فن بیان چیست؟ اهمیت داشتن فن بیان جذاب
فن بیان و اهمیت آن چیست ؟ یادگیری فن بیان برای تمام افرادی که قصد دارند در زندگی فردی و اجتماعی خود به موفقیت برسند، ضروری است. در این مقاله با ما همراه باشید تا به خوبی با این موضوع آشنا شده و به خود و دیگران کمک کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف فن بیان چیست ؟
بیان دارای چندین معنی است، هر کسی از نگاه خود این کلمه را میتواند تعریف کند اما بهترین تعریف از دیدگاه اکثریت افراد “هنر سخن گفتن به شیوه موثر” است.
در حقیقت روشهایی است که برای انتقال منظور خود به مخاطب از آنها استفاده میکنید. بیانی شیوا و دقیق که باید متناسب با موضوع و جایگاهی باشد، که استفاده میشود.
همه ما ویژگیهای منحصر به فرد و خاص مربوط به خود را داریم و برای صحبت کردن از سبک دلخواه خود استفاده میکنیم. بنابراین هر فردی با توجه به افکار و عقایدش، نحوه صحبت و بیان متفاوتی دارد.
پیشنهاد ویژه
برای اینکه بهتر بتوانید مفهوم این مقاله را درک کنید و تکینکها و نکات قدرت تکلم و سخنوری را بیاموزید، پیشنهاد میکنم دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را حتما دانلود کنید. در این دوره رایگان به آموزش نکات و تمرینات مهم برای تقویت این مهارت مهم پرداختهایم.
اهمیت فن بیان در چیست؟
انسانها از ابتدای زندگی خود در یک جامعه به شکل گروهی و جمعی زندگی میکردهاند و اولین چیزی که آنها را به سمت اجتماعی شدن سوق داد، گفتار بود. زیرا از طریق گفتار به راحتی میتوانست با افراد مختلف ارتباط برقرار کند.
به یقین میتوان گفت زمانیکه افراد با بیان صحیح با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، قطعا روابط بسیار عالیتری را برقرار میسازند. هنر سخن گفتن یک هنر متعالی است که افراد را به جایگاههایی که میخواهند، میرساند.
با داشتن این مهارت میتوان:
- در شغل دلخواه خود استخدام شد و به مرور زمان ترفیع گرفت،
- از فرد مورد علاقه خود بدون خجالت خواستگاری کرد،
- والدین را برای رسیدن به خواستهای که در ذهن است، متقاعد کرد،
- حق خود را از دیگران گرفت،
- بدو ترس و استرس نظر خود را در جمع بیان کرد،
- خواستهها و اهداف خود را با دیگران در میان گذاشت،
- در رابطه با موضوعات مختلف از دیگران کمک گرفت،
- و….
بیان جذاب یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار در ارتباطات و سخنرانیها برای هر محفلی است.
بیان چه چیزهایی نیست؟
اگر به بعضی از افراد بگویید که قصد دارید بیان و گفتار خود را تقویت کنید، آنها به شما میگویند که بیانتان مشکلی ندارد و صرف هزینه و وقت کاری بیهوده است. در حقیقت اینگونه افراد ویژگیهای بیان خوب را نمیشناسند. شما باید بدانید که بیان خوب تنها به معنای:
- داشتن صدای خوب،
- پر حرفی کردن،
- حاضر جواب و پررو بودن،
- با صدای بلند حرف زدن،
- و جرات حرف زدن در جمع،
نیست. بلکه داشتن قدرت تکلم و بیان خوب ویژگی مهمی است که به شما کمک میکند به همصحبت خوبی برای دیگران تبدیل شوید. به فردی که همه از همصحبتی با او لذت میبرند.
کاربرد فن بیان چیست ؟
اگر چه داشتن بیان خوب برای تمام افراد، با هر جایگاه و موقعیتی که دارند، لازم و ضروری است اما به نظر میرسد که کمتر کسی به بیان خود اهمیت میدهد. همه ما با پیامها و گوشزدهایی درمورد اینکه چگونه باید به دیگران نگاه کنیم، فکر کنیم، صحبت کنیم و رفتار کنیم، متعجب میشویم زیرا از نوع نگاه و گفتار خود رضایت کامل داریم و از طرف دیگر نیز دوست نداریم مورد انتقاد دیگران قرار بگیریم.
در اینجا باید به این نکته توجه کنیم که نوع صحبت کردن ما با دیگران باعث میشود در بیشتر جنبههای مهم زندگی به موفقیت برسیم. داشتن بیان قوی میتواند ما را در عرصههای مختلف به پیشرفت برساند و سود فراوانی داشته باشد. بعضی از افراد گمان میکنند تنها سخنرانان و گویندگان باید بیان و گفتار خود را تقویت کنند، اما این طور نیست.
بیان خوب در موارد دیگری هم کاربرد دارد. از جمله:
- برقراری ارتباط بهتر با مدیر
- برقراری ارتباط موثر با کارمندان
- پیشرفت در جایگاه شغلی
- برقراری ارتباط موثر با همسر
- صحبت کردن و سخنرانی در جمع
- برای مشاغل وکالت، روانشناسی و مشاوره
- قاضیها در دادگاه
- هنگام معرفی خود در موقعیتهای مختلف
- هنگامیکه برای مصاحبه شغلی و استخدامی مراجعه میکنیم
- برای انجام کارهای روزانه و صحبت با اطرافیان
- بیان احساسات و علایقمان به اطرافیان
- صحبت در مورد افزایش حقوق با مدیر
- و….
باورهای عجیب درباره فن بیان چیست ؟
اغلب افراد دارای این تفکر هستند که بیان بسیار خوبی دارند و هیچ مشکلی در حین گفتگو و صحبت با دیگران ندارند.
سوالی که در دورههای سخنرانی از شرکتکنندهها میپرسیم این است که زمانیکه قصد داشتهاید در دوره شرکت کنید چه بازخوردی از اطرافیانتان گرفتهاید و آنها چه نظری داشتهاند؟
این پاسخ، در اغلب آنها تکراری است:
- بیان هم دیگه یاد گرفتن داره، بیا تا خودم بهت یاد بدم.
- بیشتر حرف بزن و با دیگران مراوده داشته باش، خودت یاد میگیری.
اگر کمی توجه کنید متوجه میشوید که این پاسخ را از کسانی میشنویم که خودشان دارای بیان و گفتار خوبی نیستند و برای صحبت کردن در مورد مسائل روزمره هم با مشکل مواجه میشوند.
باید همواره این نکته را در نظر داشته باشیم که خودمان نمیتوانیم بگوییم که بیان خوبی داریم یا نه. بلکه باید دیگران درباره ما نظر بدهند. یعنی باید از افرادی که در این کار مهارت کافی دارند در مورد بیان خود، بازخورد بگیریم.
اهمیت فن بیان و ملک الشعرای بهار
ملک الشعرای بهار در کتاب سبکشناسی میگوید: «مردم ما به جای سخن گفتن، ناله میکنند.»
در واقع ملک الشعرای بهار ضعف سخن گفتن ما را امری کلی و همهگیر میدانند. ایشان عقیده دارند که ما در هنگام سخن گفتن، حروف را کامل و واضح ادا نمیکنیم.
بیان خوب داشتن، فقط تکنیک است؟
نکته مهم دیگری که باید بدانید این است که بیان جذاب داشتن فقط یادگیری چند تکنیک نیست. در کشور ما برخی این موضوع را با انجام چند تکنیک و داشتن یک صدای خوب اشتباه میگیرند.
داشتن صدای خوب و آموختن تکنیک فقط یک بخش از بیان قوی است. از طرف دیگر محتوایی که ارائه میدهیم و در موردش صحبت میکنیم، هم بسیار اهمیت دارد.
باید به این موضوع توجه کنیم که آیا اطلاعات کافی برای صحبت کردن در مورد موضوع مورد بحث داریم یا فقط به واسطه اینکه مهارت گفتگو را آموختهایم میتوانیم در هر جمعی و در رابطه با هر موضوعی صحبت کنیم؟
چگونه با فن بیان با دیگران ارتباط برقرار کنیم؟
نحوه صحبت کردن و ارتباط گرفتن ما با دیگران، پایه و اساس شخصیت ما را شکل میدهد. همه افراد ما را از طریق گفتارمان درک و قضاوت میکنند. در نتیجه قدرت تکلم و لحن بیان صحیح باعث میشود تا در زندگی پیشرفت کرده و با برقراری ارتباط با دیگران به خواستهها و اهدافی که در ذهن داریم، برسیم.
بیان ما در اصل روشی است که با آن افکار و عقاید خود را برای دیگران بیان میکنیم. در حقیقت بیان ما به دیگران نشان میدهد که ما چه کسی هستیم.
توجه به جنبههای مهم زندگی فردی و اجتماعی که با نحوه صحبت کردن ما ارتباط دارد، بسیار مهم است. بهخصوص اگر قصد دارید با افرادی ارتباط برقرار کنید که برای شما اهمیت بیشتری داشته و سعی در جلب توجهشان دارید.
هر چه در زندگی بیشتر بشنویم و بخوانیم قطعا دایره لغات بیشتری خواهیم داشت و بهتر میتوانیم از کلمات تاثیرگذار و مناسب استفاده کنیم. برخی از کلمات بر روح انسانها تاثیر مستقیم میگذارند و برخی دیگر روند زندگی را به کلی تغییر میدهند. بنابراین اینکه بتوانیم کلمات مناسب را در مکان مناسب به کار ببریم، اهمیت زیادی دارد.
نکته حائز اهمیت این است که داشتن بیان قوی باعث میشود اگر سخنران هستید، بهترین سخنرانی را ارائه دهید و اگر سخنران نیستید، بهترین روش ارتباط موثر با دیگران را تجربه کنید.
دیگران میتوانند از کلماتی که استفاده میکنید، حالتهای چهره شما، حرکات بدنتان و لباسهایی که به تن دارید، تشخیص دهند که چه بیان و شخصیتی دارید.
تکنیکهای بهبود فن بیان و سخنوری چیست ؟
شاید اکنون در ذهن خود با این موضوع روبهرو شوید که چگونه شیوا و روان صحبت کنم و هنر سخنوری خود را افزایش دهم؟ در این بخش به چند مورد از تکنیکهایی میپردازیم که با استفاده از آنها، به طور حتم میتوانید بیان خود را تقویت کرده و بهبود ببخشید. تکنیکها عبارتند از:
1.شمرده شمرده صحبت کنید
در حین صحبت کردن نباید شتاب داشته باشیم، بلکه باید کلمات را شمرده شمرده و آرام بیان کنیم. با عجله بیان کردن کلمات، درک مطالب را برای مخاطب سخت کرده و درک و فهم منظور ما را برایشان سخت میکند.
2.برنامهریزی کنید و پازل بچینید
بهتر است قبل از ارائه صحبتها، حتما برنامهریزی داشته باشیم تا بتوانیم صحبتهای خود را هماهنگ پیش برده و از این شاخه به اون شاخه نپریم.
3.به صحبتهای خود باور داشته باشید
مخاطب زمانی میتواند به صحبتهای ما اعتماد داشته باشد که ما با اطمینان کافی صحبت کنیم. به همین دلیل لازم است تا قبل از هر چیز به صحبتهای خود باور داشته و محکم صحبت کنیم.
باور داشتن به صحبتها هم زمانی به وجود میآید که هر راه و روشی که بیان میکنیم را قبلا طی کرده و نتیجه آن را دیده باشیم.
4.اعتماد به نفس خود را افزایش دهید
با افزایش اعتماد به نفس، به سخنان خود ایمان داشته و با صدایی رسا و بلند کلمات را بیان میکنیم. بنابراین یکی از مهارتهایی که برای تقویت بیان خود لازم است به آن توجه کنیم، اعتماد به نفس است.
5.متکلم وحده نباشید و تکروی نکنید
نباید به گونهای صحبت کنیم که مخاطب گمان کند فردی مغرور بوده و برای نظر دیگران ارزش قائل نیستیم.
لازم است تا در حین صحبت کردن، نظر دیگران را نیز بپرسیم و با سوالاتی که مطرح میکنیم دیگران را وادار به صحبت کنیم.
6.اهمیت فن بیان : تا میتوانید مطالعه کنید
در مورد موضوعی که انتخاب کردهایم و قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم، باید به اندازه کافی تحقیق و مطالعه داشته باشیم.
در این صورت ترس و استرسی از پرسیدن سوالات مخاطبان نخواهیم داشت.
7.خودپرستی را کنار بگذارید
در طول صحبتهای خود و به خصوص در لحظه معرفی خود به دیگران نباید بیش از اندازه از خود تعریف کنیم. در حین نوشتن متن سخنرانی باید به از کلمه «من» کمتر استفاده کنیم.
8.استرس خود را کنترل کنید
داشتن استرس و نگرانی تمام تلاشها و زحمات ما را با مشکل مواجه میکند. در نتیجه باید با استفاده از راهکارهایی مانند نوشیدن آب، تنفس عمیق، کمی ورزش و پیادهروی قبل از شروع سخنرانی، استرس خود را کاهش دهیم.
9.تنفس صحیح انجام دهید
قبل از سخنرانی باید خود را به انجام تنفس صحیح و شکمی عادت دهیم تا در طول سخنرانی نفس کم نیاوریم.
10.اهمیت فن بیان : با صدای خود با ملایمت رفتار کنید
برای داشتن بیان خوب و جذاب، باید مراقب صدای خود باشیم تا صدایی ناخوشایند نداشته باشیم.
11.زبان بدن خود را کنترل کنید
نحوه ایستادن، نشستن و راه رفتن و همچنین حرکات دست و پای خود را در حین صحبت کردن باید کنترل کنیم. زیرا زبان بدن ما در نحوه قضاوت کردن مخاطب تاثیر بسزایی دارند.
12.ارتباط چشمی برقرار کنید
فراموش نکنیم که در طول صحبتهای خود ارتباط چشمی برقرار کنیم تا بتوانیم با مخاطب ارتباط بگیریم.
13.فن بیان چیست :تا میتوانید تمرین کنید
لازم است به اندازهای صحبتهای خود را تمرین کنیم تا بتوانیم بدون استرس و با مهارت کافی صحبت کنیم.
14.با تن صدای خود بازی کنید
به هنگام صحبت باید بیاموزیم که کلام خود را آهنگین کنیم. یعنی باید به صدای خود اوج و فرود دهیم تا تاثیرگذاری صحبتهای خود را چندین برابر کنیم.
صحبت کردن با تن صدای یکنواخت، مخاطب را به شدت خسته و کلافه میکند.
15.همواره با دیگران صحبت کنید
سعی کنید در جمعهای مختلف و با افراد مختلف همصحبت شوید. گوشهگیری کمکی به شما نمیکند.
برای خواندن توضیحات بیشتر و کاملتر مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را حتما بخوانید. در این مقاله به بیان 22 تکنیک با توضیحات کامل پرداختهایم که به شما کمک میکنند بیان و تکلم خود را تقویت کنید.
15 روش برای داشتن فن بیان قوی چیست ؟
برای اینکه بتوانید به خوبی از مهارت بیان و گفتار خود استفاده کنید، لازم است با روشهای زیر آشنا شوید. با این روشها به خوبی میتوانید فرد مقابل خود را تحتتاثیر قرار داده و نظرش را به صحبتهای خود جلب کنید.
- اعتماد به نفس داشته باشید تا بتوانید زبان بدن و رفتار خود را کنترل کنید و محکم و رسا صحبت کنید.
- برخورد درست و به جا با مخاطب داشته باشید.
- احساسات مخاطب را با صحبتهای خود برانگیخته کنید.
- حتما باید آداب سخنوری را یاد بگیرید تا کاری خلاف عرف انجام ندهید.
- صدای خود را به گونهای آموزش دهید که زیبا و گیرا باشد.
- به سلامت عمومی بدن خود توجه کنید زیرا در صدای شما تاثیر میگذارد.
- خواندن شعر و ادبیات را فراموش نکنید.
- ترس از صحبت در جمع خود را کنترل و مهار کنید.
- برای مخاطب خود غیرمنتظره باشید و غافلگیرش کنید.
- محکم و مطمئن صحبت کنید.
- روی صحبتهای خود تمرکز داشته باشید تا آنها را فراموش نکنید.
- با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید و متکلم وحده نباشید.
- مخاطب را با شوخطبعیهای درست و مناسب بخندانید.
- تا میتوانید مطالعه کنید.
در مقاله فن بیان قوی میتوانید در مورد هر کدام از روشهای بیان شده در بالا مطالعه کنید.
کلمات و جملات تمرینی فن بیان چیست ؟
یکی از مهمترین روشهای تقویت تکلم و گفتار، تکرار کلمات و جملات تمرینی خاص و تا حدودی مشکل است.
حتما بازی بیان 3 یا 5 باره برخی از جملات مانند شش سیخ جگر سیخی شش هزار را انجام دادهاید. در ادامه قصد داریم در ابتدا به اهمیت این تمرین و کلمات و جملات خاص بپردازیم و در پایان آنها را معرفی کنیم.
1)فواید اینگونه کلمات و جملات
اهمیت تکرار این کلمات و جملات به گونهای است که بعد از گذشت چند روز از بیان آنها، به خوبی متوجه فواید و کارایی آنها خواهید شد. از جمله فواید این تمرین عبارت است از:
- راحتتر میتوانید کلمات و جملات را ادا کنید.
- عضلات فک و صورتتان تقویت میشوند.
- جملاتی که در موقعیتهای مختلف قصد بیان کردنشان را دارید، بهتر مدیریت میکنید.
- نفس بیشتری برای صحبت کردن خواهید داشت.
- میآموزید که شمرده و آرام صحبت کنید.
- از همه مهمتر مهارت بداههگوییتان افزایش پیدا میکند.
این تمرین برای افرادی که لکنت زبان داشته و یا در بیان برخی از کلمات مانند «ر»، «ل» و… مشکل دارند، بسیار مناسب است.
2)چه زمانی تمرینات را انجام دهید؟
اغلب افراد برای انجام تمرینات بهانهتراشی میکنند که زمان ندارند و باید به کارهای مهمتر بپردازند. در این قسمت قصد داریم زمان و مکان انجام تمرینات را برایتان توضیح دهیم تا بدانید که انجام دادن این تمرینات چقدر میتواند لذتبخش باشد.
به شما دو موقعیت را پیشنهاد میکنیم:
1-در اوقات فراغت خود این تمرینات را انجام دهید. مانند زمانهایی که در ماشین هستید و به سر کار میروید، یا قصد دارید تلویزیون تماشا کنید، یا زمانهایی که در حال آشپزی هستید.
شما در طول روز اوقات فراغت زیادی دارید، تنها باید تقویت فن بیان به یکی از اهداف شما تبدیل شود تا برای آن تلاش کنید و زمان بگذارید. در غیر این صورت برایتان بیاهمیت خواهد بود.
2-راه دوم این است که به عنوان بازی و سرگرمی به این تمرین نگاه کنید و در زمانهایی که با اطرافیانتان هستید آن را انجام دهید. با انجام این بازی، علاوه بر اینکه فن بیانتان را تقویت میکند، موجب خنده و شادی شما نیز خواهد شد.
3)معرفی جملات و کلمات
برخی از جملات و عبارات عبارتند از:
- کانال کولر، تالار تونل
- لیره رو لوله، لوله رو لیر
- رالی لاری
- لورل رو ریل راه میرفت
- کوکتل کتلت، کتلت کوکتل
- چایی داغه، دایی چاغه!
- تاجر تو چه تجارت میکنی؟ تو را چه که من چه تجارت میکنم؟
- منوچهر با یه بقچه پر ترپچه، توی باغچه، خورد پیازچه!
- آهویی رفته بود چرا، که هم چرد و هم چراند بچه را، نه خود چرید نه بچه را، بگید چرا؟
- چه ژست زشتی
- سپر عقب ماشین جلویی خورد به سپر جلوی ماشین عقبی
- افسر ارشد ارتش اتریش
- اگزیستانسیالیسم
- ریش شیری سیبیل شیری، سیبیل شیری ریش شیری
اگر به دنبال یادگیری نکات بیشتر و آشنایی با جملات جذابتر هستید، خواندن مقاله کلمات تمرینی فن بیان را از دست ندهید.
توصیه پایانی
بنابراین معنی و تعریف فن بیان در اصل روشهایی است که به شما کمک میکنند بهترین نوع سخنوری را ارائه دهید و با نحوه صحبت خود توجه دیگران را به خود جلب کنید.
در هر مکان و هر زمانی که باشید نوع گفتار شما نشاندهنده شخصیتی است که میخواهید به دیگران نشان دهید. بنابراین میتوانید به بهترین نحو روی بیان خود کار کرده و ارتباطات کاری و اجتماعی خود را موثرتر کنید.
مجددا پیشنهاد میکنم همین الان آموزش فن بیان و سخنوری را رایگان دانلود کنید تا به صورت رایگان بتوانید با تمرینات و نکات آن آشنا شوید و بیان و گفتار خود را تقویت کنید.
اگر در این مورد سوالی داشتید، حتما در کامنتها از ما بپرسید. در اسرع وقت به سوالاتتان پاسخ خواهیم داد.
یکی از ویژگیهایی که باعث بهبود تکلم و گفتار شما میشود، داشتن اعتماد به نفس بالا است. مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس به شما کمک میکند تا با بهترین کتابهای این حوزه آشنا شوید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سپاس و درود و قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان و تمام ایام سال
مطلب شما بسیار شیوا و روان و کاربردیست و همه می تونند در همان نگاه اول به ارزش آن پی ببرند.
موفق و سربلند باشید
سلام جناب دانایی فر
ازهمراهیتون متشکرم
سپاس از شما