آسانترین روش های تندخوانی چیست؟
روش های تندخوانی ، مجموعه روشهای علمی و عملی است که سرعت ما را در حین مطالعه افزایش میدهند. اگر بدانیم با یادگیری تندخوانی میتوان در زمان کمتری کتابهای بیشتری خواند، وسوسهکننده است نه؟! در این مقاله با ما همراه شوید تا شما را با مهارت تندخوانی آشنا کنیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleفواید یادگیری روش های تندخوانی
تندخوانی یک فعالیت اکتسابی است که با یادگیری چند ترفند و انجام تمرینات کاربردی مکرر، به راحتی میتوانیم آن را فرا بگیریم. تکنیک های تندخوانی نه تنها در زمینه مطالعه کتاب، بلکه در مطالعه و خواندن پیامها، ایمیلها و گزارشهای کاری، روزنامه و مقالات علمی نیز کاربرد داشته و سرعت ما را در انجام امور روزمره افزایش میدهد.
زمانیکه با یادگیری راهکارهای ذهنی، سرعت مطالعه خود را افزایش میدهیم و به اصطلاح تندخوانی را میآموزیم، رفتهرفته توانایی سرعت یادگیری مطالب جدید و خواندن تعداد کتابهای بیشتر در زمان کمتر را به دست میآوریم.
برای اینکه بتوانید در یادگیری این مهارت موفقتر عمل کنید و در حین تندخوانی تمرکز و دقت لازم را داشته باشید، مقالات تقویت حافظه و افزایش تمرکز را حتما بخوانید.
نقش حافظه در تندخوانی
زمانیکه صحبت از تندخوانی میشود، بسیاری از افراد ادعا میکنند که استفاده از این ترفند در حین مطالعه باعث میشود تا مطالب خوانده شده را به سرعت فراموش کنیم.
اگر شما هم از زمره این افراد هستید باید بدانید که این تصور کاملا اشتباه است. روش های تندخوانی به شیوهای برنامهریزی شدهاند که به تقویت و مدیریت حافظه نیز به ما کمک قابلتوجهی میکنند.
بنابراین با یادگیری این مهارت و انجام تمرینات آن میتوانید با یک تیر دو نشان بزنید و حافظه خود را نیز به مرور زمان تقویت کنید.
ارتباط قدرت تفکر و روش های تندخوانی
مطالعه و خواندن کتاب یکی از مهمترین تمرینهای ذهن است که اگر مرتب و مستمر انجام شود به دستهبندی اطلاعات در مغز کمک کرده و باعث نظم ذهنی میشود.
با یادگیری این مهارت میتوانید:
- مطالعات بیشتری داشته باشید،
- مطالب کاملتری و جامعتری در رابطه با هر موضوع به دست آورید،
- و به مرور قدرت تفکر و حل مساله پیدا کنید.
برخورداری از مهارت تندخوانی
ممکن است بعضی از افراد تصور کنند که تندخوانی یک استعداد نهفته است و همه قادر به انجام آن نیستند. این تصور کاملا اشتباه است. تنها کافی است ترفندها و تکنیک های تندخوانی را بیاموزید و تمرینات آن را نجام دهید تا در مدت زمان کوتاهی به این مهارت ارزشمند دست پیدا کنید.
تقویت عضلات چشم در روش های تندخوانی
یک فرد معمولی برای مطالعه یک صفحه از کتاب باید حداقل 400 بار در صفحه توقف داشته باشد ولی یک فرد تندخوان تنها با 100 بار توقف در صفحه میتواند آن را مطالعه کند. این موضوع علاوه بر بالا بردن سرعت مطالعه باعث خسته نشدن و تقویت عضلات چشم نیز میشود.
3 باور غلط در مورد تندخوانی
امروزه باورهای اشتباه و غلطی در مورد این مهارت وجود دارد که کمی بالاتر نیز به آن اشاره کردیم. در این بخش میخواهیم در مورد این باورها کمی مفصلتر صحبت کنیم.
1-تمرکز کمتر
بر خلاف باور عموم مهارت تندخوانی باعث افزایش تمرکز میشود. سرعت بالای شما در تندخوانی مانند یک نیروی محرک عمل میکند و همینطور که سرعت شما بالاتر میرود تمرکزتان نیز افزایش مییابد.
زیرا در هنگام تندخوانی، ذهن شما نمیتواند به چیزی غیر از مطالعه کتابی که پیشروی او است توجه کند و یا حواسش از موضوع پرت شود. بنابراین به مرور زمان این مهارت تمرکز را افزایش داده و باعث میشود تا ذهن در حین انجام هر کاری بتواند توجه و تمرکزش را حفظ کند.
2-محدودیت تعداد کلمات
در استفاده از این مهارت به با تعداد کلمات محدودی روبهرو نمیشوید. یکی دیگر از باورهای غلط نیز این است که در تند خواندن متون نمیتوان تعداد کلمات بیشتری آموخت، زیرا کلمات تندتند از مقابل چشم رد میشوند.
در صورتیکه یکی از روشهای افزایش دایره لغات، تندخوانی است. در این روش محدود دید افزایش پیدا میکند و شما میتوانید در یک دقیقه، 500 کلمه بخوانید و حتی به 1000 کلمه نیز برسید.
3-پایین بودن درک مطلب
این باور غلط نیز در بین افراد وجود دارد که تندخوانی، درک و فهم مطلب را بسیار کاهش میدهد. اما لازم است بدانید که در مطالعه معمولی به دلیل تعداد زیاد مکثها، از خواندن زودتر خسته شده و در نتیجه تمرکز و فهم مطالب نیز کاهش مییابد. اما در مطالعه به شیوه تندخوانی به دلیل توقف کمتر، تمرکز و درک و فهم مطالب افزایش پیدا میکند.
نکات و تکنیک های افزایش تمرکز در روش های تندخوانی
با یادگیری تکنیکهای افزایش تمرکز که در ادامه بیان شده، میتوانید کیفیت تندخوانی خود را افزایش دهید و از این مهارت بهتر استفاده کنید.
1-استقاده از دست
هنگام مطالعه به شیوه تندخوانی ، از دست خود برای نشان دادن خطوط و کلمات استفاده کنید. چشمها به حرکت حساس هستند. با استفاده از دستها و لمس کردن کتاب و کلماتی که آنها را مطالعه میکنیم، چند حس را درگیر کرده و حواس مغز بیشتر به سمت موضوعی که مطالعه میکنیم، متمرکز میشود.
2-روش های تندخوانی :پرت شدن حواس
عواملی که باعث پرت شدن حواستان میشود را قبل از شروع هر کاری از بین ببرید. برای مثال گوشی تلفن همراه خود را سایلنت کنید، قبل از مطالعه به ایمیلهایتان پاسخ ندهید، زمان خلوت و ساکتی را برای مطالعه انتخاب کنید و حین مطالعه به شبکههای اجتماعی سر نزنید.
لازم است به خوبی بدانید که عامل پرت شدن تمرکزتان در استفاده از این مهارت در چیست.
3-استفاده از موسیقی
از موسیقیهای آرامشبخش و بیکلام در هنگام مطالعه استفاده کنید. گوش دادن به موسیقی در زمان مطالعه باعث ریتمدار شدن مغز شده و به شما در تمرکز داشتن روی متن کمک بسزایی میکند.
4-روش های تندخوانی :خواندن متون ساده
برای یادگیری هر چه بهتر و سریعتر این مهارت از خواندن متنهای سخت خودداری کنید و برای تمرین از متنهای سادهتر استفاده کنید.
حتی میتوانید در ابتدا از کتابها و مجلاتی استفاده کنید که آنها را قبلا خواندهاید و با مفهومشان آشنا هستید. سپس به مرور زمان از کتابهای جدید و متنهای سختتر استفاده کنید تا در این مهارت قویتر و حرفهایتر شوید.
5-داشتن استراحت کوتاه
اگر قصد دارید زمانی طولانی را به مطالعه اختصاص دهید، حتما در بین مطالعه استراحتهای کوتاهی داشته باشید. مثلا به ازای هر یک ساعت مطالعه، پنج تا ده دقیقه استراحت کنید. استراحت باعث افزایش تمرکز شده و از خسته شدن شما جلوگیری میکند.
البته اگر در حین انجام هر کاری به این نکته توجه کنید، عملکرد بالاتری خواهید داشت. تنها کافی است چند دقیقه استراحت کنید نه اینکه در حین انجام هر کاری 30 دقیقه تا یک ساعت را به زمان استراحت و انجام کارهای دیگر اختصاص دهید.
موانع رسیدن به مهارت تندخوانی
حال که به تکنیک های افزایش تمرکز در روش های تندخوانی پرداختیم، لازم است موانع تمرکز را نیز بررسی کنیم. موانع همان کارهایی هستند که اغلب بهطور ناخودآگاه آنها را انجام داده و توانایی درک مطالب را کاهش میدهیم.
انجام این کارها و وجود این موانع باعث شده است تا برخی از افراد گمان کنند که استفاده از این مهارت توانایی درک و فهم مطالب را سخت و دشوار میکند.
1-مطالعه با صدای بلند
زبان گفتاری ما برای بیان محدودیت دارد و زمانیکه بلند بلند میخوانیم در بهترین حالت حدود ۳۰۰ کلمه در دقیقه را مطالعه میکنیم. بنابراین با چشمخوانی سرعت و دقت مطالعه افزایش قابلتوجهی پیدا میکند.
2-لبخوانی
اغلب افراد عادت دارند در هنگام مطالعه، مطالب و کلمات را زیر لب زمزمه و تکرار کنند. بد نیست بدانیم با اینکه این کار باعث افزایش سرعت مطالعه میشود ولی به شدت درک و فهم مطالب و تمرکز را کاهش میدهد.
3-مکث طولانی
این جمله را زیاد شنیدهایم: «تا کتاب را در دست میگیرم، خوابم میبرد». این اتفاق طبیعی است. زیرا چشم ما دوست دارد کلمهها را بیش از حد نیاز ببیند و در نتیجه روی ظاهر کلمات مکث میکند، بنابراین طبیعی است که این مساله باعث خستگی چشم و خواب آلودگی شود.
بنابراین باید تلاش کنید تا در حین مطالعه از مکث کردن روی کلمات و خواندن چندین و چندباره جملات دوری کنید.
3 ترفند از روش های تندخوانی
در ادامه تکنیکهای یادگیری مهارت تندخوانی را برای شما بیان میکنیم تا بتوانید به خوبی از آن استفاده کنید.
1-روش سه انگشتی
در این روش به جای یک انگشت با سه انگشت خطوط و کلمات را نشانهگیری میکنیم. در نتیجه کلمات بیشتری را با یک نگاه میبینیم، که باعث افزایش سرعت مطالعه و تندخوانی میشود.
2-روش چهار انگشتی
برای افزایش میدان دید بیشتر میتوانیم از چهار انگشت نیز برای نشان دادن خطوط و کلمات استفاده کنیم. این روش را بعد از استفاده و تسلط بر روش یک انگشتی و سه انگشتی انجام دهید و چهار انگشت خود را به صورت زیگزاگ به تمام صفحه بکشید و کلمات را پیدا کنید و بخوانید.
3-مطالعه مجلات
این تکنیک یکی از بهترین تکنیکها برای افزایش سرعت شما در مطالعه است. مجلاتی را انتخاب کنید که از موضوع کلی آنها آگاه باشید و فهم مطالب برایتان آسان و قابل درک باشد. سپس با حرکات سریع چشم و انگشتان دستتان سعی کنید مطالب را بفهمید. در زمان مجلهخوانی میتوانید ابتدا پاراگراف اول و آخر را بخوانید تا کلیت متن دستتان بیاید و بعد با روش های بیان شده به مطالعه بقیه متن بپردازید.
فعالیت ذهنی کمتر با روش های تندخوانی
یادگیری هر مهارتی در زندگی لازم است و باعث افزایش اعتماد به نفس شما میشود. بدون یادگیری مهارت تندخوانی ، مطمئن باشید که مجبور هستید برای خواندن و به حافظه سپردن مطالب، فعالیت ذهنی بیشتری انجام دهید. از امروز شروع به یادگیری این مهارت کنید.
سریعتر خواندن و بهتر به حافظه سپردن مطالب آرزوی هر فردی است. نظر شما چیست؟ آیا شما این ترفند را برای مطالعه آموختهاید و فرد تندخوانی هستید؟
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام،من کلاس دوازدهم هستم . از چهارشنبه همین هفته ۵/۲۶ امتحانات نهایی شروع میشه.با توجه به اینکه سرعت مطالعه ام خیلی پایین هست و فاصله ی مابین امتحانات یک روز در میان هست.
این مقاله ی روش های تند خوانی که امروز دیدمش ،واقعا میتونه بهم در افزایش سرعت مطالعه و بخاطر سپردن بیشتر مطالب کمک کنه؟؟
سلام حسین عزیز
از همراهیتون با سایت معماری زندگی متشکرم
قطعا نحوه صحبح مطالعه و تندخوانی میتونه به سرعت مطالعه شما کمک کنه برای این کار نیاز هست در این زمینه آموزش ببینید
معمار زندگی خود باشید