تکنیک های سخنرانی جذاب – 14 روش برای داشتن سخنرانی جذاب
تکنیک های سخنرانی جذاب ، میتوانند سخنرانی ماندگارتری را در ذهن شما و مخاطبانتان بر جای بگذارد. احتمالا در سخنرانیهایی شرکت کردهاید که بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی خسته و کلافه شده و به دنبال راه گریز بودهاید. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که سخنران هیچ توجهی به تکنیکها و ترفندهای جذبکننده ندارد و تنها به متن صحبتهای خود توجه میکند.
در این مقاله قصد داریم 14 تکنیک و راهکار لازم و ضروری را برای تبدیل شدن به سخنران حرفهای ارائه کنیم تا این اتفاق ناخوشایند برای سخنرانی شما رخ ندهد.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمنظور از سخنرانی جذاب چیست؟
منظور از سخنرانی جذاب این است که :
- در پایان سخنرانی مخاطبین پرانرژی سالن را ترک کنند نه خسته و سردرگم،
- محتوایی که در سخنرانی ارائه شده به خوبی در ذهن مخاطبان مانده باشد،
- سخنران در پایان از اجرایش خوشحال و راضی باشد،
- شرکتکنندگان از شرکت در سخنرانی راضی باشند،
- سخنران در چشم مخاطب فردی حرفهای نشان داده شود نه مبتدی و تازهکار،
- محتوا به درستی و کامل بیان شود،
- سخنرانی سر ساعت مقرر شروع شده و به موقع به پایان برسد،
- سخنران و مخاطبان بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند،
- و… .
منظور از تکنیک های سخنرانی جذاب چیست؟
منظور از تکنیک سخنرانی این است که به عنوان سخنران، کارهایی را قبل از شروع سخنرانی برنامهریزی کنید که به شما در جذب مخاطب، ماندگاری محتوا در ذهن و جذابتر شدن ارائه کمک بسزایی کند.
این تکنیکها را میتوان به چند بخش تقسیم کرد:
- آنچه به شخص سخنران مربوط است،
- مواردی که باید در محتوا رعایت شود،
- نکاتی که در اجرای سخنرانی باید به کار گرفته شود.
در ادامه راهکارها و تکنیکهای لازم را در هر سه بخش بهطور مفصل معرفی میکنیم.
چرا باید سخنرانی ما جذاب باشد؟
مهمترین رکن سخنرانی، مخاطبین آن است. در واقع یک سخنرانی زمانی قابل اجراست که مخاطب داشته باشد. به همین دلیل باید از روشهای مختلف و متعارف برای جذابتر شدن سخنرانی استفاده کنیم.
اگر سخنرانی جذابی داشته باشیم دو اتفاق رخ میدهد: اول اینکه شرکتکنندهها در سخنرانیهای بعدی شما شرکت خواهند کرد و دوم محتوای بیان شده را به خاطر میسپارند. به جرات میتوان این دو دلیل را مهمترین دلایل داشتن یک سخنرانی جذاب دانست.
اما چطوری سخنرانی جذابی را ارائه کنیم؟ ادامه مقاله را از دست ندهید.
چگونه سخنرانی جذابی داشته باشیم؟
به تکنیکها و نکاتی که در ادامه بیان میکنیم توجه داشته باشید تا بتوانید سخنرانی عالی و موفقیتآمیزی را اجرا کنید.
بخش اول)تکنیک های سخنرانی جذاب: خود سخنران
تکنیکهای مهم مربوط به خود سخنران به شرح زیر هستند:
1. تمرین کنید
یکی از مهمترین تکنیکها، به اندازه کافی تمرین کردن قبل از شروع سخنرانی است. تا میتوانید تمرین کنید و طراحی متن و اجرا را اصلاح کنید تا به بهترین طراحی برسید.
توصیه میکنیم که حداقل یکبار در محل سخنرانی تمرین کنید. این کار باعث میشود:
- تسلط بیشتری برای سخنرانی اصلی پیدا کنید،
- ترس و اضطرابتان کاهش پیدا کند،
- با سالن و سن سخنرانی آشنا شوید و برای راه رفتن و حرکات خود بهتر برنامهریزی کنید،
- میکروفن و بلندگوها را بررسی کنید تا مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.
2.زودتر برسید
برای اینکه استرس شما کمتر شود و به شرایط محیط سخنرانی آشناتر شوید، زودتر از موعد مقرر در محل برگزاری سخنرانی حاضر شوید و شرایط را بررسی کنید. این کار سبب میشود سخنرانی بهتری را ارائه کنید.
با این کار استرس دیر رسیدن را نیز نخواهید داشت. از طرفی هم میتوانید قبل از شروع سخنرانی کمی در بیرون از سالن با مخاطبانتان همصحبت شوید تا آنها را بهتر بشناسید.
3.سخنرانیهای قبلی را ببینید
اگر قرار است با چند سخنران دیگر در یک روز سخنرانی داشته باشید، تا جایی که ممکن است سخنرانی دیگران را گوش کنید. این کار سبب میشود با اتفاقات سالن و محیط بیشتر آشنا شوید و ترس و استرستان از قرار گرفتن روی سن کاهش پیدا کند.
4. مکان سخنرانی را ببینید
یکی از کارهایی که سبب میشود بتوانید سخنرانی جذابی داشته باشید این است که یک روز قبل، محیط برگزاری سخنرانی را ببینید و از جنبههای مختلف، سالن را بررسی کنید.
لازم است تا:
- سیستم سرمایشی و گرمایشی سالن را با توجه به فصل بررسی کنید،
- باطری ساعتی که در سالن وجود دارد را عوض کنید تا در سخنرانی مسئلهای پیش نیاید،
- صندلیها و سن را بررسی کنید تا همه چیز مرتب و در جای خود باشند،
- تمیزی و نظافت سالن را بررسی کنید،
- سیستم صوتی سالن و بلندگوها را حتما چک کنید،
- از وضعیت ویدیو پرژکتور آگاه شده و کار با آن را بیاموزید،
- بدانید که چگونه باید لپتاپ خود را به برق سالن وصل کنید،
- و… .
5.تصویرسازی کنید
تصویرسازی ذهنی میتواند به شما در جهت اجرای سخنرانی بهتر کمک کند. تصویرسازی مهارتی است که با انجام آن میتوانید با کمترین تمرین فیزیکی، یک مهارت جدید را یاد بگیرید.
به این صورت که تصور کنید سخنرانی خود را با موفقیت به پایان رسانده و همه حضار ایستاده شما را تشویق میکنند و مورد تحسین قرار میدهند.
حتی میتوانید در حین تمرین نیز تصور کنید که در سالن سخنرانی حضور دارید و مخاطبان سوالاتشان را از شما میپرسند.
6.صدای خود را گرم کنید
قبل از شروع سخنرانی صدایتان را گرم کنید. همانگونه که یک ورزشکار برای انجام تمرین یا مسابقه باید ابتدا بدنش را گرم کند، یک سخنران نیز بایستی صدایش را گرم کند.
برای یادگیری راهکارها و تمرینات لازم برای گرم کردن صدا، پیشنهاد میکنم مقاله تغییر صدا را بخوانید.
برای مثال میتوانید چند دقیقه آواهایی مانند اومممم…، آآآآآ…، اِمممم… و… را تمرین کنید و صفحهای را با صدای بلند بخوانید (البته نباید فریاد بزنید).
بخش دوم)تکنیک های سخنرانی جذاب: محتوا
تکنیکهای مهم مربوط به نوشتن متن محتوایی که باید بیان کنید:
7.محتوای مناسب
نوشتن محتوای مناسب، باعث افزایش جذابیت موضوع مورد بحث برای مخاطبان میشود. برای اینکه بتوانید محتوای مناسبی بنویسید، سعی کنید مخاطبان خود را بشناسید و با توجه به آن پیش بروید.
به این معنی که باید بدانید مخاطبان شما اغلب در چه سنی هستند، خانم هستن یا آقا، در مورد موضوع سخنرانی تا چه اندازه اطلاعات دارند و… تا بتوانید مثالها و شوخیهای خود را با توجه به این موضوعات برنامهریزی کنید و جذاب بنویسید.
برای مثال اگر قرار است در جمعی از اساتید دانشگاه سخنرانی کنید که تا اندازهای به موضوع اشراف دارند باید از بیان کردن برخی از مطالب ابتدایی پرهیز کنید و مطالبی را بیان کنید که برای آنها جذابیت داشته باشد.
8.محتوای جدید
بیان محتوای بهروز بر جذابیت سخنرانی شما میافزاید. سعی کنید همیشه در حال آموزش دیدن باشید. آموزش میتواند مطالعه کردن، گوش کردن به فایلهای صوتی، دیدن فیلم آموزشی و… باشد.
محتوای تکراری و غیر صحیح سبب خسته شدن مخاطب شده و از شما به عنوان سخنرانی سطحی با دانشی اندک یاد میکنند.
9.مسیر مشخص
لازم است سخنرانی شما مسیر مشخصی داشته باشد. یعنی باید به خوبی بدانید که قرار است در ابتدا از کجا شروع کنید و در انتها به کجا برسید. البته باید به گونهای در ابتدا صحبت کنید که مخاطب نیز به این امر واقف شود.
نداشتن مسیر مشخص باعث میشود تا در حین صحبت از این شاخه به آن شاخه بپرید و مخاطب نتواند در پایان خلاصهای از صحبتهای شما را در ذهن داشته باشد.
10.محتوای مرتبط
یکی دیگر از تکنیک های سخنرانی جذاب ارائه محتوای مرتبط است. شما باید در حین نوشتن متن به این نکته توجه کنید تا مثالها، بازیها و نقلقولهایی مرتبط بنویسید.
ممکن است در طول سخنرانی سوالات مخاطبان شما را به بیراهه بکشاند و از موضوع مورد بحث دور کند. مراقب باشید فقط محتوای مرتبط با موضوع سخنرانی را بیان کنید و از مسیر خارج نشوید. اگر یکی از مخاطبان سوالی از شما پرسید، بهتر است به او بگویید در پایان سخنرانی منتظر بماند تا شما پاسخ سوال او را بدهید. در این صورت وقت دیگر مخاطبان نیز تلف نخواهد شد و محتوای شما سر زمان موعد به پایان خواهد رسید.
اگر مایل هستید بیشتر در مورد نحوه پاسخ دادن به سوالات مخاطبان بدانید، مقاله پاسخ به سوال در سخنرانی را مطالعه کنید.
بخش سوم)تکنیک های سخنرانی جذاب: نکات اجرایی
تکنیکهای مهم مربوط به نکات اجرایی
11.شروع متفاوت
برای جذاب تر بودن سخنرانی باید یک شروع متفاوت داشته باشید. زیرا در ابتدای سخنرانی مخاطب بیشترین توجه را به سخنران دارد، بنابراین با انتخاب روشی خاص میتوانید توجه مخاطب را از ابتدا به صحبتهای خود جلب کنید.
منظور از شروع متفاوت، داشتن روشهای خلاقانه است. برای مثال میتوانید آمارهای عجیب و غریب بیان کنید، سوالاتی مطرح کنید که مخاطب را به تفکر وادار میکند، از ابزارهای مرتبط با موضوع استفاده کنید، لباس متفاوتی بپوشید و… .
مقاله روش های شروع سخنرانی را بخوانید تا بتوانید شروع جذابی را برای خود برنامهریزی کنید. در این مقاله روشهای کاربردی را با توضیحات مفصل ارائه دادهایم.
12.استفاده از شکستن تکرار در میان صبحت
در بین سخنرانی خود هر زمان که احساس کردید موضوع مورد بحث برای مخاطب تکراری شده، باید آن را با ترفندهای جذابی بشکنید. منظور از شکستن این است که کاری کنید که مخاطب انرژی دوباره برای گوش دادن به صحبتهای شما را به دست آورد. مثلا اگر:
- مدت زمان طولانی محتوا گفتهاید، داستان تعریف کنید و مثال بزنید،
- زمان زیادی است که مخاطبان نشستهاند، از آنها بخواهید بایستند و کار عملی انجام دهند،
- اگر شما پشت تریبون استادهاید، جایتان را تغییر دهید و بین مخاطبان حرکت کنید،
- از چند نفر از مخاطبان بخواهید به روی سن بیایند و از آنها سوال بپرسید و هدیه بدهید،
- بازیها و فعالیتهای گروهی انجام دهید،
- و… .
این نوع شکستنها را باید در متن سخنرانی خود برنامهریزی کنید تا بدانید در چه زمانی باید از تکرار جلوگیری کنید. البته در حین انجام این کارها باید مراقب زمان خود باشید.
13.برنامهریزی داشته باشید
برای تکتک حرکات و رفتارهای خود، برنامهریزی مشخص داشته باشید و از قبل به خوبی در مورد آنها فکر کنید. ممکن است در سمینار اتفاقاتی رخ دهد که شما غافلگیر شوید. اما اگر از قبل برنامهریزی کرده باشید، میتوانید بدون توجه به آن صحبتهای خود را ادامه دهید و بدانید که باید در این لحظه چه رفتاری داشته باشید.
14.اسلاید بسازید
استفاده از اسلاید میتواند باعث جذابتر شدن سخنرانی شما شود. در اسلایدهای خود از تصویر استفاده کنید. در مقاله اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت این موضوع را بهصورت کاملتر توضیح دادهایم. با خواندن این مقاله و رعایت نکات بیان شده در آن میتوانید اسلایدهای جذاب و جلب توجهکننده بسازید.
توصیه پایانی
برای داشتن سخنرانیهای جذاب تا میتوانید تمرین کنید و تمام 14 تکنیک بیان شده در بالا را رعایت کنید. در این صورت میتوانید سخنرانی تاثیرگذاری ارائه دهید.
با توجه به این تکنیکها میتوانید برنامهریزی دقیقی برای تمام مدت سخنرانی خود داشته باشید.
اگر در سخنرانی شرکت کردهاید که از همان ابتدا شما را خسته و کلافه کرده، در کامنتها از تجربه خود برای ما بگویید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از این مطلب کاربردی
ممنون از همراهی شما