متقاعدسازی چیست و چرا باید به یادگیری آن اهمیت دهیم؟
متقاعدسازی چیست ؟ کمتر روزی پیش میآید که برای رسیدن به خواستههایی که در ذهن داریم با دیگران صحبت نکنیم و سعی در متقاعد کردن و مجاب کردن آنها نداشته باشیم.
ما این تجربه را از دوران کودکی با والدین خود داشتهایم. از همان زمانهایی که اصرار داشتهایم برای ما پفک و لواشک بخرند و آنها به هیچ عنوان راضی نشده و به این خواسته ما توجهی نداشتهاند.
اما امروزه علاوه بر راضی کردن خانواده و والدین باید بتوانیم رئیس، همکار، صاحبخانه، همسایه و هر فردی که با او در ارتباط هستیم را متقاعد کنیم.
زیرا به گفته برایان تریسی، نویسنده کتابهای خودیاری: «85 درصد از موفقیت ما در زندگی فردی و اجتماعی، به میزان توانایی و مهارت ما در برقراری ارتباط با دیگران بستگی دارد. برای برقراری ارتباط نیز به مهارت مذاکره کردن، متقاعدسازی، خوب صحبت کردن، خوب گوش دادن و… نیاز داریم.»
خوشبختانه تمامی این مهارتها آموختنی هستند. در این مطلب به بیان مفهوم متقاعدسازی میپردازیم، زیرا امروزه به اشتباه با فریب دادن دیگران یکسان دانسته میشود.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف متقاعدسازی چیست ؟
بدون شک همه ما دوست داریم روابطمان با دیگران به گونهای باشد تا آنها:
- ما را دوست داشته باشند،
- به دیدن ما ترغیب شوند،
- به صحبتهای ما گوش دهند،
- در مورد ما مثبت فکر کنند،
- با ما به گرمی و صمیمانه برخورد کنند،
- و… .
به همین دلیل باید جذبه و توانایی نفوذ و تاثیرگذاری بر دیگران را داشته باشیم. منظور ما این نیست که باید چهره زیبایی داشته باشیم، لباسهای گرانقیمت بپوشیم و یا صدای زیبایی داشته باشیم، موضوع بسیار عمیقتر از این موارد است.
ما زمانی میتوانیم جذبه و گیرایی داشته باشیم و به خواستههایمان برسیم که توانایی و مهارت قانع کردن دیگران را به دست آوریم. توانایی که باعث میشود دیگران به درخواستهای ما جواب مثبت بدهند و آنها را بپذیرند.
بنابراین میتوان گفت که متقاعدسازی به معنای به ثمر نشستن خواستهها و در نهایت پیروزی ما است. با این مهارت به کسی تبدیل میشویم که به آسانی میتواند روی دیگران تاثیر بگذارد و آنها را قانع کند تا به خواستههایش پاسخ مثبت بدهند.
مهره مار
شنیدهاید که میگویند «فلانی مهره مار دارد و دیگران بدون چون و چرا به خواستههای او عمل میکنند»؟
مهره مار داشتن همان توانایی متقاعد و قانع کردن دیگران است که منجر به مهارت برقراری ارتباط مؤثر با دیگران میشود.
اهمیت مهارت متقاعدسازی در چیست ؟
همانطور که پیش از این نیز اشاره کردهایم برای اثرگذاری و برقراری تعامل بیشتر با دیگران باید به توانایی متقاعدسازی دست پیدا کنیم. زیرا لازم است علاوه بر خانواده خود، افراد غریبهای را که روزانه با آنها در ارتباط هستیم را برای رسیدن به خواستههایی که در ذهن داریم، ترغیب و مجاب کنیم.
برای مثال با قرار گرفتن در موقعیتهای زیر به این مهارت مهم و اساسی نیاز پیدا میکنیم:
موقعیتهای اجتماعی:
- برای شرکت در مصاحبه شغلی و استخدام در شغل محبوب خود،
- درخواست افزایش حقوق و یا ترفیع به مدیر مجموعهای که با آنها همکاری میکنیم،
- در نقش فروشنده و برای فروش و عرضه محصول خود به مشتری،
- در نقش مشتری و قانع کردن فروشنده به اینکه محصول او برای ما مناسب نیست،
- رسیدن به درآمد بیشتر در هر کسب و کاری که به آن مشغول هستیم،
- و….
موقعیتهای خانوادگی:
- بیرون رفتن با دوستانمان و راضی کردن والدین،
- مجاب کردن والدین و یا همسر به تنهایی سفر رفتن،
- تماشای فیلم و یا برنامه محبوب خود بهجای دیدن اخبار یا فوتبال،
- تغییر دکوراسیون خانه،
- خرید وسایل ضروری،
- و… .
ما همیشه در حال ترغیب دیگران برای رسیدن به خواستهها و نیازهای خود هستیم و با قرار گرفتن در این موقعیتها است که به اهمیت یادگیری این مهارت پی میبریم.
دلیل بیتوجهی به مهارت متقاعدسازی چیست ؟
با وجود اینکه مهارت متقاعدسازی از اهمیت بالایی برخوردار است اما باز هم آنگونه که باید به آن توجهی نمیشود.
برای مثال فردی که قصد دارد کار فروش انجام دهد، به خوبی میداند که باید مهارت فن بیان و مذاکره و مهارت بازاریابی را بیاموزد اما از مهارت متقاعد و ترغیب کردن دیگران غافل میشود.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که ما این مهارت را با سوءاستفاده کردن و فریب دادن اطرافیانمان اشتباه گرفتهایم و گمان میکنیم که با دغل، دروغ و فریب بهتر میتوانیم دیگران را به جواب مثبت دادن به خواستههای خود مجاب کنیم.
مثلا فرزندان بهجای اینکه به والدین خود بگویند که قصد دارند برای تفریح به خانه دوستانشان بروند، میگویند امتحان دارند و برای درس خواندن، میروند.
زیرا یاد نگرفتهایم با دیگران به درستی صحبت کنیم و خواستههای خود را منطقی عنوان کنیم. در اکثر مواقع نیز برای رسیدن به خواستههای خود به دعوا و سرزنش متوصل میشویم که این اوضاع را نابهسامانتر میکند.
بنابراین یادگیری مهارت متقاعدسازی به ما کمک میکند تا بدانیم چگونه باید صحبتهای خود را شروع کرده و در حین صحبت چه واکنشها و رفتارهایی را از خود نشان دهیم تا به مقصودمان برسیم.
سطوح متقاعد کردن دیگران
دیگران در سه سطح ممکن است به خواستهها و نظرات ما اهمیت دهند و خواستههای ما را بپذیرند. شناختن این سه سطح در کنار یادگیری مفهوم متقاعدسازی چیست ، به ما کمک میکند تا انتظارات و توقعات بیجایی از دیگران نداشته باشیم و در صورت جواب منفی شنیدن، منطقی رفتار کنیم.
1)سطح اول: کاهش مقاومت
ممکن است با این جمله مواجه شده باشید که «عواقب این تصمیم به عهده خودت است و ما هیچ مسئولیتی را قبول نمیکنیم».
اغلب این جملات را زمانی میشنوید که طرف مقابل به قبول خواسته شما مجاب نشده است اما به اندازهای شما را در اجرای تصمیم خود قرص و محکم دیده که در نهایت مسئولیت تصمیمگیری را به عهده شما میگذارد.
در این صورت میگوییم که کاهش مقاومت صورت گرفته ولی رضایت و موافقت صددرصدی حاصل نشده است.
2)سطح دوم: پذیرش اجباری
اگر این تجربه را داشتهاید که در زمان مدرسه، والدین خود را مجبور کردهاید برگه رضایت برای رفتن به اردوی مدرسه را بدون رضایت درونی امضا کنند، آنها را به اجبار و زور واداشتهاید.
این نوع رضایت و رسیدن به خواسته در سطح دوم یعنی پذیرش اجباری قرار دارد و اکثر ارتباطات نیز در این سطح قرار میگیرند. ارتباطاتی که از روی رضایت نبوده و حتی ممکن است نتیجه مطلوبی در پی نداشته باشد. برای مثال کارمندانی که مجبور هستند بدون میل درونی و تنها به اجبار، خواستههای مدیرشان را بپذیرند.
3)سطح سوم: پذیرش درونی
بهترین سطح متقاعدسازی، سطح سوم و پذیرش درونی است. افرادی میتوانند طرف مقابل خود را به این سطح از رضایت برسانند که به درستی مهارت متقاعدسازی و مجاب کردن دیگران را آموخته باشند.
زمانی که طرف مقابل با پذیرش درونی و بنابه خواست خود به انجام کاری که شما مایل هستید، متقاعد شود، آن کار را با ارزش بیشتر و کیفیت بالاتری به سرانجام خواهد رساند.
مانند کارمندی که به اندازهای به اهداف و خواستههای مدیر خود اعتماد دارد که هر روز با کمال میل و حال خوب به سر کار میرود و آینده امیدبخشی برای خود تصور میکند.
مهارت متقاعدسازی را بیاموزید
با مطالعه این مطلب آموختیم که متقاعدسازی چیست و تا چه اندازه برای برقراری ارتباط و رسیدن به خواستهها اهمیت دارد.
حال نوبت به این رسیده که با توجه کردن به رفتارها و نحوه صحبت کردن خود و طرف مقابلتان بررسی کنید که از این مهارت برخوردار هستید یا نه و سپس برای یادگیری و بهبود آن اقدام کنید.
پیشنهاد میکنم مهارت فن بیان و مذاکره را نیز در کنار مهارت متقاعدسازی بیاموزید تا بتوانید ارتباط موثرتری برقرار کنید. برای یادگیری این مهارتها دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کرده و مقاله اصول مذاکره موفق را مطالعه کنید.
برای رسیدن به خواستههای خود از یادگیری هیچ مهارتی غافل نشوید.
دیدگاهتان را بنویسید