رسالت شغلی چیست و چگونه آن را پیدا کنیم؟
رسالت شغلی چیست ؟ پاسخ به این سوال نیازمند تفکر، خودشناسی و آزمون و خطا است. پذیرش این موضوع که نمیتوانیم در کشف رسالت شغلی و گام برداشتن در مسیر درست به سادگی به جواب قطعی برسیم، نشانه بلوغ فکری است. در این مقاله سعی داریم راه رسیدن به رسالت شغلی را با هم بیاموزیم تا بتوانیم مسیر را سادهتر طی کنیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleرسالت شغلی چیست ؟
اکثر ما در انتخاب شغل آینده خود دچار سردرگمی و آشفتگی هستیم و این را نشانه گیجی و مشکلپسندی خود دانسته و به سادگی از کنار آن عبور میکنیم. حتی اگر از شغلی که به آن مشغول هستیم، ناراضی باشیم، گمان دیگران و خودمان این است که ما فردی قدرنشناس و تنپرور هستیم.
در صورتیکه اینگونه نیست. بروز این مشکلات، تنها به این دلیل است که ما رسالت شغلی خود را پیدا نکردهایم و آن را موضوعی بیاهمیت میدانیم. اکثر ما به این دلیل که راه پیدا کردن شغل موردعلاقه خود را نمیدانیم، هیچ سرنخی از کاری که دوست داریم انجام دهیم، نداریم. کاری که ما را به اهدافمان میرساند و زندگی را برای ما رضایتبخشتر میکند.
این اتفاق بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه، بعد از اینکه کاری را پیدا کرده و به آن مشغول شدیم و حتی بعد از رسیدن به درآمد مطلوب نیز ممکن است رخ دهد. نارضایتی از شغل بدون شناخت رسالت شغلی امری طبیعی است.
توصیه میکنم به جای اینکه از خود بپرسید «من باید با زندگی خود چهکار کنم؟»، بهتر است بپرسید «چه کاری باید با زمان خود انجام دهم تا من را به اهدافم نزدیک کرده و راضی نگه دارد؟». این سوال قابل کنترل است و ابدا بار منفی ندارد.
پیشنهاد میکنم مقاله معنی رسالت چیست را حتما بخوانید تا به خوبی با مفهوم رسالت و راههای کشف آن آشنا شوید.
لازمه کشف رسالت شغلی
اگر ما بتوانیم رسالت شغلی خود را به درستی پیدا کنیم، بدون شک به گونهای زندگی خواهیم کرد که کاری عظیم را به سرانجام برسانیم. در این صورت در طول زندگی خود راضی و موفق خواهیم بود و چه بسا بتوانیم به دیگران هم در یافتن رسالت زندگی ، کمک کنیم.
در مقابل اگر رسالت شغلی خود را پیدا نکنیم:
- مسیر زندگی خود را گم میکنیم،
- همیشه در زندگی هراسان و سردرگم هستیم،
- این باور را داریم که با انتخاب هر راهی به شکست میرسیم،
- اگر شغلی پیدا کنیم از آن رضایت کافی نخواهیم داشت،
- نمیتوانیم سختیهای مسیر را تحمل کنیم،
- ممکن است به درآمد مطلوب خود نرسیم،
- با شور و اشتیاق کافی کار نخواهیم کرد،
- در هر جایگاه شغلی که باشیم درجا خواهیم زد،
- و برای آموزش و یادگیری هیچ تلاشی نمیکنیم.
اگر شما نیز این موارد را در خود احساس میکنید، باید بدانید که رسالت شغلی خود را نیافتهاید. بنابراین برای داشتن زندگی لذتبخش به دنبال رسالت شغلی خود در زندگی باشید.
تصور اشتباه در مورد رسالت شغلی چیست ؟
اغلب افراد گمان میکنند که باید در مدت زمان کوتاهی رسالت شغلی خود را پیدا کنند، در صورتیکه این فکر کاملا اشتباه است. در اکثر مواقع باید چندین سال به این موضوع فکر کنیم و راههای زیادی را امتحان کنیم تا بتوانیم استعدادها و تواناییهای خود را بشناسیم.
این طرز فکر نیز کاملا اشتباه است که دست روی دست بگذاریم تا به ما الهام شود که چه کاری برای ما مناسب است. البته این باور نادرست به این دلیل ایجاد میشود که اطرافیان زمانیکه ما را برای انتخاب شغل سردرگم و آشفته میبینند، توصیه میکنند که فعلا صبر کن، سرانجام شغلی که مناسبت باشد را پیدا خواهی کرد و این توصیهای نابهجا و غلط است.
در برخی از مواقع نیز انتظار داریم که دیگران در انتخاب و یا پیدا کردن شغل برای ما تصمیم بگیرند و راه را به ما نشان دهند. البته برای مشورت گرفتن باید بدانیم که به سراغ چه افرادی برویم، همه افراد صلاحیت مشورت گرفتن و نشان دادن راه را ندارند.
این موضوع که در ابتدا استعدادها و علایق خود را نمیشناسیم نیز کاملا طبیعی است. کشف رسالت شغلی نیاز به صبر، خودشناسی، میزان بالایی از تفکر و هوش و کمک گرفتن از افراد متخصص دارد. شاید با یک مشاوره به موقع بتوانید به راحتی به رسالت خود دست پیدا کنید.
ویژگیهای رسالت شغلی چیست ؟
هر بار که قصد انتخاب شغلی را دارید، سوالات زیر را از خود بپرسید تا بتوانید با شناخت ویژگیهای شغلی خود، انتخاب درستی انجام دهید:
1)آیا با ارزشهای اصلی من مطابقت دارد؟
برای مثال اگر یکی از ارزشهای شما سلامتی باشد و از سیگار متنفر باشید، کار کردن در کارخانه دخانیات ضد ارزشهای شما است. این کار برای شما نه تنها خستهکننده خواهد بود بلکه ممکن است انگیزه سیگار کشیدن را در شما ایجاد کند و ارزش شما را از بین ببرد.
برای یافتن ارزشهای خود و انتخاب شغل مناسب در راستای آنها، خواندن مقاله ارزش های انسانی چیست را از دست ندهید.
2)آیا با سطح انرژی من جور است؟
باید در نظر بگیرید که شغل انتخابی شما با سطح انرژی شما مطابقت دارد یا خیر؟ با در نظر گرفتن این سوال، کاری انتخاب میکنید که در پایان روز همچنان پرانرژی باشید و بتوانید به سایر اولویتهای زندگی خود برسید.
شاید برای شما کارمندی و پشت میز نشستن مناسبتر از انجام کاری باشد که به فعالیت بیشتری نیاز دارد.
3)آیا به من فرصت خلق ارزشهای جدید را میدهد؟
هیچ دلیل منطقی وجود ندارد که اگر در طول روز کاری مفید انجام دهید، باز هم در پایان روز خوشحال خواهید بود. باید حتما به این سوال پاسخ دهید، تا بتوانید در کنار کاری که انجام میدهید، ارزشهای جدیدی خلق کنید.
برای مثال اگر کاری را انتخاب کنید که یادگیری و آموزش بیشتر منجر به رشد و پیشرفت شود، به مرور زمان ارزش یادگیری و پیشرفت نیز در شما شکل میگیرد.
چگونه شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟
در ادامه راههایی را به شما آموزش میدهم تا بتوانید رسالت شغلی خود را درک و کشف کنید. با دقت نکات و تکنیکهایی که در ادامه بیان میکنیم را مطالعه کرده و به آنها عمل کنید تا بتوانید مسیر را بهتر و سریعتر طی کنید.
1)رسالت شغلی چیست :تشخیص علاقه
همه ما میدانیم که کار میتواند لذتبخش باشد اما به ندرت سعی کردهایم جنبههای لذتبخش هر کاری را تحلیل کنیم تا بتوانیم شغلی متناسب با خواستهها و علایق خود انتخاب کنیم. همیشه با این تصور شغل انتخاب میکنیم که برای مثال خلبانی، پزشکی، داروسازی و از این قبیل مشاغل، شغلهای عالی و پر درآمدی هستند. اما هیچگاه آنها را به گونهای بررسی نمیکنیم تا متوجه شویم با علایق ما همخوانی دارند یا نه.
برای این کار ابتدا لیست مشاغلی که به آنها علاقه دارید را یادداشت کنید و سپس جنبههای لذتبخش آنها را در جلوی هر کدام بنویسید. برای پی بردن به مزایا و معایب هر شغل، بهتر است از افرادی که در این مشاغل فعالیت میکنند، کمک بگیرید.
از افراد مدت زمان فعالیت کاری، مدت زمان فراغت و میزان رضایتشان را بپرسید و یادداشت کنید. سپس یادداشتهای خود را تحلیل کنید. با این ترفند میتوانید به شغلی برسید که با ارزشهای شما مطابقت کامل داشته باشد.
لیستی از جنبههای لذتبخش کار
12 جنبه لذتبخش کارها را در ادامه نام میبریم تا بهتر بتوانید به رسالت شغلی و علایق خود پی ببرید:
- لذت پول درآوردن
- لذت زیبایی
- لذت خلاقیت
- لذت فهم
- لذت ابراز خویشتن
- لذت فناوری
- لذت یاری به دیگران
- لذت رهبری
- لذت تدریس
- لذت استقلال
- لذت نظم
- لذت از طبیعت.
تمرین
گام اول) تمامی این لذتها را مرور کنید و بررسی کنید که کدامیک از آنها برای شما هیجانانگیز و لذتبخش هستند. بهتر است از این به علایق و لذتهای خود را یادداشت کنید. دریافتن این موضوع که چه مواردی برای شما لذتبخش است، میتواند زندگی رضایتبخشی را برای شما به ارمغان بیاورد.
گام دوم) زمانیکه به خوبی به لذتهای خود پی بردید، متوجه میشوید که چه لذتهایی برای شما برجستهتر از لذتهای دیگر است. در گام دوم باید لذتهای خود را اولویتبندی کنید. لذتهای پراهمیت را ابتدای لیست و لذتهای کماهمیت را در انتهای لیست قرار دهید.
گام سوم) در این مرحله پی میبرید که شغل دلخواه خود چیست و به راحتی میتوانید شغلی انتخاب کنید که فکر میکنید بیشتر از بقیه برایتان جذاب است. بدون شک در این مرحله از انتخاب شغل، بسیاری از لذتها قربانی لذتهای مهمتر میشوند. حتی شاید شغلی که خیلی به آن فکر میکنید با علایق و لذتهای شما همخوانی نداشته و مجبور شوید آن را فراموش کنید.
2)رسالت شغلی چیست :کلید نکردن روی یک شغل
یکی از مهمترین مواردی که در ارزیابی و کشف رسالت شغلی اهمیت زیادی دارد این است که به یک شغل خاص بیش از حد اهمیت دهیم و حاضر نباشیم به شغل دیگری فکر نکنیم. شاید به دست آوردن آن شغل بسیار دشوار و نیازمند کسب آمادگی در سالهای طولانی زندگی باشد.
زمانیکه بیش از حد روی یک شغل خاص کلید میکنید، آینده خود را در آن دیده و گمان میکنید تنها در این شغل به تمام خواستههای خود میرسید. در حالیکه برای رسیدن به آن باید موانع زیادی را پشت سر بگذارید. در آینده نیز هیچ تضمینی برای موفقیت در آن وجود ندارد. ممکن است در اواسط راه از ادامه خسته و منصرف شوید و ضررهای زیادی را تحمل کنید.
تنها راهحل گریز از این اتفاق این است که علاقه خود را به خوبی بررسی کنید. هر چه بهتر به این موضوع فکر کنید، به مشاغلی میرسید که تاکنون اصلا در مورد آنها فکر نکردهاید.
تمرین
گام اول) مشاغل خود را روی کاغذ یادداشت کنید و در مقابل هر کدام بنویسید که کدام جنبه از آن توجه شما را جلب کرده است.
گام دوم) حال در مقابل جنبههای مشاغل مورد علاقه خود، سعی کنید 3 حرفه دیگر را بنویسید که ممکن است این جنبهها را داشته باشند.
گام سوم) در نهایت یک آگهی تبلیغاتی از شغل مورد علاقه خود بنویسید تا با نگاه کردن به آن راحتتر تصمیم بگیرید که این شغل را انتخاب کنید یا خیر. هدف این است که تمام افکار و جنبههای لذتبخش مورد نظر خود را در یک جا جمعآوری کنید.
موانع موجود در کشف رسالت شغلی چیست ؟
همیشه برای یافتن شغل مورد علاقه و دلخواه خود، موانعی وجود دارد که عبارت است از:
1)فقدان مهارت های لازم
لازمه رسیدن به موفقیت و تغییر جایگاه در بسیاری از مشاغل این است که تمامی اطلاعات و مهارتهای لازم در رابطه با آن شغل را در اختیار داشته باشیم. برای مثال شاید در شغلی که انتخاب میکنیم لازم باشد به چند زبان مسلط شویم و یا یک نرمافزار را به خوبی یاد بگیریم.
2)فقدان اطلاعات در مورد فرصتهای موجود
امروزه این مشکل با وجود موسسات شغلیابی و استخدام و سایتهای ارتباط شغلی تا اندازه زیادی حل شده است. در حال حاضر به راحتی میتوانیم از درخواست انواع مختلف مشاغل، اطلاعات کافی کسب کرده و مشاغلی که به آنها علاقه دارید را امتحان کنید.
3)فقدان هدف منسجم
فقدان هدف منسجم در زندگی، یکی از مهمترین موانع کشف رسالت زندگی است. باید این چالش را برای خود حل کنیم که هدفمان از زندگی چیست و چه نوع شغلی با اهداف و علایق ما متناسب است. اگر این مانع مهم و اساسی را حل نکنیم، تحصیلات و فرصتهای موجود در بازار کار نمیتوانند ما را به اهدافمان برسانند.
برای پی بردن به هدف خود، مقاله هدف چیست را مطالعه کنید. در این مقاله بهطور مفصل به تمام نکات و تکنیکهای مهمی که برای یافتن هدف به آنها نیاز دارید، پرداختهایم.
معنی رسالت شغلی و استعداد
بسیاری از افراد با بهانه استعداد نداشتن، خیال خود را راحت کرده و به دنبال علایق شغلی خود نمیروند.
لازم است بدانید که اگر شغلی را دوست دارید و با علایق و لذتهای شما سازگار است، نباید به بهانه استعداد نداشتن آن را ترک کنید. هر کاری با تلاش و پشتکار فراوان قابل انجام و دستیابی است. استعداد داشتن تنها راه نزدیکتر میکند.
مسیرهای مختلف کشف رسالت شغلی چیست ؟
بدون ترس و در صورت امکان، هر مسیر شغلی که دوست دارید را با آگاهی و تحلیل دنبال کنید تا بتوانید به خوبی به شغل مورد علاقه خود دست پیدا کنید. در این کار صبر و حوصله فراوان لازم است. نخواهید راه صد ساله را یک شبه طی کنید، زیرا بدون شک با شکست مواجه خواهید شد.
به راحتی میتوانید با دانستن معنی رسالت شغلی و شناخت موانع و علایق خود و پافشاری نکردن بر یک شغل، به هر آنچه که دوست دارید، برسید. شک نکنید.
در راه شناخت و کشف رسالت شغلی خود اگر سوالی دارید و یا نیاز به مشاوره، روی ما حساب کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
9 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ممنونم از اطلاعات خوبتون
سلام وقت بخیر سپاس از همراهی شما
ممنون از توضیحات کامل وقابل فهم.انشاالله که همه به رسالت شخصیشون دست پیدا کنن
خوشحالیم که مطالب برای شما مفید بوده
سلام.ممنونم ازتون واقعا عالی بود. من خیلی وقته دارم دنبال رسالت شغلیم میگردم تاپیداش کنم ولی متاسفانه هنوز نتونستم.به جز این چیزایی که گفتین آیا راهحل دیگهای هم هست؟
سلام، ممنون از همراهیتون جناب کشاورز
در این مقاله سعی کردیم به بیان ویژگیها، موانع و تمریناتی بپردازیم که خواننده بتواند با توجه به نکات بیان شده و انجام تمرینات به رسالت شغلی برسد.
شما این تمرینات را انجام دادید و به ویژگیها و موانع توجه کردید؟
در کنار تمام موارد بیان شده در این مقاله، به طور کلی باید بدانید که شما زمانی میتوانید به رسالت شغلی مورد نظرتان برسید که اقدام کنید و شغلهای مورد نظرتان را در مقیاسهای کوچکتر و در مدت زمان کوتاهتری امتحان کنید.
در این صورت میتوانید بهتر و آسانتر به شغلی که رسالت شماست دست پیدا کنید.
اغلب افرادی که در حال حاضر به کسب و کارهایی مشغول هستند که رسالت شغلیشان محسوب میشود، به طور حتم کار کردن در زمینههای مختلفی را تجربه کردند.
اینکه فقط بنشینید و فکر کنید، نمیتوانید شغل مورد نظر و دلخواهی که شما را به اهداف و خواستههایتان میرساند، پیدا کنید.
اگر در مسیر پیدا کردن رسالت شغلیتان به کمک و راهنمایی نیاز داشتید، با کمال میل شما را همراهی میکنیم.
پیشنهاد میکنم مقالهای که لینک آن در ادامه قرار گرفته را مطالعه بفرمایید. در زمینه رسالت دید عمیقتری به شما میدهد.
https://memariezendegi.com/%d9%85%d8%b9%d9%86%db%8c-%d8%b1%d8%b3%d8%a7%d9%84%d8%aa-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa/
سلام خسته نباشید ممنون بابت اطلاعات خوبی که گفتید
دوست عزیز این راهکار خیلی به من کمک کرد بشینید فکر کنید که چه چیزهایی توی زندگی خیلی خوشحالتون میکنه بعد لیستش کنید بعد بیایید از بینشون انتخاب کنید ببینید کدوم خیلی حس بهتری بهتون میده و بعد ببینید در اون زمینه چه َشغل هایی هست که میتونید به عنوان شغل آیندتون انتخابش کنید
سلام وقت شما بخیر
سپاس از همراهیتون با سایت معماری زندگی
خوشحالم که این مطلب واستون مفید بوده