راه های افزایش عزت نفس بزرگسالان / راه های افزایش عزت نفس نوجوانان
راه های افزایش عزت نفس کودکان ، نوجوانان و بزرگسالان را در این مقاله معرفی کردهایم. با آموختن راههای بیان شده و عمل به آنها میتوانید در کوتاهترین زمان ممکن عزت نفستان را افزایش دهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت افزایش عزت نفس
در ابتدا لازم است تا تعریفی از عزت نفس ارائه کنیم. عزت نفس عقیدهای است که در مورد خودمان داریم، بدون در نظر گرفتن این موضوع که دیگران در مورد ما چه فکری میکنند و چه عقیدهای دارند.
اگر به خودمان احترام بگذاریم و خود را فرد ارزشمندی بدانیم، نشان از این است که عزت نفس بالایی داریم. اما اگر غیر از این باشد و خودمان را فرد بیارزشی تصور کنیم و حرفها و نظرات دیگران را بپذیریم، عزت نفس پایینی داشته و باید برای افزایش آن اقدام کنیم تا به موفقیت برسیم.
برای یادگیری بهتر این مفهوم، توصیه میکنم مقاله عزت نفس چیست را با دقت مطالعه کنید.
بنابراین مهمترین فواید عزت نفس عبارتند از:
- به تواناییها و مهارتهایمان باور داشته باشیم،
- خودمان را همانگونه که هستیم، بپذیریم،
- به خودشناسی برسیم،
- کمالگرایی را کنار بگذاریم،
- از استرس و نگرانی دوری کنیم،
- و از همه مهمتر به نظر دیگران در مورد خودمان اهمیتی ندهیم.
پیشنهاد ویژه
اگر در این زمینه به دنبال آموزش هستید و تمایل دارید در کنار عزت نفس، اعتماد به نفس خود را نیز افزایش دهید، پیشنهاد میکنم وبینار خودباوری و قدرت را تهیه کنید و از آموزشهای آن بهرهمند شوید.
چه عواملی عزت نفس را کاهش میدهد؟
قبل از اینکه به راه های افزایش عزت نفس بپردازیم، لازم است به عوامل کاهش عزت نفس نیز نگاهی داشته باشیم. آنچه باعث کاهش یا کمبود عزت نفس میشود بین افراد متفاوت است و نمیتوان ادعا داشت که زمانی که عزت نفس خود را افزایش دهید تا پایان عمر میزان عزت نفستان ثابت خواهد ماند.
ممکن است تحتتاثیر عواملی که در این بخش بیان شدهاند، در کوتاهترین زمان ممکن عزت نفستان کاهش پیدا کند. این عوامل عبارتند از:
- آزار و اذیت و سوء استفادههای جسمی و جنسی،
- مورد پیشداوری و قضاوتهای نادرست قرار گرفتن،
- برچسب زدن از طرف دیگران به خصوص خانواده نزدیک،
- از دست دادن شغل و یا ورشکستگی،
- مشکل در روابط مانند جدایی، طلاق و طرد شدن به خصوص از طرف والدین،
- نگرانی دائمی در مورد ظاهر و اندام،
- مشکلات عدم تمرکز،
- مشکلات مالی،
- و احساس ناامنی روانی و جسمی در کودکی.
با شناخت این عوامل، بهتر میتوانید راههایی که در ادامه بیان شدهاند را مناسب با شرایطتان به کار ببرید.
راه های افزایش عزت نفس کودکان
در این مورد که عزت نفس چه کمکی به کودکان میکند، تحقیقات بسیاری انجام شده که میتوانید آنها را مطالعه کنید. به عنوان مثال طی بررسیهای انجام شده کودکانی که عزت نفس بالایی دارند، در مطالعه دروس مدرسه توانایی بیشتری در تمرکز داشته و میتوانند نمرات بهتری کسب میکنند.
در ادامه راهکارهایی را برای بالا بردن میزان عزت نفس در کودکان پیشنهاد میکنیم:
1.دوست داشتن بی قید و شرط
سعی کنید کودک را در هر سنی که هست و هر نسبتی که با شما دارد، بدون قید و شرط دوست داشته باشید. از گفتن جملاتی مانند «اگر مشقت رو ننویسی دیگه دوستت ندارم»، «اگر بوسم نکنی دیگه خالهات نیستم» و… خودداری کنید.
این جملات به کودک میفهماند که برای دوست داشته شدن از طرف دیگران، حتما باید کاری انجام دهد.
2.توجه به نظرات و احساسات کودک
زمانی که کودک در جمع خانواده و یا با خود شما به تنهایی صحبت میکند، باید به نظراتش توجه کافی داشته باشید، نه اینکه او را ساکت کنید. نظرات کودک اگرچه در ذهن شما پوچ و بچگانه است، برای خودش بسیار ارزشمند است. بنابراین سعی کنید به او اهمیت دهید.
در مقابل نیز لازم است احساسات کودک را نیز بپذیرید و او را به خاطر احساساتی که دارد، سرزنش نکنید. برای مثال اگر کودکتان از چیزی ترسیده و یا عصبانی شده است نباید او را سرزنش کنید.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که نباید توجهی بیش از اندازه به کودکتان داشته باشید تا به فردی خودخواه و خودرای تبدیل شود. باید حد اعتدال را رعایت کنید.
3.راه های افزایش عزت نفس کودکان : احترام به کودک
به کودک خود احترام بگذارید و با او محترمانه صحبت کنید. از همه مهمتر باید در مورد حفظ حریم شخصیاش مثل یک انسان کامل با او رفتار کنید. احترام گذاشتن شما به فرزندتان باعث میشود تا دیگران نیز به او احترام بگذارند و او را مورد تمسخر و تحقیر قرار ندهند.
تصور نکنید که انجام هر رفتاری با کودک مجاز است. زیرا در سنین بزرگسالی همه چیز را فراموش میکند.
4.حمایت بیش از حد ممنوع
از فرزند خود بیش از اندازه حمایت نکنید. اجازه دهید با مشکلاتش مواجه شود و برای آنها راهحل پیدا کند. به محض اینکه زمین خورد یا در انجام کاری ناتوان بود، نباید بلندش کنید و کار را برایش انجام دهید. بلکه باید به او فرصت دهید تا خودش با فکر کردن به راهحل درست برسد.
از همه مهمتر باید مراقب صحبت کردنتان باشید. به این معنی که اگر فرزندتان در انجام کاری شکست خورد، نباید به او بگویید «تو بلد نیستی» یا «نمیتوانی»، تنها باید او را در انجام بهتر کارها، راهنمایی کنید.
راه های افزایش عزت نفس نوجوانان
نوجوانی دوره سخت و پیچیدهای است. شکلگیری هویت که از دوران نوزادی و کودکی آغاز شده است، در این دوره به اوج خودش میرسد. به عبارت دیگر شناختی که نوجوان از خودش در این دوره از زندگی کسب میکند، در وجودش تثبیت شده و در تمام طول زندگی همراه او خواهد بود. برای افزایش عزت نفس در نوجوانی به راهکارهای زیر توجه کنید:
1.قدرت انتخاب و تصمیمگیری
نوجوان را تا حد امکان در موقعیت انتخاب قرار دهید. به او اجازه دهید تا در موقعیتهای مختلف، فرصت انتخاب و تصمیمگیری داشته باشد. او را مطمئن کنید که هر تصمیمی بگیرد، میتواند روی حمایت شما حساب کند.
اما در این راه نباید او را تنها بگذارید، بلکه لازم است در حد معقولی راهنماییها و نکات ضروری را بیان کنید و در نهایت تصمیمگیری را به عهده خودش بگذارید.
این کار به مرور زمان به فرزندتان میآموزد که برای تصمیمگیریهای بهتر باید به چه نکاتی توجه داشته باشد.
2.راه های افزایش عزت نفس نوجوانان : استقلال
سعی کنید در حد متعارف و متناسب با فرهنگ خانوادگی خود، به فرزند نوجوانتان آزادی بدهید. شما با این کار او را برای حضور در اجتماع بزرگتر آماده میکنید زیرا نمیتواند در هر شرایطی تا پایان عمر همراه فرزندتان باشید.
اگر فرزندتان را به خوبی تربیت کردهاید و او را با خوب و بد، و درست و نادرست آشنا کردهاید، نباید از استقلال دادن به فرزندتان بترسید.
3.آموزش مهارتهای اجتماعی
مهارتهای اجتماعی مانند برقراری ارتباط مؤثر و معاشرت را به فرزندتان بیاموزید. توقع نداشته باشید از همان ابتدای نوجوانی و بلوغ بداند که چگونه در جمع بزرگسالان رفتار کند.
فراموش نکنید که آموختن مهارتهای اجتماعی تنها به عهده والدین است و این آموزش نیز نباید با تحصیر و سرزنش همراه باشد.
در مقاله آداب معاشرت چیست میتوانید با برخی از آداب و رسوم رایج در موقعیتهای مختلف مانند مهمانی، غذا خوردن، صحبت کردن با دیگران و… آشنا شوید.
راه های افزایش عزت نفس در بزرگسالی
اکنون که راه های افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان را آموختید، باید بدانید که در سنین بزرگسالی نیز افراد به یادگیری راههایی برای بالا بردن این ویژگی ارزشمند نیاز دارند تا بتوانند همچنان خودشان را دوست بدارند و از سرزنش کردن خود به خاطر مسیر که طی کردهاند، خودداری کنند.
برای افزایش و حفظ عزت نفس در بزرگسالی باید:
1.دست از سرزنش کردن خود بردارید
باید این نکته را بپذیرید که همه افراد در طول زندگی اشتباه میکنند و امری کاملا طبیعی است. در نتیجه نباید خود را به خاطر هر رفتار و شکستی سرزنش کنید. بلکه باید با ارزیابی کارها و فعالیتهایی که انجام دادهاید، برای ادامه مسیر تجربه کسب کنید.
2.هدفدار باشید
برای خودتان هدفی بزرگ تعیین کنید، هدفهایی که با استعدادها، تواناییها، ارزشها و مهارتهایتان در یک راستا باشند. در این صورت میتوانید اهدافی قابل دسترس انتخاب کنید. اهدافی که رسیدن به آنها شما را به به رضایت و خشنودی برسانند.
برای یادگیری مهارت هدفگذاری، توصیه میکنم حتما مقاله مفصل هدف چیست را مطالعه کنید. در این مقاله تمام نکات و تکنیکهای لازم برای هدفگذاری صحیح و اصولی را آموزش دادهایم.
3.حس خوب ارزشمندی
خودتان را همانطور که هستید، دوست داشته باشید. نباید خودتان را با توجه به معیارهای جامعه بسنجید.
برای مثال تلاش کنید برای جلب توجه دیگران به تناسب اندام برسید، در رشتهای که دوست ندارید، تحصیل کنید و… .
راه های افزایش عزت نفس را جدی بگیرید
کلام آخر اینکه شما بهترین کسی هستید که میتوانید در افزایش عزت نفس به خودتان کمک کنید. دست از گفتگوهای درونی منفی و قضاوتها و نظرات بیجای دیگران بردارید و روی یک کاغذ بنویسید: “من ارزشمندم چون هستم”. هر روز این پیام را بخوانید و انرژی بگیرید.
مقالههای مرتبط با عزت نفس را در زیر بخوانید:
- چرا عزت نفس نداریم ؟ دلایل عزت نفس پایین چیست؟
- معرفی کتاب روانشناسی عزت نفس اثر ناتانیل براندن
- معرفی کتاب های اعتماد به نفس
دیدگاهتان را بنویسید