15 روش برای داشتن فن بیان قوی و جذاب
فن بیان قوی ، عنصری موثر در برقراری ارتباط و رسیدن به موفقیت است. با خوب صحبت کردن میتوانید افراد مختلف را در کوتاهترین زمان متقاعد کرده و به اهداف خود نزدیکتر شوید. اگر میخواهید به این موفقیت برسید، پیشنهاد میکنم ما را در این مقاله همراهی کنید تا با روش های تقویت فن بیان آشنا شوید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleهدف از یادگیری مهارت فن بیان
همه ما میدانیم که انسان تنها موجودی است که قدرت تکلم و موهبت خندیدن دارد. زمانی این تواناییها نمود پیدا می کنند که به بهترین نحو از آنها استفاده شود و به صورت هنر در آید؛ هنر فن بیان.
این هنر از اهمیت زیادی برای ما برخوردار بوده و میتوان به راحتی با آموزش و تمرین آن را آموخت و در زندگی به کار برد.
نحوه صحبت کردن و کلام هر فرد در هر جایگاهی که باشد حتی در بین دوستان و آشنایان، در روابط اجتماعی و رسیدن به خواستهها و آرزوهایش نقش مهم و اساسی دارد. پیشنهاد میکنم حتما در این زمینه آموزش ببینید.
اگر به دنبال مقالاتی در این زمنیه هستید، نکات و تکنیک های بیان شده در مقالات فن بیان و تکنیک های بهبود فن بیان به شما کمک بسزایی میکند. اگر به دنبال این هستید که حرفهایتر آموزش ببینید و بهتر پیشرفت کنید، دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را حتما دانلود کنید.
چرا آموختن مهارت فن بیان قوی برای همه افراد لازم است؟
متاسفانه هر چه زمان میگذرد، فن بیان افراد با مشکلاتی جدیتری روبهرو میشوند. همه ما با کسانی برخورد داشتهایم که با وجود تحصیلات بالا و جایگاههای مهم اجتماعی، مشکل فن بیان داشته و از همصحبتی با آنها ابدا لذت نبردهایم.
این مشکل در برخی از مجریها و گویندگان رادیو و تلویزیون، گزارشگرها، دوبلرها و… نیز دیده میشود. باید همانگونه که به نحوه لباس پوشیدنمان اهمیت میدهیم، به نحوه صحبت کردن و فن بیانمان نیز اهمیت دهیم. زیرا برخورداری از بیان مناسب بسیار مهمتر از ظاهر مناسب است. داشتن بیان خوب و واضح نشاندهنده شخصیت، منش، سواد و معلومات افراد است.
مطلبی جذاب در مورد فن بیان قوی کودکان
جالب است بدانید که همه ما در دوران کودکی مطابق با قوانین طبیعی و بهدرستی رفتار میکنیم. اگر روند به صدا در آمدن تا به حرف افتادن کودکان را بررسی کنیم، متوجه میشویم که نحوه باز کردن دهانشان هنگام گریه کردن، بلندی صدا و تنفس شکمی با اصول فن بیان هماهنگ است.
اگر طفل از جانب بزرگترها با کلمات تحکمآمیزی مثل هیس، ساکت شو، یواشتر و… مورد سرزنش قرار نگیرد، صدایش همانند سایر تواناییهای روحی و جسمی، در مسیر معمولی خود رشد میکند. بنابراین در برخورد با کودکان مراقب رفتار و حرفهای خود باشید تا آنها را سرکوب نکنید.
فواید برخورداری از مهارت فن بیان
داشتن فن بیانی گیرا و جذاب فواید بسیاری دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس،
- موفقیت در مصاحبه شغلی،
- انتقال کامل پیام صحبتها به مخاطب،
- موفقیت در روابط اجتماعی و ازدواج،
- افزایش درآمد و پیشرفت در کسب و کار،
- رسیدن به خواستهها و آرزوها،
- بیان صحیح خواستهها به دیگران،
- و… .
روش های موثر برای تقویت فن بیان قوی
در ادامه روشهایی را برای شما عنوان میکنیم که با توجه به آنها میتوانید به فن بیان دلخواه خود دست پیدا کنید.
1)داشتن اعتماد به نفس
اعتماد به نفس در داشتن بیان عالی و منحصربهفرد، نقش بسزایی دارد. لازم است به این نکته توجه کنید که اعتماد به نفس اکتسابی است و عوامل مختلفی مانند سلامت عمومی بدن، تغییر باورها، تجسم خلاقانه و مهمتر از همه نیاز به آگاهی، در آن نقش دارند.
بنابراین به راحتی میتوان با کمک راههای موثر اعتماد به نفس خود را افزایش داد.
راههای افزایش اعتماد به نفس عبارتند از: اصلاح باورها، کسب عادات مفید، دوری از نگرانیهای واهی و داشتن روحیه شاد، رفع کمرویی و خجالتی بودن و در نهایت تسلط بر خویشتن.
اگر برای افزایش اعتماد به نفس خود قصد مطالعه کتاب دارید، توصیه میکنم مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس را بخوانید. در این مقاله به معرفی بهترین کتابها در این زمینه پرداختهایم.
2)برخورد درست با مخاطب
با شناخت سطح فرهنگ و علایق مخاطب و همچنین صداقت داشتن در سخنان و ایجاد یک گفتگوی آرامشبخش میتوانید با مخاطب ارتباط خوب و موثری برقرار کنید.
از مهمترین مهارتهای سخنران برای داشتن فن بیانی قدرتمند و جذاب ، شناخت مخاطب است. با داشتن این مهارت، میتوانید بیشترین تاثیر را بر شنونده بگذارید.
هرگاه بتوانید سطح فرهنگ و علایق مخاطب خود را بسنجید، به راحتی میتوانید موضوع مناسبی را برای گفتگو انتخاب کرده و به همصحبتی عالی تبدیل شوید.
3)فن بیان قوی : احساساتی کردن مخاطب
با استفاده از فن بیان میتوانید مخاطب خود را احساساتی کرده و به خوبی به اهدافتان برسید. البته ابدا نباید با استفاده از این مهارت از دیگران سوءاستفاده کنید.
برای اینکه بتوانید به این مهارت مهم برسید، توصیه میکنم مخاطب خود را در صورت امکان با نام کوچک صدا بزنید (در صورت امکان به این معنی است که مخاطب از شما بزرگتر و یا جنس مخالفتان نباشد). این روش باعث میشود در کسری از ثانیه او را با خود همراه کنید. زیرا افراد بهترین کلمهای که دوست دارند از زبان دیگران بشنوند، اسمشان است.
4)یادگیری آداب صحبت کردن
آداب صحبت کردن لازمه یادگیری چند نکته مهم است که عبارتند از: اول فکر بعد صحبت، زیبا سخن گفتن (مانند شروع صحبت با کلمات و جملات زیبا یا استفاده از شعر در طول صحبتهای خود)، بهکار بردن نام مخاطب در حین صحبت (بسته به شرایط)، با حوصله گوش دادن به صحبتهای مخاطب، تشویق کردن طرف مقابل، دیدن مسائل از دید مخاطب، برخورد محترمانه، واضح صحبت کردن و رعایت حریم دیگران.
با یادگیری این آداب و به کار بردن آنها در هم صحبتی با دیگران، به خوبی میتوانید به فردی محبوب در نظر آنان تبدیل شوید.
5)داشتن صدای خوب
صدای خوب، مهربان، با اعتماد به نفس، رسا و واضح، لازمه داشتن فن بیانی گیرا است. صدا باید احساسات و عواطف را منتقل کند. عوامل موثر بر صدا عبارتند از محیط زیست، خانواده، وضعیت بدنی، گوش، شخصیت و سواد. صدا باید بدون تنش و فشار باشد و به مخاطب حس بدی منتقل نکند.
مقاله تغییر صدا به شما کمک میکند تا صدای خود را صدایی دلنشین تغییر دهید.
6)سلامتی عمومی بدن و بهداشت صدا
سلامت عمومی بدن و بهداشت صدا به عواملی مانند تنفس شکمی (به معنای دم گرفتن از بینی و بازدم از دهان)، ورزش، خنده، تغذیه مناسب، مصرف مایعات، مصرف نکردن دخانیات و رفع عادتهای نامناسب مانند صدای تحکمآمیز، داد زدن، گریه کردن با صدای بلند، جیغ زدن و قهقه زدن بستگی دارند.
7)فن بیان قوی : خواندن شعر و ادبیات
تاثیر ادبیات بر داشتن بیان خوب و قوی در یادگیری معانی، توانایی ادای صحیح لغات روزمره و کاربرد آنها در جمله است. این امر باعث میشود تا از به کار بردن لغات و اصطلاحات عامیانه و بیپایه اجتناب کنیم.
با توسل به ادبیات به راحتی میتوان سخنان خود را با شعر، ضربالمثل، کلمات و جملات قصار، زیبا و دلنشین ساخت.
8)رها کردن ترسها
یکی از مهمترین روش های تقویت فن بیان ، رها کردن ترس است. ترسی که باعث میشود از صحبت در جمع گریزان بوده و تنهایی را ترجیح بدهیم.
اگر در حین صحبت کردن ترس داشته باشیم:
- صدای رسا و واضحی نخواهیم داشت،
- در بیان عقاید و علایق خود مشکل خواهیم داشت،
- نخواهیم توانست حق خود را به خوبی از دیگران بگیریم،
- به فردی خجالتی و درونگرا تبدیل خواهیم شد،
- و… .
برای اینکه بتوانید ترس خود را در حین صحبت کنار بگذارید و به راحتی در هر موقعیتی صحبت کنید، مقاله دلایل ترس از سخنرانی و تمرینات ترس از سخنرانی را حتما مطالعه کنید.
9)غیرمنتظره بودن
اگر بتوانید در طول صحبتهای خود غیرمنتظره باشید و مخاطب را غافلگیر کنید، در ذهن مخاطب ماندگارتر خواهید بود. بسیاری از افراد اگر با صحبتهایی مواجه شوند که برایشان تکراری بوده و چندین بار آن را شنیدهاند، دیگر مایل به گوش دادن به صحبتهای شما نخواهند بود.
بنابراین در صورت استفاده از مطالب غیرمنتظره و جدیدی که مخاطب را به تعجب و تفکر وادار کند، میتوانید به عنوان فردی شناخته شوید که فن بیان قوی و جذابی دارد.
10)ایجاد شور و اشتیاق در مخاطب
زمانیکه بتوانید با فن بیان خود اشتیاق و هیجان را در مخاطب برانگیخته کنید، بدون شک در برقراری ارتباط موفق خواهید بود.
برای این کار ابتدا به این نکته فکر کنید که مخاطب به چه موضوعی علاقه دارد. این کار باعث میشود در طول صحبت، مخاطب نیز با شما همراهی کرده و در مورد موضوع مورد بحث صحبت کند و نظر خود را با شما در میان بگذارد.
البته نکتهای که باید به آن توجه کنید، داشتن اطلاعات کافی در این زمینه است. اگر اطلاعات کافی در مورد موضوع نداشته باشید، بدون شک نمیتوانید به سوالات مخاطبانتان به خوبی پاسخ دهید.
11)محکم صحبت کنید
اگر به صحبتهای خود ایمان داشته باشید که معتبر و صحیح هستند، محکم صحبت میکنید. بنابراین بهتر است قبل از هر چیز از صحبتهای خود مطمئن شده و سپس اطلاعاتتان را با دیگران به اشتراک بگذارید.
اگر در جواب این سوال که «از صحبتهای خود چقدر مطمئن هستید؟» تردید کنید، مخاطب دیگر حاضر نخواهد بود با شما همصحبت شده و به صحبتهایتان گوش دهد. زیرا این اتفاق اعتماد او را نسبت به شما از بین خواهد برد.
12)تمرکز داشتن
مهمترین قانون موفقیت در داشتن فن بیان قوی ، تمرکز است، به این معنی که شما باید تمام نیروی خود را روی یک نقطه متمرکز کنید و مستقیما به سراغ همان نقطه رفته و به چپ و راست منحرف نشوید.
اگر مایل هستید در حین انجام هر کاری تمرکز کافی داشته باشید، مقاله افزایش تمرکز را بخوانید. در این مقاله به معرفی راههایی موثر برای افزایش تمرکز پرداختهایم.
13)با مخاطب ارتباط برقرار کنید
در طول صحبتهای خود به مخاطب اجازه دهید که صحبت کند و نظراتش را با شما در میان بگذارد. با این کار شما به خوبی میتوانید با او ارتباط برقرار کنید.
بعضی از افراد در هنگام صحبت کردن دوست دارند متکلموحده باشند و ابدا اجازه صحبت کردن را به دیگران نمیدهند. اینگونه افراد خیلی زود توجه مخاطب را از دست داده و آنها را کلافه میکنند. تلاش کنید در همصحبتی با دیگران، اینگونه عمل نکنید.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر، مقاله ارتباط مؤثر را حتما بخوانید.
14)مخاطب را بخندانید
شوخطبع باشید و آن را تمرین کنید. این روش برای جذب مخاطب بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل افراد شوخطبع در جمع خانواده و دوستانشان محبوبتر از دیگران هستند.
اما نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که شوخیهای خارج از عرف و بیادبی را با شوخطبعی اشتباه نکنید. همانطور که مخاطب میتواند از سخن شما بخندد، به همان اندازه هم میتواند ناراحت شود.
شوخی کردن مانند یک شمشیر دو لبه است. برای استفاده از این روش حتما به سن و سال مخاطبانتان و موقعیتی که در آن قرار دارید، توجه کنید.
15)مطالعه کنید
تا میتوانید مطالعه کنید و در حیطه تحصیلی خود، متخصص شوید. توصیه نمیکنم در همه زمینهها مطالعه داشته باشید، البته این کار بسیار خوبی است. اما توصیه میکنم قبل از هر چیز در حیطه تخصصی خود، فردی باسواد شوید تا دیگران با خیالی آسوده بتوانند از شما سوال بپرسند و با شما همصحبت شوند.
جملاتی زیبا و دلنشین در مورد فن بیان قوی
در این بخش جملاتی را برایتان مینویسیم تا با خواندن آنها به اهمیت یادگیری روش های تقویت فن بیان پی ببرید.
- کسی که میخواهد بیان خود را تغییر دهد، در درجه اول باید در طرز فکرش تجدید نظر نماید.
- به همه چیز توجه کن، به عدم توجه هم توجه کن؛ یعنی توجه کن که متوجه نیستی.
- حواسپرتی بزرگترین دشمن اشخاصی است که قصد رسیدن به بالاترین تواناییهای ذهنی خود را دارند. هر چیزی که موجب انحراف توجه شما از موضوع موردنظرتان گردد، عامل حواسپرتی است.
- اندیشه کن، سپس سخن گوی تا از لغزش دور باشی.
- همانگونه که تاثیر موسیقی بر احساسات و روحیه آدمی انکارناپذیر است، کلام فصیح نیز نه تنها دست کمی از آن ندارد، بلکه در مقاطعی بسیار کارسازتر است.
صرف وقت و هزینه برای داشتن فن بیان قوی
هر کسی میتواند با صرف اندکی هزینه و زمان، به سادگی ظاهر خویش را آراسته نماید ولی توجه داشته باشید که برای موفقیت در کسب و کار و محبوبیت بین افراد، تنها داشتن بیان عمیق و شیوا لازم است، که رسیدن به این امر نیازمند صرف زمان برای انجام تمرینات و پشتکار فراوان خواهد بود.
اگر موفقیت در روابط دوستانه، خانوادگی و شغلی برایتان مهم است، پیشنهاد میکنم از امروز برای یادگیری مهارت فن بیان اقدام کنید. به نظر شما استفاده از چه روش های دیگری برای تقویت فن بیان لازم است؟
اگر در زمینه استفاده از روشهای بالا سوالی در ذهن دارید، خوشحال میشویم در کامنتها با ما در میان بگذارید. با کمال میل شما را راهنمایی میکنیم.
دیدگاهتان را بنویسید