خلاقیت چیست ؟ آیا شما فرد خلاقی هستید؟
خلاقیت چیست ؟ همه ما زمانیکه با فردی خلاق مواجه میشویم، بدون شک او را تحسین میکنیم و حسرت میخوریم که ای کاش ما هم مانند او خلاق بودیم. خواه آن فرد هنری جذاب و منحصر به فرد ارائه کرده باشد، خواه مسئلهای را بتواند به شیوه خلاقانهای حل کند و خواه ایدهای جذاب برای کسب و کارش را عملی ساخته باشد.
ما همیشه خلاقیت و ابتکار را تحسین میکنیم و آن را ارج مینهیم، اما نوبت به خودمان که میرسد برای پناه بردن به تنبلی و فرار از تلاش به راحتی میگوییم که ما فرد خلاقی نیستیم و ذهن و تفکر خلاقی نداریم. به عبارت دیگر از داشتن تفکری خلاق فرار میکنیم چون تنبلی و اهمالکاری را ترجیح میدهیم.
در صورتیکه این نکته را باید به خاطر بسپاریم که خلاقیت یک مهارت است و مانند هر مهارتی دیگری آموختنی است.
در این مقاله قصد داریم به تعریف خلاقیت و نکات مهم و ضروری در این زمینه بپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف خلاقیت
خلاقیت یک فرآیند ذهنی است که ما را قادر میسازد تا به ایدههای جدید و اثربخش دست پیدا کنیم و کارهایمان را متفاوتتر از دیگران به سرانجام برسانیم.
ریشههای خلاقیت در چیست ؟
فراموش نکنید که همه ما خلاق هستیم و این مهارت هیچ ارتباطی به استعداد ندارد. ما این مهارت را از آغاز تولد در اختیار داریم زیرا انجام هر کاری برای ما جدید و پر از خلاقیت است، اما به مرور زمان عواملی ریشههای خلاقیت را در ما از بین میبرند.
در این بخش قصد داریم به بیان این عوامل بپردازیم. عواملی که اگر آنها را نشناسیم و در جهت رفعشان اقدامی نکنیم، نمیتوانیم مهارت خلاقیت را دوباره به دست آوریم و یا آن را تقویت کنیم.
1)تجربیات گذشته
یکی از مهمترین عواملی که خلاقیت ما را کاهش میدهد و یا به کلی از بین میبرد، تجربیات و خاطرات شیرین و تلخ گذشته است.
به این معنی که میتوان ادعا داشت که افراد خلاق، تجربیات خوشایندی را در گذشته داشتهاند و افراد غیرخلاق معمولا در محیطهای منفی و پر از استرس گذشته خود را سپری کرده و فرصت انجام هر کاری از آنها گرفته شده است.
لازم به ذکر است که داشتن تجربیات مثبت و یا منفی که روی خلاقیت افراد تاثیر میگذارد، از دوران کودکی آغاز میشود.
فردی که خلاقیت بالایی دارد از دوران کودکی مورد توجه اطرافیانش قرار گرفته است و دیگران به ایدهها و علایق او توجه کردهاند. اما در مقابل فردی که خلاقست چندانی ندارد، در دوران کودکی مورد توجه اطرافیان خود قرار نگرفته و در اکثر مواقع نیز کارها و ایدههایش مورد تمسخر اطرافیان قرار گرفته است.
به همین دلیل فردی که تجربه خوبی در گذشته ندارد، اگر ایدهای به ذهنش برسد آن را بلافاصله رد میکند و به آن اهمیتی نمیدهد. زیرا به این باور رسیده است که نمیتواند هیچ کاری را به خوبی انجام دهد و ایدههای او ایدههای شکستخوردهای هستند.
2)خلاقیت چیست :وضعیت اکنون
دومین عاملی که ما را از خلاق بودن دور میکند، وضعیتی است که اکنون در آن قرار داریم. خیلی مهم است که برای حفظ خلاقیت و یا تقویت آن در محیطی قرار داشته باشیم که دیگران ایدههای ما را بپذیرند و یا ما را به خلق ایدههای جدیدتر تشویق کنند.
در نتیجه اگر در شرایطی قرار داشته باشیم که از انجام هر کاری منع شویم و مورد تمسخر قرار بگیریم، خلاقیتی شکل نخواهد گرفت.
3)ذهنیت خود
سومین عامل نیز ذهنیت خود ما است. به این سوالات پاسخ دهید:
- شما خودتان را فرد خلاقی میدانید؟
- به ایدهها و جرقههای ذهنیتان اهمیت میدهید؟
- آیا در هر سنی میتوان خلاقیت داشت؟
تحقیقی که توسط هوارد گاردنر در دانشگاه هاروارد انجام شد، ثابت کرد که راههای متفاوتی برای فکر کردن وجود دارد و هر انسانی حداقل در استفاده از یکی از این راهها، نابغه محسوب میشود.
بنابراین میتوان به این نتیجه رسید که برای داشتن خلاقیت در ابتدا باید باور ذهنی خود را تغییر دهیم. اگر خود را فردی خلاق بدانیم به هر ایدهای که به ذهنمان برسد توجه میکنیم و فرصتهای ایجاد شده را میبینیم. در غیر این صورت آنها را نادیده میگیریم و روی آنها سرپوش میگذاریم.
تمرینات خلاقیت چیست ؟
برای افزایش میزان خلاقیتتان باید تمریناتی را بهطور مکرر و روزانه انجام دهید تا بتوانید به موفقیتی که انتظارش را دارید، برسید. در ابتدا به بیان نکات مهم و پرورش خلاقیت پرداخته و در بخش دوم تمرینات با ممعرفی میکنیم.
1)نکات مهم
برای اینکه بتوانید در انجام تمرینات موفقتر عمل کنید، لازم است تا نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- سه مورد از اهدافتان را روی برگه بنویسید (این کار را در 30 ثانیه انجام دهید تا اهداف واقعیتان را بنویسید)،
- سه مورد از چالشهایی که در مهمترین مسائل زندگیتان با آنها مواجه هستید را بنویسید. برای مثال چالشهایی که در کسب و کارتان با آنها مواجه هستید و یا چالشهای مالی،
- قانون 20/80 را در انجام کارهایتان رعایت کنید. (تعریف قانون 20/80: 80 درصت از موفقیت ما حاصل 20 درصد از کارهایی است که انجا میدهیم)،
- بهانههایی که برای انجام ندادن کارها دارید را بشناسید و سعی کنید از آنها دوری کنید، بهانههایی مانند: الان خستهام، مهارت و اطلاعات کافی ندارم، سرمایه کافی ندارم و… .
- لحظه رسیدن به موفقیت را در ذهنتان تصویرسازی کنید. این کار به شما کمک میکند تا انگیزه و انرژی لازم برای تلاش بیشتر را به دست آورید،
- به این سوال پاسخ دهید: کدام کار است که اگر اطمینان داشتید به هیچوجه در آن شکست نمیخورید، حتما آن را انجام میدادید؟
2)موثرترین تمرینات برای پرورش خلاقیت
موثرترین تمرینات عبارتند از:
- دیدگاه فعلیتان را در رابطه با هر شیء تغییر دهید و آن را متفاوتتر تعریف کنید،
- دو شیء کاملا متفاوت را با یکدیگر مقایسه کنید،
- بازیهایی مانند لگو، روبیک و… را انجام دهید،
- در طول زندگی کارها و فعالیتهای جدید را تجربه کنید.
در مقاله تمرینات خلاقیت در مورد هر کدام از نکات و تمرینات بیان شده در این بخش، توضیحاتی را ارائه دادهایم. برای درک بهتر این مفهوم، توصیه میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید