آموزش سخنرانی خیرهکننده و جذاب؛ 7 اصل
آموزش سخنرانی ، برای همه کسانیکه قصد دارند در سخنرانیهای خود حرفه ای عمل کنند و موفق شوند، لازم و ضروری است. توجه داشته باشید که هیچکس سخنران به دنیا نیامده است. در این مقاله با ما همراه باشید تا آموزشهای لازم برای یک سخنرانی موفق را بیاموزید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleسخنرانی چیست و چرا آموزش سخنرانی لازم است؟
سخنرانی یک حرفه است و مانند هر حرفه دیگری نیاز به یادگیری و تمرین فراوان دارد. سرعت پیشرفت در افزایش توانایی سخنرانی، امری غیر عادی نیست. کسب اعتماد به نفس، شهامت، توانایی تفکر منطقی و همراه با آرامش به هنگام سخنرانی در جمع، حتی یکدهم آنچه که مردم فکر میکنند دشوار نیست.
توجه داشته باشید که این توانایی هدیه الهی نیست که خداوند به عدهای خاص عطا کرده باشد، بلکه شبیه یادگیری یک رشته ورزشی و یا یک حرفه فنی است. هر کس از اراده لازم برای انجام این کار برخوردار باشد، به راحتی موفق خواهد شد.
باید به یک موضوع کاملا ایمان داشته باشید که آموزشها و انجام تمرینات کاربردی، ترس سخنرانی در جمع را در شما خواهد کشت و به شما اعتماد به نفس و شهامتی دائمی خواهد بخشید.
در ادامه توصیه میکنم بعد از خواندن این مقاله، مقاله فن بیان و تکنیک های بهبود فن بیان را حتما مطالعه فرمایید.
در ادامه نیز حتما در کنار مطالعه و خواندن مقالات مرتبط، محصول رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید. در این دوره نکات و تمرینات لازم برای تقویت فن بیان را آموزش دادهایم.
7 اصل سخنرانی حرفه ای
مطمئن باشید اگر عوامل اصلی بیان شده در این مقاله را در مسیر یادگیری سخنران شدن تمرین کنید، موفقیت در انتظارتان خواهد بود. دقت کنید که تمامی عوامل در کنار هم، شما را در ارائه یک سخنرانی جذاب و موفق یاری میکنند.
1-ضرورت پشتکار
لازمه سخنران شدن، داشتن پشتکار فراوان است.
باید توجه داشته باشیم که در طول یادگیری هر کار تازهای، با فراز و نشیبهای بسیاری روبهرو میشویم. با علم به این موضوع، هرگز در طول مسیر نباید از حرکت بایستیم و فکر کنیم که هیچگاه موفق نخواهیم شد.
افرادی که پشتکار بیشتری دارند و در طول مسیر ناامید نشدهاند، بدون آنکه بدانند ماجرا چرا و چگونه اتفاق افتاده است، ناگهان یک شبه در مییابند که پیشرفت قابلتوجهی کردهاند. آنها به یکباره صاحب استعداد شده و سخنرانیهایشان به شکلی غیرمنتظره حالتی طبیعی به خود گرفته و اعتماد به نفس و نیرویشان افزایش پیدا کرده است.
اگر یکی از اهداف مهمتان در زندگی تبدیل شدن به سخنرانی موفق است، هر زمان خسته و ناامید شدید نباید دست از تلاش بردارید.
برای تقویت تلاش و پشتکار خود در زندگی، مقاله تلاش در زندگی را حتما بخوانید.
2-آموزش سخنرانی :داشتن استمرار
روزی مرد جوانی که قصد داشت حقوق بخواند به لینکلن، اولین رئیسجمهور حزب جمهوری خواه ایالات متحده، نامهای نوشت و از او خواست تا وی را نصیحت کند و لینکلن جواب داد: «اگر مصمم هستی که از خود یک وکیل بسازی، نیمی از راه را رفتهای. همیشه به یاد داشته باش که اراده تو برای کسب موفقیت از هر چیز دیگری مهمتر است.»
داستان لینکلن
میخواهم داستانی برایتان تعریف کنم تا بیشتر به اهمیت استمرار داشتن در کارها پی ببرید. لینکلن در نصیحتی که به آن جوان کرد، همه این مسائل را پشتسر گذاشته بود. او رویای سخنرانی را در سر میپروراند و برای رسیدن به هدفش، سی مایل راه را پیاده طی میکرد تا به یک سخنرانی گوش دهد. در راه بازگشت به خانه هر جا که میرسید، درمزارع، جنگلها و در مقابل مردمی که در خواروبار فروشی جمع شده بودند، به تمرین سخنرانی حرفه ای میپرداخت. رفته رفته لینکلن به مجالس مناظره و انجمنهای ادبی پیوست.
وی مردی بود که با تمرین و مطالعه در خانه محقر خود توانست به چنان مهارتی در سخنرانی برسد که با سخنرانان مشهوری از جمله سناتور داگلاس به مناظره بپردازد. وی زمانیکه از استفان داگلاس در راهیابی به سنای ایالات متحده شکست خورد، به هوادارانش توصیه کرد: «پس از یک یا صدها شکست از تلاش دست برندارید.» چرا ما به توصیه لینکلن عمل نکرده و برای یادگیری، تلاش نکنیم؟
نظر روزولت در مورد آبراهام لینکلن
«اغلب هنگامیکه باید در موضوعی کلی و پیچیده تصمیم میگرفتم، در حالیکه حقوق و علایق من در تضاد بودند، به لینکلن نگاه میکردم و سعی میکردم او را در جایگاه خود قرار دهم و ببینم که اگر او در شرایط من بود، چه تصمیمی میگرفت. ممکن است این از نظر شما احمقانه باشد اما صراحتا میگویم که با این کار، آسانتر به راهحل مشکلات دست مییافتم.»
3-پاداش کار قطعی است
اگر صادقانه و با جدیت آموزش های سخنرانی را دنبال کرده و بهطور مستمر و هوشمندانه تمرین کنید، میتوانید مطمئن باشید که در صبحی زیبا از خواب بیدار شده و خود را یکی از سخنرانان شایسته نسل خویش مییابید. این نتیجه پاداش کار و تلاش شما خواهد بود.
به این مورد ایمان داشته باشید.
4-تصویرسازی ذهنی
زمانیکه سخت مشغول تمرین هستید، هر از چندگاهی تصور کنید که در مقابل جمعیتی از مخاطبانتان ایستادهاید و با تسلط کامل صحبت میکنید.
تصویرسازی ذهنی به شما کمک میکند تا موفقیت را در ذهن خود ترسیم کرده و به آن باور داشته باشید.
یکی دیگر از دستآوردهای تصویرسازی این است که در حین صحبت کمتر از گذشته دچار ترس و استرس خواهید شد. زیرا این موقعیت را بارها و بارها در ذهنتان تصور کردهاید.
5-آموزش سخنرانی : اراده برای پیروزی
قانون مردان موفق میگوید: «تا سر حد امکان بجنگ».
برای پیروز شدن در سخنرانی حرفه ای باید ارادهای قوی داشته باشید، زیرا این راه پر از موانعی است که باید به بهترین شکل پشت سر بگذارید، موانعی از جنس خودتان.
برای تقویت اراده پیشنهاد میکنم مقالات راه های تقویت اراده و قدرت اراده و تصمیم گیری را مطالعه کنید. در این مقالات به بیان نکتهها و تکنیکهای لازم و ضروری پرداختهایم.
6-اهمیت بخشیدن به سخنرانی
مهمترین اصل در یادگیری این مهارت برخورداری از علاقه، روح، شور، اشتیاق و نشاط در متن و حرکات سخنران است. در ادامه سه روش برای ارائه یک سخنرانی پر شور را توضیح میدهیم:
الف)به احساس خود درباره موضوع صحبت توجه داشته باشید
این بخش را با مثال شروع میکنیم: برای مثال قصد دارید درباره پلیسی که شما را در حین رانندگی متوقف و جریمه کرده است، صحبت کنید. شما میتوانید در لحظه بیان این موضوع بیطرف بوده و بدون قضاوت آن را عنوان کنید، ولی در نظر داشته باشید که مخاطب دوست دارد بداند که شما در آن لحظه چه احساسی داشته و چگونه برخورد کردهاید.
هر چقدر بتوانید منظور خود را در بیان موضوعی بهتر و شفافتر عنوان کنید، مخاطب منظور شما را واضحتر متوجه خواهد شد. هیچوقت سعی نکنید شور و اشتیاق خود را پنهان کرده و احساساتتان را در حین صحبت سرکوب کنید.
ب)موضوعاتی را انتخاب کنید که به آنها علاقه دارید
شما در صورتی میتوانید موضوع مورد بحث را برای مخاطب جذاب و دارای هیجان کنید که ابتدا خودتان به موضوع علاقه داشته و به آن اشراف کامل داشته باشید. در این صورت سخنرانی شما از صداقت و انرژی بالایی برخوردار بوده و مخاطب را به ادامه شنیدن سخنرانی و همراهی با شما ترغیب میکند.
پ)محکم و با اطمینان رفتار کنید
زمانیکه میخواهید به بالای سن رفته و سخنرانی خود را شروع کنید، طوری رفتار کنید که مخاطب متوجه شود که شما برای بیان سخنانتان اشتیاق دارید، نه اینکه انگار از پلههای گیوتین بالا میروید.
محکم و استوار گام بردارید، سرتان را بالا بگیرید، از تریبون و میز مقابلتان فاصله بگیرید، نفس عمیق بکشید و با گردنی برافراشته سخنرانی خود را آغاز کنید. شما میخواهید موضوع مهمی را با مخاطبان خود در میان بگذارید، بنابراین همه حرکات و اجزای بدن شما باید بیانگر این احساس باشند.
7-جلب توجه مخاطبان
در آموزش سخنرانی روی این نکته تاکید میشود که مهمترین هدف در سخنرانی حرفه ای باید جلبنظر مخاطب باشد. در ادامه چند روش عالی را برای این کار پیشنهاد میکنم:
-سخن خود را با ماجرا یا یک مثال از خاطرات و تجربیات شخصی خود آغاز کنید
تعریف یک ماجرا و خاطره شخصی باعث میشود تا سخنران با ترس و فراموشی در حین صحبت مواجه نشود. زیرا برای تعریف ماجرا و یا تجربهای که در زندگیاش اتفاق افتاده، در پی یافتن کلمات و عبارات نبوده و به آسانی آن را تعریف میکند. از طرف دیگر نیز تعریف تجربیات شخصی باعث میشود که مخاطب، با سخنران احساس نزدیکی کند.
-به حقایق حیرتانگیزی اشاره کنید
این شیوه شروع صحبت که در آموزش های سخنرانی مطرح شده، مخاطب را درگیر و تحریک میکند تا به ادامه موضوع با دل و جان گوش دهد. دقت کنید که حقایقی که مطرح میکنید باید طبیعی بوده و دور از ذهن نباشند. پیشنهاد میکنم ابتدا حقایق را برای خانواده و دوستان خود مطرح کنید، اگر برای آنها طبیعی و جذاب باشد برای مخاطب نیز خواهد بود.
-از شنوندگانتان در حین سخنرانی، سوال بپرسید
شک نکنید که سوال پرسیدن و درگیر کردن مخاطب با خود باعث جلبتوجهشان شده و نسبت به سخنان شما علاقهمندی بیشتری پیدا میکنند.
برای اینکار ابتدا مخاطب را هوشیار کنید که قرار است سوالی مطرح شود و نظراتشان برای شما مهم است، سپس سوال خود را بیان کنید. برای مثال اگر موضوع سخنرانی شما، راههای جلوگیری از خستگی است، باید بپرسید: «میخواهم از شما سوالی بپرسم، هر کس این خصوصیت را دارد، دستش را بالا بگیرد. سوال این است که کدامیک از شما زودتر از آنچه خودش فکر میکند، خسته میشود؟»
سوال پرسیدن از مخاطب اصول و تکنیکهایی دارد که اگر به آنها واقف نباشید، نمیتوانید موفق عمل کنید. به همین دلیل توصیه میکنم خواندن مقاله سوال پرسیدن در سخنرانی را از دست ندهید.
-به مخاطب اطمینان دهید که راه رسیدن به خواستههایشان را به آنها خواهید گفت
اگر در شروع سخنرانی این اطمینان را به مخاطب بدهید، مخاطب را با خود همراه کرده و مستقیما به سراغ علایق و خواستههای او میروید. برای مثال: «برای شما خواهم گفت که چگونه میتوانید از احساس ضعف و خستگی جلوگیری کنید و اینکه چگونه میتوانید هر روز یک ساعت به مدت زمان بیداری خود اضافه کنید.»
اگر به مخاطب اطمینان دهید که راهی برای حل مسائل و مشکلاتش در پایان ارائه میکنید، ارائه موفقتری خواهید داشت.
برای اینکه بتوانید در جلبتوجه مخاطب موفقتر عمل کنید، مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی را بخوانید. در این مقاله تمام روشهای جذب مخاطب را به طور کامل و مفصل توضیح دادهایم.
توصیه آخر در آموزش سخنرانی
در یادگیری سخنرانی حرفه ای و بهطور کلی هر کاری که نیاز به تلاش و صبر فراوان دارد، پیش از رسیدن به اهدافتان، نباید خسته و درمانده شده و از مسیر منحرف شوید. با تمام قوا به سمت اهدافتان گام بردارید. همیشه با خود تکرار کنید که اگر بقیه توانستهاند موفق شوند، چرا من نتوانم؟ پیروزی از آن شماست.
اگر در زمینه فن بیان آموزش دیدهاید، تجربه خود را در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید