6 روش کاربردی برای آموزش فن بیان و سخنوری
در این مقاله با آموزش فن بیان و سخنوری در خدمت شما هستیم. این مطلب برای کسانیکه قصد دارند گام موثری در تقویت فن بیان خود بردارند، بسیار کاربردی است.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleفن بیان چیست؟
فن بیان درواقع همان توانایی صحبت کردن است. وقتی شما بتوانید با دیگران به وسیلهی استفاده از گفتار، ارتباط برقرار کنید از فن بیان استفاده کردهاید. فن بیان آن چیزی است که به شما کمک میکند تا بتوانید منظورتان را به مخاطب برسانید. به عبارت سادهتر، همان توانایی سخنوری است که در مکالمات روزمره به کار میرود.
پیشنهاد میکنم بعد از خواندن مقالهی پیشرو، به مطالعهی مقالهی زیر بپردازید.
3 اصل مهم در آموزش فن بیان
در اینجا قصد داریم سه اصل مهم را برای آموزش فن بیان عالی معرفی کنیم:
1-تلفظ درست کلمات و عبارات
برای شروع آموزش یادگیری و تقویت فن بیان لازم است، تلفظ درست کلمات و عبارات را بدانید. به این منظور میتوانید کتاب بخوانید و یا به کتابهای صوتی گوش دهید.
2-استفادهی به جا از دستور زبان
حتما شنیدهاید که میگویند فلانی حرفهای قشنگی میزند، اما قشنگ حرف نمیزند. اگر به دستور زبان آگاه باشید و بدانید کجا بهتر است مکث کنید، کجا از تکیهکلام استفاده کنید و جای درست اصطلاحات مختلف و فعلها را بدانید، مطمئناً میتوانید زیباتر از قبل صحبت کنید.
3-تنفس صحیح
یکی از اصول اصلی آموزش فن بیان ، تنفس صحیح و کامل است. شما باید به خوبی نفس بکشید تا بتوانید درست صحبت کنید. تنفس صحیح به شما کمک میکند، آرامش بیشتری حین صحبت داشته باشید و در عین حال از من من کردن و کش دادن الکی حروف و کلمات بکاهید.
اهمیت فن بیان در چیست؟
فن بیان یکی از ابتداییترین و مهمترین ابزارهای ما برای برقراری ارتباط با دیگران است. برای آنکه بتوانیم نیازهای خود را بیان کنیم، از خودمان دفاع کنیم، حقمان را بگیریم، مهرورزی کنیم و به بیان عقاید و نظرات خود بپردازیم به توانایی فن بیان و سخنوری نیاز داریم. اما فن بیان محدود به همینها نیست. فن بیان تأثیرهای زیادی در زندگی ما میگذارد از جمله:
1-توانایی بیان عقاید
فن بیان به ما کمک میکند بتوانیم عقاید خود را، هرچند با مخالفت بسیاری مواجه باشد، بیان کنیم. در اهمیت آموزش فن بیان ، همین بس که میتوانیم به کمک آن، در اهمیت آموزش فن بیان، همین بس که میتوانیم به کمک آن، بدون ناراحت کردن دیگران به آنها نه بگوییم و کارهایی را که واقعاً توانایی انجام آن را نداریم قبول نکنیم.
2-توانایی ارتباط موثر با خانواده
فن بیان مهارتی نیست که فقط در کنفرانسهای دانشگاه و یا پایاننامه به کار ما بیاید. فن بیان به ما کمک میکند تا بتوانیم در خانه و خانواده، با همسر و فرزند و پدر و مادر خود ارتباطی خوب و موثر برقرار کنیم. هرچقدر بتوانیم زیباتر صحبت کرده و منظورمان را کاملتر بیان کنیم، میتوانیم از به وجود آمدن تنشها و سوءتفاهمها جلوگیری کنیم.
3-توانایی همراه کردن دیگران با خود
مهمترین اهمیت فن بیان همین است که به کمک فن بیان خوب و موثر میتوانیم دیگران را با نظر و عقیدهی خود همراه کنیم. مثلا در فروشندگی میتوانیم به راحتی دیگران را متقاعد کنیم تا محصول ما را بخرند. پس آموزش فن بیان و سخنوری در سطوح مختلف زندگی برای ما مفید خواهد بود.
6 روش کاربردی برای آموزش فن بیان
در ادامه 6 روش کاربردی را شرح میدهیم که به ما در یادگیری فن بیان، کمک بسزایی میکند:
1-گوش دادن
به صحبتهای دیگران به خصوص کسانیکه به نظر شما خوب و دلنشین صحبت میکنند، گوش کنید. لحنشان را به خاطر بسپرید و از تکیهکلامهایشان الگوبرداری کنید. به یاد داشته باشید که نباید حرف زدن دیگران را تقلید کرده و سبک خودتان را از خاطر ببرید. بلکه فقط نقاط قوت صحبتهای دیگران را یاد بگیرید و با سبک حرف زدن خودتان تطبیق دهید.
2-افزایش اعتماد به نفس
یکی از مهمترین روشهای آموزش فن بیان ، تقویت اعتماد به نفس است. برای این کار میتوانید در مورد کسانی که فن بیان خوبی دارند و سخنرانیهای مهمی برگزار میکنند مطالعه کنید. متوجه خواهید شد که بعضی از آنها روزی شنیدهاند که هرگز یک سخنران خوب نخواهند شد و برخی حتی لکنت زبان داشتهاند. پس به خود و تواناییهایتان ایمان داشته باشید.
3-مطالعه
مطالعه و خواندن کتابها با موضوعات مختلف، به شما در داشتن دایرهی لغات گسترده کمک قابل توجهی میکند. با بهرهگیری از دایرهی لغات، روانتر صحبت کرده و کمتر مِن و مِن خواهید کرد. اگر نمیتوانید کتاب بخوانید، گوش دادن به کتاب صوتی در حین کار نیز به شما کمک خواهد کرد تا دایرهی واژگان خود را بزرگتر کرده و در نتیجه فن بیان و سخنوری بهتری داشته باشید.
4-کنترل استرس و اضطراب
برای آموزش فن بیان ، کنترل استرس اهمیت ویژهای دارد. برای موفقیت در سخنوری و توانایی استفادهی به موقع از آن، باید استرس خود را کنترل کنید. این کار باعث ایجاد آرامش در هنگام صحبت در جمع میشود. برای این منظور میتوانید از صحبت مقابل آینه و یا در جمع دوستان خود شروع کنید.
5-شروع مکالمات کوتاه
سعی کنید در برقراری ارتباط با دیگران به خصوص افرادی که به تازگی با آنها روبرو شدهاید شروع کنندهی مکالمه باشید. این مسأله، هم به از بین رفتن استرس شما کمک میکند و هم دایرهی واژگان و اصطلاحات شما را به چالش میکشد. یادتان باشد در این تمرین، لازم است مکالمه را طوری ادامه دهید که خودتان و طرف مقابل خسته نشده و به ادامهی مکالمه راغب باشید.
6-آرام و شمرده صحبت کردن
یکی از اصول آموزش فن بیان همین است که بتوانید آرام آرام و شمرده صحبت کنید. موقع حرف زدن عجله نداشته باشید، تمرین کنید آرام حرف بزنید. از اهمیت فن بیان و سخنوری همین است که بتوانید آنقدر آرام و شمرده صحبت کنید که دیگران به شنیدن صحبتهای شما راغب باشند.
قدم اول برای شروع آموزش فن بیان
برای آنکه از همین لحظه آموزش فن بیان و سخنوری خود را شروع کنید و قدمی برای بهتر شدن فن بیان خود بردارید. یک متن سخنرانی ساده در مورد خود و ویژگیهایتان بنویسید و آن را مقابل آینه برای خودتان اجرا کنید. نترسید، با خودتان صادق باشید و از آرزوها و رویاهایتان بگویید. مطمئن باشید اگر خودتان حرفهایتان را دوست داشته باشید و با تمام احساسی که دارید صحبت کنید، مخاطب نیز از شنیدن حرفهای شما به وجد خواهد آمد.
یکی دیگر از مولفه های موفقیت شما، افزایش اعتماد به نفس است. پیشنهاد می کنم مقاله معرقی کتاب های اعتماد به نفس را بخوانید.
دیدگاهتان را بنویسید