شناخت تفاوت های خجالت و درونگرایی ، راهی برای درک رفتارهای خود و دیگران
تفاوت خجالت و درونگرایی به ما ثابت میکند که نباید این دو ویژگی را به جای یکدیگر به کار ببریم. در این مقاله به بیان شرایط و موقعیتهایی میپردازیم که فرد درونگرا و فرد خجالتی، هر کدام رفتارهای متفاوتی از خود بروز میدهند. در پایان نیز به این سوال پاسخ میدهیم که آیا اطرافیان در خجالت و کمرویی ما تاثیرگذار هستند یا خیر.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمعنی خجالت و درونگرایی
بسیاری از افراد این دو کلمه را به جای یکدیگر به کار میبرند و تفاوتی بین افراد کمرو و دورن گرا قائل نمیشوند.
برای پی بردن به تفاوت این دو ویژگی، در ابتدا به تعریف هر کدام از آنها پرداخته و در بخشهای بعدی مقاله به بیان تفاوتها میپردازیم:
- تعریف خجالتی بودن: فرد کمرو و خجالتی در برقراری ارتباط صحیح و موثر با دیگران، ناتوان است.
- تعریف درونگرا بودن: فرد درونگرا تمام توجهات، علاقهها، آرزوها و دغدغههایش به احساسات، تفکرات و دنیای درونیاش معطوف میشود.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر، مقالههای خجالتی بودن و درون گرا و برون گرا را حتما بخوانید. با خواندن این دو مقاله به خوبی با مفاهیم آشنا خواهید شد.
تفاوت این دو مفهوم به گونهای است که ریموند کتل، روانشناس اجتماعی، هر دو مورد را در لیست 16 عامل شخصیت، در کنار ویژگیهای انعطافپذیری، خودکفایی، هوش عمومی، سرزندگی و… معرفی کرده است.
ریموند کتل با بررسی 4000 صفتی که توسط گوردون آلپورت، بنیانگذار روانشناسی انسانگرا، گردآوری شده بود، به این نتیجه رسید که میتوان تمام این صفات را در 16 دسته مستقل طبقهبندی کرد. سپس برای هر کدام از ویژگیهای خجالت و درونگرایی یک دسته مستقل در نظر گرفت.
تفاوت خجالت و درونگرایی در چیست؟
در بیان تفاوتهای این دو مفهوم باید همواره به این موضوع توجه داشت که افراد، درونگرایی یا برونگرایی را انتخاب میکنند. به این معنی که ترجیح میدهد در چه شرایط و موقعیتهایی با دیگران ارتباط برقرار کنند، چگونه رفتار کنند، با چه افرادی همصحبت شوند و… .
اما زمانیکه از کمرویی و خجالت صحبت میکنیم، به این موضوع اشاره داریم که فرد توان انتخاب ندارد و به اجبار در شرایطی قرار میگیرد که احساساتی مانند استرس و ناراحتی را تجربه میکنند.
در ادامه به بیان تفاوتهای این دو ویژگی مهم میپردازیم، تفاوتهایی که راه را برای شناخت خودمان و اطرافیانمان هموار میسازند:
1)رسیدن به موفقیت
فرد درونگرا بدون حضور در جمع و در تنهایی نیز میتواند به اهداف و خواستههایی که در ذهن دارد، برسد. زیرا ویژگی درونگرایی باعث میشود تا بتواند در تنهایی بهتر فکر کند، به خودشناسی برسد و راهکارهایی را برای تحقق بخشیدن به اهدافش پیدا کند.
اما فرد خجالتی به دلیل عدم خودباوری و داشتن این باور که نمیتواند کارها را به درستی انجام دهد، به سختی میتواند به اهداف و خواستههایی که دارد، برسد. حتی به خودش فرصت فکر کردن به آینده و هدفگذاری را نمیدهد.
2)احترام و ارزش به خود
فرد خجالتی هیچ احترام و ارزشی برای خودش قائل نیست و به دیگران نیز اجازه میدهد تا هر رفتاری با او داشته باشند. به این معنی که به دیگران حق میدهد که هر رفتار و اظهارنظری در مورد او داشته باشند، زیرا خودش را با ارزش نمیداند.
اما فرد درونگرا برای خود ارزش و احترام زیادی قائل است و با رفتارها و صحبتهای خود به دیگران نشان میدهد که باید چگونه با او رفتار کنند.
3)تفاوت خجالت و درونگرایی :تعیین حد و مرز
فرد درونگرا برای ارتباطاتش با دیگران حد و مرز تعیین میکند و به خودش این اجازه میدهد تا با هر فردی که دوست دارد، ارتباط برقرار کند و در مهمانیهایی شرکت کند که با روحیاتش سازگار باشد.
اما فرد کمرو نمیتواند حد و مرز مشخصی برای نحوه برقراری ارتباطاتش با دیگران تعیین کند و در اکثر مواقع بعد از برقراری ارتباط با برخی از افراد احساسات ناخوشایندی را تجربه میکند.
به بیانی دیگر فرد درونگرا خود را مجبور نمیکند با افرادی که از همصحبتی و همراهی با آنها لذت نمیبرد، ارتباط برقراری کند. اما فرد خجالتی و کمرو توان انتخاب و تصمیمگیری در این رابطه را ندارد.
4)قدرت نه گفتن
فرد درونگرا به راحتی به درخواستهای نابهجای دیگران و موقعیتهایی که باعث ناراحتیاش میشوند، نه میگوید.
اما فرد خجالتی این توانایی را نداشته و بدون شک در طول زندگیاش در شرایط نامناسبی گرفتار میشود که توان خلاصی از آنها را ندارد. برای مثال اگر یکی از دوستانش به او سیگار تعارف کند، توان نه گفتن و مقابله با او را نداشته و برای رهایی از مورد تمسخر قرار گرفتن، این خواسته را رد نمیکند.
مقاله مهارت نه گفتن به شما کمک میکند تا این مهارت را به راحتی به دست آورید و در مواجهه با دیگران از آن استفاده کنید. در این مقاله راهکار 4 مرحلهای موثری را برای نه گفتن معرفی کردهایم.
5)خودشناسی
درونگراها به خوبی خودشان را میشناسند و به تواناییها، استعدادها، نقاط قوت و نقاط ضعف خود آگاه هستند. به همین دلیل میتوانند در اهداف و خواستههایی که برای خود تعیین میکنند، به موفقیت برسند.
اما افراد خجالتی تمام تواناییها و مهارتهای خود را نقاط ضعفشان میدانند و مدام خودشان را سرکوب میکنند. اگر از آنها بخواهید ویژگیهای خود را بیان کنند، از کلماتی مانند بیعرضه، نادان، تنبل و… استفاده میکنند.
6)تفاوت خجالت و درونگرایی :سرزنش خود
فرد خجالتی در هر شرایطی، بابت هر رفتار و عملکردی که از خود بروز میدهد، خودش را سرزنش میکند. برای مثال بعد از مهمانی در گوشهای مینشیند و مدام خودش را سرزنش میکند که چرا این حرف را زدم، چرا این رفتار را انجام دادم، چرا زیاد میوه و یا غذا خوردم، کاش با فلانی همصحبت نمیشدم و… .
اما فرد درونگرا به خوبی میداند که حتی دلیل رفتارهای بد او نیز ممکن است رفتارها و برخوردهای ناشایست دیگران و یا قرار گرفتن در شرایطی خاص باشد. با این دیدگاه، ابدا خودش را مورد سرزنش قرار نمیدهد.
7)موفقیت شغلی
در داشتن شغل و یا راهاندازی یک کسب و کار، فرد درونگرا میتواند به موفقیت برسد. البته در صورتیکه بداند چه مشاغلی برای او مناسب هستند. برای مثال در اکثر مواقع فرد درونگرا توان رهبری و مدیریت یک مجموعه را ندارد ولی به خوبی میتواند مسئولیت کارهایی که به عهده او گذاشته شده را به سرانجام برساند.
در مقابل، فرد خجالتی و کمرو نمیتواند در هیچ کسب و کار و حرفهای به موفقیت برسد و پیشرفت کند. زیرا توان حرف زدن و رویارویی با دیگران را ندارد، خودش را باور ندارد، مهارتها و تواناییهایش را دستکم میگیرد و از هر موقعیتی فرار میکند. به عبارت دیگر جرات شروع هیچ کاری را ندارد.
8)قابل اعتماد بودن
افراد خجالتی در نظر دیگران فرد قابل اعتمادی نیستند. زیرا دیگران نمیتوانند به فردی که به خودش باور ندارد و نمیتواند محکم و با اعتماد به نفس باشد، اعتماد کنند.
اما در بحث اعتماد نمیتوان به طور کلی گفت که افراد درونگرا قابل اعتماد هستند یا نه. البته ممکن است از برخی جهات افراد درونگرا قابل اعتمادتر از افراد برونگرا باشند. زیرا به حرفی که میزنند و قولی که میدهند، پایبند هستند.
9)تفاوت خجالت و درونگرایی :انتخاب اطرافیان
فرد درونگرا ترجیح میدهد اطرافیانش را خودش انتخاب کند و حاضر نیست با هر کسی مراوده داشته باشد. زیرا برای زمان و احساساتش ارزش قائل است.
اما فرد خجالتی ترجیح میدهد حتی از افرادی که دوستشان دارد نیز دور بماند تا مجبور به همصحبتی و مراوده نباشد.
10)توانایی برقراری ارتباط
فرد درونگرا مهارت خوبی در برقراری ارتباط مؤثر با دیگران و صحبت در جمع دارد و اگر در مورد موضوع مورد علاقه او صحبت شود، حتما اظهارنظر کرده و باورها و عقایدش را در میان میگذارد.
اما فرد خجالتی از برقراری ارتباط با دیگران و همصحبتی فراری است و به همین دلیل تنها و انزوا را به بودن در جمع دیگران ترجیح میدهد.
آیا کمرویی یک بیماری مسری است؟
نمیتوان ادعا داشت که کمرویی را از دیگران به ارث میبرید. اما میتوان گفت که اگر در دوران کودکی با افراد کمرو مراوده داشته باشید، احتمال این وجود دارد که تحتتاثیر رفتارهای آنها به فردی کمرو و خجالتی تبدیل شوید. زیرا همه کودکان از اطرافیانشان تقلید میکنند. بهخصوص اگر آن فرد را دوست داشته باشند.
برای رسیدن به جواب قطعی این سوال که آیا کمرویی شما تحتتاثیر والدین و اطرافیان نزدیکتان بوده است، به سوالات زیر پاسخ دهید:
- والدینتان زیاد با دیگران رفت و آمد داشتند؟
- دوستان زیادی به دیدن شما میآمدند؟
- والدینتان عضو انجمنها بودند؟
- در طول روز والدینتان زیاد با تلفن صحبت میکردند؟
- والدینتان زیاد به مهمانی میرفتند و مهمان داشتند؟
- والدینتان شما را به بازی کردن با دیگر بچهها تشویق میکردند؟
اگر جوابتان به تمام این سوالات منفی است، میتوانید ادعا کنید که کمرویی و خجالت والدینتان روی شما نیز تاثیر گذاشته است.
تفاوت های خجالت و درونگرایی را جدی بگیرید
برای شناخت بیشتر خود و دیگران لازم است تا معنی و مفهوم ویژگیهای شخصیتی را بشناسید. در این صورت میتوانید دیگران را به درستی قضاوت کنید و برخی از ویژگیهای رفتاری و شخصیتی خود را که مایل به ترکشان هستید، اصلاح کنید.
در این مقاله به بیان تفاوتهای درونگرایی و خجالتی بودن پرداختهایم. با خواندن این مطالب و یادگیری تفاوتها، در کامنتها بنویسید که فرد درونگرایی هستید یا خجالتی؟
دیدگاهتان را بنویسید