انواع انگیزه چیست ؟ انگیزه های درونی و بیرونی را بشناسید تا به موفقیت برسید
انواع انگیزه چیست ؟ آیا میدانید که برای رسیدن به خواستههای خود ابتدا باید چه نوع انگیزههایی را در خود ایجاد کنید؟ پیشنهاد میکنم حتما این مقاله را بخوانید تا با شناخت انواع انگیزه های درونی و بیرونی بتوانید سریعتر و راحتتر به خواستهها و اهدافتان در زندگی فردی و اجتماعی برسید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleانگیزه چیست؟
زمانی که قصد دارید به آرزوها و اهداف خود برسید، مهمتر از هر چیز به انگیزه نیاز دارید. انگیزه کلید رسیدن است. به عبارت دیگر انگیزه به شما کمک میکند تا با همه مشکلات و چالشهای موجود بر سر راهتان مبارزه کنید و انرژی لازم برای سعی و تلاش بیشتر را به دست آورید.
شاید برایتان این سوال پیش بیاید که “خواندن این مقاله چه سودی دارد و چرا باید زمان خود را برای خواندن آن تلف کنم”. باید بگوییم که هدف از نوشتن مقاله این است که بتوانید با شناخت انواع انگیزه و تقویت آنها در خودتان، راحتتر از چیزی که تصور میکنید به آرزوها، خواستهها و اهدافتان برسید.
باید ابتدا برای خود مشخص کنید که قصد دارید به چه چیزی برسید و سپس یکی از انواع انگیزه را انتخاب کرده و با تقویت آن به رضایت از خود و زندگیتان برسید.
برای اینکه بتوانید بهتر با تعریف انگیزه و اهمیت آن در زندگی آشنا شوید و به راههای افزایش و حفظ آن پی ببرید، حتما مقاله انگیزه چیست را مطالعه کنید.
دستهبندیهای انواع انگیزه چیست ؟
انواع مختلف انگیزه به دو دسته تقسیم میشوند:
1)انواع انگیزه های ذاتی و درونی
این نوع انگیزه زمانی به وجود میآید که افراد به دنبال رشد و پیشرفت باشند و بخواهند به خواستههای خود در زندگی برسند. به عبارت دیگر انگیزه درونی از نیاز افراد به شایستگی و بهترین بودن، به وجود میآید و در فرد رضایت درونی ایجاد میکند.
انگیزه درونی باعث میشود تا افراد کارهای مختلفی برای لذت بردن، شکوفایی استعدادها، رسیدن به جایگاه دلخواه، کسب مهارتها و… انجام دهند تا به رضایت در زندگی برسند.
برای مثال فردی را در نظر بگیرید که برای رسیدن به تناسب اندام و سلامتی، تصمیم میگیرد ورزش کند، برای لذت بردن از موسیقی تصمیم میگیرد مهارت ساز زدن را بیاموزد و یا موفق شدن در کسب و کار خود تصمیم میگیرد مهارتهای لازم را آموزش ببیند.
2)انواع انگیزه های بیرونی
انگیزه بیرونی نوعی از انگیزه است که افراد کارهای مختلف را تنها برای گرفتن پاداش و تشویق و یا برای جلوگیری از تنبیه شدن، انجام میدهند. بهطور کلی افراد در این نوع انگیزه، تحتتاثیر دیگران هستند و بیتوجه به خواستههای خود، طبق نظر آنان رفتار میکنند.
برای مثال فردی شروع به ورزش میکند زیرا همسرش از او خواسته است به تناسب اندام برسد. یا در محل کارش سر موقع حاضر میشود و کارهایش را به موقع انجام میدهد تا مورد تشویق قرار بگیرد و تنبیه نشود.
بهطور حتم در اینگونه مواقع فرد از زندگی خود لذت نمیبرد و بعد از مدتی اشتیاق خود را برای انجام کارها از دست میدهد. زیرا تنها برای پاداشت و یا تنبیه کار میکند.
از طرف دیگر نیز اگر این فرد همانطور که انتظار دارد، مورد تشویق قرار نگیرد، ضربه بزرگی میخورد.
انواع انگیزه های درونی و بیرونی چیست ؟
این نوع از انگیزهها میتوانند تاثیر زیادی در زندگی فردی و اجتماعی شما داشته باشند. شما باید نکات مثبت آنها را در نظر داشته باشید و تلاش کنید تا هر یک از آنها را در خودتان تقویت کنید.
1)انگیزه پاداش و تشویق
زمانی که شما کارهایتان را تنها برای تشویق شدن از طرف دیگران و پاداش گرفتن انجام میدهید، این نوع انگیزه را در وجودتان دارید. در این نوع انگیزه نظر دیگران برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است و بر نظر خودتان اولویت دارد. انگیزه مبتنی بر پاداش و تشویق میتواند هم مالی باشد و هم غیر مالی.
پاداش مالی مانند بهتر و بیشتر کار کردن در محل کار، برای رسیدن به درآمد بیشتر و یا ترفیع گرفتن است. پاداش غیر مالی نیز مانند این است که شما تمام کارهای خود را به گونهای انجام دهید که دیگران شما را تشویق کنند و به شما انرژی بدهند. برای مثال با وجود اینکه به رشته پزشکی علاقهای ندارید، تنها برای جلب نظر دیگران آن را انتخاب کنید.
2)انگیزه ترس یا اجتنابی
انگیزه مبتنی بر ترس در بسیاری از مواقع میتواند کمککننده شما باشد. به بیان دیگر ترس در انگیزه، منفی نیست و لازمه مسئولیتپذیری و بهتر انجام دادن کارها است تا به شما کمک کند، سریعتر به اهدافتان برسید. برای مثال زمانهایی که دیگران از اهدافتان آگاه هستند، بیشتر از شکست خوردن ترس خواهید داشت. در نتیجه این ترس، بیشتر تلاش میکنید تا هدفتان را محقق سازید.
حتی زمانی که از شکست و ناامید کردن خود و دیگران، ترس داشته باشید، انگیزه لازم برای بهتر بودن در هر کاری را در وجودتان دارید. برای مثال یک دانشآموز و یا دانشجو باید بهتر درس بخواند و نمره قبولی بگیرد تا جریمه و مشروط نشود. پس ترس از جریمه و یا مشروط شدن آنها را به درس خواندن وادار میکند.
3)انواع انگیزه چیست : انگیزه موفقیت
هیچ فردی از شکست خوردن لذت نمیبرد و به عمد کاری انجام نمیدهد تا این احساس ناخوشایند را تجربه کند. بدین ترتیب برای تمام افراد مهم است که در زندگی فردی و اجتماعی خود به بهترینها و جایگاه دلخواهشان برسند. این موضوع طبیعی است و نشاندهنده انگیزه مبتنی بر موفقیتی است که در تمام افراد، کم و بیش وجود دارد.
افرادی که این نوع انگیزه را دارند، موفقتر و مستقلتر از افرادی هستند که تنها برای گرفتن پاداش کار میکنند. زیرا با این نوع انگیزه، به دیگران و نظراتشان وابسته نیستند و تنها به موفقیت خود فکر میکنند.
برای مثال کسانی که سعی میکنند در شغل خود پیشرفت کرده و به جایگاههای بالاتر برسند و یا دانشجویانی که سعی دارند نمرات عالیتری کسب کنند و مدارک معتبرتری به دست آورند، انگیزه مبتنی بر موفقیت دارند.
4)انگیزه قدرت
کسانی که دوست دارند قدرتمند شوند و بتوانند شرایط را با توجه به دیدگاههایشان تغییر دهند، قطعا انگیزه قدرت دارند. این انگیزه به افراد کمک میکند تا کارهایی انجام دهند و مهارتهایی کسب کنند تا بتوانند همه چیز را تحت کنترل خود داشته باشند.
شاید گمان کنید که این انگیزه منفی است و به ضرر دیگران است. اما اگر فردی باشد که بتواند دنیای اطراف خود و شرایط زندگی دیگران را بهتر کند، انگیزه مبتنی بر قدرت میتواند بهترین نوع انگیزه باشد. زیرا به فرد کمک میکند تا تغییرات مثبتی ایجاد کند.
این نوع افراد اغلب سعی دارند تا به موقعیتهای شغلی بهتر و جایگاههای بالاتر برسند و دیگران را مدیریت و رهبری کنند.
5)انگیزه وابستگی
یکی از انواع انگیزه های درونی ، انگیزه وابستگی است. انگیزه وابستگی به شما کمک میکند تا رشد کنید و در اجتماع به مراتب بالاتر برسید. تعریف این نوع از انگیزه به این صورت است که شما تمایل دارید با افرادی که در موقعیتها و جایگاههای بالاتر قرار داشته و طرز تفکر بزرگی دارند، معاشرت کنید و از آنها بیاموزید.
برای مثال اگر دوست دارید در شغل خود پیشرفت کنید، این نوع انگیزه باعث میشود با افراد خبره در زمینه کار خود معاشرت کنید تا بتوانید نکات موفقیتشان را بیاموزید و در کسب و کارتان به کار ببرید. شما همیشه به دنبال افرادی هستید که در حیطه تخصصیتان، بهترین هستند.
6)انواع انگیزه چیست : انگیزه نگرش
این نوع از انگیزه با دیگر نوعها کاملا متفاوت است. افرادی انگیزه نگرش دارند که بخواهند دید و نگرش خود را نسبت به اتفاقات پیرامونشان تغییر دهند و زندگی بهتری را تجربه کنند. اینگونه افراد مدام در پی یادگیری هستند تا زندگی خود را تغییر دهند، یک تغییر مثبت.
همه ما افراد زیادی را در اطراف خود دیدهایم که حاضر نیستند دیدگاهها و اعتقادات خود را تغییر دهند تا زندگی بهتری داشته باشند و تنها کاری که انجام میدهند این است که از شرایط خود گله کرده و از همه چیز ابراز ناراحتی میکنند. تغییر تفکر و نگرش کار دشواری است که هر کسی به آن تن نمیدهد.
7)انگیزه شایستگی و صلاحیت
اگر دوست دارید کارهای خود را به گونهای انجام دهید که در آن بهترین باشید، انگیزه مبتنی بر شایستگی و صلاحیت دارید.
این نوع انگیزه باعث میشود تا بخواهید مهارت و توانایی خود را در زمینه مورد علاقهتان افزایش دهید و به ویژه سعی کنید مهارتها و راههای جدیدتری را کشف و تجربه کنید. زیرا شایسته بودن برایتان در اولویت قرار دارد.
به همین دلیل افرادی که انگیزه شایستگی دارند، در شغل خود موفقتر بوده و به مراتب بالاتر خواهند رسید. زیرا سعی دارند شایستهترین فرد در حوزه فعالیتشان باشند.
نکته مهمی که حتما باید به آن توجه کنید این است که نباید این نوع انگیزه را با کمالگرایی اشتباه بگیرید. کمالگرایی به معنی انجام کارها به بهترین شکل ممکن با حالتی وسواسگونه است. فردی که کمالگرایی دارد نمیتواند در زندگی فردی و اجتماعی خود به موفقیتی که انتظارش را دارد، برسد. برای یادگیری این مفهوم و شناخت تفاوت آن با انگیزه شایستگی، مقاله کامل کمال گرایی چیست را بخوانید.
8)انواع انگیزه چیست : انگیزه خلاق
زمانی که قصد داشته باشید کار خاصی انجام دهید و چیزی را خلق کنید، یعنی انگیزه خلاق دارید، مانند نوشتن کتاب، بازی در یک فیلم، نواختن ساز، خوانندگی و… .
این انگیزه درونی است و به این معنی است که شما دوست دارید ابراز وجود کنید و دیگران هنر و شخصیت شما را ببینند. به عبارت دیگر دوست دارید احساسات خود را بروز دهید.
برای یادگیری مفهوم خلاقیت و راههای افزایش آن، مقالههای خلاقیت چیست و تمرینات خلاقیت به شما کمک بسزایی میکنند.
9)انگیزه فیزیولوژیکی
این نوع انگیزه بیشتر ذاتی بوده و شامل نیازهای اساسی مانند نیاز به غذا، اکسیژن، داشتن سر پناه و… و نیازهای روانشناختی است.
در مورد تمام این نیازها همه ما کم و بیش دوست داریم به آنها برسیم و آنها را محقق کنیم. این نوع از انگیزه را نمیتوان نادیده گرفت و باید به آن بها داد. زیرا نقش بسزایی در کیفیت زندگی ما ایفا میکنند.
کاربردهای انواع مختلف انگیزه چیست ؟
برای اینکه بهتر بتوانید انواع انگیزه های درونی و بیرونی و بهطور کلی هدف از نوشتن این مقاله را درک کنید، در ادامه انواع کاربردهای آنها را در تجارت، ورزش و آموزش برایتان توضیح میدهیم. با خواندن این بخش به خوبی متوجه خواهید شد که برای شروع هر کاری چندین انگیزه لازم است تا بتوان آن را محقق ساخت.
1)کاربرد انگیزه در تجارت
در زمینه تجارت و کسب و کار شما باید علاوه بر اینکه انگیزه خود را حفظ میکنید، به دیگران نیز انگیزه بدهید تا بتوانند برای محقق ساختن اهداف تلاش کنند. زیرا کار شما در گرو تعهد و انجام درست عملکرد دیگران است. برای اینکه بتوانید بهترین عملکرد را داشته باشید باید در زمینههای زیر به دیگران انگیزه بدهید:
- موفقیت
- پاداش
- ترس
- قدرت
- شایستگی
- نگرش
- خلاق
2)کاربرد انگیزه در ورزش
مانند تجارت، انگیزه در ورزش نیز میتواند هم فردی باشد و هم تیمی. افراد به دلایل مختلفی ورزش میکنند. برخی از افراد تنها برای حفظ سلامتی ورزش میکنند و برخی دیگر ورزشهای خاصی را انتخاب کرده و با تلاش برای حرفهای شدن، سعی میکنند به موفقیت و کسب مدال برسند. برای هر دو نوع از افراد نیاز به چندین انگیزه وجود دارد، انگیزههایی مانند:
- موفقیت
- پاداش
- ترس
- قدرت
- شایستگی
3)کاربرد انگیزه در آموزش
اگر به عنوان دانشجو و یا دانشآموز مشغول به تحصیل هستید، باید برای درس خواندن و کسب نمرات بالاتر در خودتان انگیزه ایجاد کنید. اگر هم به عنوان استاد دانشگاه و یا دبیر فعالیت میکنید، باید بدانید که چگونه به دانشجویان و یا دانشآموزانتان انگیزه بدهید تا به موفقیت برسند.
در هر دو صورت به انگیزههایی که در ادامه بیان میکنیم، نیاز دارید:
- موفقیت و پیشرفت
- شایستگی
- ترس
- خلاق
در خود انگیزه ایجاد کنید
انواع انگیزه چیست و یادگیری آن چه اهمیتی دارد؟ در این مقاله به این سوال پاسخ دادهایم.
وجود انواع انگیزه های درونی و بیرونی به دلیل تنوع در شخصیت افراد است. همانطور که در این مقاله بیان شد، ابتدا باید بررسی کنید که قصد دارید چه کاری را شروع کنید و سپس با توجه به انواع انگیزههایی که وجود دارد، سعی کنید موثرترینشان را انتخاب کرده و در وجودتان تقویت کنید. برای تقویت انگیزه نیز میتوانید آموزش ببینید و یا کتابهای مختلف انگیزشی را مطالعه کنید.
هر چه هدفگذاری اصولیتر و دقیقتری در زندگی داشته باشید، انگیزه بیشتری برای تلاش خواهید داشت. توصیه میکنم خواندن مقاله هدف چیست را از دست ندهید.
شما چه نوع انگیزههای دیگری میشناسید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید