قدرت کلمات ؛ یکی از عوامل تقویت فن بیان
قدرت کلمات در فن بیان یکی از مهمترین مسائلی است که فرد را به سخنرانی موفق و همصحبتی خوشبیان و خوشزبان تبدیل میکند.
همه ما در طول زندگی با افرادی روبهرو شدهایم که آنقدر زیبا و جذاب صحبت میکنند که ما را مجذوب سخنانشان کردهاند. بودن به جای اینگونه افراد کار راحتی است، تنها کافی است در این مقاله ما را همراهی کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleبزرگترین مشکل تمام مردم جهان
- والدین نمیتوانند فرزندان خود را به خوشرفتاری و باادبی ترغیب کنند،
- معلمها نمیتوانند دانشآموزان خود را وادار کنند که تکالیفشان را به موقع انجام دهند،
- مدیران نمیتوانند کارکنان خود را به موثرتر کار کردن، ترغیب کنند، دوره مدیریت
- پزشکان نمیتوانند بیمارانشان را وادار کنند تا به توصیهها و روشهای درمان آنها عمل کنند،
- کارآفرینان نمیتوانند سرمایهگذاران را به خود جذب کنند،
- و… .
با این ناتوانیها بزرگترین مشکل مردم جهان این است که نمیتوانند دیگران را به انجام کاری ترغیب و وادار کنند. اگر این مشکل حل شود، بدون شک موفقیتهای بیشماری در انتظار همه ما خواهد بود.
کسی نمیتواند ادعا کند که به این مهارت نیازی ندارد و تک و تنها میتواند به خواستهها و اهداف خود برسد. همه ما برای داشتن زندگی بهتر باید بتوانیم به درستی با دیگران صحبت کنیم و تاثیرگذار باشیم.
برای موفق شدن در این کار باید به کلماتی که استفاده میکنید بیش از پیش اهمیت دهید و قبل از شروع صحبت به تکتک آنها فکر کنید. در ادامه به اهمیت کلمات و روشهای تقویت آن میپردازیم.
اهمیت بالا بردن قدرت کلمات در فن بیان
فن بیان یعنی خوب صحبت کردن و خوب صحبت کردن نتیجه استفاده از کلمات مناسب، در زمان مناسب است. افرادی که دایره لغات و کلمات زیادی را در ذهن دارند و میدانند که کجا از آنها استفاده کنند، دارای فن بیان خوب و قوی بوده و در زندگی اجتماعی و فردی خود موفقتر عمل میکنند.
هیچکس با این عقیده مخالف نیست که زیبا سخن گفتن و استفاده از کلمات دلنشین در مکالمات روزمره، چه تاثیر شگفتانگیزی در روح و ذهن شنونده بر جای میگذارد. کلمات از چنان توانایی برخوردار هستند که میتوانند مسیر زندگی را تغییر دهند.
به یاد داشته باشید که کلمات معجزه میکنند و این کلمات هستند که میتوانند آغازکننده و یا پایاندهنده یک رابطه باشند.
تاثیر هوش کلامی در استفاده از کلمات فن بیان
توانایی صحبت کردن بر داشتن مهارت فن بیان اولویت دارد. به این معنی که ابتدا باید توانایی صحبت کردن را در خود تقویت کنید و سپس به دنبال مهارتهای فن بیان باشید.
هوش کلامی همان توانایی صحبت کردن است که به میزان تسلط شما به کلمات و واژگان بستگی دارد. اصولا افرادی که از هوش کلامی بالایی برخوردار هستند و دایره واژگان پرباری دارند، به راحتی این توانایی را دارند که از کلام خود برای رسیدن به مقصودشان کمال استفاده را ببرند.
توصیه میکنم برای یادگیری بیشتر این مهارت، مقاله هوش کلامی را مطالعه فرمایید.
برای همه ما اتفاق افتاده که در صحبت کردن با دیگران به دنبال واژه بگردیم و به اصطلاح حرف کم بیاوریم. در این لحظات تنها هوش کلامی است که میتواند ما را از این مخمصه نجات دهد. هوش کلامی به ما در توانایی فکر کردن، پیدا کردن به موقع کلمات، واضح بیان کردن منظور و رسیدن به مقصود و هدف یاری میرساند.
بنابراین اگر اهمیت کلمات را درک کرده و هوش کلامی خود را افزایش دهید، به فن بیان عالی خواهید رسید و در همه لحظات زندگی موفق خواهید بود.
8 روش یادگیری استفاده از قدرت کلمات
برای اینکه بتوانید از کلماتی که در ذهن دارید، به خوبی استفاده کنید و روز به روز دایره واژگانی که میشناسید را افزایش دهید، روشهایی که در ادامه بیان میکنیم را جدی بگیرید و به آنها عمل کنید.
1-مترادف واژگان را بشناسید
یادگیری مترادف کلمات، کمک قابلتوجهی در بالا بردن فن بیان میکند. این مهارت که بتوانیم در موقعیتهای مختلف از کلمات مناسب و جذاب استفاده کنیم، در برقراری ارتباط با دیگران بسیار مهم است.
برای مثال میتوان به جای کلمه بخشنده از دست و دلباز، مهربان، خیرخواه، رئوف و خوشقلب استفاده کنیم. یادگیری مترادف کلمات به ما کمک میکند تا از کلمات مشابه، به اشتباه و بهجای هم استفاده نکنیم و به اهمیت کلمات به کار گرفته شده واقف شوید.
پیشنهاد میکنم برای پیدا کردن کلمات مترادف به سایت «واژهیاب» مراجعه کنید.
2-همیشه کلمات و جملات مثبت به کار ببرید
استفاده از جملات و کلمات مثبت و بهطور کلی داشتن زبان خوش، شنونده را به ادامه مکالمه تشویق و بهطور حتم از پیش آمدن سوءتفاهمات جلوگیری میکند.
در مقابل نیز استفاده از کلمات منفی مانند نمیتوانید، نباید، نمیشود و… به شدت در شنونده احساس انزجار نسبت به ادامه مکالمه ایجاد میکند.
3-دفترچه لغات و کلمات داشته باشید
اگر میخواهید در زمینه سخنوری موفق عمل کنید، همیشه به دنبال افزایش کلمات برای ارتقاء فن بیان خود باشید. پیشنهاد میکنم از این به بعد دفترچهای تهیه کنید تا هر بار واژه و یا جملهای جدید و جذاب به چشمتان خورد، در آن یادداشت کنید. البته فراموش نکنید که لازم است بعد از یادداشت واژه جدید، سعی کنید آن را در جملات روزمره خود استفاده کنید تا به مرور زمان ملکه ذهنتان شود. تنها در این صورت به بالا بردن قدرت کلمات اهمیت داده و به لزون آن پی خواهید برد و بیان متفاوت و جذابی خواهید داشت.
برای افزایش دایره واژگان راههای زیادی وجود دارد، از جمله: کتاب، مجله و روزنامه خواندن، اخبار و فیلم دیدن، توجه به صحبتهای دیگران، استفاده از لغتنامه و… .
4-دفترچه صبحگاهی تهیه کنید
در زبان فارسی حدود نیم میلیون واژه وجود دارد. طبق بررسیها و تحقیقات انجام شده، بهطور میانگین افراد تحصیلکرده حدود 25 هزار واژه و افراد معمولی 12 هزار واژه در ذهن خود دارند.
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که در مکالمات خود از چند واژه که در ذهنتان دارید، استفاده میکنید؟ طبق بررسیها چیزی حدود 150 تا 400 واژه. بله این تعداد کلمه در مقابل چندین هزار کلمه خیلی کم است. حال این سوال پیش میآید که بقیه کلمات کجا هستند و چرا از آنها استفاده نمیکنیم؟
بقیه کلمات در حافظه ما وجود دارند ولی چون بهطور مکرر از آنها استفاده نکردهایم، دایره واژگانمان محدود شده است. با دفترچه صبحگاهی میتوان کلمات را برگرداند و وارد دایره لغات روزانه کرد. به این صورت که هر روز صبح، به محض بلند شدن از خواب هر کلمهای که به زبانمان میرسد را یادداشت کنیم و سعی کنیم هر روز از کلمات جدید استفاده کنیم.
5-از به کار بردن کلمات قلمبه سلمبه بپرهیزید
کلمات قلمبه سلمبه، کلماتی هستند که زیاد در مکالمات روزمره به کار برده نمیشوند و افراد کمی از معنی آنها آگاهی دارند. بعضی از افراد گمان میکنند که اگر از اینگونه کلمات در مکالمات روزمره خود استفاده کنند، کلامشان گیراتر و جذابتر خواهد بود. در صورتیکه کاملا اشتباه است، این واژگان جزو کلمات فن بیان نیستند و به تقویت آن کمکی نمیکنند.
در اکثر مواقع استفاده از کلمات قلمبه سلمبه توسط گوینده، حس ناخوشایند نادانی را به شنونده منتقل میکند. که این امر ادامه بحث را متوقف میسازد.
6-از کلمات مخفف و تخصصی دوری کنید
استفاده از کلمات مخفف و یا تخصصی مرتبط با بحث، در اکثر مواقع باعث کجفهمی مطالب بیان شده میشود. همیشه باید به اهمیت کلمات به کار برده شده در طول مکالمه و سخنرانی توجه کنیم.
البته توجه داشته باشید که از اصطلاحات تخصصی و مخففها در جمعهای تخصصی کاری و دانشگاهی میتوانید استفاده کنید، این کار نشاندهنده سواد شما خواهد بود.
بنابراین برای بهرهمندی از قدرت کلمات به کار برده شده، باید به موقعیتی که در آن قرار گرفتهاید و مخاطبانتان توجه ویژه داشته باشید.
7-از کلمات انگلیسی دوری کنید
استفاد از کلمات انگلیسی همیشه خوشایند مخاطب نیست، چه رایج باشند و چه تخصصی.
برای مثال اگر در طول صحبتهای خود از کلمهی time به جای زمان و یا rest به جای استراحت استفاده کنید، شاید در ابتدا مخاطب را راضی نگه دارد اما مطمئن باشید بعد از مدت زمان کوتاهی سخنان شما مخاطب نخواهند داشت.
8-کلمات را واضح و نرم ادا کنید
کلمات را واضح و با تن خاصی ادا کنید، این کار مخاطب را خسته نمیکند و به او ثابت میکند که شما از اعتماد به نفس بالایی برخوردار بوده و از صحبتهایتان اعتماد کامل دارید.
برای نرم صحبت کردن، باید خشونت و بلندی صدای خود را بسنجید و در صدد رفع آن اقدام کنید. بلندی و خشونت صدا، باعث میشود شنونده حالت تدافعی به خود بگیرد و ترجیح بدهد که هر چه زودتر به صحبتها خاتمه دهد.
جملات و کلمات پرکاربرد
در ادامه به معرفی واژگان و جملاتی میپردازیم که به شما در استفاده از کلمات فن بیان مناسب، کمک بسزایی میکنند:
1- بالا بردن قدرت کلمات : خوشامدگویی
- سلام گرم و صمیمی ما را پذیرا باشید.
- به مهمانان عزیز خوشامد میگویم.
- مقدم مهمانان عزیز را گرامی میدارم.
- سلام و درود به تمامی حضار و مهمانان گرامی و ارجمند.
- حمد و سپاس خدای را که بر ما منت نهاد تا میزبان مهمانان ارجمندی چون شما باشیم.
- حضور محترم شما میهمانان گرانقدر، مایه سرور و مسرت ماست.
2-تقدیر و تشکر
- قدردانی میکنم.
- صمیمانه سپاسگزارم.
- بینهایت ممنون هستم.
- کمال تشکر را دارم.
- حقشناس زحمات بیدریغ شما هستم.
- قدردان یاری و همیاری سبز شما هستیم.
- مصاحبت و معاشرت با شما مایه فخر و افتخار ماست.
3- بالا بردن قدرت کلمات : تاکید بر مطلبی خاص
- لطفا توجه کنید.
- دقت (کافی) کنید (داشته باشید).
- بار دیگر تذکر میدهم.
- خاطر نشان میکنم.
- تصدیق میکنم.
- قاطعانه تاکید میکنم.
4- رد و اثبات یک موضوع
- در تایید این موضوع عرض کنم که… .
- نفی و اثبات یک مسئله دلیل بر… .
- در تایید و تثبیت این موضوع عرض کنم که… .
قدرت کلمات و اهمیت آنها در زندگی
امام علی (ع) در باب ارزش سخن میفرمایند: «بسا سخن که از حمله مسلحانه کارگرتر است.»
کلمات مانند تیری هستند که از کمان رها شده باشند و تیری که از کمان رها شد، دیگر به کمان باز نمیگردد. به همین دلیل است که باید مراقب سخنان و کلماتی که در طول زندگی به زبان میآوریم، باشیم. اهمیت دادن به کلماتی که استفاده میکنیم، تاثیر مستقیمی روی نحوه زندگی شما و به موفقیت رسیدنتان دارد. بنابراین از امروز یادگیری کلمات فن بیان را شروع کنید. در ضمن تهیه دفترچه را فراموش نکنید.
یکی دیگر از عوامل تقویت فن بیان، داشتن اعتماد به نفس است. برای افزایش این ویژگی مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس را از دست ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید