زبان بدن در سخنرانی برای انتقال مفاهیم به مخاطبان نقش بسزایی دارد
نقش زبان بدن در سخنرانی به اندازهای زیاد است که درصد زیادی از موفقیت سخنرانها را به خود اختصاص میدهد. در این مقاله نحوه صحیح و اصولی استفاده از زبان بدن را بهطور کامل توضیح میدهیم تا بتوانید از آن بهرهمند شوید.
به این نکته مهم دقت کنید که اهمیت دادن و توجه به زبان بدن، تنها مخصوص سخنرانان نیست. بلکه همه افراد برای تاثیرگذاری صحبتهایشان روی دیگران، نیاز به یادگیری این مهارت ارزشمند دارند. بنابراین هیچ تفاوتی ندارد که قصد داشته باشید با یک نفر صحبت کنید یا دو نفر و یا صدها نفر، شما برای رساندن منظور خود به دیگران به زبان بدنتان نیاز دارید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleزبان بدن چیست؟
رساندن منظور خود به دیگران با استفاده از ایما و اشاره، بدون استفاده از کلام را زبان بدن گویند.
زبان بدن به شما کمک میکند تا در موقعیتهایی که نمیتوانید از کلامتان استفاده کنید، منظور خود را به راحتی به دیگران انتقال دهید.
از طرف دیگر نیز زبان بدنتان گویای شخصیت شما است و دیگران شخصیت و احساسات شما را از حرکات و رفتارهایی که در حین صحبت با آنها از خود بروز میدهید، قضاوت میکنند. به همین دلیل است که به خوبی باید به تکنیکها و ترفندهای زبان بدن آگاهی داشته باشید ت امورد قضاوتهای نادرست قرار نگیرید.
برای خواندن مطالب بیشتر و کاملتر، پیشنهاد میکنم خواندن مقاله زبان بدن چیست را از دست ندهید.
پیشنهاد ویژه
برای اینکه بتوانید به سخنرانی حرفهای تبدیل شوید، دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی به شما کمک بسزایی میکند. دوره را به صورت رایگان دانلود کنید تا از آموزشهای آن بهرهمند شوید.
اهمیت و نقش زبان بدن در سخنرانی
به این سوال صادقانه پاسخ دهید: «اگر قرار باشد به عنوان سخنران در جمعی حاضر شوید و در مورد موضوع خاصی صحبت کنید، بیشتر زمان خود را روی محتوایی که قرار است ارائه دهید، صرف میکنید و یا به برنامهریزی برای استفاده صحیح از زبان بدنتان میپردازید؟»
به یقین میتوانیم بگوییم که درصد زیادی از افراد به زبان بدن خود هیچ توجهی نداشته و بیشتر زمانشان را صرف محتوا و متن صحبتهایشان میکنند. مگر افرادی که برای تبدیل شدن به سخنرانی ماهر، آموزش میبینند و یا در این زمینه کتاب میخوانند.
باید بدانید که زبان بدن سخنرانها از اهمیت ویژهای برای مخاطبان برخوردار است. زیرا:
- شما اولین تصویری هستید که مخاطب میبیند،
- مخاطب شخصیت شما را از حرکات بدنتان میشناسد و شما را قضاوت میکند،
- با زبان بدنتان، میزان اعتماد به نفستان را به مخاطب نشان میدهید،
- مخاطب به این نتیجه میرسد که شما سخنرانی حرفهای هستید یا مبتدی،
- ترس و استرستان را میتوانید با استفاده از این مهارت کنترل کنید،
- توانایی کنترل احساسات خود را خواهید داشت،
- و از همه مهمتر میتوانید با مخاطبانتان ارتباط مؤثر برقرار کنید.
بنابراین برای سخنران حرفهای شدن شما به یادگیری این مهارت نیاز دارید تا بتوانید منظور خود را به خوبی به مخاطبانتان انتقال داده و نتیجه مثبتی دریافت کنید.
آموزش تکنیکهای نقش زبان بدن در سخنرانی
برای استفاده درست و به موقع از زبان بدن در حین صحبت با دیگران و به طور کلی سخنرانیها، تکنیکهای زیر را به دقت استفاده کنید.
1)ارتباط چشمی برقرار کنید
نگاه کردن مستقیم به چشمهای دیگران از همان ثانیههای آغازین از اهمیت ویژهای برخوردار است. زیرا با این کار به مخاطبانتان نشان میدهید که از اعتماد به نفس، عزت نفس و معلومات بالایی برخوردار هستید و هیچ ترس و اضطرابی از موقعیتی که در آن قرار گرفتهاید، ندارید.
در سخنرانیهایی که افراد زیادی حضور دارند، بهطور حتم شما نمیتوانید به چشمهای تک تک افراد حاضر در سالن نگاه کنید. برای عملکرد بهتر تنها کافی است مانند حروف انگلیسی M، N و یا W با مخاطبان تماس چشمی برقرار کنید.
با این کار افراد احساس میکنند که شما به همه مخاطبان توجه داشته و به کل سالن اشراف کامل دارید. این حرکت سر را هر دفعه از یک قسمت سالن شروع کنید تا بتوانید با افراد مختلف ارتباط چشمی برقرار کرده و از ایجاد برخی سوءتفاهمات مانند توجه بیش از اندازه به یک نفر جلوگیری کنید.
در مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی، تمام نکات و تکنیکهای لازم برای رسیدن به این توانایی را بهطور کامل توضیح دادهایم. از خواندن این مقاله ارزشمند غافل نشوید.
2)لبخند بزنید
بدون شک با افرادی مواجه شدهاید که به نظرتان سختگیر و غیر قابل نفوذ بودهاند اما زمانی که به شما لبخند زدهاند، به کلی نظرتان در موردشان تغییر کرده است. این مورد یکی از شگفتیهای لبخند زدن است.
برای اینکه بتوانید تعامل بهتری با مخاطبانتان داشته باشید و توجه آنها را به صحبتهای خود جلب کنید، لازم است همواره در طول صحبت لبخند به لب داشته باشید. زیرا در این صورت مخاطبانتان نیز به شما لبخند زده و احساس بهتری نسبت به شما و صحبتهایتان پیدا میکنند.
فراموش نکنید که لبخند زدن به شما کمک میکند تا تاثیر بیشتری روی مخاطبانتان داشته باشید، بهخصوص در حین سخنرانی. با لبخند زدن میتوانید هیجان و اشتیاق کافی را برای شنیدن صحبتهایتان در مخاطب ایجاد کنید.
3)نقش زبان بدن در سخنرانی :صاف بایستید
نحوه قرار گرفتن پاهای شما حتما باید بهطور مستقیم و در راستای بدنتان باشد. دقت داشته باشید که اصلا نباید روی یک پای خود تکیه دهید و یا در حالت ایستاده پاهای خود را به صورت ضربدری قرار دهید.
نکته مهم این است که اگر پاهایتان را همراستا با بدنتان قرار دهید، تسلط کاملتری به موضوع مورد بحث دارید، میتوانید راحتتر در همه جای سن و سالن حرکت کنید، میتوانید به خوبی بر همه جای سالن اشراف داشته باشید و از همه مهمتر به دلیل به دست آوردن اعتماد به نفس بیشتر، احساس انرژی بیشتری کنید.
برای صاف ایستادن لازم است شانهها را به سمت عقب بکشید، شکمتان را منقبض کنید، قفسه سینه را جلو بدهید و چانه خود را به سمت بالا بگیرید تا سر و گردنتان نیز رو به بالا قرار بگیرد. این نحوه ایستادن به مخاطب ثابت میکند که اعتماد به نفس بالایی دارید و سخنرانی مبتدی نیستید.
4)از دستهایتان به خوبی استفاده کنید
مهمترین تکنیک در زبان بدن، حرکت دستها است. زیرا دستها بیش از دیگر اعضای بدن میتوانند منظور و احساسات ما را به دیگران انتقال دهند. برای اینکه بتوانید در حین صحبت با دیگران از دستهای خود به خوبی استفاده کنید، میتوانید یکی از روشهایی که در ادامه بیان میکنیم را انتخاب کرده و به کار ببرید:
- میتوانید گمان کنید که توپی در دست داشته و دستهای خود را به همان صورت نگه دارید. این روش، راحتترین روشی است که اغلب افراد از آن استفاده میکنند. این حالت نشان میدهد که شما کاملا به موضوع مسلط هستید.
- دستهای خود را در چارچوب بدنتان حرکت دهید. برای این کار تصور کنید که جعبهای در مقابل قفسه سینه و شکمتان قرار دارد که نباید در حین صحبت آن را رها کنید.
- برای اینکه بتوانید استرس خود را پنهان کنید، میتوانید دستهایتان را به شکل هرمی قرار دهید. به این صورت که انگشتان هر دو دست خود را به یگدیگر مماس کرده و در مقابلتان قرار دهید. این روش باعث میشود تا دستهای خود را بیش از حد حرکت ندهید.
- کف دستهای خود را به دیگران نشان دهید و آنها را از چشم دیگران پنهان نکنید. نشان دادن کف دستها، نشانه صداقت و راستگویی شما است.
5)نقش زبان بدن در سخنرانی :راه بروید
ابدا در طول سخنرانی خود در یکجا ثابت نایستید و راه بروید. در صورت امکان نیز بهترین حالت این است که اگر برای جمع زیادی در حال صحبت هستید، حداقل یک بار از روی سن پایین بیایید و در بینشان حرکت کنید.
اگر در طول سخنرانی یکجا بایستید، چشم و ذهن مخاطب خسته شده و بهجای گوش دادن به صحبتهای شما در اندک زمانی حواسش به مسائل پیرامون جلب میکند. بنابراین لازم است روی سن حرکت کنید تا چشم و ذهن مخاطب نیز با شما همراه شود.
حتما دقت داشته باشد که مدت زمان زیادی را پشت تریبون نایستید و از آن به عنوان سنگر استفاده نکنید. تریبون مانعی در مقابل شما و مخاطبانتان است.
توصیه میکنم قبل از شروع سخنرانی به سالن بروید و روی سن راه بروید تا بتوانید تمام نقاط سن و سالن را بشناسید و نقاط کور را تشخیص دهید. با شناخت سن و سالن میتوانید برای راه رفتنتان نیز برنامهریزی دقیق داشته باشید.
6)به اسلایدها اشاره کنید
اگر در زمان سخنرانی از اسلاید استفاده میکنید، حتما باید هر چندگاهی به سمت اسلایدها برگشته و با دست به آنها اشاره کنید.
این کار باعث میشود تا تمرکز و حواس مخاطب را به صحبتهای خود جلب کرده و نشان دهید که اسلایدها را برای فهم بهتر تهیه کرده و مخاطبانتان باید به آنها توجه کنند.
برای اینکه بتوانید اسلایدهایی حرفهای با پاورپوینت بسازید و نکات مهم را بیاموزید، مقاله اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت را مطالعه کنید.
7)نقش زبان بدن در سخنرانی :لباس مناسب بپوشید
پوشیدن لباس مناسب در سخنرانی یکی از مهمترین مواردی است که در زبان ما تاثیر بسزایی میگذارد. لباس سخنرانی نیز شامل کفش، زیورآلات، ساعت، کت و شلوار یا مانتو شلوار و… است.
اگر لباسی انتخاب کنید که بیش از اندازه برایتان تنگ و یا گشاد باشد، بدون شک در حین سخنرانی احساس آسایش و راحتی نخواهید داشت. به این معنی که اگر لباس تنگ بپوشید، نمیتوانید به راحتی از زبان بدنتان استفاده کنید و در مقابل انتخاب لباس گشاد نیز میتواند تمام حرکات شما را از دید مخاطبان بپوشاند.
مهمترین نکته این است که شما باید در انتخاب لباس مناسب بسیار دقت کنید. زیرا لباس نامناسب باعث قضاوت نادرست مخاطبان نسبت به شما نیز خواهد شد. برای انتخاب پوشش مناسب، مقاله پوشش و لباس مناسب سخنران به شما کمک میکند.
8)احساسات خود را کنترل کنید
این نکته را همواره به یاد داشته باشید که احساسات شما در تمام حرکات بدنتان مشهود است، به خصوص حالتهای چهره. برای مثال زمانی که احساس عصبانیت میکنید، صورتتان قرمز میشود، حرکت دستهایتان شدیدتر میشود، تندتر نفس میکشید و… .
به همین دلیل باید بتوانید احساسات خود را در حین صحبت کردن با دیگران به خوبی کنترل کنید تا مخاطب پی به احساسات شما در آن لحظه نبرد. به خصوص زمانی که در مقابل چندین نفر در حال صحبت و سخنرانی هستید.
تاثیر و نقش زبان بدن در ابتدای سخنرانی
مهمترین نکته و موضوعی که هیچگاه نباید آن را از یاد ببرید این است که در شروع سخنرانی تنها چند ثانیه فرصت دارید تا نظر مخاطب را به خود جلب کنید. در دقایق ابتدایی مخاطب به دقت به تمام حرکات شما توجه میکند، به خصوص اگر شما را برای اولین بار ملاقات میکند.
اغلب افراد هیچ برنامهریزی مشخصی برای شروع سخنرانی خود ندارند و به اهمیت آن پی نبردهاند. شما با دانستن این موضوع به خوبی میتوانید از دیگران متمایز شوید. بنابراین به خوبی به زبان بدن خود قبل از شروع صحبت دقت کرده و برای آن برنامه ریزی کنید.
برنامهریزی برای تک تک حرکاتی که در ابتدا انجام میدهید، الزامی است. زیرا میتوانید به خوبی توجه مخاطب را از این راه به ادامه صحبتهای خود جلب کنید.
اشتباهات رایج زبان بدن در سخنرانی
در برابر مواردی که در بالا به آنها اشاره کردهایم، به عنوان یک سخنران باید مراقب اشتباهات مهم و اساسی که اغلب سخنرانان انجام میدهند، باشید. زیرا انجام اینگونه اشتباهات توجه مخاطب را به خود جلب کرده و به کلی میتواند نتیجه سخنرانی را با شکست مواجه کند. این اشتباهات رایج عبارتند از:
- هرگز نباید دستهای خود را از دید دیگران پنهان کرده و یا در جیبتان فرو کنید،
- در حین صحبت به سقف سالن و یا اطرافتان نگاه نکنید،
- اگر وسیلهای در دست دارید، با آن بازی نکنید،
- پشت خود را به مخاطبانتان نکنید،
- زیاد راه نروید و تقلا نکنید،
- بیش از حد دستهای خود را تکان ندهید،
- به ساعت و یا برگهای که برای سخنرانی آماده کردهاید، بیش از اندازه نگاه نکنید،
- مدام به موها و یا لباس خود را درست نکنید،
- دست به سینه نایستید،
- با انگشت به مخاطبان اشاره نکنید،
- حدالامکان روی صندلی ننشینید،
- بیش از اندازه به یک نفر نگاه نکنید،
- چشمان خود را در حین صحبت ریز نکنید،
- فاصله خود را با مخاطبانتان حفظ کنید،
- و از زدن لبخند مصنوعی خودداری کنید.
این مقاله مناسب چه افرادی است؟
همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردهایم، شما نباید حتما سخنران باشید تا این مقاله برایتان مفید باشد. شما در صحبت و انتقال منظورتان به یک نفر نیز به استفاده از زبان بدنتان نیاز دارید.
اما حرفهها و مشاغلی هستند که بیش از دیگران به یادگیری این تکنیک نیاز دارند. مشاغلی مانند:
- وکلا،
- خبرنگاران،
- بازیگران،
- مجریهای تلویزیون،
- سخنرانها،
- مدیران،
- و معلمان و اساتید دانشگاه.
بنابراین اگر به این حرفهها مشغول هستید، باید بدانید که حتما باید اصول استفاده از زبان بدن را در حین صحبت با دیگران بیاموزید تا بتوانید در شغلتان موفقیت بیشتری کسب کنید.
نقش زبان بدن در سخنرانی را جدی بگیرید
زبان بدن تان در حین صحبت نقش مهمی در ارائه و انتقال مفاهیم شما به مخاطبانتان دارد. به همین دلیل اگر بتوانید به خوبی از آن استفاده کند، مطمئنا به موفقیت خواهید رسید و در غیر این صورت اگر نتوانید از آن استفاده کنید، سخنرانی شما با شکست مواجه خواهد شد.
بنابراین زمان زیادی را صرف یادگیری این مهارت و کنترل زبان بدنتان کنید و سعی کنید از قبل برنامهریزی دقیقی برای تمام حرکاتتان داشته باشید. البته قبل از این کار لازم است تا به خوبی با حرکات و حالات زبان بدن خود آشنا شده و بتوانید بر تمام آنها مسلط شوید.
به نظر شما افرادی که در حال صحبت کردن و ارائه مطالب خود به دیگران هستند، علاوه بر تکنیکهای بیان شده، لازم است چه تکنیکهای دیگری را مورد توجه قرار دهند؟ نظر خود را در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار زیبا بود خوشم امو
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید