معرفی کتاب انسان در جست و جوی معنا اثر ویکتور فرانکل
انسان در جست و جوی معنا اثر ویکتور فرانکل ، یکی از بهترین کتابها در زمینه روانشناسی است.
مطمئنا اسم اردوگاه اجباری آشویتس را شنیدهاید. (اردوگاه کار اجباری رژیم نازی و کورههای آدمسوزی در جنگ جهانی دوم، تنها به جرم یهودی بودن). این کتاب روایت زندگی و نجات یافتن دکتر فرانکل از این اردوگاه است، روایت «درد از دست دادن»، «تلاش برای زنده ماندن»، «درد تحقیر» و… . در این مقاله به بررسی اهداف و نتایج این کتاب میپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleدرباره کتاب
کتاب در سال 1946 منتشر شد و بیش از 9 میلیون نسخه از آن، در طول زندگی دکتر فرانکل به فروش رسید. به 24 زبان ترجمه و 73 بار تجدید چاپ شده است.
کتاب از دو بخش تشکیل شده، بخش اول درباره خاطرات دکتر فرانکل از اردوگاه آشویتس و چگونه تحمل کردن آن شرایط سخت و دشوار و بخش دوم راهکارها و تلاشهایش برای زنده ماندن و بیان مکتب تخصصی او به اسم لوگوتراپی یا معنادرمانی است.
دکتر فرانکل زمانیکه در اردوگاه زندانی بود، والدین، همسر و برادرش را از دست داد، بنابراین با توجه به گفتههای خودش درد از دست دادن را به خوبی میفهمد. او با بیان دردهایش در این کتاب، به مخاطب میفهماند که چگونه میتوان این حجم از درد و رنج را تحمل کرد، زنده ماند و معنای زندگی را درک کرد.
در کنار خواندن این کتاب ارزشمند به شما پیشنهاد میکنم محصول وبینار مسیر موفقیت را دانلود کنید تا بتوانید بهتر از دیگران مسیر را طی کرده و به خواستهها و اهدافتان برسید.
مشخصات کتاب انسان در جست و جوی معنا
نویسنده: ویکتور فرانکل
مترجم: امیر لاهوتی
انتشارات: جامی
درباره نویسنده کتاب انسان در جست و جوی معنا
ویکتور فرانکل استاد عصبشناس و روانپزشک دانشگاه وین است و از آغاز دوران فعالیتش در دانشگاه، بعد گذراندن شرایط وحشتناک اردوگاه و رهایی از آن، به دنبال تعریف هر انسانی از معنای زندگی خویش و دلیل ادامه حیات بوده است. وی را میتوان پدید آورنده لوگوتراپی (معنادرمانی) دانست.
گاهی از بیمارانی که از دردها و اضطرابهای کوچک و بزرگ خود شکوه داشتند، میپرسید: «چرا خودکشی نمیکنید؟» و با شنیدن پاسخهایشان راهی برای روش درمان آنها به دست میآورد. دکتر فرانکل عقیده داشت در زندگی هر انسانی، نکتهای پنهان وجود دارد! یافتن این نکتهها و رشتههای از هم گسیخته در زندگی یک فرد و نقشی پایدار از معنا و مسئولیت، همان روش دکتر فرانکل به معنای لوگوتراپی است. خود او درباره پدیده لوگوتراپی میگوید: «اگر زندگی کردن رنج بردن است، پس برای زنده ماندن باید ناگزیر معنایی در رنج بردن یافت.»
او مخالف سرسخت رواندرمانی بود و عقیده داشت: «رفتار درمانگران باعث میشود آدمها مانند حیوانات و به صورت ماشین فیزیولوژیک تحلیل شوند، در صورتی که در لوگوتراپی به بُعد معنوی انسانها اهمیت داده میشود.»
1.انگیزه نوشتن کتاب انسان در جست و جوی معنا
چند سال قبل از نوشتن این کتاب توسط دکتر فرانکلی، در فرانسه یک نظرخواهی عمومی برگزار شد و نتیجه نشان داد که 89% از افراد معتقدد که انسان چیزی لازم دارد تا با آن زندگی کند و 61% گفتند که کسی یا چیزی در زندگیشان وجود دارد که حاضر هستند برایش بمیرند.
دکتر فرانکل بعد از دیدن این نتایج و تحقیقات و بررسیهایش، تصمیم گرفت داستان زندگی خود را در زمینه پیدا کردن معنا در زندگیاش در این کتاب بازگو کند.
2.دیگر آثار نویسنده کتاب انسان در جست و جوی معنا
وی تاکنون بیش از 30 عنوان کتاب درباره معناگرایی و معنادرمانی نوشته است. اما متاسفانه از بین این 30 عنوان تنها 8 عنوان به انگلیسی و 3 عنوان آن به فارسی ترجمه شدهاند که عناوین آن عبارتند از:
- انسان در جست و جوی معنای غایی
- معنادرمانی
3.فصلهای کتاب
- بخش نخست: سرگذشتی در اردوگاه کار اجباری
- بخش دوم: معنای اساسی لوگوتراپی
بخشهایی از کتاب انسان در جست و جوی معنا، اثر ویکتور فرانکل
-اکنون اگر کسی از ما در مورد حقیقت گفته داستایوسکی بپرسد که میگفت: «بشر موجودی است که میتواند به همه چیز عادت کند.». پاسخ خواهیم داد، «بله، بشر موجودی است که به همه چیز خو میگیرد؛ اما نپرسید چگونه.»
-من به جرات میگویم که در دنیا چیزی وجود ندارد که به انسان بیشتر از یافتن «معنی» وجودی خود در زندگی یاری کند. در این گفته نیچه حکمتی عظیم نفهته است که «کسی که چرایی زندگی را یافته است، با هر چگونگی خواهد ساخت.»
-معنای زندگی از فرد به فرد، روز به روز و ساعت به ساعت در تغییر است. از این رو آنچه مهم است معنای زندگی به طور اعم نیست، بلکه هر فرد میبایست معنی و هدف زندگی خود را در لحظات مختلف دریابد.
-انسان از یکسو همان موجودی است که اتاق گاز و کورههای آدمسوزی آشویتس را ساخته و از دیگر سو همان موجودی که با جرات و شهامت با یاد نام خداوند و خواندن دعای «شما یسراییل» به کورههای آدمسوزی پا نهاده است.
نظرات و انتقادات در مورد کتاب انسان در جست و جوی معنا
در مورد این کتاب، افراد بزرگی نظراتشان را بیان کردهاند که چند مورد از آنها را با هم میخوانیم:
1-لسآنجلس تایمز
اگر شما امسال تنها یک کتاب بخوانید، کتاب دکتر فرانکل باید همان کتاب باشد.
2-خاخام ارشد دکتر جاناتان ساکس
ویکتور فرانکل یکی از قهرمانان اخلاقی قرن بیستم است. بینشهای او درباره آزادی و حیثیت بشر و جستجوی او برای معنا، عمیقا جنبه انسانی دارد که میتواند زندگیها را دگرگون کند.
3-برایان کینون، مولف کتاب یک زیربنای شرارت
ویکتور فرانکل میگوید شرارت و انزجار نمیتواند ما را کاملا از بین ببرد. این کتابِ به غایت حساس، سرودی است برای سیمرغِ درون هر یک از ما که برمیخیزد و قبل از گریز، زندگی را انتخاب میکند.
4-سوزان جِفِرز، مولف کتاب ترس را احساس کنید ولی به هر حال کارتان را بکنید
این یکی از قابلتوجهترین کتابهایی است که در عمرم خواندهام. زندگیام را عوض کرد و جزئی از هر آنچه برایش زندگی میکنم و آنچه تدریس میکنم شد. کتابی است که واقعا باید خواند.
5-گوردون و.آلپورت، روانشناس آمریکایی
خواندن این کتاب را که واژههایش چون گوهر میدرخشد و بر ژرفترین مشکلات بشر میتابد، از همگان خواستارم. زیرا کتابی است دارای ارزش ادبی و فلسفی و پیشگفتاری است پرجذبه بر ارزندهترین جنبش روانشناسی روزگار ما.
در قسمتی از متن پشت جلد کتاب نیز آمده است
اگر رنج را شجاعانه بپذیریم تا واپسین دم، زندگی معنی خواهد داشت. پس میتوان گفت معنای زندگی امری مشروط نیست، زیرا معنای زندگی میتواند حتی معنی بالقوه درد و رنج را نیز در بر گیرد.
دو نکته مهم کتاب انسان در جست و جوی معنا اثر ویکتور فرانکل
1-همه انسانها برای داشتن زندگی و حال بهتر باید تلاش کنند در هر کار و اتفاقی معنایی پیدا کند. مانند عشق به یک معشوق، عشق به کار کردن، عشق به خدمت کردن و به طور کلی هر معنایی که به شما امید بدهد. دکتر فرانکل میگوید: «هر انسانی باید یک دلیل برای زنده ماندن داشته باشد.»
2-قدرت انتخاب داشتن. دکتر فرانکل در این باره میگوید: «هرچیزی ممکن است از انسان گرفته شود، به جز آزادی. شما همیشه میتوانید راه خود را انتخاب کنید. حتی زمانیکه احساس میکنید دیگر نمیتوانید چیزی را تغییر بدهید، میتوانید خودتان را تغییر دهید.»
کتاب برای چه کسانی مناسب است؟
اگر در زندگی خود:
- به دنبال یافتن معنای زندگی هستید،
- توان مواجهه با مشکلاتتان را ندارید،
- به افسردگی و ناامیدی دچار شدهاید،
- گمان میکنید که تمام روزهایتان شبیه به یکدیگر است،
- هدفی برای تلاش کردن در زندگی ندارید،
- دوست دارید تغییری در زندگی خود ایجاد کنید اما نمیدانید چگونه،
این کتاب مناسب شما است. با خواندن این کتاب به خوبی میآموزید که چگونه از زندگی ناخوشایندی که اکنون در آن گرفتار شدهاید، نجات پیدا کنید و به اهدافتان برسید.
نتیجهگیری و عمل به اقدام
پیام چنین روانشناسی که خود همه این دردها را عمیقا احساس کرده، واقعا ارزش شنیدن و خواندن دارد چون از شعار به دور است. با خواندن این کتاب متوجه میشویم انسان زمانیکه به ناگهان احساس کرد که دیگر چیزی برای از دست دادن به جز جان و بدن عریان خود ندارد، چه میکند.
پس اگر به دنبال معنا و مفهومی برای زندگیتان میگردید و میخواهید از ناامیدی دست بردارید، کتاب انسان در جست و جوی معنا بهترین گزینه است.
اگر این کتاب ارزشمند را خواندهاید، نظرتان را در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید