انگیزه چیست ؟ چرا در زندگی نیاز به انگیزه داریم؟
تعریف انگیزه چیست ؟ تا به حال از خودتان پرسیدهاید که چگونه میتوانم برای انجام کارهای ضروری انرژی کافی داشته باشم؟ کارها را به درستی انجام بدهم و به سرانجام برسانم؟ برای رسیدن به اهداف و خواستههایم تلاش کنم؟
پاسخ تمام این سوالات انگیزه است. با انگیزه میتوانید هر کاری را به درستی انجام دهید و زندگی رضایتمندی داشته باشید. در این مقاله بهطور مفصل تمام نکات و تکنیکهای لازم در زمینه انگیزه را توضیح دادهایم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleانگیزه چیست ؟
فیلیپ شلدریک، نویسنده کتاب معنویت، در مورد اهمیت انگیزه میگوید: «انگیزه باید با همه خطراتش از قفس آزاد شود تا به عنوان یک انسان، کامل شویم».
در ویکیپدیا انگیزه به این صورت معنی شده است که به فرآیندهایی مانند نیاز، شناخت، هیجان و رویدادهای بیرونی گفته میشود که به شما رفتار، نیرو و جهت برای بهتر ادامه دادن راه میدهد.
به بیان سادهتر
انگیزه فرآیندی است که به شما کمک میکند تا اهدافی که در زندگی تعیین کردهاید را آغاز کنید و تا به آنها نرسیدهاید، دست از تلاش بر ندارید. انگیزه، توان و انرژی لازم برای اقدام کردن را فراهم میکند. حتی اگر کار سادهای مانند رفع تشنگی و یا گرسنگی باشد.
انگیزه شامل نیروهای زیستی، عاطفی و اجتماعی است که به رفتارها، اقدامات و فعالیتهایتان جهت میدهند تا به اهدافتان برسید.
تعریف انگیزه ، انگیزش و انگیزاننده چیست ؟
لازم است تا با اصطلاحات تخصصی این مبحث آشنایی پیدا کنید.
انگیزه همانطور که گفته شد، نیرویی برای اقدام کردن و رسیدن به اهداف است.
انگیزاننده به عاملی گفته میشود که باعث ایجاد و یا افزایش انگیزه در شما میشود.
انگیزش نیز فرایندی است که انگیزه را در شما ایجاد کرده و باعث افزایش یا کاهش آن میشوند. از این اصطلاح اغلب روانشناسان استفاده میکنند.
تعریف انگیزه در روانشناسی چیست ؟
انگیزه موضوعی گسترده و پیچیده است که شامل بسیاری از نظریهها است. انگیزه در روانشناسی حول دو محور اساسی است: چه عواملی باعث ایجاد رفتار میشوند و چرا رفتار در میزان انگیزه تاثیرگذار است؟
روانشناسان رویکردهای کلی انگیزه را به 4 دسته تقسیم میکنند. برخی از این نظریهها از طریق تحقیقات و آزمایشها روی حیوانات در آزمایشگاهها به دست آمده و برخی دیگر بر اساس تحقیقات انجام شده روی انسانها.
1)رویکردهای رفتارگرایانه در انگیزه
با توجه به دیدگاه رفتاری، انگیزه به پاداش و تشویق بستگی دارد. برخی از روانشناسان معتقد هستند که اگر فردی به خاطر موفقیتهایی که به دست میآورد، تشویق شود و پاداش کافی دریافت کند، بهطور حتم انگیزه بیشتری کسب میکند.
برای مثال اگر به دانشآموزانی که نمره بهتری نسبت به عملکردهای گذشته کسب کرده، امتیاز بیشتری بدهید، انگیزه بیشتری برای درس خواندن پیدا میکند. این اتفاق باعث میشود تا دیگران نیز با این دیدگاه که پاداش در انتظارشان است، به تلاش بیشتر تشویق شوند.
2)رویکردهای انساندوستانه در انگیزه
روانشناسان این رویکرد معتقد هستند که یکی از نیازهای اصلی انسانها، نیاز به تایید شدن از طرف دیگران است. تایید شدن به افزایش اعتماد به نفس، عزت نفس و… کمک بسزایی میکند.
با تایید کردن و رفع نیاز دیگران، باعث میشوید تا فرد برای رسیدن به موفقیت انگیزه بیشتری به دست آورد و بیشتر تلاش کند.
3)رویکردهای شناختی در انگیزه
برخلاف دو رویکرد قبلی، روانشناسان این نظریه معتقد هستند که رفتار یک فرد با تفکر و اندیشه تعیین میشود نه با تشویق و پاداش و یا مجازات و تنبیه. هر فرد باید رفتارهای خود را بر اساس برنامهها، اهداف و فعالیتهای مد نظر خودش تنظیم کند و سعی کند بهترین خودش باشد.
4)رویکردهای فرهنگی و اجتماعی در انگیزه
دیدگاه فرهنگی و اجتماعی به مشارکت و روابط تاکید میکند. به عبارت دیگر افراد برای اینکه بتوانند به خوبی به اهداف خود برسند باید با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
دلایل از دست دادن انگیزه در زندگی چیست ؟
بدون شک همه ما در لحظاتی از زندگی دوست داشتهایم هدفی را دنبال کنیم و آن را به سرانجام برسانیم، ولی به دلایل مختلفی انگیزه خود را از دست داده و از انجام آن منصرف شدهایم.
اگر بتوانید دلایل از دست دادن انگیزه را بشناسید و از بین ببرید، بدون شک میتوانید در مقابل آنها ایستادگی کنید و نهایت تلاش خود را به کار بگیرید تا به اهدافتان برسید. زیرا اینگونه دلایل موانع بزرگی برای شما ایجاد میکنند. اینگونه دلایل عبارتند از:
- وجود اطرافیانی که انرژی منفی میدهند و مدام به شما میگویند که موفق نمیشوید،
- زمانهایی که با کمبود پول و سرمایه مواجه میشوید،
- ترس از شکست خوردن و مورد تمسخر دیگران قرار گرفتن،
- ترس از موفقیت و درگیر وظایف و مسئولیتهای زیادی شدن،
- روی آوردن به اهمالکاری و تنبلی،
- داشتن ذهنیت کمالگرایی و تایید نکردن خود،
- و از همه مهمتر وجود باورهای محدود کننده که مانع بزرگی بر سر راهتان هستند.
البته ممکن است هدفگذاری اشتباه نیز منجر به بیانگیزه شدن شما شود. زیرا با تعیین اهداف اشتباه و دور از دسترس، تلاشهایتان به نتیجهای که انتظارش را دارید، نمیرسند. به همین دلیل توصیه میکنم مقاله هدف چیست را بخوانید تا بتوانید هدف درست و قابل دسترس انتخاب کنید. هدفی که انگیزه شما را برای کار و تلاش چندین برابر کند.
ویژگیهای انگیزه چیست ؟
طبق تعریف انگیزه ، انگیزه باید 2 ویژگی زیر را داشته باشد:
1)احساس شخصی و دورنی
انگیزه یک احساس شخصی و درونی است. به همین دلیل نباید انتظار داشته باشید تا دیگران به شما انگیزه بدهند. اغلب افراد همیشه منتظر هستند تا معجزهای رخ بدهد و آنها را به اهدافشان برساند. باید بدانید که این اتفاق غیر ممکن است و تنها فردی که میتواند به شما کمک کند، خودتان هستید.
2)ایجاد هدف
انگیزه باعث میشود تا هدف تولید شود و به تحقق برسد. هدفی که بر اساس نیازها و خواستههای شما شکل گرفته است. زیرا انگیزه به شما کمک میکند تمام مشکلات و سختیهای مسیر را تحمل کنید و برای محقق ساختن اهدافتان نهایت تلاش و انرژی خود را به کار بگیرید.
انگیزه بدون هدف هیچ معنایی ندارد. بسیاری از افراد انگیزه کافی برای بهبود شرایط زندگی خود دارند، اما هدف و رسالتشان را نمیشناسند تا بتوانند شرایطشان را تغییر دهند. اگر شما نیز با این مسئله دست و پنجه نرم میکنید، توصیه میکنیم برای یادگیری مهارت هدفگذاری، آموزش ببینید، مطالعه کنید و یا از افرادی که در این حوزه تخصص دارند، مشاوره بگیرید.
اجزای مهم انگیزه چیست ؟
برای محقق ساختن هدفی که در ذهن دارید، علاوه بر انگیزه و تمایل برای تلاش بیشتر، به عوامل دیگری نیاز دارید. عواملی مانند:
1)اقدام
برای هر هدفی که انتخاب کردهاید باید اقدام کنید. بسیاری از افراد توانایی انتخاب هدف را دارند و به خوبی میدانند که قصد دارند در زندگی به چه جایگاهی دست پیدا کنند. اما مدام برای شروع کارها، امروز و فردا میکنند. این اتفاق باعث میشود با گذشت روزها و ماهها کوچکترین اقدامی در راستای اهدافتان نداشته باشید.
برای مثال اگر قصد دارید کتاب بخوانید، اولین اقدامتان باید این باشد که کتاب را از قفسه کتابخانه خارج کرده و مقابل چشمتان قرار دهید. در قدم دوم زمانی برای اتمام آن انتخاب کنید و در نهایت تعیین کنید که روزانه قصد دارید چند صفحه از کتاب را بخوانید. سپس مطالعه را شروع کنید.
2)تلاش و پشتکار
برای رسیدن به اهدافتان باید تلاش و پشتکار زیادی داشته باشید. زیرا موانع و مشکلات زیادی بر سر راه رسیدن به اهداف وجود دارد که بدون تلاش و پشتکار، گذر از آنها ممکن نخواهد بود.
پیشنهاد میکنم مقاله تلاش در زندگی را مطالعه کنید. در این مقاله به بیان راهکارهای افزایش تلاش و پشتکار پرداختهایم. راهکارهایی که انگیزه شما را چندین برابر افزایش میدهند.
3)توان
توانی که برای رسیدن به اهدافتان صرف میکنید، باید به اندازه کافی زیاد باشد. فراموش نکنید که توان گذاشتن برای کارها نیازمند صرف زمان، هزینه و انرژی است. شما نمیتوانید هیچ کاری در راستای اهدافتان انجام ندهید و انتظار موفقیت داشته باشید.
فواید انگیزه در زندگی چیست ؟
اگر تعریف انگیزه را به خوبی بدانید و در زندگی انگیزه کافی برای حرکت و اقدام در جهت رسیدن به اهدافتان داشته باشید، به راحتی و سریعتر از آنچه فکر کنید به اهداف و خواستههای خود در زندگی خواهید رسید. زیرا با انگیزه میتوانید:
- به اهداف دقیق و روشنی در زندگی دست پیدا کنید،
- اولویتهای خود را در زندگی تشخیص داده و برای آنها برنامهریزی کنید،
- زندگی خود را به سمت بهبود ببرید و رضایت از خود را چند برابر کنید،
- اعتماد به نفستان را با دستیابی به موفقیتهای کوچک و بزرگی افزایش دهید،
- روی دوستان و نزدیکان خود تاثیر مثبتی برجای بگذارید،
- مشکلات و چالشهایی که بر سر راهتان قرار میگیرند را به راحتی رفع کنید،
- از تسلیم شدن در مقابل شکستها و مشکلات جلوگیری کنید،
- با ترسهای خود مبارزه کنید و باورهای محدود کننده را دور بریزید،
- و تفکرات منفی را در ذهنتان از بین ببرید و تفکر مثبت را جایگزین آنها کنید.
در این بخش تنها به 9 مورد از فواید انگیزه اشاره کردهایم. برای اینکه بتوانید با فواید دیگر آن آشنا شوید، مقاله اهمیت انگیزه در زندگی را بخوانید.
دستهبندی انگیزه چیست ؟
انگیزه را به دو دسته نیازهای اولیه و اساسی و نیازهای ثانویه تقسیمبندی میکنند که به صورت زیر تعریف میشوند.
1)نیازهای اولیه و اساسی
این نیازها عبارتند از نیاز به غذا، آب، خواب، امنیت و… . این نیازها از فیزیولوژی اساسی ناشی میشوند، برای بقا مهم بوده و در انسانها و حیوانات مشترک هستند.
2)نیازهای ثانویه
نیازهای روحی و ذهنی را شامل میشوند مانند عزت نفس، اعتماد به نفس، دوست داشته شدن، ابراز وجود و… . به طور کلی نیازهای ثانویه، نیازهایی هستند که انسانها را از حیوانات متمایز میکنند.
انواع انگیزه را بشناسید
تمام انگیزهها در دو دسته انگیزههای درونی و بیرونی جای میگیرند. انگیزههای درونی، به انگیزههایی گفته میشوند که افراد بخواهند به رشد و پیشرفت برسند و خواستهها و اهدافشان را محقق سازند. این نوع انگیزهها از نیاز انسان به شایستگی و بهترین بودن نشات میگیرد.
انگیزههای بیرونی نیز انگیزههایی هستند که باعث میشوند افراد کارهای خود را تنها برای پاداش گرفتن و یا جلوگیری از تنبیه شدن، انجام دهند. به عبارت دیگر این نوع انگیزه باعث میشود تا افراد کارهای خود را تنها برای جلبتوجه دیگران انجام دهند و به نیازها و خواستههایشان اهمیتی ندهند.
در ادامه انواع انگیزههای درونی و بیرونی را نام میبریم تا با شناخت آنها بتوانید در موقعیتهای مختلف انگیزههای مورد نیاز خود را تقویت کنید. انواع انگیزه عبارت است از:
- پاداش
- ترس
- موفقیت
- قدرت
- وابستگی
- نگرش
- شایستگی
- خلاق
- فیزیولوژیکی
پیشنهاد میکنم حتما مقاله انواع انگیزه چیست را بخوانید. در این مقاله در مورد هر کدام از انواع انگیزه توضیحاتی را ارائه داده و کاربردهای آنها را در تجارت، ورزش و آموزش بیان کردهایم.
3 رکن اساسی در تعریف انگیزه
زمانی به زندگی عالی و رضایتبخش دست پیدا خواهید کرد که بتوانید 3 رکن اساسی انگیزه، عملکرد و هدف را به بهترین شکل ممکن داشته باشید. برای اینکه بتوانید این 3 رکن اساسی را به مدت طولانی حفظ کنید و به اهدافتان برسید، قبل از هر چیز باید انگیزه داشته باشید. اگر انگیزه نداشته باشید، بدون شک به زندگی که انتظارش را دارید، نخواهید رسید.
راههای افزایش انگیزه در زندگی
موارد زیادی بر سر راه رسیدن به اهدافتان وجود دارند که اگر انگیزه کافی نداشته باشید، در مدت زمان کوتاهی از ادامه راه باز میمانید. مشکلاتی مانند کمبود سرمایه، نظرات منفی دیگران، خستگی، نداشتن مهارت و اطلاعات کافی و… .
بنابراین در ادامه راههایی را برایتان توضیح میدهیم تا بتوانید با کمک آنها انگیزه خود را در طول مسیر افزایش دهید.
- موفقیتهایی که در گذشته کسب کردهاید را به خودتان یادآوری کنید،
- در زمینه رسیدن به اهدافتان در آینده، تصویرسازی ذهنی داشته باشید،
- آهنگهای مورد علاقه و انگیزهبخش گوش دهید،
- در انتخاب اطرافیان خود دقت کنید و با افراد مثبتنگر رفت و آمد کنید،
- لیستی از ترسهای خود را بنویسید و در جهت رفعشان اقدام کنید،
- اهداف خود را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید تا قابل دستیابی باشند،
- در صورت تنبلی و یا اهمالکاری برای خودتان جریمه تعیین کنید،
- برای هر موفقیت کوچکی که به دست میآورید به خود پاداش دهید،
- در برنامهریزیهایتان ساعتهایی را ببه استراحت و تفریح اختصاص دهید،
- در زمان حال زندگی کنید.
برای خواندن موارد بیشتر با توضیحات و راهکارهای موثر، پیشنهاد میکنم حتما مقاله راه های افزایش انگیزه را مطالعه کنید.
دشمن انگیزه چیست : استرس و نگرانی
به گفته فرانکلین روزولت: «از تنها چیزی که باید بترسیم، خود ترس است».
دشمن انگیزه باعث میشود آنچه را که دارید از دست بدهید، مانند پول، شهرت، شخصیت، جایگاه اجتماعی، خانواده و… . استرس و نگرانی میتواند شادی و نشاط، رویاها، خواستهها و اهدافتان را در زندگی از بین ببرد و شما را به فردی ناراضی در زندگی که از همه کس و همه چیز شکایت دارد، تبدیل کند.
نمیتوان استرس و نگرانی را در زندگی امروزه نادیده گرفت و ادعا کرد که زندگی سخت نیست. تنها لازم است از موقعیتهای استرسزا فرار کنید و بدون اینکه تسلیم استرس و نگرانی شوید، برای زندگی بهتر در خودتان انگیزه کافی ایجاد کنید.
استرس دستگاه ایمنی بدن را سرکوب میکند، به خوابتان لطمه میزند و شما را در معرض بیماریها قرار میدهد. این اتفاقات انرژی، انگیزه و توان شما را از حرکت به سمت اهداف و خواستههایتان کاهش میدهد. بنابراین باید استرس و نگرانی را از خودتان دور کنید تا بتوانید به اهداف و خواستههایتان برسید.
لازمه انگیزه دادن به دیگران چیست ؟
علاوه بر این که با یادگیری تعریف و نکات لازم باید بتوانید انگیزه خود را حفظ کنید، لازم است به انگیزه و اشتیاق دیگران نیز بها بدهید تا باعث رشد و پیشرفتشان شوید. برای مثال:
-زمانی که دانشآموزی با بهره هوشی متوسط به موفقیتهای تحصیلی بزرگی میرسد، باید به عنوان والدین و یا معلم او را تشوق کنید تا برای ادامه راه انگیزه بگیرد.
-زمانی که ورزشکاری با تواناییهای متوسط به موفقیت میرسد، از اعتبار و موفقیتی که به دست آورده است با شوق و اشتیاق زیاد صحبت کنید تا انگیزه کافی برای تلاش بیشتر به دست آورد.
-اگر والدینی که معلولیت فیزیکی دارند و یا تحصیل چندانی ندارند، به خوبی توانستهاند زمینه تحصیل و موفقیت فرزندانشان را فراهم کنند، باید از آنها تقدیر کرده و انگیزهای برای ادامه بدهید.
شما انگیزه کافی دارید؟
به جایگاهی که در زندگی فردی و اجتماعی دارید، دقت کنید. جایگاهی که دارید و مسیری که طی کردهاید، به شما نشان میدهد که تا چه اندازه برای پیشرفت و رشد خود انگیزه داشتهاید. اگر به جایگاه دلخواهتان نرسیدهاید، نباید دلسرد شوید. تنها باید با افزایش انگیزه، تلاش و پشتکارتان را بیشتر کنید.
شما باید در تمام جنبههای زندگی خود انگیزه داشته باشید تا به اهدافتان برسید. اگر راه آن را نمیدانید، پیشنهاد میکنم حتما در این زمینه آموزش ببینید تا به تعریف درستی از انگیزه برسید.
اگر سوالی دارید، در کامنتها با ما در میان بگذارید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. وقت شما بخیر. ممنونم از مطلب خوبی که نوشته بودید. عالی بود.
شما دورهای هم در مورد انگیزه دارید؟
سلام ممنون وقت شما هم بخیر
باعث افتخار ماست که مقاله مورد توجه شما قرار گرفته.
در رابطه با انگیزه دوره جداگانه ای برگزار نمیشود ولی لایوی در پیج ایسنتاگرام مجموعه برگزار شده که از طریق لینک زیر میتوانید لایو یک ساعته را ببینید.
آقای احمد دباغیان، مدرس و مدیر مجموعه، در این لایو در مورد فواید داشتن انگیزه، باورهای اشتباه، چرخه انگیزه و فرایند و انواع آن صحبت کردهاند.
https://www.instagram.com/tv/CJY9yaPAf_D/?utm_medium=copy_link
اگر به دنبال دوره آموزشی هستید، در دوره معماری زندگی به طور کامل در مورد انگیزه و دیگر مهارتهای توسعه فردی به طور مفصل صحبت میکنیم.
برای اطلاعات بیشتر در مورد دوره میتوانید وارد لینک زیر شوید و اگر مایل هستید فرم مشاوره را تکمیل کنید تا با شما تماس بگیریم.
https://memariezendegi.com/?s=%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C+%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C