چگونه شنونده خوبی باشیم تا از هم صحبتی با دیگران بهترین نتیجه را بگیریم؟
چگونه شنونده خوبی باشیم ؟ این سوالی است که با پاسخ دادن به آن میتوانید روابط بهتری را با اطرافیان خود داشته باشید. در این مقاله 5 گام مهم و اساسی را معرفی کردهایم تا با کمک آنها بتوانید مهارت خوب گوش دادن را بیاموزید.
گامهای بیان شده را در مورد روابط بین زوجها بیان کردهایم. اما باید بدانید که تمام نکات و تکنیکهای بیان شده، در تمامی زمینهها و در ارتباط با دیگر افراد نیز کاربرد دارند. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت شنونده خوبی بودن
تا حالا این تجربه را داشتهاید؟
زمانیکه در حال صحبت کردن با فردی هستید، فرد مقابل شما حواسش به جای دیگری پرت میشود و شما در همان لحظه متوجه می شوید که او اصلا به حرفهای شما هیچ توجهی نمیکرده است.
در این موقعیت چه احساسی دارید؟
طبیعتا ناراحت و عصبانی میشوید و حس بیاهمیت بودن و بیارزش بودن به شما دست میدهد. حتی ممکن است تصمیم بگیرید که دیگر به صحبت کردن با آن فرد ادامه ندهید.
با این تفاسیر احتمالا میتوانید درک کنید، زمانیکه همسرتان، والدینتان و فرزندانتان با شما در حال صحبت کردن هستند، تا چه اندازه ضروری است که حواستان کاملا به صحبتهای او باشد.
قبل از آنکه به بیان گامهای مهم برای اینکه چگونه شنونده خوبی باشیم بپردازم، قصد دارم در مورد موضوعی صحبت کنم که کمتر کسی آن را میداند و به آن توجه میکند.
ما یکی نیستیم!!!
اغلب افراد تصور میکنند که شنیدن (Hearing) همان گوش دادن (Listening) است، در صورتیکه:
شنیدن، هر صدایی است که بهطور غیرارادی و ناخودآگاه به گوش ما میرسد و سیستم شنوایی ما نسبت به آن واکنش نشان میدهد. در واقع ما در شنیدن، توجه کمی نسبت به صداهایی که به گوشمان میرسند، داریم. مانند صدای ماشینها و یا عابران پیاده که در خیابان میشنویم.
اما در لحظه گوش کردن، توجه ما به فرد مقابل بیشتر است. بنابراین زمانیکه برای مثال همسرتان موضوعی را مطرح میکند و در حال صحبت است، توجه شما تنها به صحبتهای او نیست. بلکه به موضوع مورد بحث، نحوه بیان موضوع توسط همسرتان، پاسخی که قرار هست به همسرتان بدهید و دیگر مسائل است.
در نتیجه اهمیت گوش دادن بسیار بیشتر از شنیدن است. زیرا گوش دادن امری ارادی و شنیدن امری غیرارادی است.
دکتر راشل نائومی رمن، ترویجدهنده طب تلفیقی معتقد است:
گوش دادن اساسیترین و قدرتمندترین روش برقراری ارتباط با دیگران میباشد.
فقط گوش دهید.
شاید مهمترین چیزی که شما میتوانید به همسرتان بدهید، توجهتان باشد!
اگر قرار بود ما انسانها بیشتر حرف بزنیم تا گوش بدهیم،
پس چرا دو گوش داریم و یک زبان!؟
پیشنهاد ویژه
اگر به دنبال ساختن رابطه بهتر و موفقتر با همسرتان و همچنین اطرافیانتان هستید و به بهبود رابطهتان اهمیت میدهید، دوره رایگان 8 درس ساختن رابطه موفق به شما کمک بسزایی میکند.
چگونه میتوانیم شنونده خوبی باشیم ؟
برای تبدیل شدن به یک شنونده و در نتیجه یک همصحبت خوب، به گامهای زیر توجه کنید:
1)فقط گوش کنید
مهمترین و اولین گام این است که صحبت نکنید! وقت بگذارید و فقط گوش کنید.
زمانیکه همسرتان با شما صحبت میکند، شما باید تمام کارهای خود را کنار بگذارید و تمام توجهتان را به همسرتان بدهید. یعنی:
- تلویزیون تماشا نکنید،
- به موبایلتان نگاه نکنید،
- نگاهتان به زمین نباشد،
- به سراغ شبکههای اجتماعی نروید،
- مشغول ظرف شستن نباشید،
- با وسیلهای که در دستتان است، بازی نکنید،
- از همه مهمتر راه نروید و محل گفتگو را ترک نکنید،
و به طور کلی انجام هر کاری که به همسرتان نشان میدهد به صحبتهایش بیتوجه هستید را کنار بگذارید.
یکی از اهداف گوش دادن موثر (Effective Listening) این است که کاری کنید همسرتان مطمئن شود، حرفهایش را به خوبی شنیدهاید.
زمانیکه شما کارهای دیگرتان را کنار میگذارید و تمام توجهتان را به صحبتهای همسرتان جلب میکنید، به او ثابت میکنید که برای شما مهمترین موضوع، حفظ رابطهتان است.
در این صورت بدون این که کلمهای را به زبان بیاورید، به همسرتان میگویید که افکار و احساسات او برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است و با این کار احساس خوبی را به او منتقل میکنید.
هنگام صحبت کردن با همسرتان نکات زیر را رعایت کنید:
- در چشمهای همسرتان نگاه کنید و با او تماس چشمی برقرار کنید. البته به خاطر داشته باشید که نباید خیره شوید! خیره شدن یکی از علائمی است که طرف مقابل احساس میکند شما به او توجه نمیکنید و فقط حرفهای او را میشنوید.
- حرف همسرتان را قطع نکنید تا جواب او را بدهید، تنها شنونده باشید. تحقیقات نشان داده که اکثر افراد پیش از این که حرف طرف مقابلشان را قطع کنند و جواب او را بدهند، فقط هفده ثانیه به صحبتهای او گوش میدهند. همین جوابهای تند وسریع و دقیق گوش ندادن، باعث به وجود آمدن دعوا میشود.
بنابراین اولین گام برای پاسخ به این سوال که چگونه شنونده خوبی باشیم این است که با دقت گوش کنیم.
2)همدلانه گوش دهید
اغلب زوجها به جای حل تعارضاتشان، مدام با یکدیگر بحث و دعوا میکنند و بهجای درک کردن افکار و احساسات یکدیگر تمام انرژیشان را صرف پافشاری روی دیدگاههای درست و غلط خودشان میکنند، بدون اینکه به طرف مقابل نیز اهمیت بدهند.
یکی از مهمترین کارهایی که برای حل تعارضات با همسرمان میتوانیم از آن استفاده کنیم، گوش دادن همدلانه است.
گوش دادن همدلانه به این معنی است که ما خودمان را بهجای همسرمان بگذاریم و دنیا را از دریچه نگاه او ببینیم. در واقع ما باید تلاش کنیم تا احساسات نهفته در پشت کلماتی که بیان میشود را بفهمیم و درک کنیم تا بدانیم که چرا همسرمان تا این اندازه روی چیزی اصرار و پافشاری میکند.
تنها با این کار است که شما نهتنها حرف همسرتان را میفهمید و درک میکنید، بلکه از احساسات او هم با خبر میشوید و میدانید که چرا موضوع مورد بحث تا این اندازه برای او اهمیت دارد.
حس درک شدن و تایید شدن از طرف قابل، در حقیقت گام بزرگی در ایجاد فضای سالم برای حل تعارضات است.
این گفته که : «من میفهمم چی میگی و کاملا درکت میکنم»، یک گفته طلایی در حل تعارضهای شما است.
گوش دادن همدلانه دقیقا نقطه مقابل جنگ و دعوا است.
3)چگونه شنونده خوبی باشیم :سوال بپرسید
زمانی که همسرتان حرفش را تمام کرد، بهتر است از او سوال بپرسید تا متوجه شود که به صحبتهای او گوش میدادید. مثلا: “چیزی که من از صحبتهای تو برداشت کردم اینه که …، درست میگم؟”
تا جایی به سوال پرسیدن ادامه دهید، تا همسرتان مطمئن شود که شما از احساسات او باخبر بوده و حرفهای او را به درستی درک کردهاید.
لازم است تا چند نکته مهم را در حین سوال پرسیدن، رعایت کنید:
- سوالات بیربط با موضوع مورد بحث نپرسید. اینگونه سوالات به همسرتان ثابت میکند که شما به خوبی گوش نمیدادید و متوجه صحبتهای او نشدهاید،
- سوالات خود را واضح و روشن مطرح کنید تا همسرتان دچار سوءتفاهم نشود،
- بیش از حد سوال نپرسید تا همسرتان را کلافه نکنید.
4)با کنجکاوی گوش دهید
اگر در حین صحبت با همسرتان مانند افرادی رفتار کنید که تنها فکر میکنند باید به خاطر ادب و احترام به صحبتهای دیگران گوش دهند، در شنونده خوبی بودن موفق نخواهید بود.
زمانی که با همسرتان در حال صحبت هستید، به این فکر کنید که حتما دلیلی دارد و یا اتفاقی رخ داده است که همسرتان باید در مورد آن با شما صحبت کند. این طرز تفکر باعث می شود تا از روی کنجکاوی گوش دهید و در نتیجه سوالات اصولیتری مطرح کنید.
بدون شک گوش دادن با کنجکاوی، روند صحبت را جذابتر و دلنشینتر می کند و باعث میشود تا از همصحبتی با یکدیگر لذت ببرید.
5)چگونه شنونده خوبی باشیم :صبور باشید
در همصحبتی، کمی صبور باشید.
یک مکث یا یک وقفه طولانی لزوما به این معنا نیست که صحبتهای همسرتان تمام شده است!
در برخی از مواقع همسرتان میخواهد با وقفهای، حرفهایش را در ذهنش مرتب کند و یا شاید در حال فکر کردن است که مطالبی که در ذهن دارد را چگونه بیان کند! حتی ممکن است چند ثانیه مکث کند تا تاثیر حرفهایش را در شما ببیند.
پس لطفا کمی صبور باشید و بلافاصله شروع به صحبت نکنید.
6)تکرار کنید
اکنون نوبت شماست که صحبت کنید، اما شرط دارد!!!
خلاصهای از نکاتی که از صحبتهای همسرتان متوجه شدهاید را برای او تکرار کنید، بدون اینکه صحبتهایش را قضاوت کنید و یا آنها را خوب یا بد بدانید. سپس از او بپرسید که منظور صحبتهایش را درست متوجه شدهاید یانه؟
بعد از تکرار صحبتها و تایید گرفتن از همسرتان، بگویید: «موضوع و یا نکته دیگری هست که فکر کنی من نمیدونم و بخوای در موردش صحبت کنی؟»
اگر جواب سوال اول بله و سوال دوم نه بود، شما میتوانید به همسرتان بگویید: «حالا میشه من نظرم رو بگم؟»
اگر پاسخ مثبت داد و حرفی برای گفتن نداشت، در حال حاضر شما میتوانید حرفهایتان را بزنید. اکنون زمان آن رسیده که همسرتان شنونده باشد و شما گوینده.
واقعیت این است که وقتی همسرتان احساس کند حرفهایش شنیده شده، فضای عاطفی مثبتی به وجود میآید که کمتر ممکن است صحبتها و نظرات شما منجر به دعوا شود و او هم با رفتار شما یاد میگیرد که شنونده بهتری باشد.
شنونده خوبی شدن
تبدیل شدن به یک شنونده خوب و حرفهای شاید کمی زمان لازم داشته باشد و در ابتدا برایتان کار آسانی نباشد، اما اصلا جای نگرانی نیست. این امر کاملا طبیعی است. زیرا زمانی یک مهارت جدید برای ما تبدیل به عادت میشود که بارها و بارها و به دفعات آن را تکرار کنیم.
اکنون دیگر متوجه شدهاید که چگونه و با استفاده از چه تکنیکهایی باید شنونده خوبی باشیم و شنونده خوبی بودن چه خصوصیاتی دارد. پس زمان آن رسیده است که دانستههای خود را در زندگیتان پیادهسازی کنید. قطعا به کار بردن این نکات و یادگیری این مهارت ارزشمند برای شما پاداش بزرگی به همراه خواهد داشت، زیرا درک شما و همسرتان را از یکدیگر بیشتر خواهد کرد.
در این مقاله در مورد شنونده بودن درحین صحبت با همسرتان نکات و تکنیکهایی را ارائه دادهایم. شما تمامی این موارد را میتوانید در همصحبتی با دیگر اطرافیانتان نیز رعایت کنید تا نتیجه مثبتی بهدست آورید.
خوشحال میشویم بازخوردهایتان را از این مقاله در کامنتها برای ما به اشتراک بگذارید و از تجربیات خود برای ما بنویسید.
یادتان باشد موفقیت، تکرار لجوجانه کارهای ساده است.
دیدگاهتان را بنویسید