسی میشود و با توجه به آنها مورد قضاوت قرار میگیرید.
2)نحوه ورود به اتاق مصاحبه
نحوه وارد شدنتان به اتاق مصاحبه نشاندهنده نوع رفتار و شخصیت شما است. زمانیکه مسئول پذیرش و یا همان منشی دفتر به شما اجازه ورود میدهد، باید بدون اندکی معطلی وارد اتاق شوید.
اگر برای ورود به اتاق کمی تعلل به خرج داده و این پا و آن پا کنید، ترس خود را از مصاحبه نشان خواهید داد. حتی بدتر از آن انرژی منفی از شروع مصاحبه به سراغتان خواهد آمد.
در حین ورود سر و شانههایتان را بالا بیاورید و محکم و با اطمینان گام بردارید.
توصیه تونیا ریمن، نویسنده کتاب قدرت زبان تن: «هنگام راه رفتن باید شانههایتان به عقب کشیده شده و گردنتان برافراشته باشد. هر گامی که بر میدارید باید تقریبا 30 تا 60 سانتیمتر بلندی داشته باشد. مستقیما به سمت کسی که برای ملاقاتش آمدهاید بروید، در حالی که هر قسمت از بدن شما نیز به سمت او نشانه میرود. در نهایت نیز حتما باید تماس چشمی گاها منقطع داشته باشید.»
3)زبان بدن در مصاحبه شغلی : نزدیک شدن به افراد
در برخی از مصاحبهها شما با یک فرد روبهرو هستید و در برخی دیگر با چندین نفر. اما نحوه رفتار و نزدیک شدنتان به آنها هیچ تفاوتی ندارد. در اینجا فرض میکنیم که شما با چندین نفر در اتاق مصاحبه مواجه خواهید شد.
اگر وارد اتاق شدید و اشخاص در حال صحبت با یکدیگر بودند، یا مشغول انجام کارهای خود بودند، گوشی در دست داشتند و…، شما باید به آرامی و با اطمینان وارد اتاق شوید و مقابل آنها قرار بگیرید. سپس اگر وسیلهای در دست دارید، زمین بگذارید و با افراد دست بدهید و در جای خود بنشینید.
با این کار اعتماد به نفس و عزت نفس خود را به دیگران نشان میدهید و به آنها به طور غیر مستقیم میگویید که انتظار ندارید شما را منتظر نگه دارند و زمان برایتان اهمیت زیادی دارد. بنابراین بهتر است اندکی تند راه بروید و قدمهای خود را با فاصله یکسانی از تنظیم کنید.
4)نحوه دست دادن
مهمترین کاری که در ابتدا انجام میدهید و شخصیت خود را به صورت غیر کلامی نشان به دیگران نشان میدهید، نحوه دست دادن شما است. برای دست دادن درست و اصولی:
- کف دست خود را به صورت مستقیم نگه دارید،
- به همان اندازهای دست طرف مقابلتان را فشار دهید که دست شما را فشار میدهد، نه کمتر و نه بیشتر،
- اجازه دهید تا فرد مقابلتان دست شما را رها کند،
- دست خود را روی دست دیگران قرار دهید زیرا این کار تسلط شما را نشان میدهد و نشاندهنده احترام است،
- مستقیم روبهروی فرد قرار نگیرید و از آن طرف میز به او دست ندهید. در هنگام دست دادن باید در کنار فرد قرار بگیرید و یا اندکی زاویه ایجاد کنید،
- در هنگام دست دادن نامخانوادگی فرد مقابل را به زبان بیاورید.
5)زبان بدن در مصاحبه شغلی : هنگام نشستن
سعی کنید صندلی خود را در زاویه 45 درجه با افراد مقابلتان قرار دهید. اگر صندلی که روی آن نشستهاید گردان نیست، زاویه نشستن خود را تغییر دهید.
اگر به صورت مستقیم و بدون هیچ زاویهای روبهروی فرد مقابلتان بنشینید، جلسه حالتی توبیخگونه به خود میگیرد. در این صورت احساس میکنید که مورد بازخواست فرد مقابلتان قرار گرفتهاید.
نکته دیگر نیز این است که اگر صندلی شما راحتی و کاناپه است، نباید به گونهای بنشینید که در صندلی فرو بروید و به سختی بتوانید از زبان بدن خود استفاده کنید. در اینگونه مواقع توصیه میکنیم که در صورت امکان، قسمت لبه صندلی را برای نشستن انتخاب کنید.
6)کنترل هیجانات
باید بتوانید خود را خونسرد، آرام و مطمئن نشان دهید تا مورد قضاوت دیگران قرار نگیرید. بسیاری از افراد از شرکت در مصاحبهها ترس دارند و ترس خود را به خوبی در حرکاتشان نشان میدهند. ترس داشتن در مصاحبه امری کاملا طبیعی است. اما شما میتوانید به راحتی آن را مهار کنید.
برای رفع ترس و استرس خود در مصاحبه شغلی، مقاله ترس از صحبت در مصاحبه کاری را مطالعه بفرمایید. با کنار گذاشتن ترس و استرس خود میتوانید در حین مصاحبه موفقتر عمل کنید.
7)زیاد تکان نخوردن
میزان تکان خوردن و استفاده از حرکات دست خود را کنترل کنید. زیرا تکان خوردن زیاد نیز نشاندهنده ترس و عدم اعتماد به نفس و تسلط شما است. اگر به دقت به افراد قدرتمند نگاه کنید، آنها اصلا زیاد از حد تکان نمیخورند.
بهتر است برای کنترل خود از حرکت دادن انگشتانتان استفاده کنید. این کار باعث میشود تا تمرکز خود را تنها به حرکات دستتان معطوف کرده و بیش از حد تکان نخورید. البته این کار را به گونهای انجام دهید که مصاحبهکنندهها متوجه آن نشوند.
8)زبان بدن در مصاحبه شغلی : رعایت فاصله
به حریم اشخاص احترام بگذارید، به خصوص اگر به عنوان مصاحبهشونده در جمعی حضور دارید. این نکته را به خاطر بسپارید که اگر فردی را برای اولینبار ملاقات میکنید، بهتر است بیشترین فاصله را با او داشته باشید. در غیر این صورت آن فرد نسبت به شما گارد گرفته و عقبنشینی میکند.
میتوانید برای تشخیص درست فاصله به واکنش طرف مقابلتان دقت کنید. اگر فرد بلافاصله به پشتی صندلی خود تکیه میدهد و یا از حرکاتی مانند ضرب گرفتن انگشتان خود روی میز استفاده میکند، باید بدانید که میزان فاصله را رعایت نکردهاید.
البته به این نکته هم باید توجه داشته باشید که فاصله بیش از اندازه نشاندهنده ترس و استرس شما است. باید حد اعتدال را رعایت کنید.
9)زل نزدن به دیگران
باید با فرد مقابلتان تماس چشمی برقرار کنید، اما دقت کنید که هیچگاه زل نزنید. زل زدن احساس بدی را در فرد مقابلتان ایجاد میکند.
برای برقراری تماس چشمی اصولی بهتر است هر از چندگاهی به وسیلهای که در دست دارید و یا به میز مقابل خود نگاه کرده و دوباره به چشمهای فرد مقابلتان نگاه کنید. اگر در مقابل چندین مصاحبهکننده قرار داشتید کارتان آسانتربوده و میتوانید برای جلوگیری از زل زدن و معذب کردن فرد، به افراد مختلف نگاه کنید.
مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی را حتما مطالعه کنید. در این مقاله به بیان فواید و تکنیکهای لازم برای یادگیری این مهارت پرداختهایم.
10)نحوه قرار گرفتن پاها
هنگان نشستن روی صندلی، پاهایتان را در کنار یکدیگر روی زمین بگذارید تا به دیگران نشان دهید که فردی متواضع و نفوذپذیر هستید.
هیچگاه در طول مصاحبه پاهای خود را روی یکدیگر قرار نداده و روی صندلی لم ندهید. زیرا این کار از نظر دیگران نشاندهنده بیاحترامی و بیادبی، تکبر داشتن و غیر قابل نفوذ بودن است. به عبارت دیگر شما نشان میدهید که فردی آموزشپذیر نبوده و بیش از حد به آموختهها و رفتارهای خود مطمئن هستید.
11)زبان بدن در مصاحبه شغلی: حرکات دستها
در طول صحبتهای خود در مصاحبه، کف دستهای خود را مدام رو به بالا قرار دهید. به گونهای که دیگران کف دستهای شما را ببینند. این کار نشاندهنده صداقت، تعهد و مسئولیتپذیری شما نسبت به حرفهایی است که عنوان میکنید.
دقت کنید که اصلا نباید در طول مصاحبه دستهای خود را از دیگران پنهان کنید. زیرا این کار احساس بیاعتمادی را در طرف مقابلتان ایجاد میکند.
12)هنگام گوش دادن به صحبتها
در هنگام گوش دادن به صحبتهای دیگران، سر خود را تکان دهید. این کار به دیگران نشان میدهد که شما به خوبی در حال گوش دادن به صحبتها هستید و آنها را تایید میکنید. البته توجه داشته باشید که این کار را بیش از حد و یا کمتر از حد معمول انجام ندهید. سعی کنید اعتدال را حفظ کنید.
یکی دیگر از راهکارهایی که به دیگران نشان دهید در حال گوش کردن به صحبتهایشان هستید، این است که حرفهایی که گوش دادهاید را دوباره تکرار کنید و یا سوالاتی مرتبط بپرسید.
13)هنگام خروج از اتاق
برای اینکه بتوانید با همان اطمینانی که وارد اتاق شدهاید، خارج شوید بهتر است کارهای زیر را به دقت انجام دهید:
- اگر وسیلهای به همراه دارید به آرامی و با دقت جمع کنید،
- اگر صمیمتی بینتان ایجاد شد میتوانید مجددا دست بدهید،
- پشت لباس خود را حتما صاف کنید و سپس به دیگران پشت کنید،
- هنگامیکه به در نزدیک شدید به آرامی بچرخید و لبخند بزنید،
- و در نهایت اگر هنگام ورود در اتقا بسته بود حتما آن را ببندید.
زبان بدن در مصاحبه شغلی لازمه موفقیت
اگر بتوانید تمام 13 موردی که در بالا بیان کردهایم را در مصاحبههای شغلی خود رعایت کنید، شک نداشته باشید که میتوانید تا اندازه زیادی از دیگر رقبایتان جلو باشید. تمرین کردن این موارد میتوانند در موفقیت شما نقش بسزایی داشته باشند.
به این نکته نیز توجه کنید که علاوه بر زبان بدن باید سعی کنید تکنیک های بهبود فن بیان را بیاموزید، اعتماد به نفس و عزت نفستان را افزایش دهید، احساسات خود را کنترل کنید، ترس و استرستان را کاهش دهید، اطلاعاتتان را افزایش دهید، در مورد شرکت و مدیران آن اطلاعات کافی به دست بیاورید و… .
به نظر شما چه موارد دیگری را میتوان در مورد زبان بدن در مصاحبههای شغلی به این مقاله اضافه کرد؟
اگر تجربهای از مصاحبههای شغلی خود دارید، خوشحال میشویم در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید