طراحی سخنرانی-چگونه سخنرانی خوبی را طراحی کنم؟
طراحی سخنرانی میشود سخنرانی حرفهای و موفقیتآمیزی داشته باشید. افراد زیادی هستند که علم و تخصص کافی برای یک موضوع دارند اما روش ارائه آن را نمیدانند و به همین دلیل از صحبت کردن ترس دارند. در مقابل نیز با نداشتن مهارت فن بیان نمیتوانند سخنرانی خوبی داشته و نظر مخاطبان را به صحبتهای خود جلب کنند.
در این مطلب به بیان این موضوع میپردازیم که با استفاده از روشهای پیکربندی در ساختار سخنرانی میتوانید مطالب خود را به صورت مشخص و دستهبندی شده به مخاطب ارائه نمایید و توجه او را جلب کنید.
با خواندن این مطلب میتوانید برنامهریزی دقیق و قابل اجرایی برای سخنرانی خود داشته باشید. در ابتدا توصیه میکنم ویدیوی کوتاه زیر را ببینید و سپس به خواندن مطالب بپردازید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleطراحی سخنرانی چیست؟
منظور از پیکربندی سخنرانی این است که بتوانید مسیر و ساختار مشخصی را برای روند صحبتهای خود در طول سخنرانی برنامهریزی کنید و طبق آن پیش بروید. در ادامه برنامهریزی برای سخنرانی را در قالب مثال برنامهریزی برای سفر توضیح میدهیم تا به اهمیت این موضوع در سخنرانی پی ببرید.
تصور کنید که قصد مسافرت دارید اما هیچ برنامه مشخصی برای مسافرت خود نچیدید و بدون برنامه از منزل خارج میشوید. حتی تصمیم نگرفتهاید که قصد دارید به کجا سفر کنید. در این سفر بدون شک سردرگم هستید و نمیدانید که باتید چه کاری انجام دهید. در نتیجه هم خودتان و هم همسفران و همراهانتان از عدم تصمیمگیری کلافه خواهید شد.
سخنرانی نیز مانند سفر رفتن نیاز به برنامهریزی دقیق دارد. برای اینکه در طول سفر سخنرانی، سخنران و مخاطبان سفر خوبی را تجربه کنند باید سخنران، اصول پیکربندی را بلد باشد. یعنی بداند که بهتر است از چه مسیری سخنرانی خود را شروع کند، در چه مکانی توقف کرده و مکث داشته باشد و چه زمانی از سفر بازگردد، یعنی سخنرانی خود را به پایان برساند.
پیشنهاد ویژه
اگر مایل هستید در حوزه فن بیان و سخنرانی آموزش ببینید و اطلاعات بیشتری به دست آورید، پیشنهاد میکنم دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید. در این دوره تمام نکات و تکنیکهایی که باید برای تبدیل شدن به سخنرانی حرفهای را بدانید، آموزش دادهایم.
طراحی سخنرانی چه فایدهای داره؟
شاید شما هم در سخنرانیهایی شرکت کرده باشید که در پایان صحبتهای سخنران نتوانستهاید محتوای ساختاربندی شدهای را برداشت کنید و اصلا نمیتوانستهاید بگویید که چه نکاتی را یاد گرفتهاید.
این اتفاق زمانی رخ میدهد که سخنران در طول سخنرانی خود پیکربندی را رعایت نکرده باشد. با عدم توجه به پیکربندی و ساختار منظم، مخاطب نمیتواند منظور سخنران را به درستی متوجه شود و بداند که در طول ساعتهایی که به سخنرانی گوش داده چه نکاتی را یاد گرفته است.
حتما شما هم ساعتها با دوست، همکار، اعضای خانواده و… صحبت کردهاید و زمانی که صحبت کردنتان به پایان رسیده متوجه شدهاید که در رابطه با هر موضوعی جسته و گریخته حرف زدهاید. ممکن است حتی از پرداختن به موضوع اصلی هم غافل شده باشید.
به این نکته زمانی پی میبرید که فردی از شما بخواهد تا نتیجه صحبتهای خود را بیان کنید و به او بگویید که در رابطه با چه موضوعاتی صحبت کردهاید.
پراکندهگویی و از این شاخه به آن شاخه پریدن یکی از مهمترین اتفاقاتی است که میتوان با پیکربندی صحیح از بروز آن جلوگیری کرد.
در صورتیکه پیکربندی را در سخنرانیتان رعایت کنید:
- پراکندهگویی را کنار خواهید گذاشت،
- محتوای مورد بحثتان منسجمتر خواهد شد،
- مخاطب میتواند صحبتهای شما را دقیقتر به خاطر بسپارد،
- مخاطب میتواند صحبتهای شما را با دستهبندی مشخصی یاداشت کند،
- صحبتهایتان در حافظه مخاطب ماندگار خواهد شد،
- میتوانید به طور دقیق زمان خود را مدیریت کنید،
- به هیچوجه صحبتهایتان برای مخاطب گیجکننده نخواهد بود،
- از همه مهمتر در طول سخنرانی دچار استرس نخواهید شد،
- و صحبتهای شما دارای ساختار منظمی خواهد بود.
انواع روشهای طراحی سخنرانی
در این بخش قصد داریم دو روش برای پیکربندی و ساختار سخنرانی را بیان کنیم. این روشها بسیار ساده و کاربردی هستند. به گونهای که اگر بدون برنامه در جمعی از شما درخواست کردند که سخنرانی داشته باشید، میتوانید در عرض چند دقیقه پیکربندی سخنرانی خود را آماده کنید و به صحبت بپردازید. با ما همراه باشید.
1)روش اول
در این روش باید صحبتهای خود را به سه قسمت تقسیم کنید:.
1.موضوع مورد بحث چیست
در بخش ابتدایی صحبت خود بگویید قصد دارید درباره چه موضوعی صحبت کنید. باید خلاصهای از صحبتهای خود را بیان کنید تا مخاطب بداند که قرار است چه نکاتی را بشنود.
2.در مورد موضوع صحبت کنید
در بخش دوم صحبت باید محتوای اصلی سخنرانی خود را بیان کنید و به توضیحات لازم بپردازید.
3.صحبتهای خود را جمعبندی کنید
در قسمت آخر و پایان سخنرانی نیز هر آنچه در سخنرانیتان بیان کردهاید را مرور و تکرار کنید. در واقع لازم است تا صحبتتای خود را جمعبندی کنید.
2)روش کچا
روش دوم در ساختار و طراحی سخنرانی استفاده از روش کچا است. کلمه کچا تشکیل شده از سه قسمت است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
1.کیستم (ک)
در ابتدای سخنرانی خودتان را به صورت کوتاه معرفی کنید و بگویید که چه کسی هستید.
2.چکاره ام (چ)
در ادامه صحبت بگویید که چهکاره هستید و شغل یا مهارتتان چیست.
به عبارت بهتر بگویید چه نقشی در جامعه دارید؟
در این قسمت باید به گونهای صحبت کنید که مخاطبان شما را به خوبی بشناسند و نامتان را به خاطر بسپرند.
3.انگیزهام چیست؟ (ا)
در قسمت سوم طراحی سخنرانی خود باید بگویید که انگیزه شما از انجام کاری که به آن مشغول هستید، چیست؟
یکی از مهمترین قابلیتهای این نوع پیکربندی در سخنرانی این است که میتوانید به روشهای مختلف و در محیطهای مختلف خودتان را معرفی نمایید. یعنی با توجه به مخاطبینی که قرار است برای آنها صحبت کنید، میتوانید خودتان را آنگونه که میخواهید، معرفی نمایید.
3)ترکیب کنید
روش سومی که میتوانید در سخنرانیهایتان استفاده کنید ترکیب کردن دو روش پیکربندی سخنرانی است که در این مقاله درباره آنها توضیح داده شده است.
این روش از دو روش قبلی بهتر و کاملتر است. به عنوان سخنران با ترکیب کردن این دو روش، حرفهایتر به نظر خواهید رسید. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که چقدر زمان در اختیار دارید. اگر زمانتان کوتاه است نباید این دو روش را با یکدیگر ترکیب کنید.
نکات مهم در طراحی سخنرانی
برای اینکه بتوانید پیکربندی بدون نقصی را برای سخنرانی خود برنامهریزی کنید، لازم است به چند نکتهای که در ادامه بیان میکنیم توجه داشته باشید.
1)شناخت مخاطب
مهمترین نکته این است که قبل از ساختاربندی، مخاطبان خود را به خوبی بشناسید.
برای مثال اگر قرار باشد برای جمعی از افراد بلند پایه سخنرانی داشته باشید، باید نحوه معرفی متفاوتی داشته باشید تا زمانی که بخواهید برای جمعی از دانشجویان دانشگاه سخنرانی کنید.
حتی لازم است مثالهایی که بیان میکنید هم با توجه به مخاطبانتان متفاوت برنامهریزی شود.
باید بدانید که مخاطبان شما:
- چه کسانی هستند،
- سن و سالشان چقدر است،
- در چه جایگاه اجتماعی قرار دارند،
- اغلبشان خانم هستند یا آقا،
- و….
2)مشخص کردن هدف سخنرانی
نکته مهم دیگر این است که باید قبل از پیکربندی، هدف سخنرانی خود را به خوبی مشخص کنید.
به این معنی که اگر قصد داشته باشید محصول و یا دوره خود را به مخاطبانتان معرفی کنید، باید پیکربندی متفاوتی داشته باشید تا زمانیکه قصد داشته باشید تنها اطلاعات و دانشی خود را به مخاطبانتان انتقال دهید.
3)نوشتن ایدهها
ایدههایی که در ذهن دارید را روی برگه بنویسید و سپس با حذف و اولویتبندی کردن ایدهها، پیکربندی داشته باشید.
4)دعوت به اقدام در پایان سخنرانی
در پایان صحبتهای خود حتما دعوت به اقدام داشته باشید.
به این معنی که در پایان با توجه به موضوع مورد بحث و صحبتهایی که عنوان کردهاید، به مخاطبان خود بگویید که کاری را انجام دهند. با این کار موضوع سخنرانی و صحبتهایتان بهتر در خاطر مخاطب باقی میماند.
5)استفاده از روشهای جلب توجه
سخنرانی خود را با روشهای جذاب برای جلب توجه و جذب مخاطب شروع کنید.
روشهایی مانند:
- بیان داستان
- استفاده از آمارهای جذاب
- سوال پرسیدن
- استفاده از ابزار
- و….
برای اینکه بتوانید روشهای جلب توجه مخاطب را به خوبی بیاموزید و در شروع از آنها استفاده کنید، پیشنهاد میکنم مقاله روش شروع سخنرانی را با دقت بخوانید. هر سوال در این زمینه داشتید در کامنتها برای ما بنویسید.
طراحی سخنرانی را جدی بگیرید
برای اینکه سخنرانیهای جذابی داشته باشید و نظر مثبت مخاطبان را به سخنرانیهای خود جلب کنید، باید پیکربندی و ساختار سخنرانی را به خوبی یاد بگیرید. همانطور که گفته شد یادگیری روشهای پیکربندی سخنرانی برای سخنرانیهای بداهه بسیار موثر و کاربردی بوده و استرستان را کاهش خواهد داد.
در این مقاله با چند روش کاربردی آشنا شدهاید. آیا روشهای دیگری میشناسید که با کمک آنها بتوان سخنرانی جذاب و تاثیرگذاری را برنامهریزی و اجرا کرد؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید