سلسله مراتب ارزش ها (با دو اولویت حفظ گونه ها و ساختار اجتماعی)
سلسله مراتب ارزش ها چیست؟ زمانیکه ارزشهای خود را بشناسید، بهتر میتوانید رفتارها و عملکردهای خود را درک و کنترل کنید تا بتوانید زندگی موفقتری داشته باشید. زیرا درک و کنترل خود دروازهای برای تغییر و موفقیت بیشتر است. در این مقاله قصد داریم به موضوع ارزش ها به ترتیب اولویت بپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمفهوم ارزشها
به گفته دکتر جان مارتینی، متخصص رفتارشناسی و نویسنده کتاب عامل ارزشها: «سلسله مراتب ارزشهای شما تعیین میکند که چگونه جهان را درک کنید و چگونه برای رسیدن به اهدافتان عمل کنید تا بتوانید سرنوشت خود را به خوبی رقم بزنید. از آنجا که ارزشهای شما با گذشت زمان تغییر میکنند، به طور حتم سرنوشت شما نیز تغییر میکند. بنابراین جمعبندی مجموعهای از سرنوشتهای شما، تعیینکننده مسیر زندگی شما خواهد بود.»
بنابراین میتوان گقت که ارزشها، قبلیتها و ویژگیهایی هستند که برای ما اهمیت بسیاری داشته و تمام رفتارها، عملکردها، معاشرتها و گفتار ما را تحتتاثیر خود قرار میدهند.
توصیه میکنم برای این که بهتر بتوانید با مفهوم ارزشهای انسانی و انواع آن آشنا شوید، مقاله ارزش های انسانی چیست را مطالعه فرمایید. در این مقاله میتوانید لیست ارزشها را نیز دانلود کنید.
سلسله مراتب ارزش ها چیست؟
همه ما در زندگی خود تمایل زیادی به خوشبختی داریم تا نیکی به دیگران، اما از آنجا که نیکی کردن ارزش بیشتری دارد تا خوشبختی، بنابراین باید با اشتیاق بیشتری به سمت آن حرکت کنیم.
خوشبختی و نیکی مثالی از ارزش ها به ترتیب اولویت است که یادگیری مفهوم آن به ما در شناخت ارزشهای انسانی کمک بسزایی می کند.
بسیاری از ما میدانیم چه چیزهایی برای ما مهم هستند اما چون ارزشهایمان را اولویتبندی نکردهایم، نمیتوانیم در تصمیمگیریه محکم و مطمئن عمل کنیم.
ما با دانستن این مفهوم به راحتی میتوانیم تشخیص دهیم که بالاترین ارزش و پایینترین ارزش برای ما چه ارزشهایی است تا بتوانیم تصمیمات و انتخابهای درستی در زندگی خود بر اساس ارزشها داشته باشیم.
سلسله مراتب ارزش ها: ویژگیهای 7 ارزش مهم
سیستم طبیعت از سلسله ارزشهایی تشکیل شده است که پایه و اساس ارزشهای انسان را تشکیل میدهند. بنابراین 7 ارزش مهم در جهان وجود دارد که جداییناپذیر بوده و بههم پیوسته هستند.
این ارزشها با وسایل زندگی اجتماعی مثبت و سازندهای که در اختیار ما قرار گرفته است، ما را به فردی کامل تبدیل میکنند. بهطور کلی این 7 ارزش، دلیل اصلی انگیزش در انسان است که ویژگیهای آنها عبارتند از:
1)برابری
این ارزشها بیان میکنند که همه افراد دنیا برابر بوده و از طرف خالق خود دارای حقوقی غیرقابل انکار، مانند آزادی، زندگی و خوشبختی هستند.
2)جهانی
تمام این ارزشها برای همه افراد از هر نژاد، فرهنگ، قومیت و ملیتی هستند. در سراسر جهان از هر فردی که بپرسید آیا دوست دارد زندگی ایدهآل و رضایتمندی داشته باشد، به پاسخهای یکسانی خواهید رسید.
3)ذاتی / بیانتها
این 7 ارزش اساسی در ذات و DNA همه افراد وجود دارد و همه ما تلاش می کنیم با استفاده از آنها زندگی فردی و اجتماعی خود را ارتقا بخشیم.
4)غیرقابل کاهش / غیرقابل تغییر
دستیابی به برابری، رشد و بهبود کیفیت زندگی، پایه و اساس انگیزه انسانی را فراهم میکنند. بنابراین تمام ارزشها غیرقابل تغییر و کاهش هستند.
7 ارزش اساسی برای تعیین سلسله مراتب ارزش ها
این ارزشها به ما انگیزه میدهند تا کیفیت زندگی خود را بالا ببریم. ارزش های انسانی به ترتیب اولویت عبارتند از:
1)زندگی
زندگی، ارزش نهایی است. تصمیماتی که توسط 6 ارزش دیگر در زندگی گرفته میشوند، به عنوان معیار تصمیمگیری انسان شناخته میشوند.
2)برابری
زندگی همه افراد با ارزش است و این همان ارزشی است که باعث میشود برای بهبود شرایط و دنیای خود با یکدیگر همراهی کنیم.
3) سلسله مراتب ارزش ها : رشد
رشد برای بهبود کیفیت زندگی ما ضروری است. این ارزش تضمین میکند که پتانسیل ذاتی افراد، جوامع و یک تمدن زمانی تحقق مییابد که باعث بهبود کیفیت زندگی شود. بدون رشد، امکان تکامل اجتماعی و پایداری اجتماعی ابدا وجود نخواهد داشت.
4)کیفیت زندگی
در حالیکه زندگی برای بقا و ادامه حیات لازم و ضروری است، اما چیزی که آن را با ارزش میکند و به آن معنا میبخشد، کیفیت آن است. به همین دلیل است که همواره افراد در تلاش و تکاپو هستند تا کیفیت زندگی خود را افزایش داده و مطابق با اهداف و خواستههای خود زندگی کنند.
5) سلسله مراتب ارزش ها : همدلی
زمانیکه ارزش همدلی در وجود ما بیشتر باشد، مطمئنا میتوانیم باعث پیشرفت خود و دیگران باشییم. زیرا علاوه بر اینکه برای رسیدن به اهداف خود تلاش میکنیم، به بهبود زندگی اطرافیانمان نیز توجه میکنیم.
6)شفقت
ارزش شفقت و همدردی باعث میشود، احساسات و موقعیت دیگران نیز برای ما مهم باشد و برای بهبود شرایطشان تلاش کنیم.
افرادی که تنها به خواستهها و رفع نیازهای خود تلاش میکنند، این ارزش را زیر پا میگذارندو
7)عشق
ترکیب همدلی و شفقت، ایجاد عشق به بشریت را در درون ما ایجاد میکند. با این احساس، توانایی مراقب از یک فرد و حتی از تمام بشریت را در وجود خود احساس خواهیم کرد.
2 اولویت اساسی در سلسله مراتب ارزش ها
در این قسمت میآموزید که چگونه با توجه به دو اولویت اساسی میتوانید 7 ارزشی که در بالا ذکر شد را معیار تصمیمگیریهای خود قرار دهید. یادگیری ارزش ها به ترتیب اولویت باعث میشوند بتوانیم خانواده و سازمان اجتماعی پایداری ایجاد کنیم. در ادامه اولویتها را به طور کامل برای شما شرح خواهیم داد:
1)اولویت اول: حفظ گونهها
همواره باید اولین اولویت برای ما حفظ گونهها باشد. این اولویت دلیل تولید مثل برای حفظ بقای گونهها بوده و به معنای آلوده نکردن محیط زیست و به خطر نینداختن آنها است.
این آموزشها وظیفه خانواده و مدرسه است تا کودکان خود را آگاه و مسئولیتپذیر تربیت کنند. اگر برای حفظ محیط زیست تلاش کنید، مطمئن باشید که شرایط زندگی برای شما و فرزندانتان بهبود مییابد.
2)اولویت دوم: حفظ ساختار اجتماعی
باید بدانید که تنها حفظ ساختار اجتماعی است که جوامع را در کنار یکدیگر نگه میدارد. از آنجا که افراد و سازمانها تصمیمگیرندههای نهایی هستند، میتوان گفت که خانوادهها نهاد اجتماعی اصلی هستند که میتوانند کارمندانی با شایستگی، توانایی اجتماعی و مسئولیتپذیری بالا تربیت کنند تا بتوانند ساختار اجتماعی را حفظ کنند.
بنابراین اگر خانوادهها فرزندان خود را به خوبی تربیت کنند، سازمانها نیز به خوبی مدیریت خواهند شد.
سخن پایانی
حال که 7 ارزش اساسی را اموختید، با توجه به سلسله مراتب و پایه ارزش ها و اولویتهایی که در بالا ذکر شد، ارزشهای خود را دستهبندی کنید تا به راحتی بتوانید تصمیمات درستی بگیرید و در زندگی دیگران نیز فردی مفید و تاثیرگذار باشید. شناخت ارزش ها به ترتیب اولویت ، به ما زندگی سرشار از آرامش و موفقیت را عطا خواهد کرد.
بنابراین با توجه به ارزشهایی که داریم باید برای هر تصمیمی، حتما منافع افراد و جوامع را مد نظر خود قرار دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید