12 راه تضمینی برای تقویت مهارت فن بیان در بازیگری
فن بیان در بازیگری هنری است که ریشه در بیان یک هنرمند دارد و معنا و مفهوم را به شکل درست آن به مخاطب ارائه میدهد. بازیگران با استفاده از این مهارت است که به خوبی میتوانند اعتقادات، احساسات و در کل شخصیت نقش خود را بهطور کامل نشان دهند. اگر تصمیم دارید به بازیگر توانمندی تبدیل شوید، در این مقاله ما را همراهی کنید تا به پاسخ این سوال برسید که چگونه تمرین بازیگری کنیم ؟
فهرست مطالب این نوشته
Toggleفن بیان چیست؟
فن بیان، عمل فیزیکی بیان واضح صدا است. شما صداها را با لبها، دندانها، زبان، فک و کام خود بیان میکنید تا صداها را از نظر تن، حجم، صدا و کیفیت تغییر دهید.
بعد از خواندن مقاله پیشرو، توصیه میکنم حتما معرفی کتاب فن بیان اثر اونجلین مچلین را مطالعه کنید و در کنار آن به خواندن مقاله فن بیان بپردازید.
استعداد بازیگری تا چه اندازه اهمیت دارد؟
به عنوان بازیگر هرگز نباید نگران استعداد خود باشید. زیرا استعداد، از کنترل شما خارج است. شما یا استعداد دارید یا ندارید. نباید اجازه دهید که نداشتن استعداد مانع یادگیری این مهارت و رسیدن به هدفتان باشد.
این نکته را بدانید که تنها استعدادی که برای بازیگر خوب شدن به آن نیاز دارید، استعداد یادگیری و تلاش است. به عبارت دیگر شما باید این توانایی را در خود داشته باشید که با آموختن مهارتهایی که هنر بازیگری را میسازند، به بهترین خود تبدیل شده و از دیگران متمایز شوید.
با خواندن مقاله استعداد چیست، میتوانید با این مفهوم آشنا شوید.
تکنیک فن بیان در بازیگری چیست؟
تکنیک، شناخت و آگاهی از نحوه به کار بردن ابزاری است که برای یادگیری یک حرفه خاص به آن نیاز دارید.
برای مثال در نجاری، نجار ابتدا باید با ابزارهای کارش آشنا شود و سپس نحوه به کار بردن آنها را برای ساختن اشیا بیاموزد.
به همین ترتیب بازیگر نیز باید در ابتدا ابزاری که در اختیار دارد را به خوبی بشناسد و سپس شیوه به کار بردن آن را برای اجرای نمایش بیاموزد. در بخش بعدی به بیان این ابزارها میپردازیم.
ابزارهای مورد نیاز فن بیان در بازیگری
در ادامه فهرستی از ابزارهای مورد نیاز برای تقویت فن بیان را ذکر میکنیم. تنها نکتهای که لازم است به آن توجه داشته باشید این است که همه افراد توانایی به دست آوردن این ابزارها و مهارتها را دارند، ولی اراده و انرژی لازم برای تلاش و تمرینات لازم برای یادگیری را ندارند.
با استفاده از این ابزارها به راحتی میتوانید به این سوال پاسخ دهید که چگونه تمرین بازیگری کنیم ؟
مهمترین ابزارها عبارتند از:
- صدای صاف و قوی،
- بیانی واضح و خوب،
- بدنی قوی و انعطافپذیر،
- قدرت تحلیل درست صحنه،
- داشتن دایره لغات و واژگان غنی،
- توانایی عمل پیش از فکر،
- برخورداری از قدرت تمرکز،
- شجاعت،
- اراده،
- خلاقیت،
- درک عمومی.
5 نکته مهم فن بیان در بازیگری
در ادامه به معرفی 5 نکته مهم پرداختهایم که دانستن آنها کمک زیادی به شما میکنند:
1)قبل از بازیگر، تماشاگر باشید
به گفته جی.دی.سلینجر، نویسنده آمریکایی، خطاب به نویسندهها: «شما قبل از این که نویسنده شوید، خواننده بودهاید.»
با توجه به این گفته میتوان به این موضوع توجه کرد که در ابتدا تمام بازیگران کار خود را به عنوان تماشاگر آغاز کردهاند. شما نیز لازم است در ابتدا بیننده خوبی باشید و بازی بازیگران معروف و بزرگ سینمای ایران و جهان را با دقت تماشا کنید.
به این نکته نیز توجه کنید که اولین تماشاگر شما، قبل از این که کس دیگری شما را ببیند و یا صدایتان را بشنود، خودتان هستید. بنابراین تماشاگر سهلانگاری نباشید و توقع و انتظار بیش از اندازه از خودتان داشته باشید.
2) فن بیان در بازیگری :خود را آماده کنید
به عنوان بازیگر، لازم است در ابتدا نقاط قوت و نقاط ضعفتان را بشناسید و کارهایی که میتوانید از عهده آنها برآیید را شناسایی کنید، تا بتوانید با تکرار و تقویت آنها در انجام دادنشان بهترین باشید.
هر چه در این زمینه به خودشناسی برسید، میتوانید مسیر را آسانتر و سریعتر طی کنید.
البته لازم است بدانید که این کار اصلا آسان نیست. برای مثال شما نیاز به انجام تمرینات ورزشی منظمی دارید تا بتوانید هر حرکت و تکاپویی را به بهترین شکل انجام دهید. یا اینکه باید روزانه تمریناتی را برای تقویت صدایتان انجام دهید تا به صدایی رسا و پرقدرت برسید.
3)صادقانه در مورد خود قضاوت کنید
یکی دیگر از پاسخهای این سوال که چگونه تمرین بازیگری کنیم ، این است که باید در مورد تواناییها و استعدادهایتان صادقانه رفتار کنید.
اگر قصد دارید بازیگر خوبی شوید، ابتدا باید صادقانه به خود بنگرید تا به کمبودها و ضعفهایتان پی برده و سپس برای تقویت آنها تلاش کنید.
این کار نیاز به شجاعت فراوانی دارد. زیرا شما باید خودتان را به درستی نقد کنید تا بتوانید تمام اراده خود را به کار گیرید و به کاملترین بازیگر تبدیل شوید.
4)ذهن خود را آزاد کنید تا موفق شوید
نگرانی در مورد نظرات دیگران و منتقدان در مورد بازی خودتان، اینکه نمایش و بازی شما موفق میشود یا نه، بلندی یا کوتاهی قدتان، تن صدایی که دارید و دیگر موارد، چه کمکی به شما میکند؟ غیر از این است که احساسات منفی و باورهای محدود کننده به سراغتان میآید؟
شما هرگز نمیتوانید در مورد این نگرانیها و دغدغهها کاری انجام دهید و نظر مثبت همه افراد را به خودتان جلب کنید. در نتیجه کار عاقلانه این است که انرژی خود را صرف مواردی کنید که توانایی کنترل و تغییر دادن آنها را دارید.
از اتلاف وقت، فکر، انرژی و نیروی خود در پرداختن به موضوعات بیهوده پرهیز کنید تا ذهنتان برای انجام فعالیتهای مثبت، آزاد شود و بتوانید مهارتهای لازم را بیاموزید.
5)فن بیان در بازیگری و اراده
بازیگری نیز مانند نجاری، هنری است با یک سری ابزارها و مهارتهای خاص. شما نیز با تقویت اراده خود به راحتی میتوانید با استفاده از ابزارهای خاص و یادگیری مهارتهای لازم، موفق شوید.
به عبارت دیگر با برخورداری از اراده قدرتمند میتوانید به اهداف و رویاهای خود، وفادار بمانید.
برای مثال اگر با اراده لازم برای انجام تمرینات صداسازی بتوانید صدای خود را تقویت کنید، روی صحنه نگران این نخواهید بود که آیا تماشاگر صدای شما را بهطور واضح میشنود یا نه. به این ترتیب تمام تمرکزتان را به اتفاقات صحنه معطوف خواهید کرد.
در مقاله راه های تقویت اراده، میآموزید که اراده خود را با موثرترین راهها و تمرینات افزایش دهید.
بهترین راه برنامهریزی است
بهترین راه رسیدن به اهداف و رویاها در هر زمینهای، برنامه ریزی است. شما باید دفترچهای تهیه کنید تا در یک بخش ضعفها و در بخش دیگر مسئولیتها و مهارتهای لازم برای بازیگر بهتری شدن را در آن بنویسید.
آنگاه به این فکر کنید که چگونه تمرین بازیگری کنیم تا به اهداف خود برسیم؟ برای حل این سوال، کارها و فعالیتهایی که به حیطه بازیگری مربوط میشوند و در کنترلتان هستند را جمعآوری کنید و راه رسیدن به آنها را در جلوی هر یک بنویسید.
برای مثال اگر صدای شما ضعیف است به راحتی میتوانید با تمرینات صداسازی، تنفس شکمی و دهها تمرین دیگر، صدای خود را به بهترین شکل تقویت کنید. در ادامه تمام تمرینات لازم برای تقویت مهارت فن بیان را برای شما بهطور کامل بیان خواهیم کرد.
12 راه تقویت فن بیان در بازیگری
بیان خوب به تارهای صوتی آموزش دیده نیاز دارد. به همین دلیل لازم است فن بیان قوی باشد. برای این کار به اصول زیر توجه کرده و در صدد محقق ساختن آنها تلاش کنید.
خواندن مقاله تغییر صدا را نیز به شما توصیه میکنیم. در این مقاله راهکارهای صداسازی را بهطور کاملتر بیان کردهایم و عوامل تاثیرگذار بر صدا را نیز توضیح دادهایم.
1-دهان خود را آموزش دهید
سادهترین کار برای بهبود وضوح گفتار این است که مطمئن شوید دهانتان به اندازه کافی باز میشود و ماهیچههای قدرتمندی دارد. شاید این کار در ابتدا برای شما سخت باشد، اما با تمرینات مکرر به راحتی میتوانید هنگام صحبت کردن دهان خود را بازتر کنید تا کلمات را کامل و واضح بیان کنید.
یک راهکار برای تقویت دهان این است که در حین تمرین، در حرکات صورت خود تشدید و اغراق داشته باشید و حالتهای مختلف را به صورتتان بگیرید. توصیه میکنم این تمرین را در مقابل آینه انجام دهید تا حالتهای چهره خود را بشناسید.
2-تنفس صحیح داشته باشید
در ابتدا باید بدانید در بیان یک بازیگر تنفس صحیح و دم و بازدم به موقع بسیار تاثیرگذار است. تنفس صحیح باعث میشود تا در لحظه بیان دیالوگها، تلفظ و وضوح کلمات به خوبی صورت بگیرند و در دیالوگهای طولانی نفس کم نیاورید.
ارتعاشاتی که در تنفس و صحبت کردن هر بازیگر وجود دارد و همچنین چگونه بیان کردن مکثها و حرکات، باید با دقت انجام شود و بسیار حائز اهمیت است.
تنفس صحیح را به عنوان تنفس شکمی و یا دیافراگمی میشناسند. تنفسی که در دم شکم باد شده و در بازدم شکم خالی شود. با تمرینات مکرر به خوبی به این مهارت دست خواهید یافت.
چگونه تمرین بازیگری کنیم :نقش تنفس در صدا و گفتار
بسیاری از صداهای نامطلوبی که هنگام بیان کردن دیالوگها از دهانتان خارج میشوند به دلیل کنترل تنفسی ضعیف شما شکل میگیرند. تنفس صحیح نقش مهم و موثری در تولید صدای واضح و خواندن متون با صدای بلند دارد. در مقابل تنفس غلط باعث میشود تا صدای شما قدرت لازم را نداشته باشد و در هنگام ادای کلمات نفس کم آورده و صدای نفسدار داشته باشید. یعنی صدای نفس کشیدن شما در حین صحبت شنیده شود.
مطمئن باشید تنفس دیافراگمی و داشتن حالت بدنی مناسب، برای رفع اینگونه مشکلات موثر خواهند بود. با برخورداری از تنفس صحیح، از عهده تمام مهارت های فن بیان در بازیگری به خوبی برخواهید آمد.
دو تمرین برای یادگیری تنفس شکمی
یکی از مهمترین اصول اولیه این سوال که چگونه تمرین بازیگری کنیم ، این است که قبل از انجام تمرینات صاف بایستید. حال برای گرم شدن بیان، این دو تمرین را روزانه و بهطور مکرر با انجام 5 بار تنفس شکمی، پشتسر هم انجام دهید:
1)هوممممم: عمل دم را انجام دهید و در حالی که هوا را به آرامی بیرون میدهید، شروع به زمزمه کنید.
2)هااااا: همانطور که ایستادهاید دستان خود را روی شکم قرار داده و با انجام تنفس شکمی، در هنگام بازدم هجای «ها» را بگویید و با هر هجا شکم خود را فشار دهید.
مقاله تنفس صحیح در صداسازی به شما کمک میکند تا تنفس شکمی را به عادت تبدیل کنید. در این مقاله به بیان تمرینات موثر دیگری در رابطه با یادگیری این مهارت پرداختهایم.
3-استراحت مناسب داشته باشید
به عنوان یک بازیگر باید به درستی استراحت کنید و خواب کافی داشته باشید. زیرا خستگی شما در صدایتان به خوبی شنیده میشود. صدای خسته معمولا قدرت کمی دارد و واضح و رسا نیست.
البته لازم به ذکر است که در هنگام خستگی ذهنتان نیز در به خاطر سپردن دیالوگها شما را یاری نمیکند تا بتوانید واضح و رسا آنها را ادا کنید.
4-رژیم غذایی را رعایت کنید
برای موفقیت در یادگیری مهارت های فن بیان در بازیگری ، نوع غذایی که مصرف میکنید نیز اهمیت ویژهای دارد. باید دقت کنید که غذاهای چرب مصرف نکنید و به ارزش غذایی مواد دقت کنید. با توجه به این موضوع از چاقی و بروز حساسیتهای دستگاه صوتی جلوگیری کرده و صدای شادابتری خواهید داشت.
5-از بدرفتاری صوتی خودداری کنید
به صدایتان آسیب نرسانید و به حنجره و گلوی خود بیتوجهی نکنید. بازیگر با داشتن صدای خوب است که مخاطب را جذب میکند.
به توصیههای زیر عمل کنید تا صدای خود را به اصطلاح زخمی نکنید:
- قبل از بیان دیالوگهایتان، دستگاه صوتی خود را با آرام صحبت کردن و انجام برخی از تمرینات، گرم کنید،
- ابدا دخانیات مصرف نکنید. این کار صدای شما را پیر و ضعیف میکند،
- بیهوده جیغ نکشید و با صدایی بلندتر از حالت معمول، صحبت نکنید،
- دائما در حین دیالوگ گفتن گلو و حنجره خود را با قورت دادن آب دهانتان مرطوب نگه دارید.
6- فن بیان در بازیگری : از جملات پر چالش استفاده کنید
استفاده از جملات پر چالش باعث میشوند اشتباهات کلامی و تپق زدنتان کمتر شود. این جملات عبارتند از:
- یه یویوی یه یورویی،
- کانال کولر، تالار تونل،
- چه ژست زشتی،
- چیپس، چسب، سوسک،
- لورل رو ریل راه میرفت،
- کوکتل کتلت، کتلت کوکتل،
- قوری گل قرمزی،
- و… .
چگونه تمرین بازیگری کنیم :فواید استفاده از جملات پر چالش
با استفاده از جملات پر چالش و تمرین مکرر آنها میتوانید:
- کلمات را بهتر و اضحتر ادا کنید،
- ماهیچههای فکتان را تقویت کنید،
- تنفس بهتری داشته باشید،
- شمردهتر و آرامتر صحبت کنید،
- مهارت بداههگویی خود را افزایش دهید،
- در حین صحبت کردن تپق نزنید و لکنت زبان نگیرید،
- و جملاتی که قصد بیان کردن شان را دارید، مدیریت کنید.
در ادامه توصیه میکنم حتما مقاله کلمات تمرینی فن بیان را در خصوص یادگیری جملات بیشتر مطالعه فرمایید. در این مقاله به بیان نکاتی پرداختهایم که یادگیری آنها خالی از لطف نیست.
7- چند دقیقه تند صحبت کنید
تنها کافی است به مدت 3 دقیقه در مورد یک موضوع، تند و بدون وقفه صحبت کنید. این تمرین باعث میشود در ادای پشتسر هم کلمات قدرتمند شوید و برای صحبت کردن، حرف کم نیاورید.
8-فن بیان در بازیگری :به مکثها دقت کنید
مکث و سکوت یکی از اصول مهم مهارت های بیان بازیگر است. این مهارت توانمندی و تسلط شما را در حین صحبت نشان میدهد. اگر در بیان دیالوگهایتان به موقع مکث کنید، فرصت تامل به مخاطب میدهید و کلامتان تاثیرگذارتر خواهد بود.
مقاله مفصل مکث در سخنرانی را حتما مطالعه کنید. در این مقاله به بیان فواید، تمرینات و انواع مکثها پرداختهایمو
9-به سرعت دیالوگهای خود دقت کنید
منظور از سرعت، تعداد کلماتی است که در واحد زمان به کار میبرید. باید به گونهای سرعت گفتار خود را کنترل کنید که بتوانید حروف را به خوبی ادا کرده و باعث بدفهمی مخاطبانتان نشوید. لازم است به اندازهای تمرین کنید که در حالت عادی نه زیاد تند صحبت کنید و نه بیش از اندازه آهسته.
10- زیاد صحبت کنید
چگونه تمرین بازیگری کنیم ؟ یکی از تاثیرگذارترین تمرینات این است که زیاد صحبت کنید تا بتوانید برای مدت زمان طولانیتری در جمع صحبت کنید. این کار باعث میشود سرعت بیان مطالبتان نیز کندتر و قابل فهمتر شود.
به همین دلیل در هر جمعی صحبت کنید تا علاوه بر تقویت فن بیان، بتوانید ترس و استرستان را نیز در حین صحبت در جمع به مرور زمان کاهش دهید.
11-در آهنگ صدا تنوع داشته باشید
فن بیان در بازیگری نیاز به تنوع آهنگ صدا دارد. به این صورت که باید صدای خود را در موقعیتهای مختلف تغییر داده و کم و زیاد کنید. تنها آهنگ صدای شما است که به خواننده میفهماند جمله شما پرسشی است یا خبری، در حین ادای کلمات شاد هستید یا غمگین، راضی هستید یا ناراحت و عصبانی و… .
آهنگ صدا ابزار بسیار موثری در نفوذ کلام است و به شما کمک میکند تا تکنیک لحن در فن بیان را نیز رعایت کنید.
12-تلفظ صحیح کلمات را یاد بگیرید
برای همه ما پیش آمده است که در حین صحبت، کلمهای را به اشتباه تلفظ میکنیم. اما این اشتباه در بیان بازیگر قابل قبول نیست و در اکثر مواقع حمل بر بیسوادی و غیر حرفهای بودن بازیگر است.
در بازیگری و بیان دیالوگها، توجه به تلفظ و ادای آواها و واژهها، بهطور رسا و کامل از اهمیت بالایی برخوردار است. نباید هیچ حرفی از کلمهها را ناقص و ناتمام ادا کنید.
توجه داشته باشید که برخی از اشتباهات کلامی به دلیل نواقص اندام گفتاری شکل میگیرند، مانند شکاف یا بریدگی در کام، داشتن زبانی بزرگتر از حد معمول، فرم ناموزون لبها یا دندانها، قالبهای نامناسب دندانهای مصنوعی و از این قبیل موارد.
به هر حال برای داشتن فن بیان خوب لازم است عیبهای جدی را به کمک متخصص گفتاردرمانی برطرف کنید. اما در اغلب اوقات ایراد در سخن گفتن ناشی از تنبلی و دستکم گرفتن قدرت کلمات است. منظور زمانهایی هستند که کلمات را به شکل معمول و کامل ادا نمیکنیم. برای مثال به جای کلمع خداحافظ، میگوییم خدافظ یا خدافس.
سخن پایانی
مطمئن باشید با یادگیری مهارت های فن بیان در بازیگری بیان شده در این مقاله میتوانید به بازیگری معروف و موفق تبدیل شوید. از امروز شروع کنید به یادگیری پاسخهای این سوال که چگونه تمرین بازیگری کنیم ؟
نکته مهمی که حتما باید به آن توجه کنید این است که تنها خواندن این مطالب کافی نیست. همانطور که گفته شد برای یادگیری مهارت بازیگری لازم است بهطور روزانه و مکرر تمرین کنید تا به هدفتان برسید و از دیگران متمایز شوید.
از خواندن مقاله ارزشمند تکنیک های بهبود فن بیان نیز غافل نشوید.
برای تبدیل شدن به بازیگری موفق، باید اعتماد به نفس کافی داشته باشید. به همین دلیل خواندن مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس را از دست ندهید. در این مقاله به بیان بهترین و پر فروشترین کتابها در این زمینه پرداختهایم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
واقعا عالی بود متشکرم….
سلام ممنون از همراهیتون
پیشنهاد میکنم از طریق لینک زیر محصول رایگان فن بیان را دانلود کنید
https://memariezendegi.com/%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa%d8%9f-%d8%a7%d9%87%d9%85%db%8c%d8%aa-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86
خیلی خوب و مفید بود ، ممنون👌❤️
سلام از حسن نظر و توجهتون متشکریم
پیشنهاد میکنم مقاله کامل فن بیان را که در ادامه لینکشو براتون قرار دادم، مطالعه بفرمایید
اگر هم سوالی داشتید با کمال میل شما را همراهی میکنیم
https://memariezendegi.com/%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa%d8%9f-%d8%a7%d9%87%d9%85%db%8c%d8%aa-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86/