22 تکنیک بهبود فن بیان و تقویت فن بیان
تکنیک های بهبود فن بیان ، به شما کمک میکنند تا بتوانید نحوه صحبت کردن خود را چندین برابر جذابتر کنید. در این مقاله به معرفی 22 مورد از روش های افزایش فن بیان پرداختهایم.
نکته مهمی که باید همواره به آن توجه داشته باشید این است که یادگیری آموزشهای بیان شده در این مقاله، تنها مربوط به زمانهایی نیست که قصد داشته باشید برای یک جمع 200 نفره صحبت کنید و یا شغلتان به گونهای باشد که به این مهارت نیاز داشته باشید. برای همصحبتی با دوستان و والدینتان نیز باید این مهارت را بیاموزید تا بتوانید به همصحبت مناسبی برای دیگران تبدیل شوید، چه بخواهید تنها با 1 نفر صحبت کنید و چه در جمعی چند نفره.
به گفته «برایان تریسی»، سخنران و نویسنده کتابهای خودیاری: «سخنرانی خوب مانند همایش، فیلم و یا آوازی خوب است. با به دام انداختن توجه شنوندگان آغاز شده، نکته نکته پیش میرود و با قدرت به پایان میرسد.»
فهرست مطالب این نوشته
Toggleفن بیان قوی ؛ سوخت موتور یک سخنرانی است
هر اندازه موضوع سخنرانی شما جذاب و مورد نیاز مخاطبان باشد و برای نوشتن متن آن زمان صرف کنید و مطالعه کافی داشته باشید، تنها زمانی میتوانید در ارائه خود موفق عمل کنید که مهارت های فن بیان را به خوبی بشناسید.
به همین دلیل برای ارائه سخنرانی موفق و تاثیرگذار باید به تکنیک های بهبود فن بیان آگاه باشید. تکنیکهایی که با کمک آنها بتوانید زبان بدن، ترس، استرس، نحوه صحبت کردن، تن و لحن صدا و دیگر موارد مهم و اساسی را کنترل کنید تا توانایی برقراری ارتباط مؤثر با مخاطب را به دست آورید.
شما با آموزش دیدن، تمرین کردن و استفاده از راهکارهای متنوع، به راحتی میتوانید به تقویت فن بیان تان کمک کنید. پیشنهاد میکنم برای یادگیری بهتر این مفهوم، مقاله کامل فن بیان را مطالعه کنید.
در کنار خواندن مقالهها، دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را تهیه کنید. در این دوره به شما آموزش میدهیم که چگونه مهارتهای صحبت کردن و بیانتان را تقویت کنید تا به نتیجه دلخواهتان برسید.
عوامل موثر
در یک سخنرانی موفق عوامل زیادی مانند مکثها، تکیه کلامها، تلفظ صحیح عبارات و لغات و همچنین آگاهی به دستور زبان میتوانند در زیبایی کلام و فن بیان شما تاثیر بسزایی داشته باشند. مجموعه استفاده از این عوامل، به عنوان روش های افزایش فن بیان شناخته میشوند.
فراموش نکنید که شما میتوانید با بیانی کسلکننده، متن عالی یک سخنرانی را به تباهی بکشانید. به همین دلیل است که میگوییم فن بیان، سوخت موتور یک سخنرانی است.
اهمیت یادگیری روش های افزایش فن بیان
حتما شما نیز این سخن معروف را شنیدهاید که میگویند: «فلانی حرفهای قشنگی میزند، ولی قشنگ حرف نمیزند.» این عبارت به اهمیت فن بیان قوی در ارتباطات روزمره ما اشاره دارد. در واقع شما هرچه زیباتر، شمردهتر و با احساستر صحبت کنید، کلامتان تاثیرگذاری و نفوذ بیشتری داشته و در نتیجه میتوانید رابطه بهتری با اطرافیانتان برقرار کنید.
لازم به ذکر است که نحوه صحبت کردنتان به شنونده کمک میکند، منظور سخنانتان را به درستی و یا به اشتباه برداشت کند.
راه های تقویت فن بیان در برقراری ارتباط با اطرافیان به این دلیل اهمیت دارد که بتوانید:
- بهطور دقیق موضوع مورد بحث را برای دیگران روشن کنید،
- در مخاطب تاثیر گذاشته و او را متقاعد کنید،
- مخاطب را به انجام کاری وادار کنید (کاری که یا به نفع شما و یا به نفع خود مخاطب باشد)،
- با صحبتهایتان مخاطب را سرگرم کنید،
- واضح و رسا صحبت کنید تا سوءتفاهمی ایجاد نشود،
- و… .
نتایج استفاده از تکنیک های بهبود فن بیان
زمانی که بتوانید با استفاده از روش های افزایش فن بیان ، لحن و بیانتان را بهبود ببخشید به نتایجی مفید و عالی دست پیدا میکنید. این نتایج عبارتند از:
- بسیاری از پیشداوریهای شکل گرفته در مورد خود را تغییر میدهید،
- احترام دیگران را به تفکر و عقایدتان جلب میکنید،
- نظر مخالف خود را راحتتر در جمعهای مختلف بیان میکنید،،
- از افکار و عقایدتان به بهترین شکل دفاع میکنید،
- گفتگو را به سمت و نتیجه مورد دلخواهتان پیش میببرید.
استفاده از مهارت فن بیان در همه زمانها
همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردهایم، تفاوتی ندارد مخاطب شما یک کودک پنج ساله باشد یا فردی هفتاد ساله، تفاوتی ندارد برای یک جمع سه نفره از دوستانتان صحبت کنید و یا برای یک جمع 300 نفره. برای اینکه بتوانید کلام موثرتری داشته باشید و مخاطبتان را با خودتان همراه کنید، لازم است به اصول و تکنیکهای لازم برای داشتن فن بیان قوی آگاه باشید و به درستی آموزش ببینید.
اینکه بدانید چگونه صحبت کنید و هر کلمه را به چه شکل بیان کنید تا در جان مخاطب بنشیند و تاثیر مطلوب بگذارد، از مواردی است که در این مقاله به آن پرداختهایم. این مقاله را با دقت بخوانید تا به این مهارت ارزشمند دست پیدا کنید.
چگونه فن بیان خود را ارزیابی کنیم؟
برای آنکه بدانید فن بیان خوبی دارید یا نه، لازم است از دیگران کمک بگیرید. بسیاری از ما گمان میکنیم فن بیان خوبی داریم و بسیار جذاب و لذتبخش موضوعی را تعریف میکنیم.
برای آنکه مطمئن شوید به راه ها و روش های افزایش و تقویت فن بیان آگاهی دارید یا نه، مساله یا موضوعی که برای شما جذاب است را انتخاب کنید و در جمع دوستان و یا خانواده به تعریف آن بپردازید. سپس از آنها بپرسید که به درستی منظور شما را از بیان موضوع متوجه شدهاند یا نه؟
نمره فن بیان
درصد برداشت صحیح دیگران از سخنان شما، نمره فن بیانتان خواهد بود. خجالت نکشید، عصبانی نشوید و سعی نکنید در همان ابتدای کار مانند یک سخنران حرفهای رفتار کنید. لازم است از مخاطبانتان بپرسید، کجای مبحث را گنگ و نامفهوم بیان کردهاید.
این آزمون خودساخته به شما کمک میکند تا نکات منفی فن بیانتان را بشناسید و به این نتیجه برسید که لازم است به تمرین کدامیک از تکنیکها بیشتر اهمیت دهید.
آموزش تکنیک های بهبود و تقویت فن بیان
در ادامه به بیان تکنیکهایی میپردازیم که در بهبود مهارت فن بیان شما بسیار تاثیرگذار هستند. هر چه بیشتر به این تکنیکها اهمیت دهید، در مدت زمان کوتاهی شاهد تغییرات ایجاد شده، خواهید بود.
1-شمرده شمرده صحبت کنید
در صحبت کردن و بیان عبارات، شتاب و عجلهای نداشته باشید. سعی کنید کلمات و جملات را شمرده شمرده و واضح بیان کنید تا مخاطب بتواند به خوبی صحبتهایتان را درک کند. شمرده حرف زدن به این معنی نیست که بعد از هر کلمه مکثی عمیق و طولانی داشته باشید چون این کار مخاطب را کلافه کرده و حواسش را پرت میکند.
فراموش نکنید که یکی از مهمترین راه های تقویت فن بیان، شمرده و آرام صحبت کردن است. زیرا میتوانید کلمات و حروف را بهطور کامل بیان کنید تا مخاطب به خوبی منظور شما را متوجه شود.
برخی از افراد با هیجان صحبت کردن را با صحبت عجلهای و پرشتاب یکسان در نظر میگیرید و برای نشان دادن شور و اشتیاق خود به مخاطب، تند تند صحبت میکنند. این تصور کاملا اشتباه است.
راهکار
برای شمرده شمرده صحبت کردن میتوانید صدای خود را در حین صحبت با دیگران ضبط کنید و بارها و بارها به آن گوش دهید. به راحتی با این کار متوجه میشوید که در حین صحبت جملات را تند و غیر قابل فهم و یا شمرده و قابل فهم بیان میکنید.
2-پازل سخنرانی خود را از قبل بچینید
برایان تریسی در کتاب سخنرانی موفق نوشته است: «90 درصد موفقیت شما در صحبت کردن به این بستگی دارد که صحبتهایتان را چگونه برنامهریزی کنید.»
توجه داشته باشید که مخاطبان شما تنها از دو حس شنوایی و بینایی استفاده میکنند، به همین دلیل به راحتی حواسشان پرت میشود. بنابراین برای اینکه بتوانید حواس مخاطب را به صحبتهایتان جلب کرده و توجهاش را تا پایان به خود معطوف کنید، لازم است از یک چینش مناسب برای بیان سر فصلها و متون سخنرانی خود استفاده کنید.
داشتن پازل و پیکربندی منظم برای سخنرانی باعث انسجام بین موضوعات شده، از شاخه به شاخه شدن آن جلوگیری کرده و باعث تقویت فن بیان میشود.
راهکار
تک تک لحظات سخنرانی خود را طراحی و برنامهریزی کنید و اگر ایدهای به ذهنتان میرسد را با دیگران به اشتراک بگذارید تا بیشتر به نتیجه کار خود مطمئن شوید.
هر چه بیشتر بتوانید متن سخنرانی و حرکات خود را تمرین کنید، بهتر میتوانید متن و حرکاتتان را اصلاح کنید تا به نتیجه مطلوب برسید.
مقاله طراحی سخنرانی به شما کمک میکند تا بهترین عملکرد را داشته باشید.
3)محکم و مطمئن صحبت کنید
در حین سخنرانی به گونهای کلمات و عبارات را با اعتماد به نفس و مطمئن بیان کنید تا مخاطب متوجه شود که به صحبتهای خود اعتماد و باور کافی دارید. این اعتماد باعث میشود مخاطب با دقت و باور بیشتری به صحبتهایتان گوش کرده و به اجرای توصیهها و پایندی به مطالب بیان شده، مصممتر شود. این مورد نیز یکی از روش های افزایش مهارت فن بیان در سخنرانی است.
راهکار
برای اینکه بتوانید به مخاطب بفهمانید که به سخنان خود باور و اعتماد کافی دارید:
- صحبتهایتان را در ابتدا با صدایی رسا و مطمئن شروع کنید،
- در صدایتان شور و اشتیاق را بروز دهید،
- اتفاقاتی که برایتان در طول مسیر رخ داده را تعریف کنید،
- مثالها و داستانهای قابل درک بگویید.
4)اعتماد به نفس داشته باشید
بریده بریده حرف نزنید و سخنرانی خود را با اعتماد به نفس پیش ببرید. اعتماد به نفس به شما کمک میکند که به سخنان خود ایمان داشته و قرص و محکم آنها را بیان کنید. این راهکار از آموزش تکنیک های بهبود فن بیان ، که کمتر به آن توجه شده است به شما کمک میکند سخنرانی پربار و عمیق داشته باشید.
راهکار
برای افزایش اعتماد به نفس، چندین بار در مقابل آینه و در حضور دیگران تمرین کنید تا به سخنانتان مسلط شوید.
برای اینکه بتوانید اعتماد به نفس خود را به خوبی افزایش دهید، پیشنهاد میکنم مطالعه کنید و آموزش ببینید. مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس به شما کمک میکند تا با بهترین و پرفروشترین کتابها در این زمینه آشنا شوید.
5)متکلم وحده نباشید
سخنرانی برای جمع و یا حتی یک فرد، کاری تیمی است و لازمه موفقیت در انجام هر کار تیمی، وجود همکاری متقابل است.
برخی از افراد گمان میکنند که بهترین و کاملترین اطلاعات را در اختیار دارند و هیچ کس در سطحی نیست که بتواند با آنها همصحبت شود. این رفتار به کلی اشتباه است. بنابراین زمانی که برای جمعی صحبت میکنید، بدون در نظر گرفتن موضوع سخنرانی، نباید خود را جدا از مخاطب تصور کنید.
به عنوان مهمترین شاخصه تکنیک ها و راه های تقویت فن بیان ، به یاد داشته باشید در بیان سخنان خود و یا حتی تعریف کردن یک خاطره، هرگز خود محور نباشید و در حین صحبت با دیگران تعامل مناسب برقرار کنید.
راهکار
در طول مدت سخنرانی، از مخاطبان کمک بگیرید و حدالامکان از آنها دعوت کنید تا به روی سن در کنار شما قرار بگیرند.
راه دیگر نیز این است که از سن، پایین بیایید و در بین مخاطبان به صحبتهایتان ادامه دهید. این کار همرنگی و صمیمیت شما را به مخاطب ثابت میکند.
همچنین پیشنهاد میشود که در حین صحبت از افعال جمع و ضمیر «ما» به جای ضمیر «من» استفاده کنید.
6)تکنیک های بهبود فن بیان : تحقیق و مطالعه کنید
در آموزش فن بیان به شما توصیه میشود در مورد موضوعی که برای سخنرانی انتخاب کردهاید، به اندازه کافی تحقیق و مطالعه کنید. این راهکار به شما کمک میکند تا:
- با اعتماد به نفس کافی صحبت کنید،
- از سند و مدرک معتبر در صحبتهایتان استفاده کنید،
- محکم و با اطمینان بالا صحبت کنید،
- بدون نگرانی به تمام سوالات مخاطبانتان پاسخ دهید،
- از نقلقولها و تحقیقات دیگران در صحبتهایتان استفاده کنید.
نکته مهمی که باید به خوبی بیاموزید این است که اگر نتوانستید به سوالی پاسخ دهید، اصلا نگران نباشید. راههای زیادی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید از موقعیتی که در آن قرار گرفتهاید، به نفع خود استفاده کنید. در مقاله پاسخ به سوال در سخنرانی میتوانید با ترفندهایی کاربردی آشنا شوید.
راهکار
بهتر است با افرادی که در حیطه موضوع سخنرانی شما فعالیت داشته و استاد هستند، صحبت کنید و از آنها تقاضا کنید تا لیستی از کتابهای مرتبط را در اختیارتان قرار دهند تا اطلاعاتتان را کاملتر کنید. در سطح اینترنت نیز میتوانید بهروزترین مقالهها را پیدا کرده و مطالعه کنید.
7)دوری از خودپرستی
لازم است در طول صحبتهایتان، خودپرستی را کنار بگذارید و بیش از اندازه از خودتان تعریف نکنید. این کار مخاطب را از شما دور میکند. به خصوص در شروع سخنرانی که قصد دارید خودتان را معرفی کنید، رعایت این نکته بسیار حائز اهمیت است.
راهکار
به جای استفاده از کلمه «من» از کلمه «ما» استفاده کنید و فعلهایتان را جمع ببندید.
متن سخنرانی را به گونهای بنویسید که در آن از خودتان تعریف نکرده باشید. حتی لازم نیست به تمام موفقیتهایی که در زندگی به دست آوردهاید، اشاره کنید و روزمه ارائه دهید. فراموش نکنید که جایگاه سخنرانی با جایگاه مصاحبه شغلی متفاوت است. اگر قصد دارید بخشی از رزومه خود را بیان کنید، بهتر است در حین تعریف داستان و یا مثال به آن اشاره کنید.
یکی از اساتید دانشگاه ما هر زمان در جایگاه سخنران قرار میگرفت، ابتدا پاورپوینت رزومهاش را روی صفحه نمایش به مخاطبان نشان میداد و به بیان فعالیتهایش میپرداخت. حتی کارهایی که در زمان دانشجویی انجام داده بود. این کار به شدت دیگران را کلافه و خسته میکرد. شما از این اشتباهات انجام ندهید.
8)راه ها و تکنیک های بهبود و تقویت فن بیان : لبخند بزنید
اگر در حین صحبت کردن با مخاطبتان لبخند به لب داشته باشید، علاوه بر اینکه تاثیر صحبتهای خود را در ذهن مخاطب چندین برابر میکنید، میتوانید صدا و بیانتان را نیز جذابتر کنید. لازم به ذکر است که صدای شما موقع لبخند زدن واضحتر و شفافتر به گوش مخاطب میرسد.
راهکار
باید تلاش کنید تا لبخند زدن به یکی از عادتهایتان تبدیل شود، زیرا یکی از مهمترین روش های افزایش مهارت فن بیان است. برای این کار میتوانید در طول روز چندین بار خودکاری را بین دندانهایتان قرار دهید تا صورتتان حالت لبخند به خود بگیرد.
تمرین دیگر نیز این است که در مقابل آینه بایستید و با لبخند صحبت کنید. این تمرین تاثیر زیادی برای شما دارد.
9)تنفس خود را بهبود بخشید
اگر قصد دارید فن بیان قوی و مناسبی داشته باشید، باید تنفس صحیح شکمی یا دیافراگمی را به خوبی بیاموزید. تنفس شکمی به این صورت است که در هنگام دم، اکسیژن را به درون شکم خود فرستاده و در بازدم آن را خالی میکنید. به بیان دیگر به جای باد کردن ششها، باید شکم را باد کنید.
راهکار
برای اینکه تنفس صحیح شکمی را جایگزین تنفس قفسه سینه کنید، تمرین زیر را انجام دهید.
به پشت دراز بکشید و کف پاهای خود را روی زمین قرار دهید و در این حالت تنفس شکمی انجام دهید.
در مقاله تنفس صحیح در صداسازی بهطور کامل تمام نکات و تکنیکهای لازم را بیان کردهایم. در پایان مقاله نیز به بیان تمریناتی پرداختهایم که به شما کمک میکنند این نوع تنفس را به یکی از عادتهایتان تبدیل کنید.
10)آموزش فن بیان :حجم صدای خود را کنترل کنید
باید بتوانید به گونهای صحبت کنید که مخاطبانتان به راحتی و بدون زحمت بتوانند صدای شما را بشنوند. چه زمانی که برای یک نفر صحبت میکنید و چه در جمعی بزرگ، صدای شما باید واضح و رسا به گوش همه برسد.
باید تلاش کنید که از یکنواخت صحبت کردن نیز خودداری کنید. به این معنی که در طول صحبتهایتان نکات مهم را با صدای اندکی بلندتر بیان کنید تا بتوانید توجه مخاطب را به خود جلب کنید.
راهکار
برای اینکه بتوانید حجم صدای خود را کنترل کنید و از فریاد زدن و آرام صحبت کردن جلوگیری کنید، تمرین پرتاب صدا را انجام دهید. به این معنی که در گوشهای از اتاق بنشینید و افرادی را تصور کنید که در فاصلههای متفاوتی نسبت به شما نشستهاند. سپس سعی کنید به گونهای صحبت کنید که صدای شما به گوش فردی که در دورترین نقطه نشسته هم برسد.
برای اینکه بتوانید از حجم صدای خود مطمئن شوید، پیشنهاد میکنم گوشی همراه خود را در نقاط مختلف اتاق، در حالت ضبط قرار دهید و از یک نقطه ثابت صحبت کنید. با گوش کردن صدای ضبط شده، بهتر میتوانید از حجم صدایتان مطمئن شوید.
مقاله تغییر صدا به شما کمک میکند تا با عوامل موثر بر صدا آشنا شده و مهمترین راهکارها را برای تغییر و یا تقویت صدا بیاموزید.
11)راه ها و تکنیک های بهبود و تقویت فن بیان : زبان بدنتان را کنترل کنید
یکی از مهمترین مواردی که در سخنرانی باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، زبان بدنتان است. زیرا مخاطب با توجه به حرکاتی که انجام میدهید به احساسات، میزان اعتماد به نفس و عزت نفس و تسلطتان به موضوع مورد بحث پی میبرد و شما را مورد قضاوت قرار میدهد.
بنابراین زمانی که در حین سخنرانی و صحبت، مراقب حرکات بدنتان نباشید و بیش از اندازه حرکت کنید یا دستهایتان را تکان دهید، اکسیژن کم آورده و نفس نفس خواهید زد. از طرف دیگر نیز ممکن است حرکاتتان تحتتاثیر وجود استرس و یا عصبانیت انجام شود و در نتیجه مخاطب به احساس شما پی ببرد.
باید به وضع نشستن و ایستادن، نحوه راه رفتن و حرکات دست و صورتتان دقت کافی داشته باشید.
راهکار
در جلوی آینه تمرین کنید و مراقب زبان بدن خود باشید. با این روش به خوبی میتوانید حرکات خود را کنترل کرده و مهارت فن بیان تان را افزایش دهید. از خواندن مقاله زبان بدن در سخنرانی نیز غافل نشوید.
12)واضح صحبت کنید
به گفته دیل کارنگی، نویسنده و سخنران آمریکایی، در کتاب آیین سخنرانی: «رایجترین دلیل برای این موضوع که مردم نمیتوانند واضح و روشن پیام خود را به دیگران برسانند این است که موضوع مورد بحث برای خودشان هم واضح و روشن نیست.»
بدین ترتیب لازم است مطمئن باشید که آیا موضوعی که قرار است در مورد آن صحبت کنید را به خوبی متوجه شدهاید یا نه. سپس هدف و جامعه مخاطبتان را تعیین کنید. با این کار به خوبی متوجه خواهید شد که چگونه باید صحبت کنید.
هر چه در رابطه با موضوع سخنرانی اطلاعات کمی داشته باشید، ترس و استرس ناشی از سوال پرسیدن مخاطبانتان به شما اجازه نمیدهد تا واضح و رسا صحبت کنید.
راهکار
برای بیان واضح میتوانید:
- از مقایسه دو مورد مشابه و مرتبط با موضوع مورد بحث استفاده کنید. مواردی که برای مخاطبان شما قابل درک باشند،
- از بیان اصطلاحات تخصصی دوری کنید. بیان اصطلاحات تخصصی باعث میشود تا ذهن مخاطب روی آن کلمه قفل شود و از ادامه صحبتهایتان باز بماند،
- از تصویرسازی ذهنی کمک بگیرید و به صحبتهایتان تجسم بخشید. یک ضربالمثل چینی میگوید: «یک بار دیدن، بهتر از صد بار شنیدن است». میتوانید از نمودار، تصویر و یا فیلم برای درک بهتر صحبتهایتان استفاده کنید،
- صحبتهای خود را با بیانی متفاوت دوباره تکرار کنید. این کار موضوع را واضحتر میکند،
- تنها به بیان یک موضوع بپردازید و از این شاخه به آن شاخه پریدن، پرهیز کنید،
- و از همه مهمتر در متن سخنرانی خود از مثالها و داستانهای زیادی استفاده کنید.
13)تکنیک های بهبود فن بیان : تمرین کنید
تا میتوانید سخنرانی خود را تمرین کنید. زیرا باعث میشود به اندازه کافی به مطالب و حرکات خود در حین سخنرانی مسلط شده و به خوبی استرس، اعتماد به نفس، ارتباط چشمی، زبان بدن و… را کنترل کنید. فراموش نکنید که برای انجام به موقع تکنیکهای بیان شده در این مقاله و تبدیل شدن به سخنرانی حرفهای، به تمرینات مکرر نیاز دارید.
راهکار
حتما تمرینات خود را در محیطی آرام و به دور از چشم دیگران انجام دهید و زمانی که به تسلط کافی رسیدید، در مقابل دوستان و نزدیکانتان تمرین کنید.
در مورد تمام حرکات و صحبتهایتان لازم است برنامه ریزی کرده و آنها را چندین بار تمرین کنید.
14)لحن صدای خود را برنامه ریزی کنید
لحن در فن بیان اهمیت زیادی دارد و باعث میشود تا بتوانید به درستی منظور خود را به مخاطب انتقال دهید.
در حین تمرین جملات مهم را با لحنهای مختلف بیان کنید تا بتوانید لحن مناسب آن جمله را بشناسید. با این کار تاثیر سخنان شما بر مخاطب افزایش خواهد یافت. شاید لازم باشد یک جمله را با ترس و جملهای دیگر را با لحنی صمیمانه و یا هیجانی بیان کنید تا بتوانید مطالب را قابل درک بیان کنید.
راهکار
صدای خود را هنگام گفتن جملات با لحنهای مختلف، ضبط کنید. در این صورت بهتر میتوانید تصمیمگیری کنید که کدام لحن، مناسب کدام جمله است.
15)در موقعیتهای مختلف صحبت کنید
یکی از آموزشها و روش های افزایش مهارت فن بیان این است که در هر موقعیتی که برایتان ایجاد میشود با دیگران صحبت کنید. با این کار علاوه بر اینکه میتوانید به تقویت فن بیان خود بپردازید، میتوانید اعتماد به نفستان را افزایش داده و استرستان را نیز کنترل کنید.
نکته مهم این است که سعی نکنید در هر جمعی و در مورد هر موضوعی اظهارنظر کنید. این کار نتیجه خوبی برای شما به همراه نخواهد داشت و در نظر دیگران به فردی حراف و بیسواد تبدیل خواهید شد.
راهکار
در جمعهای مختلف، موضوع گفتگو را به سمتی هدایت کنید که در مورد آن اطلاعات کافی داشته و به راحتی بتوانید صحبت کنید. این کار به شما اعتماد به نفس کافی برای حرف زدن میدهد.
16)تکنیک های بهبود فن بیان :با صدای خود مهربان باشید
با صدایتان مهربان باشید تا بتوانید فن بیان خود را بهبود ببخشید. کارها و رفتارهایی وجود دارند که به تارهای صوتی شما آسیب وارد می کنند و در نتیجه صدایتان را از بین میبرند مانند سیگار کشیدن، جیغ زدن، خوردن غذاهای تند و… .
راهکار
برای اینکه بتوانید از صدای خود مراقبت کنید لازم است:
- جیغ زدن و فریاد زدن را فراموش کنید،
- سیگار و دخانیات مصرف نکنید،
- از گریه زیاد دوری کنید،
- خندههای بلند و قهقهه زدن را کنار بگذارید،
- از خوردن نوشیدنیهای خیلی سرد و یا خیلی گرم نیز دوری کنید.
17)سرعت مناسب را پیدا کنید
یکی از راه های جلب توجه مخاطب و آموزش های تقویت فن بیان این است که بتوانید سرعت مناسب بیان هر جمله را مشخص کنید. در برخی از مواقع لازم است برای بیان جملات مهم، با تن صدای بلند و با سرعت بیشتر از حالت عادی و در برخی از مواقع آهسته و با سرعت پایین صحبت کنید.
به عبارت دیگر شما باید مانند بسیاری از سخنرانان بزرگ و مطرح دنیا، با سرعت بیان خود در حین ادای جملات بازی کنید.
موضوع مهم این است که باید سرعتی انتخاب کنید که به بیان آن مسلطتر هستید. اگر شما عادت به تند صحبت کردن دارید، شاید زمانی که بخواهید جملهای را با سرعت پایین بیان کنید، محتوا از یادتان بروند.
راهکار
چندین تمرین برای پیدا کردن سرعت مناسب وجود دارد.
- تمرین اول) صدای خود را با سرعتهای متفاوت، در هنگام بیان مطالب ضبط کنید و چندین بار با دقت به آنها گوش دهید. با این روش به خوبی میتوانید تشخیص دهید که برای جلبتوجه و بیان منظور خود به مخاطب بهتر است کدام جمله را با کدام سرعت بیان کنید،
- تمرین دوم)خود را در مقام افراد بلند مرتبه تصور کرده و سعی کنید در جایگاه آنها سخنرانی کنید مانند رئیسجمهور، وزیر، معاون، مدیر عامل یک شرکت و… .
- تمرین سوم، کتابهای کودکان را با صدای بلند بخوانید. اینگونه کتابها به دلیل تصویرها و متنهای پراکندهای که دارند در آرام صحبت کردن شما بسیار موثر هستند،
- تمرین چهارم) متنهایی از کتاب مورد علاقه خود را بخوانید و ضبط کنید. سپس به صدای ضبط شده خود گوش دهید. حتی میتوانید این متن را برای دوستانتان ارسال کنید تا به شما بازخورد دهند،
- تمرین پنجم) سخنرانیهای افراد بزرگ را با دقت ببینید و بشنوید و در زمان تمرین سعی کنید مانند آنها صحبت کنید.
18)استرس و آرامش خود را مدیریت کنید
یکی از بهترین راه ها و روش های افزایش و تقویت مهارت فن بیان ، مهارت مدیریت استرس و اضطراب است. اگر بتوانید استرس خود را کنترل کنید بدون شک ارائه خوبی داشته، از لرزش صدای خود جلوگیری کرده و مطالب را فراموش نخواهید کرد.
دوره های مدیریتراهکار
قبل از سخنرانی حرکات کششی انجام دهید و در حین سخنرانی نفس عمیق بکشید و آب بنوشید. راهکار بهتر و موثرتر نیز این است که در هنگام صحبت کردن، تن صدای خود را بالاتر ببرید تا لرزش صدایتان معلوم نشود.
19)آموزش فن بیان : از تیکه کلامها دوری کنید
همه ما زمانی که در حال صحبت کردن هستیم و کلمات را به یاد نمیآوریم، از تیکه کلامهایی مانند «آآآآآآآ، اِممممم، اوممممم، مثلا، برای مثال و…» استفاده میکنیم.
استفاده از این کلمات جذابیت سخنرانی شما را کاهش میدهند و به مخاطب میفهمانند که تمرکز و تسلط کافی برای ارائه مطالب ندارید.
راهکار
تمریناتی وجود دارند که با انجام مکرر آنها به راحتی میتوانید استفاده از این تیکه کلامها را حتی در مکالمات روزمره خود نیز کاهش دهید و بهطور کلی کنار بگذارید.
- تمرین اول) ابتدا در رابطه با موضوعی صحبت کنید و صدای خود را بهطور کامل ضبط کنید. میتوانید در حین صحبت با اعضای خانواده و یا جمعهای دوستانه هم این کار را انجام دهید. سپس به صدای خود با دقت گوش دهید تا بدانید که معمولا از چه تیکه کلامهایی استفاده میکنید.
برای بار دوم که صدای خود را ضبط کردید، کشی را به مچ دستتان ببندید و با هر بار بیان آن تیکه کلام، کش را محکم بکشید. این کار به ذهن شما میفهماند که استفاده از این کلمه مساوی است با تنبیه. در نتیجه به مرور زمان از این تیکه کلام استفاده نخواهید کرد.
- تمرین دوم)سعی کنید در مواقعی که صحبت خود را فراموش میکنید و به دنبال کلمات میگردید، مکث کنید. سکوت خیلی بهتر از بیان تیکه کلامها است. این تمرین به مرور زمان به شما کمک میکند تا شمرده شمرده صحبت کنید.
20)تکنیک های بهبود فن بیان: کتابهای مختلف بخوانید
یکی از مهمترین راه های تقویت فن بیان ، کتاب خواندن است. شما با کتاب خواندن میتوانید دایره لغات خود را گستردهتر کرده و بهتر و راحتتر صحبت کنید.
راهکار
در تکنیکهای قبلی هم به موضوع مطالعه کتاب اشاره کردهایم، اما نکته مهم این است که علاوه بر موضوعی که قرار است در رابطه با آن صحبت کنید، در رابطه با موضوعات مختلف نیز کتاب بخوانید تا بتوانید اطلاعاتتان را گستردهتر کنید.
کتاب خواندن در حیطه کاری خود به تنهایی مهارتهای شما را افزایش نخواهد داد.
21)بیننده و شنونده خوبی باشید
برای اینکه بتوانید گوینده خوبی باشید، باید بیننده و شنونده خوبی باشید.
در حین صحبت کردن با دیگران به زبان بدن افراد موقع صحبت کردن، توجه کنید. این کار باعث میشود تا بدانید برای تاثیرگذاری بیشتر باید زبان بدنتان در حین ادای کلمات چگونه باشد و یا چه حرکاتی را نباید انجام دهید.
شنونده بودن نیز به شما کمک میکند تا اطلاعات جدیدی به دست آورده و دایره لغاتتان را افزایش دهید.
راهکار
برای تبدیل شدن به بیننده و شنونده حرفهای میتوانید:
- فیلم ببینید،
- به تئاتر بروید،
- پادکست گوش کنید،
- در سمینارها و جمعهای مختلف شرکت کنید.
مقاله مهارت گوش دادن را نیز حتما مطالعه کنید.
22)ارتباط چشمی خود را کنترل کنید
لازم است با دیگران ارتباط چشمی برقرار کنید و از نگاه کردن به در و دیوار و سقف خودداری کنید. در این صورت مخاطب میپذیرد که شما با او صحبت میکنید و توجه بیشتری به صحبتهایتان خواهد داشت.
اما به این موضوع توجه کنید که اگر این مهارت را به خوبی آموزش نبینید و تمرین نکنید، به راحتی حواستان پرت خواهد شد. باید مراقب باشید تا حرکات دیگران تمرکز شما را به هم نزند.
راهکار
در حین صحبت با خانواده و دوستانتان به چشمهای آنها نگاه کنید تا از نگاه کردن به چشمهای افراد غریبه فرار نکنید.
نکته قابل تامل نیز این است که اگر حرفهای نیستید، به صورت گذرا به مخاطبانتان نگاه کنید تا حرکاتشان تمرکزتان را از بین نبرد.
نکات و تکنیکهایی کابردی را در مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی، بهطور بیان کردهایم. توصیه میکنم این مقاله را با دقت بخوانید.
آموزش تکنیک های بهبود فن بیان را جدی بگیرید
در پایان روی این موضوع تاکید میکنیم که شما زمانی میتوانید به خوبی تکنیک ها و روش های افزایش فن بیان را در حین صحبت به کار ببرید که مانند به دست آوردن هر مهارت دیگری، تمرین و ممارست هر روزه داشته باشید و در حین تمرین سعی کنید به مرور، تکنیکهای بیان شده در این مقاله را رعایت کنید.
اگر قصد دارید فن بیان قوی داشته باشید، در ابتدا برای دوستان و اطرافیانتان صحبت کنید. تنها لازم است قبل از آن تیتر صحبتهای خود را بنویسید و پیکربندی مناسبی از صحبتهایتان داشته باشید.
شما چه راه های دیگری برای یادگیری و تقویت مهارت فن بیان پیشنهاد میکنید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
کاش مقاله رو زودتر خونده بودم و با این موضوع زودتر آشنا میشدم. باید این آموزش هارو در زمان مدرسه یادمون میدادن تا بتونیم بهتر حرف بزنیم. مشکل اینجاس که بهمون یاد ندادن برای هر مشکلی به دنبال راه حلش باشیم.
بعد از خوندن این مقاله افسوس خوردم که چرا این چیزارو برای دفاع پایان نامه ارشدم بلد نبودم و نتوستم بهتر و راحت تر حرف بزنم. یادمه موقع دفاع پایان نامه خیلی اذیت شدم و استرس کشیدم، آخر کار هم نتیجه و نمرم خیلی خوب نشد. همه چیزایی که باید بگم رو از ترس اینکه یادم بره حفظ کرده بودم و برای همین فایلی که آماده کرده بودم را تند تند توضیح دادم. هیچکس از توضیحاتم چیزی نفهمید.
حتی حاضر نبودم سر کلاس درس صحبت کنم و به سوالاتی که بلد بودم جواب بدم. همیشه ترسیدم و خجالت کشیدم از اینکه اشتباه یا بد صحبت کنم و بقیه من رو مسخره کنن.
یکی از بیش ترین ضررهام این بود که نتونستم مقاله ای که برای پایان نامه ارشد نوشته بودم را حضوری ارائه بدم و برای همین مجبور شدم دو تا مقاله ارائه کنم و هزینه بیشتری بدم. الان هم که درسم تموم شده میترسم تو مصاحبه استخدامی شرکت کنم.
کلا جلوی بقیه حرف زدن برام خیلی سخته و هر زمان که مجبور میشم با غریبه ها حرف بزنم نفس کشیدن برام سخت میشه و دمای بدنم میره بالا. حتی موقع حرف زدن همش دنبال کلمه می گردم. ممنون میشم اگر راهکاری هست به من بگید.
سلام وقتتون بخیر
از اینکه همراه ما هستید، متشکریم
بله کاملا حق با شماست. موضوع فن بیان اهمیت زیادی در رسیدن به موفقیت دارد.
برای افزایش مهارت فن بیانتان پیشنهاد میکنیم آموزش رایگان فن بیان را از طریق لینک زیر دانلود و مشاهده کنید.
https://memariezendegi.com/product/%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d8%b1%d8%a7%db%8c%da%af%d8%a7%d9%86-%d9%81%db%8c%d9%84%d9%85-%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86/
در صورتی که نیاز به آموزشهای بیشتر در این زمینه داشتید با شماره 09306269722 تماس بگیرید.
لایک داری
سلام وقتتون بخیر
ممنون از همراهیتون
اگر مایل باشید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، در لینک زیر میتوانید محصول رایگان فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید.
https://memariezendegi.com/product/%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d8%b1%d8%a7%db%8c%da%af%d8%a7%d9%86-%d9%81%db%8c%d9%84%d9%85-%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86/
سلام
درود بر شما خیلی مفید و عالی بود.
سلام وقتتون بخیر
از همراهی و حسن نظرتان متشکریم