نحوه معرفی در ارائه یک سخنرانی تاثیرگذار باید چگونه باشد؟
نحوه معرفی خود در سخنرانی ، مهمترین اصل در شروع سخنرانی تاثیرگذار است، زیرا چند دقیقه ابتدای برخورد با مخاطبان مهمترین بخش سخنرانی است. در اغلب مواقع دیده شده که همه افراد در معرفی خودشان و یا معرفی دیگری دچار ضعف هستند و به خوبی از پس انجام این کار بر نمیآیند. در این مقاله قصد داریم ضعف شما را برطرف کنیم، زیرا این ضعف تاثیر بسیار زیادی در نتیجه سخنرانی شما خواهد گذاشت.
توصیه میکنم ویدیوی 4 دقیقه زیر را حتما ببینید. در این ویدیوی کوتاه معرفی صحیح و اصولی را با چندین مثال توضیح دادهایم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمعنی کلمه معرفی در زبان انگیلسی
واژه «introduction» به معنای معرفی، در انگلیسی مرکب از دو واژه «intro» به معنای «به داخل» و «ducere» به معنای «هدایت کردن» است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که معرفی باید ما را به داخل موضوع هدایت کند تا شنونده بتواند با بحثی که قرار است ارائه شود، ارتباط برقرار کند.
پیشنهاد میکنم مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را مطالعه بفرمایید تا بتوانید با استفاده از نمونههای شعر، آیه و حدیث، نقلقول از بزرگان، جملات انگیزشی و…، شروع سخنرانی جذاب و منحصربهفردی داشته باشید.
نکته مهم این است که شما زمانی میتوانید معرفی تاثیرگذاری داشته باشید که فن بیانتان عالی و بدون نقص باشد. به عبارت دیگر از صحبت کردن در حضور دیگران ترس نداشته باشید. برای تقویت فن بیان توصیه میکنم مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را بخوانید و محصول رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید. با مطالعه کردن و آموزش دیدن میتوانید به هدف خود برسید.
اهمیت نحوه معرفی در سخنرانی
همه چیز با معرفی خود شروع میشود. اگر بتوانید فراتر از اصول تکراری و خستهکننده معرفی پیش بروید، بدون شک خود را برای روابط و فرصتهای جدید آماده خواهید کرد.
فراموش نکنید که اگر خود را غیرحرفهای و مانند دیگران معرفی کنید، ممکن است در ذهن مخاطب تا زمانی باقی بمانید که با فرد دیگری آشنا شود. اگر میخواهید سخنرانی تاثیرگذار داشته باشید، این نکته را فراموش نکنید.
البته نباید گمان کنید که یادگیری اصول صحیح معرفی تنها به سخنرانان اختصاص دارد. شما باید این اصول را بیاموزید تا بتوانید:
- در مصاحبههای شغلی،
- برخورد با افراد غریبه،
- حضور در جمعهای جدید،
- در کلاسهای درسی،
و شرایط مشابه دیگر، خود را به درستی معرفی کنید.
مقاله نحوه معرفی خود را حتما بخوانید تا بدانید که چگونه باید در هر موقعیتی خود را معرفی کنید.
موقعیتهای مختلف روش معرفی
زمانیکه از شما دعوت میشود تا برای صحبت با حضار پشت تریبون قرار بگیرید، از چند حالت خارج نیست: یا باید خودتان یک سخنرانی طولانی ارائه دهید و یا اینکه سخنران اصلی را معرفی کنید تا برای سخنرانی به جایگاه بیاید. در نظر داشته باشید که هر دوی آنها بسیار مهم هستند.
الف)اولین روش: نحوه معرفی خود در سخنرانی
معرفی ضعیف، ممکن است سخنرانی خوب را خراب نکند اما به خوبی معرفی کردن میتواند سکوی پرتاب قدرتمندی برای یک سخنرانی باشد.
روش معرفی خود را به گونهای طراحی کنید که مخاطب شما را بپذیرد و به عنوان یک متخصص در ارتباط با موضوع مورد بحث، روی شما حساب کند. مثلا میتوانید در شروع صحبت سابقه کاری خود و یا تحقیقاتی که در این زمینه انجام دادهاید را بیان کنید. این کار توجه مخاطب را جلب میکند.
در اغلب مواقع به دلیل اینکه معرفی در آغاز سخنرانی صورت میگیرد و سخنران در آن لحظه به دلیل استرس و اضطراب حال خوبی ندارد، معرفی و بهطور کلی سخنرانی با مشکل مواجه میشود. در ادامه نکاتی را برای معرفی خود در یک سخنرانی تاثیرگذار ، شرح میدهیم:
1-بیان نام خود در شروع سخنرانی
در ابتدای صحبتهایتان، نام خود را به مخاطب بگویید. شاید فکر کنید که این کار کلیشهای است و تمام افرادی که در سخنرانی شما حضور دارند، بدون شک نام شما را به خاطر دارند. اما اینطور نیست.
امکان دارد مخاطب نام شما را فراموش کرده و یا اصلا شما را نمیشناسد. پس خود را بهطور واضح در ابتدا معرفی کنید. حتی اگر نام شما در اسلاید روی پرده به مخاطب نمایش داده میشود.
در این صورت نام شما در ذهن مخاطب نقش خواهد بست.
2-از عنوان شغلی خود فراتر بروید
حرفه خود را به روشی جذاب توضیح دهید که مخاطب آن را به خاطر داشته باشد.
لازم است قبل از طراحی متن معرفی به این موضوع فکر کنید که واقعا چه کسی هستید و دوست دارید چه تاثیری روی دیگران و دنیای اطرافتان بگذارید. سپس همین مطالب را به حرفه خود متصل کنید.
برای مثال اگر خبرنگار انگیزشی هستید در مورد حرفه خود اینگونه صحبت کنید: «جهان میتواند یک مکان طاقت فرسا باشد، بنابراین من به مردم کمک میکنم تا بتوانند ارتباط بهتر و موثرتری با دیگران و حتی خودشان برقرار کنند و به زندگی و هدفی که انتخاب کردهاند، برسند.»
3-محتواسازی در نحوه معرفی خود در سخنرانی
باید برای هر کدام از قسمتهای معرفی خود محتواسازی کنید.
برای مثال تصور کنید که قصد دارید در سخنرانی خود بیان کنید که استاد دانشگاه هستید. می توانید با ذکر خاطرهای از جلسه دفاع پایاننامه یکی از شاگردانتان در مقطع دکتری به دکتر و استاد بودن خود بهطور غیرمستقیم اشاره کنید.
حتی میتوانید با بیان موضوع پایاننامه آن فرد به حضار بگویید که مشغول به تدریس چه درسی هستید. البته فراموش نکنید که باید خاطرهای انتخاب کنید که مرتبط با موضوع سخنرانی شما باشد.
4-استفاده از اعتبار دیگران
در زمان معرفی مرتبه علمی خود میتوانید از اعتبار افراد مشهور استفاده کنید.
برای مثال موضوع سخنرانی و تحقیقات خود را با پژوهشهای علمی یک فرد مشهور همردیف بخوانید. در اینگونه مواقع مخاطب بهتر روی سخنان شما حساب باز کرده و در نتیجه یک سخنرانی تاثیرگذار خواهید داشت.
میتوانید برای اعتبار بخشیدن به صحبتهای خود از نقلقولهای دیگران، نتایج تحقیقات و آزمایشها و یا معرفی کتابهایی از نویسندگان معروف نیز استفاده کنید.
5-بیان اهداف
اهداف خود را از سخنرانی بهطور کامل و واضح در شروع صحبت بیان کنید و بگویید که به چه دلیل به صحبت کردن در رابطه با موضوع مورد بحث پرداختهاید. مخاطب باید بداند که در پایان سخنرانی قرار است به چه اطلاعاتی دست پیدا کند.
در این قسمت بهتر است تجربیات و زمینه کاری خود را نیز با مخاطبانتان در میان بگذارید.
6-به مشکلاتی که میتوانید حل کنید، فکر کنید
هر فردی در حل کردن مشکلی خاص مهارت دارد، تنها کافی است داستان منحصربهفرد خود را کشف کنید. زمانیکه مهارت خود را یافتید، سعی کنید در مورد آن با مخاطبانتان صحبت کنید تا شما را به عنوان فردی حرفهای و متخصص بشناسند.
مخاطبان شما برای رسیدن به هدفی خاص و یا حل کردن مشکلاتی که با آنها دست و پنجه نرم میکنند، به صحبتهای شما گوش میدهند.
اگر در پیدا کردن استعدادها و مهارتهای خود به مسئله خوردید و راهحلی نیافتید، پیشنهاد میکنم از نزدیکانتان کمک بگیرید.
7-تمرین کنید و بازخورد بگیرید
زمانی که متن نحوه معرفی خود در سخنرانی را نوشتید، قبل از سخنرانی آن را در حضور اطرافیان خود تمرین کنید و بازخورد بگیرید. از آنها بخواهید تا نظراتشان را رک و راست به شما بگویند. بگویند که بهتر است:
- چه چیزهایی را تغییر دهید،
- صدایتان محکم و قرص بود یا نه،
- کدام یک از صحبتهای شما به یاد ماندنیتر بود،
- چگونه راه بروید و بایستید،
- دستهای خود را چگونه حرکت دهید،
- و… .
برای نحوه معرفی خود در سخنرانی ، یکی از اصول زیر را انتخاب کنید
در متن معرفی، کلمات را با دقت انتخاب کنید. تهیه یک روش معرفی از خود، میتواند اعتبار شما را به شکل قابلتوجهی افزایش دهد و یا به آن آسیب بزند. در ادامه 4 روش برای شما ذکر میکنیم تا در انتخاب روش معرفی در سخنرانی راحتتر عمل کنید و شروع سخنرانی تاثیرگذار داشته باشید:
- خلاصهای از سخنرانی خود را بیان کنید تا مخاطب یک تصویر ذهنی از بحث پیشرو داشته باشد.
- سرگرمیها و علایق بیرونی خود را که مرتبط با موضوع سخنرانیتان هست را ذکر کنید.
- موفقیتهای گذشته خود را با اهداف آیندهتان گره بزنید، تا تواناییها و مهارتهای خود را به مخاطب نشان دهید.
- خود را صادقانه معرفی کنید و این کار را به شیوهای انجام دهید که شما را از دیگران متمایز کند.
نکته مهمی که حتما باید رعایت کنید این است که در ابتدا کوتاه و مختصر صحبت کنید. در بخش پایانی به نبایدهای معرفی نیز پرداختهایم. همراه ما باشید.
ب) دومین روش: نحوه معرفی سخنران
دومین روش معرفی ، زمانی است که قرار باشد فردی را به حضار معرفی کنیم تا برای ارائه صحبتهای خود در جایگاه سخنران قرار بگیرد.
در مرحله اول باید شنوندگان را بهطور کامل با سخنران آشنا کنیم. باید به گونهای شخص را معرفی کنیم که در شنوندگان حس علاقه و اشتیاق به وجود آید تا بیصبرانه منتظر شنیدن صحبتهای او شوند. این کار را باید بسیار صداقانه، طبیعی و صمیمی انجام دهید، نه خشک و رسمی.
دیدگاه غلط
اگر قبل از معرفی سخنران اصلی، فردی به شما بگوید که «شما جز اعلام سخنران بعدی کاری لازم نیست انجام دهید»، سخت در اشتباه است. سخنرانیهای معرفیکننده، بسیار پیچیده و حساس هستند. کمتر سخنرانی را میتوان یافت که به پیچیدگی و سختی این نوع از سخنرانیها باشد.
تمام جوانب را بسنجید و سپس این مسئولیت مهم را بر عهده بگیرید.
2 موضوع مهم
در اغلب اوقات شاهد هستیم که کسی خود را برای اینگونه سخنرانی آماده نمیکند و آن را جدی نمیگیرد. در نحوه معرفی سخنران ، باید به 2 موضوع توجه شود. موضوع اول اینکه باید مخاطب توجیه شود که سخنران قرار است درباره چه موضوعی صحبت کند و موضوع دوم این است که دلیل صلاحیت سخنران در چیست که میتواند دربارهی آن موضوع سخنرانی کند.
در ادامه لازم است که چند توصیه برای ارائهی این نوع سخنرانی تاثیرگذار ذکر کنیم:
1-آماده کردن اطلاعات در مورد سخنران
اطلاعات مربوط به سخنران و موضوع را از قبل کاملا آماده کنید. درست است که زمان این نوع سخنرانی شاید به یک دقیقه هم نرسد، اما فراموش نکنید که شما به اطلاعات دقیقی در مورد سخنران، قبل از معرفی او نیاز دارید. این اطلاعات عبارتند از:
- موضوع سخنرانی
- صلاحیت سخنران برای سخن گفتن درباره موضوع انتخاب شده
- اطلاعات مربوط به خود سخنران
- و از همه مهمتر اینکه موضوع مورد بحث چرا باید برای حاضران در جلسه مهم و جالب باشد.
در نظر داشته باشید که اگر سخنران بعد از صحبتهای شما بگوید که بخشی از مطالبی که در معرفی وی و موضوع سخنرانی مطرح شده کاملا اشتباه است، بسیار خجالتآور خواهد بود. حتما سعی کنید این اطلاعات را از خود سخنران و یا فردی قابلاعتماد دریافت کنید، زیرا هر اشتباهی، شخصیت شما را در مقابل دیگران متزلزل خواهد کرد.
در مقابل نیز لازم است به سطح سواد و دانش سخنران نیز توجه کنید. زیرا زمانیکه شما او را به حضار معرفی میکنید، حضار آن شخص را مورد تایید شما میدانند.
2-استفاده از قاعده 3 مرحلهای
یک قاعده وجود دارد که میتواند برای شما به عنوان یک فرمول راهنمای کامل در نحوه معرفی دیگری عمل کند. این قاعده از 3 مرحله تشکیل شده که عبارت است از:
- سخنرانی خود را با ذکر عنوان سخنرانیِ سخنران شروع کنید.
- مطالبی را در تبیین اهمیت موضوع سخنرانی بیان کنید.
- درباره سخنران و اینکه او تخصص و صلاحیت لازم برای صحبت کردن درباره موضوع را دارد، صحبت کنید و حتما در این مرحله نام سخنران را به درستی ادا کنید.
استفاده از این فرمول کار شما را بسیار آسان خواهد کرد.
3-مشتاق و علاقهمند ظاهر شوید
نوع گفتار و رفتار شما در معرفی سخنران، بسیار اهمیت دارد. به حاضران نشان دهید از اینکه سخنران مراسم را معرفی میکنید، بسیار خوشحال بوده و باعث افتخارتان است. نشان دادن شور و اشتیاقتان، هم در برانگیختن احساسات سخنران و ارائه یک سخنرانی تاثیرگذار موثر است و هم در برانگیختن احساسات مخاطب.
یک نکته مهم در روش معرفی این است که هر زمان قصد داشتید نام سخنران را اعلام کنید، این کار را با درنگ و محکم انجام دهید و روی خود را به سمت سخنران برنگردانید، بلکه رویتان به سمت شنوندگان باشد و زمانیکه اسم او را کاملا ادا کردید، به سمتش برگردید و به او نگاه کنید. این کار بسیار مهم و حرفهای است.
4- آماده کردن متن معرفی سخنران
متن معرفی سخنران را از قبل بنویسید، زیرا همانطور که گفته شد صحبتهای چند دقیقهای شما در بهبود روند سخنرانی بسیار مهم است. چند نکته در نوشتن متن سخنرانی معرفی لازم است رعایت کنید که عبارتند از:
- نحوه معرفی سخنران باید بهگونهای نوشته شود که سخنران احساس احترام و باارزش بودن کند.
- متن سخنان باید بسیار کوتاه، مختصر و مفید و در عین حال، دقیق و توام با فکر و اندیشه باشد.
- توجه داشته باشید که صداقت و صمیمت در متن سخنرانی شما بسیار ارزشمند خواهد بود. نباید در مورد فرد و بیان خصوصیات او بیش از حد افراط و بزرگنمایی کنید.
5-تلفظ صحیح نام سخنران
مهمترین نکتهای که باید رعایت کنید این است که تلفظ نام صحیح سخنرانی که قرار است معرفیاش کنید را یاد بگیرید. اشتباه ادا کردن نام سخنران از طرف شما باعث میشود که حضار او و شما را مورد تمسخر قرار دهند.
نبایدهای مهم در معرفی
نبایدهایی در معرفی وجود دارد که اگر آنها را رعایت نکنید بدون شک شکست خواهید خورد. این نبایدها عبارتند از:
1-مغرور نباشید
اگر در زمان معرفی خود مغرور باشید و بیش از اندازه مَن مَن کنید، مخاطب شما را فردی پر ادعا دانسته و ابدا با شما ارتباط برقرار نخواهد کرد. سعی کنید خود را ساده و بیآلایش معرفی کنید و تواضع داشته باشید.
2-روش معرفی خود را با موضوع تطبیق دهید
یکی از نکات مهمی که در نحوه و روش معرفی خود در سخنرانی و یا معرفی سخنران لازم است به آن توجه کنید این است که مطابق با قواعد و اصول یک سخنرانی تاثیرگذار ، هر کلمه و جملهای را که به عنوان سخنران بیان میکنید، باید مرتبط با موضوع مورد بحش باشد.
تنها کافی است آن قسمت از رزومه کاری و سوابق اجرایی خود را بیان کنید که با موضوع سخنرانی مرتبط است و از بیان کامل رزومه خود دوری کنید.
در هنگام معرفی سخنران نیز سعی کنید از بیان جملات نامرتبط خودداری کنید.
3-با صدایی آرام صحبت نکنید
در هنگام معرفی بلند، رسا و واضح صحبت کنید تا مخاطب سخنان شما را واضح بشنود. با آرام صحبت کردن این حس را به مخاطب القا میکنید که شما فردی بدون اعتماد به نفس بوده و بر موضوع سخنرانی خود مسلط نیستید.
مخاطب نیز بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی از گوش دادن به صحبتهای شما کلافه شده و به کلی منصرف خواهد شد.
4-عجله نکنید
با طمانینه و یکنواخت صحبت کنید، نه تند و با عجله. در جاهایی لازم است قبل از بیان کلماتی مکث کنید تا تاثیر بیشتری روی مخاطب بگذارید. اگر با عجله صحبت کنید، مخاطب در شناخت شما دچار مشکل خواهد شد.
5-متن را حفظ نکنید
به هیچوجه متن معرفی خود را حفظ نکنید. این کار ترس شما را از فراموش کردن مطالب تشدید میکند. تنها کافی است دستنوشتهای به همراه داشته باشید که در آن توضیحاتی مختصر از صحبتهای شما باشد.
میتوانید تنها عناوین صحبتهای خود را بنویسید.
6)متن معرفی را کوتاه بنویسید
حتما به این نکته توجه داشته باشید که نوشتن متن معرفی بلند علاوه بر اینکه مخاطب را کلافه و خسته میکند، شما را نیز از موضوع مورد بحث دور خواهد کرد.
بنابراین متن سخنرانی خود را تا جایی که میتوانید کوتاه و مختصر بنویسید و تنها به بیان مطالب مهم بپردازید.
7)به ظاهر خود توجه کنید
برای تاثیرگذاری بیشتر روی مخاطب حتما باید به ظاهر خود توجه کنید، حتی اگر شما سخنران اصلی نیستید و تنها قرار است به معرفی سخنران بپردازید.
مخاطبان قبل از اینکه صحبتهای شما را بشنوند، شما را مورد قضاوت قرار میدهند.
هماهنگ شدن با مجری در نحوه معرفی
چه زمانیکه خود شما سخنران هستید و چه زمانیکه قرار است سخنران بعدی را معرفی کنید، لازم است به این نکته توجه ویژه داشته باشید که اگر مجری در سالن سخنرانی وجود دارد و مراسم را رهبری میکند، باید قبل از شروع، در مورد موضوعات مهمی با او صحبت کنید که عبارت است از:
- اگر نام شما تلفظ خاصی دارد حتما با او در میان بگذارید.
- او را به خوبی با حرفه و شغل خود آشنا کنید.
- و در مورد سخنران بعدی از او سوال کنید.
در پایان…
حتما روشهای بیان شده در بالا را برای نحوه معرفی خود در سخنرانی و معرفی سخنران جدی بگیرید تا سخنرانی تاثیرگذار و ماندگاری را شروع کنید. در نظر داشته باشید که تنها معرفی درست و به موقع میتواند اعتماد مخاطب را جلب کرده و با شما همراه کند.
دیدگاهتان را بنویسید