صداسازی چیست ؟ انواع آموزش های بی نظیر صداسازی
صداسازی و فن بیان در سخنرانی چیست ؟ اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که صدای خود را دوست ندارند، مقاله درستی را برای خواندن انتخاب کردهاید. در این مقاله به شما آموزش میدهیم که با استفاده از تکنیکهایی مهم و تاثیرگذار صدای خود را بهبود بخشیده و به نتیجه دلخواهتان برسید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleصداسازی چیست ؟
این سوالی است که در ابتدای این مقاله قصد داریم به آن پاسخ دهیم:
تعریفهای مختلفی در مورد صداسازی وجود دارد اما یکی از سادهترین تعریفها عبارت است از:
تمریناتی که با استفاده از آنها میتوانیم حنجره خود را پرورش و تقویت کنیم.
پیشنهاد ویژه
بعد از خواندن این مقاله حتما دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را به صورت رایگان دانلود کنید. در این آموزش در کنار بیان نکات و تکنیکهای فن بیان، روشهای تقویت صداسازی در سخنرانی را نیز به شما آموزش دادهایم.
رفع گرفتگی صدا
ارتباط برقرار کردن با صدای گرفته ابدا خوشایند نیست. حتما برای شما هم پیش آمده که در ابتدای صبح، جلسه یا قرار مهمی داشته و صدایتان گرفته باشد. در این ویدیوی حدودا 4 دقیقهای، آقای احمد دباغیان راهحلی برای گرفتگی صدا با شما مطرح میکنند که دیدن و شنیدنش خالی از لطف نیست.
ابتدا معجونی را برای رفع گرفتگی صدا به شما پیشنهاد کردهاند و سپس تمریناتی را به صورت عملی و کامل توضیح دادهاند. این مطالب به خوبی مشکل صدای شما را بعد از بیدار شدن از خواب، رفع میکند.
ماهیت صدا چیست؟
هر موجودی با آوا و صدای خاص خود برای دیگر موجوات قابل تشخیص است و انسان نیز از این قاعده مستثنی نیست. به عبارت دیگر از صدای هر کس میتوان به ماهیت او پی برد.
صدای خوب، مهربان، با احساس، رسا، واضح و دارای اعتماد به نفس میتواند مخاطبان بسیاری را به سمت خود جذب کند. صدا باید احساسات و عواطف مختلف را به خوبی به مخاطب انتقال دهد، احساسات و عواطفی مانند دوست داشتن، ناراحتی، خوشحالی، کینه، دلخوری و… .
اجزای صداساز عبارتند از: شکم، دیافراگم، سینه، ششها، نای، حنجره، حلق، بینی، دهان، زبان، فرم دندانها و لبها.
عوامل موثر بر صداسازی چیست ؟
عوامل مختلفی در صدای یک فرد تاثیر مستقیم دارند که با شناخت آنها میتوانید به خوبی صدای خود را تغییر دهید. در اینجا به 11 مورد از آنها اشاره میکنیم. این عوامل عبارتند از:
- محیط زندگی
- شخصیت
- گوش
- چالاکی فیزیکی
- سن
- تغذیه
- سیگار و مواد مخدر
- آلرژی
- سرفه
- ریفلاکس یا ترش کردن معده
- بیماریهای مختلف و مصرف دارو
برای مراقبت از صدا…
برای مراقبت کردن از صدا، لازم است از کارهایی که به صدا لطمه وارد میکنند، دوری کنیم. کارهایی مانند:
- گریه کردن زیاد
- خندیدن با صدای ناهنجار و یا قهقهه زدن
- فریاد زدن
- جیغ زدن
- صدای خود را غیرعادی تغییر دادن (برای مثال صدای خود را بم و یا نازک کنیم)
- بیش از حد صحبت کردن
- صحبت کردن با فک بسته
پیشنهاد میکنم برای خواندن توضیحات کامل در خصوص موارد بیان شده در بالا و مطالب ارزشمند، مقاله تغییر صدا را حتما مطالعه کنید. در این مقاله تمرینات صداسازی را به همراه نکات لازم برای بم کردن و یا نازک کردن صدا، مطرح کردهایم.
تاثیر حال خوب در صدا
تحقیقات ثابت کردهاند که حال خوب، تاثیر زیادی در صدا دارد. اکثر افرادی که در زندگی خود دچار سرخوردگی و ناملایمات میشوند، صدایشان زمخت و دورگه شده و اگر این اتفاق به دفعات و پشت سر هم رخ دهند، این صدا پایدار میماند. اینگونه افراد با پذیرش شکست، آرامش درونی و لحن زیبای صدای خود را از دست میدهند.
به همین دلیل است که اگر حال خوب داشته باشیم، به طور حتم روح سالم و در نتیجه صدای خوبی نیز خواهیم داشت.
مهمترین اصل صداسازی در سخنرانی چیست ؟
مهمترین اصل صداسازی و فن بیان ، انرژی است. برای رسیدن به صدای صحیح و مطلوب، باید تلاش کنیم با صرف حداقل انرژی صدای خویش را به گونهای به کار بگیریم که خوشایند و مطلوب به نظر برسد.
منظور از صرف انرژی کمتر این است که عادت کنیم:
- تنفس شکمی و صحیحی داشته باشیم،
- درست و واضح حروف را ادا کنیم،
- صدا را به سقف دهان هدایت کنیم،
- و برای شنیدن بهتر صدا، از میکروفن استفاده کنیم.
آیا میتوان صدا را بهبود بخشید؟
جواب این سوال مثبت است. باید بدانید که صدای خوب بسیاری از گویندگان و سخنوران، صدایی صددرصد ذاتی نیست بلکه در کنار صدای نسبتا خوبی که داشتهاند، تمرینات و مراقبتهای لازم را نیز انجام دادهاند.
هر فردی میتواند صدای خود را بهبود ببخشد و دیگران را تحتتاثیر صدای خودش قرار دهد. این نکته را همواره به یاد داشته باشید که مخاطبان، شما را با کیفیت صدایی که دارید قضاوت کرده و مورد سنجش قرار میدهند. بنابراین به کیفیت صدای خود بیشتر از قبل اهمیت دهید.
کاربردهای صداسازی چیست ؟
زمانیکه از مهارتهای صداسازی نامی به میان میآید، بسیاری از افراد گمان میکنند که تنها برای حرفههای خوانندگی، گویندگی، سخنرانی، گزارشگری، بازیگری، وکالت و… یادگیری این مهارتها لازم و ضروری است. این تفکر کاملا اشتباه است.
صدای شما مانند اثر انگشتتان منحصربهفرد است. بنابراین برای برقراری ارتباط موثر با دیگران و جلب توجهشان نیاز است صدایی دلنشین و گیرا داشته باشید. در ادامه تمرینات و فنون لازم برای صداسازی را آموزش خواهیم داد.
نکتهای که لازم است بدانید این است که تمرینات مقدماتی صداسازی برای تمامی افراد یکسان است. اما اگر قصد دارید حرفهایتر تمرین کنید و به صدایی خاص نیاز دارید، علاوه بر این تمرینات باید تمرینات دیگری را نیز انجام دهید.
برداشتهای اشتباه از مفهوم صداسازی و فن بیان
صداسازی چیست ؟ برخی از افراد تصورات اشتباهی در مورد صداسازی دارند. برای مثال برخی از افراد:
- تصور میکنند صداسازی همان تقلید کردن از صدای دیگران است،
- جلوههای ویژه را با صداسازی اشتباه میگیرند،
- گمان میکنند درمان بیماریهای صوتی را صداسازی گویند.
اینگونه اشتباهات فرد را به راحتی از داشتن صدایی زیبا و تاثیرگذار محروم میکنند. بنابراین قبل از هر چیز لازم است ذهنیت خود را تغییر دهیم و سپس تمرینات صداسازی را بیاموزیم و به طور مکرر به انجام آنها بپردازیم.
تکنیکهای صداسازی در سخنرانی
شما باید بتوانید با صدای خود آهنگین صحبت کرده و باعث جلب توجه دیگران شوید. در ادامه تکنیکها و راهکارهایی را بیان میکنیم که یادگیری آنها باعث میشود این اتفاق برای صدای شما رخ دهد.
داشتن صدای قدرتمند و جذاب باعث اعتماد مخاطب نیز میشود.
1)آرام و شمرده صحبت کنید
اگر سخنان خود را آرام و شمردهشمرده ادا کنید، صدایتان قدرت بیشتری داشته و در نتیجه توجه مخاطب بیشتر به آنچه میگویید، جلب میشود.
تند و با صدای بلند صحبت کردن، بدون شک باعث آزار دیگران شده و در نتیجه به مرور زمان دیگران از همصحبتی با شما منصرف خواهند شد.
2)کم انرژی نباشید
انرژی داشتن در هنگام صحبت، عامل بسیار مهمی است. زیرا باعث ایجاد شور و هیجان در سخنران و مخاطب میشود.
در مقابل نیز مخاطب شما به این موضوع پی میبرد که شما از همصحبتی با او و موضوع مورد بحث لذت میبرید.
3)صدایی واضح و رسا داشته باشید
تمام مخاطبان باید صدای شما را بهطور واضح بشنوند، نه فقط مخاطبانی که به شما نزدیک هستند. شما باید بتوانید با صدایی واضح، رسا و بلند صحبت کنید. در غیر این صورت مخاطبان شما کلافه شده و تا پایان سخنرانی چرت خواهند زد.
به همین دلیل است که میگوییم صداسازی در سخنرانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
4)قدرت و اعتماد به نفس تان را در صدایتان نشان دهید
شما میتوانید با انجام تمرینات و تکنیکهای موجود، ماهیچههای صدای خود را قویتر و ورزیدهتر کنید. در این صورت به خوبی میتوانید به گونهای صحبت کنید که مخاطب متوجه قدرت و اعتماد به نفس شما بشود.
برای اینکه بتوانید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید، مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس به شما کمک بسزایی میکند. در این مقاله به معرفی ارزشمندترین و کاربردیترین کتابها پرداختهایم تا بتوانید بهترین کتاب را انتخاب کرده و با مطالعه آن اعتماد به نفستان را تقویت کنید.
تمرینات صداسازی در سخنرانی و فن بیان چیست ؟
در این بخش سه تمرین مهم و موثر در صداسازی را آموزش میدهیم.
1)تمرین تنفس صحیح (شکمی یا دیافراگمی)
عموم افراد تنفس عمیق را به درستی انجام نمیدهند و بنابراین در اکثر مواقع، به خصوص در حین فعالیتهای سخت و یا موقعیتهای استرسزا، حال خوبی ندارند.
تنفس صحیح را تنفس شکمی یا تنفس دیافراگمی میگویند و به این صورت است که در هنگام دم بهجای اینکه هوا را وارد ششهای خود کنیم، وارد شکم خود کنیم، در این حالت شکم بزرگ میشود. در هنگام بازدم نیز هوا را از شکم خود خارج میکنیم و شکم به حالت اولیه باز میگردد.
نکتهای که لازم است به آن توجه کنید، تکرار تمرینات به صورت روزانه است. روزهای اول 5 تا 10 دقیقه و 3 تا 4 بار در طول روز تمرینات را تکرار کنید و رفتهرفته در روزهای آینده آن را افزایش دهید. مطمئن باشید که این نوع تنفس به مرور زمان به یکی از عادتهای مثبت شما تبدیل میشود.
فواید تنفس صحیح
با تنفس صحیح در بسیاری از زمینهها میتوانید سلامتی مطلوب خود را به دست آورید:
- سلامت جسمانی و تقویت قوای بدنی
- افزایش حجم تنفس و هوای درون ریهها
- کاهش استرس و اضطرابهای بدون دلیل
- کاهش ضربان قلب و کاهش فشار خون
- کاهش سرعت تنفس و افزایش انرژی بدن
- افزایش توانایی بدن در هنگام ورزش کردن و در نتیجه سوخت و ساز بیشتر
یکی از تمرینات تنفس صحیح
به پشت دراز بکشید و کف پاهای خود را روی زمین قرار دهید و سپس تنفس صحیح را به روشی که در بالا به آن اشاره شد، انجام دهید. در حین تنفس دستتان را روی شکمتان قرار دهید تا در حین تمرین تمرکز کافی داشته باشید.
در مقاله تنفس صحیح در صداسازی، به بیان 7 تمرین کاربردی و موثر پرداختهایم که با استفاده از آنها به راحتی میتوانید تنفس شکمی را به عادتی برای خود تبدیل کنید. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
2)تمرین ضبط فایل صوتی
تمرین ضبط فایل صوتی یکی از موثرترین تمرینات صداسازی است. این تمرین به این صورت است که باید بارها و بارها صدای خودتان را ضبط کنید و به آن گوش دهید. سپس نکاتی که احساس میکنید باید اصلاح شوند را بنویسید و سعی کنید در حین ضبط فایل صوتی بعدی آنها را به مرور زمان اصلاح کنید.
چند نکته مهم:
- زمانیکه صدای ضبط شده خود را میشنوید شاید صدا برایتان دوست داشتنی نباشد این امری طبیعی است و با چندین بار تمرین کردن، صدایتان برای شما عادی خواهد شد.
- برای اصلاح نکاتی که در صدایتان وجود دارد عجله نکنید و نکات را یکی یکی اصلاح کنید. نباید تلاش کنید که همه را با هم اصلاح کنید. این کار خستهکننده و تا حدودی غیرممکن است.
- پیشنهاد میکنم این تمرین ساده اما مهم را جدی بگیرید.
- صدا را به راحتی میتوانید با موبایل خود ضبط کنید نیازی به دستگاه خاصی نیست.
- در رابطه با موضوعاتی که در موردشان اطلاعات و اشتیاق کافی دارید، صحبت کنید. این کار باعث میشود این تمرین را با علاقه بیشتری تکرار کنید.
3)صداسازی چیست : گوش کردن
تمرین گوش کردن یکی دیگر از تمرینات صداسازی در سخنرانی و فن بیان ، برای رسیدن به صدای ایدهآل است. به این صورت که با دقت به یک صدا و یا صداهایی که در اطرافتان وجود دارد، گوش دهید و صداها را با دقت بشنوید. این تمرین را هر روز انجام دهید.
پیشنهاد میکنیم موسیقی گوش کنید و تلاش کنید که انواع سازها را در آن شناسایی کنید. یا اینکه میتوانید به صدای گویندههای اخبار و یا مجریهای رادیو و تلویزیون گوش دهید و از آنها تقلید کنید.
بیتفاوت از کنار صداهای اطرافتان عبور نکنید و به صداهایی که در طول روز میشنوید، دقت کافی داشته باشید. این تمرین را میتوانید در هر شرایطی انجام دهید، در خیابان، مترو یا اتوبوس، خانه، پارک، در حین دیدن تلوزیون و یا شنیدن رادیو و… .
4)تمرین خودکار
تمرین خودکار به این صورت است که خودکار را به صورت افقی در بین دندانهای خود قرار دهید و یک جمله را تکرار کنید. در این تمرین تلاش کنید که لب خود را بیشتر از حالت معمولی باز و بسته کنید تا بتوانید واضحتر صحبت کنید.
نکته حائز اهمیت این است که با این تمرین میتوانید در حین صحبت کردن، لبخند زدن را نیز تمرین کنید. این اتفاق باعث میشود تا صدایی جذابتر و دلنشینتر داشته باشید.
5)صداسازی چیست : تمرین بلندخوانی
برای این تمرین ابتدا به مکانی خلوت بروید تا بتوانید با خیالی آسوده و بدون ایجاد مزاحمت به انجام آن بپردازید. برای این تمرین کافی است تنها صفحهای از یک کتاب یا روزنامه را انتخاب کرده و آن را با صدایی نسبتا بلند بخوانید. البته باید توجه کنید که لازم نیست در حین خواندن فریاد بزنید، تنها باید با صدایی بلندتر از حالت معمول نوشتهها را بخوانید.
انجام این تمرین صدای شما را بازتر کرده و باعث میشود بتوانید به مرور زمان ذهن خود را با متنی که میخوانید همراه کنید.
پیشنهاد میکنم مقاله چگونه صدایمان را تقویت کنیم، را حتما بخوانید تا بتوانید با تمرینات بیشتری در زمینه صداسازی و فن بیان آشنا شوید. در این مقاله، 6 تمرین دیگر را نیز توضیح دادهایم.و فت
نکته مهم در صداسازی و فن بیان
انجام تمرینات و توجه به نکات و تکنیکها را برای تقویت صداسازی در حین صحبت جدی بگیرید. اما برای تقویت صدای خود عجله نکنید. ابتدا عوامل موثر بر صدای خود را همانطور که در بالا به آن اشاره شد، بنویسید و سپس بررسی کنید که کدامیک از این عوامل و کارهای مضر را میتوانید از زندگی خود حذف کنید تا صدایی رسا و در نتیجه روابطی عالی داشته باشید.
سپس در انجام تمرینات صداسازی صبور باشید. انجام تمرینات زیاد و سنگین باعث آسیب دیدن تارهای صوتی شما میشود. لطفا تمرینات را مداوم، منظم و در زمانهای کوتاهتری تکرار کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را به دست آورید. انجام این تمرینات برای صداسازی در سخنرانی و فن بیان بسیار عالی هستند.
شما تا چه اندازه به صدای خود اهمیت میدهید و برای بهبود آن تلاش میکنید؟
اگر سوالی در این زمینه در ذهن دارید، در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید