زبان بدن چیست ؟ تا چه اندازه از زبان غیر کلامی خود در برقراری ارتباط استفاده می کنید؟
زبان بدن چیست ؟ تاکنون افرادی را دیدهاید که به راحتی میتوانند منظور خود را به دیگران منتقل کنند و دیگران را به راحتی تحتتاثیر حرفها و حرکاتشان قرار دهند؟ به ویژگیهایی که دارند، دقت کردهاید؟ در این مقاله سعی کردهایم به این سوالات پاسخ دهیم و به تعریف زبان بدن بپردازیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف زبان بدن چیست ؟
به گفته ری بِرد ویستل، انسانشناس معروف: «نحوه بیان شما با حرکات و اشارات دست و بدن، بسیار مهمتر از بیان گفتاری پیام است».
زبان بدن، زبانی غیر کلامی است که همه ما از آن برای برقراری ارتباط با دیگران و رساندن منظورمان استفاده میکنیم. به عبارت دیگر زبان بدن، تمام حرکات و ایما و اشارههای ما است که باعث میشود شخص مقابل با کمک آنها به راحتی به منظور ما پی ببرد.
برای مثال حتما از حرکات و رفتارهای زیر در فرصتهای مختلف استفاده کردهاید:
- برای رساندن منظور خود تنها به یک نفر در جمع، چشمک زدهاید،
- از زیر میز با حرکت پا به یکدیگر منظور خود را فهماندهاید،
- با حرکات دست خود منظوری را منتقل کردهاید. (برای مثال همه ما بلد هستیم که با دست خود به طرف مقابل بفهمانیم که به ما زنگ بزند).
و چندین حرکت و رفتار دیگر که همه از آنها بهطور مشترک استفاده میکنیم و حتی به کشور و فرهنگ خاصی هم تعلق ندارند.
برای اینکه بتوانید ارتباط مؤثر با دیگران برقرار کنید، لازم است مهارتهای فن بیان و زبان بدن خود را تقویت کنید. پیشنهاد میکنم هدیه رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را از ما دریافت کنید. در این آموزش به شکلی عملی به توضیحات لازم پرداختهایم.
لازمه یادگیری
حال شاید با خود بگویید که چرا باید مهارتهایی را برای استفاده درست از زبان بدن بیاموزیم. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برقراری ارتباط با دیگران به همان راحتی که گمان میکنید، نیست. شما شاید بتوانید به راحتی به افرادی که میشناسید، منظور خود را منتقل کنید، اما بدون شک با افراد غریبه این کار راحت نخواهد بود.
برای مثال زمانی را تصور کنید که قصد دارید در مورد موضوع مهمی با یک فرد غریبه مذاکره کنید مثلا فروش محصول، شرکت در مصاحبه برای یافتن شغل و حتی مراسم خاستگاری. اگر نتوانید از زبان بدن خود به درستی استفاده کنید، طرف مقابلتان دچار سوءتفاهم شده و منظور شما را به خوبی درک نخواهد کرد.
نکته مهم
شما با هر فردی که برای اولین بار روبهرو شوید، قبل از اینکه شروع به صحبت کنید شخصیت خود را با راه رفتن، حرکات دست و پا، تماسهای چشمی، حالتهای صورت و بهطور کلی با تکتک رفتارها و حالتهایتان، به فرد مقابل نشان میدهید. سپس مورد قضاوت او قرار میگیرید.
این اتفاق باعث میشود تا آن فرد تصمیم بگیرد چه اندازه از زمان خود را صرف همصحبتی با شما کند. اگر ملاکهای رفتاری درست را نداشته باشید، از همان ابتدا بازی را باختهاید و دیگر هیچگونه فرصت جبرانی نخواهید داشت. به یاد داشته باشید که تنها چند دقیقه فرصت دارید تا نظر طرف مقابل را به خود جلب کنید.
شما باید به خوبی بدانید که در مقابل دوستان و آشنایان و افراد غریبه باید چگونه رفتار کنید تا مورد توجهشان قرار بگیرید. نمیتوانید رفتارهای یکسانی را در مقابل همه آنها داشته باشید.
در مقاله فواید زبان بدن میتوانید بیشتر به اهمیت این مهارت پی ببرید.
تحقیقات اولیه در مورد زبان بدن چیست ؟
آلبرت محرابیان (محقق زبان بدن در سال 1950) طی تحقیقاتی به این نتیجه رسید که تاثیر کلی هر پیام، تا 7 درصد کلامی (تنها کلماتی که بیان میکنیم)، 38 درصد آوایی (شامل آهنگ و تن صدا و انکاس است) و 55 درصد غیر کلامی (همان زبان بدن) است.
ری بِرد ویستل، انسانشناس معروفی است که سنگ بنای مطالعه درباره ارتباط غیر کلامی را بنا نهاد. وی نیز بیان میکند که تاثیر کلامی گفتگوی چهره به چهره و رو در رو تنها 35 درصد بوده و بیش از 65 درصد را ارتباطات غیر کلامی شکل میدهند.
سپس طبق تحقیقاتی که انجام داد، بیان کرد که اغلب مردم 60 تا 80 درصد نظر اولیه در مورد شخص مقابلشان را در کمتر از 4 دقیقه، در ذهن خود و یا به دیگری عنوان میکنند. بنابراین شما فرصت کافی برای استفاده از کلام، برای اثبات شخصیت خود را ندارید و باید زبان بدنتان را تقویت کنید.
زبان بدن، وسیلهای برای بازتاب احساسات
زبان بدن ما به خوبی احساسات را بازتاب داده و آشکار میکند. به همین دلیل توجه به هر اشاره و حرکتی، برای درک احساسی که در آن لحظه طرف مقابلمان دارد برای ما ارزشمند است.
برای مثال اگر فرد مقابلتان در حین صحبت با شما به اطراف نگاه میکند، با دستان خود بازی میکند و یا مدام نفس عمیق میکشد، از صحبتهای ما احساس کلافگی و سردرگمی میکند. اگر هنگام راه رفتن در ساعات انتهایی روز، مدام به اطراف خود نگاه میکند، میتوان گفت احساس ترس و یا استرس دارد.
به همین دلیل است که باید در هنگام مذاکره و مراوده با دیگران، علاوه بر اینکه به صحبتهای او با دقت گوش میدهید، به حرکات و حالتهای رفتاری او نیز توجه ویژه داشته باشید.
مقاله مذاکره چیست را حتما بخوانید تا بتوانید به اهمیت زبان بدن در مذاکره پی ببرید.
دقت ما در فهم زبان بدن افراد چیست ؟
درست است که در بخش قبلی به اهمیت زبان بدن پرداختیم و عنوان کردیم که یادگیری آن برای هر فردی در برقراری ارتباط درست و موثر با دیگران لازم و ضروری است. اما نکتهای که باید به آن اشاره کنیم این است که اغلب افراد در فهم زبان بدن خود و دیگران، بیدقت هستند.
در تحقیقاتی برای اثبات این مورد، در مقابل راهروی ورودی هتل، آیینهای نصب کردند که هر که از دور میآمد گمان میکرد که راهرویی در آن طرف هتل وجود دارد و دیگران در آن رفت و آمد میکنند. در بالای آینه نیز گلهایی را آویزان کردند تا افراد نتوانند چهرههای خود را تشخیص دهند.
سپس از مسافرانی که به سمت پیشخوان میرفتند، سوال میشد که آیا فردی که مقابلشان میآمد را میشناسند یا نه. افراد بسیار کمی متوجه میشدند که آن آیینه است و حدود 85 درصد افراد پاسخ میدادند که اصلا او را نمیشناسند. این آزمایش به خوبی بیدقتی برخی از افراد را نشان داد.
تعریف جهانی
بیشتر علائم ارتباطی پایهای، در سراسر جهان یکسان هستند. زیرا به گفته میلان کوندرا (نویسنده اهل چک)، در کتاب جاودانگی: «حرکات و رفتارهای زبان بدن از تعداد افراد روی زمین بسیار کمتر است و بسیار طبیعی است که حرکات و رفتارهای مشترک زیادی با یکدیگر داشته باشیم.»
علائم ارتباطی یکسان عبارتند از:
- هنگام شادی و جشن، میخندیم،
- هنگام عصبانیت و خشم، اخم کرده و یا بینی خود را جمع میکنیم،
- هنگام ناراحتی زیاد، گریه میکنیم،
- برای جواب منفی دادن، سر خود را از چپ به راست تکان میدهیم،
- برای جواب مثبت دادن، سر خود را از بالا به پایین تکان میدهیم،
- برای نشان دادن عدم آگاهی، شانه خود را بالا میاندازیم و کف دستها را به سمت بیرون باز میکنیم،
- برای تایید دیگران، انگشت شست خود را نشان میدهیم.
و دهها حرکت دیگری که اگر در هر کجای جهان انجام دهیم، پیام خود را به راحتی انتقال دادهایم، حتی اگر زبان یکدیگر را ندانیم.
مهارت زبان بدن ذاتی است یا اکتسابی؟
با توجه به تعریف جهانی زبان بدن که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، زبان بدن مهارتی ذاتی و فطری است. زیرا یک کودک بدون آموزش دیدن و از بدو تولد گریه میکند، میخندند و… . اما به یاد داشته باشید که با وجود ذاتی بودن این مهارت، به راحتی میتوان با انجام تمریناتی کاربردی به تقویت این مهارت پرداخت.
مقاله تکنیک های زبان بدن را حتما بخوانید تا بتوانید به تقویت این مهارت بپردازید.
زبان بدن و برقراری ارتباط موثر با دیگران در چیست ؟
در این مقاله سعی کردهایم به تعریف زبان بدن بپردازیم تا بدانید که به چه اندازه باید به این مهارت توجه ویژه داشته باشید.
در رابطه با این مقاله هر سوالی دارید، در کامنتها از ما بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید