آیین سخنرانی اثر شگفتانگیز دیل کارنگی
آیین سخنرانی اثر دیل کارنگی ، به ما میآموزد که چگونه با تمرین و پشتکار میتوانیم به توانایی صحبت در جمع دست پیدا کنیم. باید بدانیم که هیچکس سخنران به دنیا نیامده است و به یقین میتوان گفت که تمام افراد از سخنرانی در جمع واهمه دارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی این کتاب ارزشمند در حیطه سخنرانی بپردازیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمشخصات کتاب
نویسنده: دیل کارنگی
مترجم: حسین معارفوند
انتشارات: طلایه
فواید خواندن کتاب آیین سخنرانی
این کتاب به شما میآموزد که چگونه با افزایش اعتماد به نفس و خودباوری، به گوینده و سخنرانی موفق و حرفهای تبدیل شوید و به جایگاه مورد علاقه خود برسید.
در دنیای امروز و همچنین در کشورهای پیشرفته جهان، سخنوری عاملی برای رشد به حساب میآید. زیرا داشتن این مهارت باعث میشود تا بتوانیم:
- با دیگران به درستی ارتباط برقرار کنیم،
- خواستهها و عقاید خود را با دیگران در میان بگذاریم،
- بدون ایجاد سوءتفاهم با دیگران صحبت کنیم،
- برای صحبت در جمع ترس و استرس نداشته باشیم،
- در نزد دیگران به همصحبتی محبوب تبدیل شویم،
- و… .
توصیه میکنم مقاله معرفی کتاب فن بیان را مطالعه کنید تا با کتاب های بیشتری در زمینه فن بیان و سخنرانی آشنا شوید و سپس مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را مطالعه کنید.
هر چه در این راه بیشتر مطالعه کنید و آموزش ببینید، موفقتر خواهید بود.
درباره نویسنده
دیل کارنگی در سال 1888 در ایالت میزوری، در خانوادهای فقیر و کشاورز متولد شد. وی در نوجوانی فروشندگی میکرد و در سال 1912 به نیویورک رفت تا به آرزوی خود که تدریس و سخنرانی بود، دست پیدا کند. وی اولین تدریس سخنرانی خود را در مدرسه آغاز کرد.
در سال ۱۹۲۶ سخنان وی که در یک جزوه جمعآوری شده بود در کتابی تحت عنوان «روشهای علمی برای کسب و کار مردان» به چاپ رسید. او سال ۱۹۳۰ پس از شرکت در یک برنامه رادیویی پرمخاطب و متعاقب آن چاپ کتاب «آیین دوستیابی» طرفداران زیادی پیدا کرد و دروازههای شهرت به رویش گشوده شد. کارنگی در اول نوامبر ۱۹۵۵ در نیویورک درگذشت.
1-فلسفه اصلی وی
«سخن گفتن چیزی بیش از بیان یک سری کلمات است و آدمی از طریق سخن گفتن، شخصیت خود را به نمایش میگذارد.»
2-آثار دیل کارنگی
برخی از آثار وی عبارتند از:
- آیین دوستیابی
- آیین زندگی
- آیین همسرداری
- نگران نباش، زندگی کن!
- هرگز فراموش نشوید
نوشته پشت جلد کتاب آیین سخنرانی
در پشت جلد این کتاب ارزشمند نوشته شده:
«کتاب میکوشد راههای تقویت اعتماد به نفس را به روشنی تبیین کند و با ارائه شیوههای گوناگون آن را آموزش دهد. به باور نویسنده، آموزش و تمرین رموز موفقیت هستند و به انسان اعتماد به نفسی ابدی میبخشند.
این که تصور کنیم سخنوران نامدار هر عصری سخنران به دنیا آمدهاند، تصوری غلط و دور از واقعیت است. چرا که اینان نیز در آغاز کار خود با ترسی بیدلیل و عدم اعتماد به نفس مواجه بودند؛ ولی بر اثر آموزش و تمرین پلههای ترقی را طی کرده و توانستهاند به سخنوران نامی عصر خویش تبدیل شوند».
فصلهای کتاب آیین سخنرانی
دیل کارنگی در هر فصل از کتاب با بیان مثالها و داستانهایی جذاب به خوبی مطالب را بیان کرده است. در ادامه فصلهای کتاب را همراه با توضیحاتی مختصر از هر فصل، برای شما شرح میدهیم:
1-افزایش شهامت و اعتماد به نفس
کسب اعتماد به نفس، شهامت و توانایی تفکر منطقی همراه با آرامش در حین سخنرانی در جمع، حتی یک دهم آنچه که مردم فکر میکنند، دشوار نیست. تنها کسانی قادر به یادگیری این توانایی و افزایش ظرفیت خود خواهند بود که از اراده و پشتکار لازم برای انجام این کار برخوردار باشند.
از هر فرصتی برای تمرین استفاده کنید
باید از هر فرصتی برای تمرین کردن استفاده کنید. تنها کتاب خواندن و حفظ کردن جملات بیفایده است، بلکه باید آنها را در عمل به کار ببرید. باید به اندازهای تلاش کنید که نقاط ضعف شما به نقاط قوتتان تبدیل شوند.
شاید به این فکر کنید که نمیتوان موقعیت مناسب برای سخنرانی را به دست آورد و کار دشواری است. این تصور اشتباه است. باید بدانید که در جاهای مختلف، موقعیتهای مناسبی برای سخنرانی پیش میآید و تنها به شما بستگی دارد که بتوانید آن موقعیت را به درستی تشخیص دهید.
سعی کنید داوطلب کارهایی شوید که به نوعی با سخنرانی مرتبط باشند. مثلا میتوانید از تدریس در کلاس و یا گروه انجمن شروع کنید و از فرصتهای پیش آمده کمال استفاده را ببرید.
سخن برنارد شاو
از برنارد شاو، طنزنویس مشهور پرسیدند: «سخنرانی با این تسلط و قاطعیت را چگونه آموختی؟»، جواب داد: «همانطور که اسکیت بازی کردن را یاد گرفتم. آنقدر تمرین کردم و خودم را مضحکه دیگران قرار دادم، تا به این کار عادت کردم.»
این جمله را همواره به یاد داشته باشید.
2-کسب اعتماد به نفس از راه ایجاد آمادگی
در فصل دوم کتاب آیین سخنرانی اثر دیل کارنگی ، نوشته شده که هر سخنران لازم است قبل از شروع سخنرانی، متن سخنرانی و نکات مشخصی که میخواهد برای مخاطبان بیان کند را بنویسد. به خصوص نکاتی که افراد را تحتتاثیر قرار میدهند و نباید ناگفته بمانند.
سخنرانی که از قبل متن خود را آماده میکند، از شهامت، اطمینان و اعتماد به نفس کافی برخوردار خواهد بود. همیشه این نکته را در نظر داشته باشید که آمادگی مطلق، ترس را از بین میبرد.
بنابراین سعی کنید قبل از شروع سخنرانی، متن خود را بنویسید تا از پراکندهگویی و فراموشی محتوا جلوگیری کنید.
3-سخنرانان مشهور چگونه سخنرانیهای خود را آماده میکنند؟
به گفته هربرت اسپنسر: «هنگامیکه هیچ نظمی در دانش فرد دیده نشود، هر چه این دانش بیشتر باشد، پریشانی افکار فرد نیز بیشتر خواهد بود.»
هیچ آدم عاقلی بدون داشتن طرح و نقشه شروع به ساختن خانه نمیکند. پس چگونه است که برخی از افراد بدون طرح و نقشه مناسب، شروع به سخنرانی میکنند؟
نکته مهم این است که سخنرانی سفری هدفمند است و باید برای آن برنامه ریزی کنیم و به صحبتهایمان نظم ببخشیم تا بتوانیم ارائه موفقی داشته باشیم.
4- آیین سخنرانی : تقویت حافظه
به گفته پرفسور کارل سی شور، روانشناس مشهور: «افراد معمولی بیش از 10 درصد از ظرفیت واقعی حافظه موروثی خود استفاده نمیکنند و با نقض قوانین طبیعی، به خاطر سپردن 90 درصد باقیمانده را هدر میدهند.»
همه ما برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی خود باید «قوانین طبیعی به خاطر سپردن» را که شامل سه مرحله دریافت، تکرار و ارتباط است، یاد بگیریم.
پیشنهاد میکنم در کنار خواندن این بخش از کتاب، مقاله تقویت حافظه را نیز بخوانید.
5-عوامل اصلی سخنرانی موفق
برای ارائه یک سخنرانی موفق و عالی، لازم است عوامل اصلی را به خوبی یاد بگیریم. در کتاب آیین سخنرانی اثر دیل کارنگی ، عوامل اصلی ذکر شده برای تبدیل شدن به سخنرانی حرفهای عبارتند از: ضرورت پشتکار، استمرار داشتن، باور به این موضوع که پاداش کار قطعی است، اراده برای پیروز شدن و اهمیت بخشیدن به سخنرانی.
6-راز سخنرانی موفق
راز سخنرانیهای موفق این است که به این موضوع باور داشته باشیم، اهمیت هر چیز به روش بیان آن بستگی دارد، نه به موضوع آن.
به گفته کردمولی طی: «سه چیز در سخنرانی اهمیت دارد: چه کسی صحبت میکند، چگونه مطلب را بیان میکند و چه میگوید. در میان این سه، آخرین مطلب، کمترین اهمیت را دارد.»
برای اینکه بتوانید لحن مناسب را در ادای هر جمله تشخیص دهید، مقاله لحن در فن بیان به شما کمک زیادی میکند.
7- آیین سخنرانی : محل سخنرانی و شخصیت
انتخاب محل سخنرانی و شخصیت به استثنای آمادگی، مهمترین عامل در موفقیت سخنران است. شخصیت افراد توسط عوامل محیطی و ارثی تعیین میشوند و بهبود و تغییر آن کاری بینهایت دشوار است. اما ما میتوانیم با استفاده از قدرت تفکر، آن را تا حدی تقویت نموده و قویتر و جذابتر کنیم.
8-سخنان خود را چگونه آغاز کنیم؟
مهمترین نکته در کتاب این است که شما سخنرانی خود را چگونه آغاز میکنید. زیرا مخاطب در ابتدای سخنرانی بسیار هوشیار بوده و برای شنیدن صحبتهای شما مشتاق است.
تنها لازم است برای شروع سخنرانی به چند نکته دقت کنید، که عبارتند از:
از شروع با داستانهای طنز اجتناب کنید، سخنان خود را با عذرخواهی آغاز نکنید، کنجکاوی مخاطبان خود را برانگیزید، سخن خود را با داستان یا نقلقول آغاز کنید و… .
برای یادگیری بهتر این موضوع و برنامهریزی برای یک شروع طوفانی، مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را مطالعه کنید.
9-سخنان خود را چگونه به پایان برسانیم؟
اگر سخنرانی خود را به خوبی به پایان برسانید، میتوانید مطمئن باشید که مخاطب با دست پر و رضایت کامل سالن را ترک خواهد کرد. به گفته دیل کارنگی تنها کافی است نکات زیر را رعایت کنید:
نکات خود را خلاصه کنید، از مخاطبان درخواست کنید تا کاری را انجام دهند (به عبارت دیگر عمل به اقدام داشته باشید)، پایانی نشاطانگیز و یا پایانی شاعرانه را برنامهریزی کنید، نقطه اوج سخنرانی خود را بیان کنید و… .
برای یادگیری دیگر روشها، از خواندن مقاله پایان سخنرانی غافل نشوید.
10- آیین سخنرانی : چگونه منظور خود را روشن کنیم؟
در طول سخنرانی منظور خود را روشن و واضح بیان کنید تا مخاطب سردرگم نشود. به این صورت که: از مقایسه استفاده کنید، از بیان اصطلاحات تخصصی اجتناب کنید، از حس بینایی افراد کمک بگیرید و به ایدههای خود تجسم ببخشید، از توضیحات کلی و مثالهای خاص استفاده کنید و… .
اگر به این نکات توجهی نداشته باشید و صحبتهای خود را واضح بیان نکنید، مخاطب بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی از شنیدن صحبتهای شما خسته شده و به کار دیگری مشغول خواهد شد.
11-چگونه مخاطبان خود را به موضوع علاقهمند کنیم؟
اگر به نکات و تکنیکهای سخنرانی آشنایی و تسلط کافی داشته باشید، به خوبی میدانید که در طول سخنرانی بهتر است در مورد مردم و مشکلاتشان صحبت کنید. این روش توجه مخاطب را به صحبتهای شما جلب میکند.
البته روشهای دیگری نیز وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها توجه مخاطب را در طول سخنرانی حفظ کرده و به دور از تکرار، دیگران را با خود همراه کنید. تمام این روشها را در مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی بیان کردهایم.
12-چگونه نحوه بیان خود را بهبود بخشیم؟
ما تنها چهار نوع رابطه با مردم داریم و به وسیله همین چهار رابطه، ارزیابی و طبقهبندی میشویم: آنچه که انجام میدهیم، آنطور که به نظر میرسیم، آنچه که میگوییم و آنطور که میگوییم. برای موفقیت در این زمینه، تنها لازم است دایره لغات خود را افزایش دهید، معانی مختلف کلمات را بدانید و با دقت و تمایز از کلمات در صحبتهای خود استفاده کنید.
13-سخنرانی معرفی، گرفتن و جایزه دادن
در برخی از مواقع از شما برای صحبت کردن برای حضار دعوت میشود که به پست تریبون بروید. این کار از چند حالت خارج نیست. یا خودتان سخنران هستید، یا باید سخنران اصلی را معرفی کنید تا برای سخنرانی به جایگاه بیاید و یا اینکه برای گرفتن و یا اعطای جایزه از شما دعوت میکنند. شما باید به خوبی خود را برای هر یک از این شرایط آماده کنید.
برای اینکه بتوانید در تمام این موقعیتها موفق عمل کنید، مقاله سخنرانی بداهه چیست را بخوانید.
14-سخنرانی مفصل
برای جلب توجه و عطف نظر مخاطبان، لازم است به سه مرحله در سخنرانی خود توجه کنید: مرحله جلب توجه، متن و اصل مضمون سخنرانی و نتیجهگیری. برای هر یک از این مراحل یک سری اصول و قواعد وجود دارد، که دیل کارنگی به خوبی در این کتاب به آن پرداخته است.
بخش مهمی از کتاب آیین سخنرانی
«هرگز تصور نکنید اضطراب و ترس در چنین لحظاتی مختص شماست. زبدهترین سخنوران نیز در اوایل کار خود دچار ترسهای کشنده میشدند و در هنگام نطق دست و پای خود را گم میکردند. مارک تواین زمانی که برای نخستین بار برای ادای سخنرانی از جا برخاست، احساس کرد دهانش پر از پنبه شده و قلبش چنان به تپش افتاد که میترسید هر لحظه از سینهاش بیرون بیفتد!
ژنرال گرانت که ویکسبورگ را فتح کرد و یکی از مهمترین جنگهای آن زمان را به نفع خود به پایان برد خودش در جایی اعتراف کرده است که هر وقت میخواسته جلوی جمع سخنرانی کند دست و پایش به شدت میلرزیده است.»
توصیه کتاب آیین سخنرانی ، تمرین کنید
دیل کارنگی در این کتاب تاکید فراوانی به تمرین کرده است. ترس از صحبت و سخنرانی در جمع نتیجه عدم اطمینان به خود و در نتیجه نداشتن اعتماد به نفس است و اینها نتیجه بیاطلاعی از حقیقتی است که در درون شما نهفته است.
مطمئن باشید اگر موفقیت را بچشید و تجربه کسب کنید، رفته رفته ترس شما از بین خواهد رفت. ازهمین امروز شروع کنید. شاید شما سخنران خوبی باشید.
اگر این کتاب را خواندهاید، خوشحال میشویم نظر خود را در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید