بدون درک اهمیت شروع سخنرانی ، سخنرانی موفقی نخواهید داشت
اهمیت شروع سخنرانی را جدی بگیرید تا به سخنرانی موفق و تاثیرگذار در ذهن مخاطب تبدیل شوید. در این مقاله قصد داریم توصیحات مفصلتری در رابطه با این موضوع که چرا شروع سخنرانی مهم است ، ارائه دهیم و 5 عملکرد را برای بهبود شرایط معرفی کنیم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleپیشبینی کردن، حکومت کردن است
بنابر گفته پاسکال، دانشمند بزرگ: «پیشبینی کردن، حکومت کردن است.»
هنگام طراحی شروع سخنرانی، این جمله را روی میز کار خود داشته باشید. با توجه به این جمله، پیشبینی کنید زمانیکه در شروع سخنرانی تمام ذهن مخاطب درگیر صحبتهای شما است، چگونه برای جلبتوجه او باید صحبتهای خود را آغاز کنید؟
اهمیت شروع سخنرانی در چیست ؟
اگر به شروع سخنرانی خود ارزش بگذارید، به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا میکنید. از جمله:
- اعتماد به نفستان برای ادامه به سخنرانی افزایش مییابد،
- مخاطب با توجه زیادی به سخنرانی شما گوش داده و مشتاق شنیدن میشود،
- مخاطب متوجه میشود که شما سخنرانی حرفهای هستید نه مبتدی،
- در ذهن و یاد مخاطب ماندگار میشوید،
- و از همه مهمتر ترس و استرستان برای ادامه سخنرانی کاهش یافته و پر انرژی میشوید.
به همین دلیل است که سخنران باید به شروع سخنرانی توجه زیادی داشته باشد و آن را مهمترین بخش سخنرانی خود بداند.
برای این که بتوانید شروع سخنرانی خود را به خوبی برنامهریزی کنید، حتما مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را بخوانید. در این مقاله به بیان جملاتی پرداختهایم که با توجه به موضوع سخنرانی خود میتوانید از آنها استفاده کنید و شروع جذابی داشته باشید.
مدت زمان لازم برای شروع سخنرانی
توجه به مدت زمان مقدمه سخنرانی، اهمیت شروع سخنرانی را نشان میدهد. به یاد داشته باشید که تنها 30 ثانیه تا یک دقیقه زمان دارید تا در ابتدای سخنرانی نظر مثبت مخاطبان را به خود جلب کنید.
زیرا تنها در همان ثانیههای اول حضور شما، مخاطبان در موردتان قضاوت میکنند که آیا آرام، باسواد، پر انرژی و دارای اعتماد به نفس کافی هستید یا خیر و اگر اینگونه بود تصمیم میگیرند به صحبتهای شما گوش داده و در طول سخنرانی شما را همراهی کنند.
بهطور دقیقتر برای مدیریت زمان در ابتدای سخنرانی لازم است بدانید که تنها 10 تا 15 درصد از کل زمانیکه در اختیار دارید را میتوانید صرف مقدمه صحبتهای خود کنید و نه بیشتر. برای مثال اگر تنها 5 دقیقه زمان برای سخنرانی دارید، باید 45 ثانیه از آن را صرف مقدمه کنید.
مقدمه سخنرانی خود را به کوتاهی تابلوهای تبلیغاتی بنویسید. زیرا مخاطبان زندگی مدرن تقریبا همین اندازه حوصله دارند: «حرفی برای گفتن داری؟ بسیار خب سریع و بدون مقدمه طولانی حرفت را بزن. زیادهگویی ممنون! سریع اصل مطلب را بگو و برو.»
در مقاله مدیریت زمان در سخنرانی با پاورپوینت ، میتوانید یکی از بهترین و کاربردیترین روشها را برای کنترل و مدیریت زمان بیاموزید.
اهمیت شروع سخنرانی و طراحی آن
هر سخنران منطقی و با تجربهای از قبل، کلمات آغاز سخنرانی خود را طراحی میکند. زیرا به گفته دکتر لین هارولدهاو، رییس اسبق دانشگاه نورث وسترن: «حقیقتی که تجربه طولانیام به عنوان یک سخنران به من آموخت، داشتن آغازی جذاب برای جلبتوجه سریع مخاطب لازم است.»
به عنوان یک سخنران باید بدانید که طراحی سخنرانی، زمانبر و نیازمند تفکر و نیروی اراده قوی است. اما هیچ راهی باقی نمانده است که انسان برای رهایی از عمل طاقتفرسای تفکر، به آن متوسل نشده باشد. (این سخن از سر جاشوا رینولدر است که ادیسون آن را بر دیوار کارگاه خود نوشته بود).
به همین دلیل است که سخنرانان مبتدی برای طراحی شروع سخنرانی خود وقت نمیگذارد و تنها به الگوبرداری از دیگر سخنرانان اکتفا میکنند.
توجه مخاطب در شروع سخنرانی
چرا شروع سخنرانی مهم است ؟ شاید این سوال ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد. پاسخ سوال این است که بیشترین میزان توجه و دقت مخاطب در شروع سخنرانی است. زیرا در آن لحظه هوشیارتر بوده و مشتاق شناخت شما به عنوان سخنران و یادگیری موضوعی است که برای آن زمان گذاشته و در مقابل شما قرار گرفته است.
اگر نتوانید توجه او را در همان ثانیههای آغازین به صحبتهای خود جلب کنید، مخاطب دلیلی بر گوش دادن به صحبتهای شما نداشته و برای شنیدن مشتاق نخواهد بود. این اتفاق باعث میشود تا مخاطب زمان خود را با صحبت کردن با دیگران و یا بازی با گوشی همراهش سرگرم کند. دیدن این رفتار شما را نیز از ادامه دادن به صحبتها مایوس میکند.
اهمیت شروع سخنرانی و 5 عملکرد تاثیرگذار
اگر میخواهید به سخنرانی موفق تبدیل شوید، باید در طراحی و نوشتن متن شروع سخنرانی به 5 فاکتور زیر توجه کنید:
1)جلبتوجه و علاقه مخاطب
بسیاری از سخنرانان مبتدی گمان میکنند همین که شروع به صحبت کنند، مخاطب به صحبتهایشان گوش خواهد داد، زیرا به خاطر همین موضوع در این مکان قرار گرفتهاند.
باید بگویم که این طرز تفکر کاملا اشتباه است. اگر نتوانید از همان ابتدا مخاطب را با خود همراه کنید، راه دشواری در پیش خواهید داشت. بنابراین در همان ثانیههای آغازین تمام مهارت خود را به کار بیاندازید تا توجه و علاقه مخاطب را به صحبتهای خود جلب کنید.
برای مثال میتوانید:
- در شروع سخنرانی از مخاطب سوال بپرسید،
- آمار عجیب و غریبی بیان کنید،
- از ابزار استفاده کنید،
- از افراد معروف نقل قول کنید،
- و… .
در مقاله روش های شروع سخنرانی به بیان دیگر روشها پرداخته و در مورد هر یک توضیحاتی را ارائه کردهایم. مهمترین نکتهای که در این بخش باید به آن توجه کنید این است که این روشها را متناسب با موضوع سخنرانی خود به کار ببرید.
2)بیان کردن موضوع سخنرانی
بسیاری از افراد گمان میکنند که مخاطب به موضوع سخنرانی واقف است و نیازی نیست تا در ابتدای سخنرانی به بیان موضوع بپردازند. این تصور کاملا اشتباه است.
باید موضوع سخنرانی خود را بهطور واضح برای مخاطب توضیح دهید. در حقیقت هدف شما از ارائه سخنرانی این است که مخاطب مطالب شما را درک کند و دست پر از سالن خارج شود.
بنابراین برای درک بهتر موضوع توسط مخاطب و دوری از سردرگمی، لازم است در همان ابتدای سخنرانی موضوع خود را کاملا برای مخاطب شرح دهید و عنوان کنید که تا پایان سخنرانی قصد دارید حول چه موضوعی مانور دهید. در این صورت مخاطب بعد از پایان سخنرانی و حتی چند روز بعد نیز موضوع صحبتهای شما را به یاد خواهد سپرد.
3)اعتبار ایجاد کردن
ممکن است به عنوان یک سخنران در زمینه تخصصی خود شایستهترین، قابلاعتمادترین و با سوادترین سخنران جهان باشید اما اگر مخاطبان شما را معتبر ندانند، تخصص شما هیچ اهمیتی نخواهد داشت. اگر اعتبارتان را نزد مخاطبانتان افزایش دهید، اعتماد به نفستان بیشتر شده و پر انرژی به راه خود ادامه خواهید داد.
طی تحقیقات گستردهای که در مورد اعتبار صورت گرفته نشان میدهد که اعتبار یک فرد تنها به سه عامل صلاحیت، قابلیت و صداقت و حسننیت وابسته است.
صلاحیت
یکی از مهمترین بخشها در اهمیت شروع سخنرانی ، نشان دادن صلاحیت خود به مخاطبان است. تعریف صلاحیت برای مخاطب به دو صورت است. یا سخنران بنابر موقعیتی که در جامعه دارد، توسط مخاطب شناخته شده است مانند یک پزشک، که دیگر نیازی ندارد تا صلاحیت خود را به مخاطب ثابت کند.
یا اینکه سخنران عنوانی ندارد که شایستگی ثابت شدهای نزد مخاطب داشته باشد. در این صورت لازم است سخنران در مقدمه سخنرانی، به خوبی خود را معرفی کند.
قابلیت و صداقت
هیچچیز بدتر از آن نیست که مخاطب گمان کند که صحبتهای سخنران حقیقت نداشته و دروغ است. به همین دلیل لازم است در شروع سخنرانی، قابلیت و صداقت خود را به مخاطب ثابت کنید.
برای مثال اگر در مقدمه صحبتهای خود در مورد موضوعی صحبت کنید که مخاطب با آن درگیر است و یا اگر از اوضاع جامعهای که در آن زندگی میکنید، صحبت کنید و با مخاطب همدرد شوید، قابلیت و صداقت خود را به او ثابت کردهاید. البته در انجام این کار نباید به موضوعاتی بپردازید که احساس ناخوشایندی در فرد ایجاد کند.
حسننیت
حسننیت عامل نهایی اعتبار است. برای نشان دادن حسننیت خود به مخاطب، باید ثابت کنید که هدفی جز بهبود شرایط و ارائه اطلاعات عالی و مفید به مخاطب در سر ندارید و قصد دارید با بیان مطالبی، شرایط زندگی را برای دیگران بهبود ببخشید.
4)ارائه دلیل گوش دادن
از مهمترین راههای برقراری ارتباط بین شما و مخاطب این است که دلایلی ارائه دهید تا مخاطب ترغیب شود به صحبتهای شما با جان و دل گوش دهد. باید صریحا به مخاطب توضیح دهید که چرا گوش دادن به صحبتهای شما برای او مفید است.
برای این کار بهتر است راهی برای اتصال صحبتهای خود به نیازهای احتمالی مخاطبان پیدا کنید.
5)خود را معرفی کنید
در ابتدای سخنرانی باید خود را معرفی کنید. نباید گمان کنید که مخاطبان شما را میشناسند. بهترین نحوه سخنرانی به شکل زیر است:
- نام خدا
- سلام و احوال پرسی
- حسن جویی از مخاطب
- معرفی کوتاه خود
- تصویر کلی از موضوع مورد بحث
- استفاده از روشهای جلبتوجه
برای طراحی معرفی باید به زمانی که در اختیار دارید توجه کرده و از زیادهگویی و معرفی طولانی خود پرهیز کنید.
برای موفقیت در این زمینه مقاله نحوه معرفی خود را بخوانید. در این مقاله به شما آموزش دادهایم که با چه نکاتی میتوانید خود را به صورت حرفهای معرفی کنید.
6)بیان عناوین اصلی
آخرین کاری که باید در بخش مقدمه سخنرانی خود انجام دهید این است که 3 تا 5 نکته اصلی که تا پایان قرار است در مورد آنها صحبت کنید را برای مخاطب عنوان کنید. این کار به سخنرانی شما و ذهن مخاطب نظم خواهد بخشید.
بیان عناوین اصلی در سخنرانی باعث میشود اگر لحظهای حواس مخاطب شما از صحبتهایتان پرت شد، بلافاصله متوجه شود که شما در مورد چه موضوعی صحبت میکنید و به کدام بخش از سخنرانی خود رسیدهاید.
مضرات اهمیت ندادن به مقدمه سخنرانی
اغلب سخنرانان به اهمیت شروع سخنرانی خود هیچ توجهی نداشته و برنامهریزی برای کلمات و جملاتی که قرار است عنوان کنند، انجام نمیدهند. این کار باعث میشود تا:
- برای معرفی خود دچار مشکل شوند،
- تپق بزنند و کلمات را اشتباه بیان کنند،
- به عنوان سخنرانی بیسواد و مبتدی یاد شوند،
- ادامه صحبتهای خود را فراموش کرده و سرخورده شوند،
- اعتماد به نفس و انرژی خود را از دست بدهند،
- ناامیدی و شکست را تجربه کنند،
- و از همه مهمتر اعتماد مخاطب را از دست بدهند.
بنابراین قبل از اینکه دیر شود و اعتبار خود را برای همیشه نزد دیگران از دست بدهید، به شروع سخنرانی خود دقت کرده و برای تکتک کلمات و جملات برنامه ریزی کنید.
اهمیت شروع سخنرانی و تمرین کردن
برای این که بتوانید شروعی قدرتمند و جذاب داشته باشید، باید بارها و بارها متن خود را تمرین کنید و از نزدیکان خود بازخورد بگیرید. تمرین باعث میشود تا محتوای خود را در شروع فراموش نکنید. با خواندن این مقاله امیدوارم به خوبی متوجه شوید که چرا شروع سخنرانی مهم است .
پیشنهاد میکنم برای تک تک عملکردهای بیان شده در بالا برنامهریزی کنید تا در ذهن مخاطبان خود ماندگار شده و به بهترین خود تبدیل شوید. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم طراحی سخنرانی، اعتماد به نفستان را افزایش میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید