نکات طلایی و ارزشمند هوش کلامی در کودکان
هوش کلامی در کودکان ، لازمه موفقیت کودک در آینده و برقراری رابطه دوستانه با همسن و سالانش است. در این مقاله سعی کردهایم اهمیت و راههای تقویت هوش کلامی را به شما به عنوان والدین و همراهان کودک آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleهوش کلامی کودکان از دوران جنینی
تحقیقات نشان داده است که از ماه ششم دوره جنینی، مادر میتواند با فرزند خود ارتباط درون ذهنی و درون معنایی برقرار کند. زیرا جنین شش ماهه قادر به تشخیص صدای مادر است و حتی صدای مادر را به هر صدای دیگری ترجیح میدهد.
باید بدانید که این توانایی بعد از تولد نیز ادامه پیدا میکند. بنابراین با یقین میتوان گفت که ارتباط مادر با فرزندش از زندگی داخل رحم شروع شده و به درازای عمر ادامه پیدا میکند.
به همین دلیل است که میگوییم یادگیری این مهارت از دوران جنینی شکل میگیرد و به عنوان والدین باید به این موضوع توجه داشته باشید. اما نباید تصور کنید که هوش کلامی ذاتی است. فراموش نکنید که هوش کلامی یک مهارت است و مانند هر مهارت دیگری با تمرین و اموزش به دست میآید.
هوش کلامی چیست و چه اهمیتی دارد؟
هوش کلامی توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات و حل مشکلات با استفاده از استدلال مبتنی بر زبان است. استدلال مبتی بر زبان به این معنی است که شما قادر باشید مشکلات خود را از طریق گفتوگو، نوشتن و حتی تفکر حل و فصل کنید. با دانستن تعریف هوش کلامی، آیا بهتر نیست که این توانایی ضروری و مورد نیاز هر فرد را از دوران کودکی به او بیاموزیم و پرورش کنیم؟
توصیه میکنم برای یادگیری هر چه بهتر این موضوع مقاله هوش کلامی را مطالعه بفرمایید. در این مقاله به تعریف هوش کلامی گاردنر پرداخته و تمریناتی را برای افزایش این مهارت بیان کردهایم.
تکنیکهای هوش کلامی در کودکان
کلمات و نحوه استفاده از آنها، تاثیر عظیمی بر کودکان میگذارند. بلندی و تن صدا و لحن و آهنگ گفتار ما به کودک این پیام را منتقل میکند که چه عکسالعملی نشان بدهد و چگونه رفتار کند. توجه به این امر به مرور زمان باعث تقویت هوش کلامی او میشود.
برای اینکه بتوانید هوش کلامی فرزند خود را افزایش دهید، به تکنیکهایی که در ادامه بیان میکنیم، توجه کنید:
1-صحبت با کودک
صحبت با کودکان از مهمترین کارها و وظایف والدین در مورد فرزندانشان است، زیرا برای رشد بهتر و افزایش هوش کلامی او اهمیت حیاتی دارد. کودکان لحن کلام را از همان ابتدای کودکی به خوبی متوجه میشوند، پس ضروری است با آنها به تندی و پرخاشگری صحبت نکرده و در مقابلشان دعوا نکنید.
سعی کنید در مورد موضوعات مختلف با کودک خود صحبت کنید و با او بیشتر وقت بگذرانید. با این کار به احساسات و دیدگاههای درونی کودک خود نیز آگاه خواهید شد.
برای اینکه بهتر بتوانید به اهمیت لحن پی ببرید، مقاله لحن در فن بیان را حتما بخوانید.
2-سرگرم کردن کودک
برای سرگرم کردن کودکتان، آنها را با اسباببازیهایش به تنهایی رها نکنید و خوشحال نباشید که کودک شما آرام و ساکت است. بلکه باید در حین بازی کردن، خودتان نیز با او همراه شوید و طی مدتی که او را سرگرم میکنید با او صحبت کنید. این کار برای تقویت هوش کلامی کودکان لازم است.
حتی بهتر است خواستههایی که از کودکتان دارید را با بازی کردن به او آموزش دهید. به یاد داشته باشید که کودک بازی کردن را بسیار دوست دارد، بنابراین شما میتوانید به راحتی با بازی به او آموزشهای لازم را بدهید.
برای مثال اگر قصد دارید به کودک خود آموزش دهید که لباسها و یا اتاقش را مرتب کند، با بازی کردن این کار را انجام دهید.
3-مورد خطاب قرار دادن یک جانبه
والدین باید با کودک خود در مواقع لزوم صحبت کنند و او را یک جانبه مورد خطاب قرار ندهند. اکثر والدین به صورت آمرانه و با بمباران مکرر سخنان خود، کودک را مورد خطاب قرار میدهند و در مقابل از او انتظار دارند به سخنان آنها گوش دهد.
ما بهطور هوشمندانه میتوانیم با کاهش روش آمرانه و افزایش مدت زمان صحبت دوستانه با فرزندمان، ارتباط خوبی با او برقرار کرده و از واکنشهای ناخوشایندش جلوگیری کنیم.
4-گوش دادن با صبر و حوصله
باید با صبر و حوصله به صحبتهای کودک خود گوش دهید و به او اجازه دهید از تجربههای روزانهاش برای شما صحبت کند. حتی اگر خسته و کلافه هستید هم نباید به او بیتوجهی کنید.
اما به یاد داشته باشید که اگر بازگو کردن فعالیتهای روزانه برایش مشکل است، اصرار و پافشاری نکنید. زیرا با این کار کودک در روزهای بعد هیچ اشتیاقی به همصحبتی با شما نخواهد داشت. باید به او اجازه دهید که با میل خودش با شما صحبت کند.
5)کتاب خواندن
یکی از مهمترین تکنیکها کتاب خواندن است. زیرا کتاب خواندن باعث میشود تا فرزند شما با کلمات بیشتری آشنا شود. از طرف دیگر نیز کتاب خواندن به قوه تخیل و تصویرسازی فرزندتان نیز تاثیر قابلتوجهی دارد.
نقش مدرسه در تقویت هوش کلامی در کودکان
آموزشهای اولیه در سنین کودکی اغلب حول آموزشهای غیرکلامی است. اگر کودک خود را به مهد و پیشدبستانی بفرستید، بیشتر وقتش را به نقاشی کردن، آواز خواندن، درست کردن کاردستی و بازی با دوستانش سپری میکند.
اما زمانی که کودک وارد مدرسه و محیط بزرگتر میشود، برخورداری از هوش کلامی اهمیت ویژهای برای او پیدا میکند. زیرا در مدرسه لازم است با دیگر دوستانش فعالیتهای گروهی انجام دهد، با درس خواندن به سوالات آموزگارش جواب دهد، سوالاتی که در ذهن دارد را به راحتی به زبان بیاورد و… .
به همین دلیل مدرسه نقش مهمی در رابطه با این مهارت در کودکان دارد. با بزرگتر شدن کودک و استفاده از کتابها، فیلمها و مکالمات بیشتر درون کلاس، بهطور حتم هوش کلامیاش در جهت مثبت بهبود پیدا خواهد کرد.
تاثیر واکنش مناسب
زمانیکه کودک شما صحبت میکند، صحبتهای او را با علم به این موضوع که میدانید منظورش چیست، قطع نکنید. اجازه دهید کودک صحبتهایش را ادامه دهد. زیرا این کار اشتباه باعث میشود اضطراب و فشار روانی کودک افزایش یافته و دیگر تمایلی به صحبت کردن با شما نداشته باشد.
به کودک خود بفهمانید که همیشه مادر و پدر، برای گوش دادن به صحبتهای او زمان کافی دارند و از این کار لذت میبرند. کاری انجام ندهید که فرزند شما همصحبتی با دوستانش را به شما ترجیح بدهد و تمام مسائل و مشکلاتش را با دیگران در میان بگذارد.
تاثیر سرزنش و تنبیه در هوش کلامی در کودکان
سرزنش و تنبیه برای کودک لازم است به شرطی که شما اوقات، لحظات و خاطرات خوبی را برای فرزند خود رقم زده باشید. به این معنی که اگر کودک خود را لحظاتی در آغوش بگیرید و همانطور که او را تکان میدهید برایش شعر بخوانید و یا حتی زمانی را صرف بازیهای هیجانانگیز با او کنید، میتوانید در مواقعی که لازم و ضروری است کودک خود را تنبیه کنید و رفتارهایش را مورد انتقاد قرار دهید.
در این صورت کودک به شما حق داده و به حرفهایتان توجه میکند، زیرا قبلا لحظات لذتبخشی را با شما گذرانده است و یقین دارد که شما او را دوست دارید.
الگوی مناسب این توانایی ارزشمند
والدین باید الگوی مناسبی برای نحوه گفتار کودکشان باشند. برای این کار تنها لازم است واضح و صریح صحبت کنید، کلمات را شمرده شمرده ادا کنید و از لغات و کلمات ساده و قابل فهم و مناسب با سن او استفاده کنید. همیشه در نظر داشته باشید که کودکان از شما تقلید میکنند.
ناروانی کلامی و لکنت زبان
آیا برحسب عادت خیلی تند و روان صحبت میکنید؟ اگر جوابتان مثبت است در هنگام صحبت با کودک باید مراقب نحوه صحبت کردن خود باشید. اگر در هنگام صحبت کردن از جملات طولانی و پیچیده با سرعت تند استفاده کنید، کودکتان در پاسخ به شما دچار مشکل شده، به سختی میتواند کلمات مناسب را پیدا کند و رفته رفته دچار ناروانی کلام و حتی لکنت زبان خواهد شد.
این اتفاق باعث میشود تا در طولانی مدت به سختی بتوان هوش کلامی کودک را تقویت کرد.
عوامل موثر هوش کلامی در کودکان
ممکن است کودک شما دچار اختلالات یا بیماریهایی باشد که هوش کلامی او را تضعیف کند و حتی در حرف زدن نیز برای او مشکل ایجاد کند. اختلالاتی مانند:
- بیماری اوتیسم
- اختلالات شنوایی
- اختلال کمبود توجه
والدین باید در زمان مواجه شدن با این مسائل به مشاور و یا روانپزشک مراجعه کنند تا بتوانند شرایط کودک خود را برای زندگی در آینده بهتر کنند. شاید لازم باشد کودک را به گفتار درمانی ببرند.
تنها باید والدین به این نکته مهم توجه کنند که هوش کلامی با ضریب هوشی یکسان نیست و تنها اختلال رشد زبانی به همراه دارد. اکثر والدین گمان میکنند که اگر فرزندشان هوش کلامی بالایی نداشته باشد، حتما ضریب هوشی پایینی دارد. این تصور اشتباه است.
توصیه آخر…
تقویت هوش کلامی در کودکان با بهکارگیری مهارتهای کلامی و آموزش دیدن در این زمینه از دوران کودکی، ارتباطات انسانی را بهبود میبخشد، به ما در فهم بهتر وقایع و اتفاقات اطرافمان کمک میکند و باعث میشود معنای زندگی را بهتر درک کنیم.
پس بر شما لازم است تا به عنوان والدین حتما به این موضوع توجه کنید. میتوانید در این راه از مشاورین و کتابها نیز کمک بگیرید.
اگر در این رابطه تجربه و یا اطلاعاتی دارید در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید