آداب معاشرت در محیط کار را رعایت کنید تا از کارتان لذت ببرید
آداب معاشرت در محیط کار را رعایت کنید تا در نظر دیگران فردی با ملاحظه، مورد احترام، صادق و با کفایت جلوه کنید. در این مقاله به اصول و قواعدی که لازم است در برخورد با همکاران و مدیرتان رعایت کنید، پرداختهایم.
با خواندن این مقاله به خوبی میتوانید کار لذتبخشی را در محیط کارتان تجربه کرده و رابطه خوبی با دیگران برقرار کنید. این مقاله را با دقت بخوانید و به دیگران نیز توصیه کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleآداب معاشرت چیست؟
اساس آداب معاشرت در زندگی، رعایت اصول اخلاقی است. به این معنی که زمانی آداب معاشرت و روابط اجتماعی درستی خواهیم داشت که بتوانیم اصول اخلاقی را به درستی رعایت کنیم.
به گفته امیلی پست، نویسنده کتاب جامع آداب معاشرت: «هر زمان دو نفر در کنار هم قرار بگیرند و رفتارشان یکدیگر را تحتتاثیر مثبت قرار دهد، در واقع آداب اجتماعی را رعایت کردهاند. آداب اجتماعی دربرگیرنده مجموعهای از اصول خشک نیست، بلکه به معنای چگونگی تاثیر افراد بر یکدیگر است.»
حتما برای شما نیز همصحبتی با برخی از افراد، لذتبخش است و با برخی دیگر کلافهکننده. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که برخی از افراد اصول آداب معاشرت را میدانند و آن را رعایت میکنند و برخی دیگر توجهی به آن ندارند. برای همصحبت خوبی بودن، شما نیز باید به این اصول پایند باشید.
اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در مورد آداب معاشرت بدانید، مقاله آداب معاشرت چیست را مطالعه بفرمایید. در این مقاله به بیان آداب معاشرت در فضای مجازی، مهمانی و میزبانی، غذا خوردن و… پرداختهایم.
اهمیت آداب معاشرت در محیط کار
لازم است همواره آداب معاشرت را در تمامی مراحل و لحظات زندگی و در هر جمعی که به آن وارد میشویم، رعایت کنیم تا بتوانیم رابطه صحیحی با دیگران داشته باشیم و به جایگاه و موقعیت دلخواهمان برسیم.
همه ما با یکدیگر و در قالب گروهی به نام جامعه زندگی میکنیم. به همین دلیل باید روابط اجتماعی خود را بهبود ببخشیم. اگر بتوانیم به خوبی حرکات، وضعیت ظاهر و کلمات خود را کنترل کنیم، دیگران به محتوای صحبتهای ما توجه میکنند و ما را مورد قضاوتهای نادرست قرار نمیدهند.
رعایت این اصول در محیط کار بیش از هر محیط دیگری برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا باید:
- برخورد و رفتار صحیحی با همکاران و مدیرمان داشته باشیم،
- کارهای خود را به گونهای انجام دهیم که منجر به ترفیع و افزایش حقوق شود،
- رفتاری از خود بروز دهیم که مورد قضاوت دیگران قرار نگیریم،
- قواعد و قوانین محل کار را بهطور کامل رعایت کنیم،
- در محیط کار احساس خوبی داشته باشیم و از کار خود لذت ببریم،
- تصمیمات درستی در مورد کاری که انجام میدهیم، بگیریم،
- و… .
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که داشتن روابط بهتر در محیط کار به چه عواملی بستگی دارد؟ در بخش بعدی به توضیح 3 عامل اصلی و موثر میپردازیم.
3 عامل مهم آداب معاشرت در محیط کار
شاید رئیستان در محیط کار با توجه به رفتارهایی که از خودتان نشان میدهید، از شما درخواست کند که در رفتارتان تجدید نظر کنید و روابط بهتری با دیگران برقرار کنید. یا اینکه خودتان مایل باشید با همکارانتان صمیمیتر شوید و شخصیت بهتری در نظرشان داشته باشید.
برای داشتن روابط بهتر در محل کار، میدانید که از کجا باید شروع کنید و ابتدا به چه عواملی توجه کنید؟
ما در این بخش قصد داریم 3 عامل مهم و اساسی را به شما معرفی کنیم. عواملی که اگر روی آنها تمرکز کنید، بدون شک میتوانید روابطتان را با دیگران تغییر دهید.
1)رفتار و حرکات
این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که رفتارها و حرکاتتان باعث قضاوتهای دیگران میشوند. اگر دوست دارید که قضاوت و تصویر ذهنی دیگران از شما مثبت باشد، باید به تکتک رفتارها و حرکات خود دقت کنید.
برای مثال فرض کنید شما باید در یک جلسه کاری حضور دارید. اگر در حین جلسه تلفن همراه شما زنگ بخورد و شما به آن پاسخ دهید، در نظر دیگران به فردی بیملاحظه و بیفرهنگ تبدیل میشوید. شما باید تلفن همراه خود را قبل از جلسه خاموش کنید و یا اگر منتظر تلفن مهمی هستید قبل از شروع جلسه آن را اعلام کنید و برای پاسخ دادن از سالن خارج شوید.
یکی دیگر از موارد مهم این است که باید مراقب تن صدای خود در محیط کار باشید. بلند صحبت کردن شما باعث آزار دیگران و عدم تمرکز روی کارشان میشود.
در این بخش به بیان دو مثال پرداختیم. شما باید روی تمام رفتارها و حرکات خود کنترل داشته باشید تا بتوانید در محیط کار بهترین عملکرد را از خودتان بروز دهید.
2)وضعیت ظاهری
عامل مهم دیگری که باید رعایت کنید، وضعیت ظاهری شما در محیط کار است. بسیاری از افراد از این عامل مهم غافل بوده و توجهی به آن ندارند. شما باید:
- لباسهایی مناسب محل کارتان بپوشید، نه لباسهایی که در جمع دوستانتان و یا برای بیرون رفتن به تن میکنید،
- باید کفشهایی مناسب به پا کنید که هم راحت باشید و هم اینکه پاشنههایی نداشته باشد که صدا تولید کند،
- نباید لباسهایی که زیادی تنگ هستند و یا رنگ تندی دارند به تن کنید، این نوع لباس حواس دیگران را پرت میکند،
- باید مراقب بوی بد لباسهایتان باشید. اگر لباس شما بوی عرق بدنتان را گرفته است، حتما آنها را عوض کنید،
- بوی بد دهان نیز یکی دیگر از عوامل موثر در وضعیت ظاهری شما است. دیگران نباید از حرف زدن با شما فراری باشند.
3)کلمات
یکی دیگر از مهمترین عواملی که باید رعایت کنید، توجه به کلماتی است که در محل کار استفاده میکنید. اگر از کلمات عامیانه و غیر مودبانه استفاده کنید، مورد قضاوتهای درستی از طرف دیگران قرار نخواهید گرفت.
از طرف دیگر نیز نباید از کلمات قلمبه سلمبه استفاده کنید و به گونهای صحبت کنید که دیگران به سختی متوجه منظور صحبتهای شما شوند. تنها کافی است مودبانه صحبت کنید و قبل از صحبت به کلماتی که قصد بیانشان را دارید، فکر کنید.
برای ایکه بهتر به این موضوع پی ببرید، مقاله قدرت کلمات را مطالعه کنید.
رعایت این 3 عامل اساسی به شما کمک زیادی در برقراری ارتباط صحیح با دیگران میکند.
حال که این 3 عامل را بررسی کردیم باید اصول اداب معاشرت و روابط اجتماعی را نیز بدانیم. زیرا همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، اساس آداب معاشرت و برقراری روابط بهتر با دیگران، رعایت اصول اجتماعی است. در بخش بعد این اصول را با هم میآموزیم.
اصول آداب معاشرت در محیط کار
اصل اساسی آداب اجتماعی را هیچ وقت فراموش نکنید: نظر دیگران مهم است.
شما در محیط کارتان هر روز با افرادی در تعامل هستید که اگر در مواجهه و برخورد با آنها به اصول و قواعد مهم پایبند نباشید، نمیتوانید توجهشان را جلب کنید. این اصول و قواعد (که به تفکیک بیان میشوند) عبارتند از:
- آداب معاشرت با همکاران
شاید خود شما و یا اطرافیانتان همیشه از این موضوع گلهمند باشید که «شغل من عالی است و آن را دوست دارم، اما نمیتوانم همکارانم را تحمل کنم.»
این نگرش باعث میشود از کار کردن در کنار دیگران لذت نبرید و با رفتارهایی که انجام میدهید در نظر دیگران به فردی خودخواه تبدیل شوید. برای دوری از این طرز تفکر باید چند اصل و قانون مهم را رعایت کنید.
1)ارتباط موثر برقرار کنید
شما زمانی میتوانید از کار کردن با دیگران لذت ببرید که در ابتدا بتوانید ارتباط مؤثر و هدفمندی با همکارانتان برقرار کنید و با همه رفتار خوبی داشته باشید.
حتی اگر از یکی از همکارانتان خوشتان نمیآید، باید با او صادقانه، با احترام و با ملاحظه رفتار کنید. به این فکر کنید که شاید قضاوت اشتباهی در مورد او دارید که با برقراری رابطه صحیح بعد از مدتی متوجه اشتباه خود شوید.
شاید مهارتها و تواناییهایی در همکارانتان وجود داشته باشد که شما تنها با برقراری ارتباط درست، متوجه آنها شوید. بنابراین باید برای ایجاد احساس خوب در خودتان این موضوع را جدی بگیرید و روابطتان را بهبود بخشید.
2)آداب معاشرت در محیط کار : خود را برتر از دیگران ندانید
به واسطه درسی که خواندهاید و یا مهارتی که دارید، نباید خود را از دیگران برتر بدانید و به توصیهها و راهنماییهای دیگران در انجام کارهایتان بیاهمیت باشید. ممکن است یک اشتباه و یا غفلت شما در محیط کارتان مشکلات و مسائل بدی ایجاد کند.
بنابراین لازم است با همکارانتان در مورد مسائل مختلف مربوط به شرکت مشورت کنید و از آنها راهنمایی بگیرید تا بتوانید کارها و مسئولیتهایی که به عهده دارید را به بهترین شکل پیش ببرید.
3)با بزرگترها با احترام رفتار کنید
به هر محیطی که برای کار وارد میشوید، حتما همکارانی دارید که از شما بزرگتر بوده و جایگاه بالاتری نسبت به شما دارند. لازم است در هنگام صحبت احترام این افراد را حفظ کنید و جایگاهشان را در نظر بگیرید.
برای این کار باید اصول زیر را رعایت کنید:
- با حفظ فاصله با آنها صحبت کنید،
- بیش از حد صمیمی نشوید،
- آرنجتان را به دستشان نکوبید و یا سقلمه نزنید،
- آنها را در آغوش نگیرید،
- آنها را با نام کوچک صدا نزنید،
- از آنها سوالات شخصی نپرسید،
- و از همه مهمتر بد موقع با آنها تماس نگیرید.
4)به همکاران تازه وارد کمک کنید
در محیط کارتان باید مراقب همکارانتان باشید، به خصوص تازهواردها. شاید فردی که تازه استخدام شده است، مهارت بالایی داشته باشد، اما شما باید یک سری از نکات مهم شرکت را به او آموزش دهید و به او کمک کنید تا کار خود را به درستی انجام دهد.
مانند افرادی نباشید که با خود میگویند به من ربطی ندارد. به روزهای اول استخدامتان فکر کنید. به اینکه تا چه اندازه در محیط کارتان سردرگم بوده و نیازمند کمک دیگران بودهاید.
البته 2 نکته مهم وجود دارد که حتما باید رعایت کنید. یکی از نکات این است که برخی از افراد به دلیل غرور و خودخواهی زیاد به کمک و راهنماییهای شما توجه و میلی ندارند. شما نباید بابت این موضوع ناراحت و دلسرد شوید. نکته مهم دیگر نیز است که در حین صحبت نباید خود را کاربلدتر از دیگران نشان دهید، بلکه باید با فروتنی و تواضع رفتار کنید.
6)آداب معاشرت در محیط کار : شوخیهای زننده نکنید
برخی از افراد صمیمیت را با شوخی اشتباه میگیرند و شوخیهای زنندهای با دیگر همکاران انجام میدهند. برای مثال حتما دیدهاید که فردی در محیط کار برای خندادن و یا خوشایند دیگران با یک نفر شوخی میکند و باعث رنجیدن او میشود.
اگر بتوانید با شوخیهای سنجیده دیگران را بخندانید، یکی از بهترین ابزارهای برقراری ارتباط با دیگران را در اختیار دارید.
توصیه میکنم از شوخیهای قومی، نژادی، مذهبی و جنسیتی دوری کنید. زیرا وجهه شما را در نظر دیگران خراب میکند و مورد سرزنش و انتقاد قرار میگیرید.
5)در مورد همکارانتان غیبت نکنید
بدترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که در محیط کار در مورد همکارانتان با یکدیگر غیبت کنید و پشت سر دیگران بدگویی کنید.
شاید یکی از همکارانتان کارهایی انجام میدهد که هیچ کس از او دل خوشی ندارد و همه از او گلهمند هستند. با این حال شما نباید در مورد او با دیگر همکارانتان غیبت کنید.
این کار اعتماد بین شما و همکارانتان را از بین میبرد و دیگران گمان میکنند که شما در مورد به آنها نیز قضاوتهای نادرستی دارید. حتی اگر در موقعیتی قرار گرفتید که همکارانتان غیبت میکنند، شما باید سکوت اختیار کنید.
7)تعریف کنید تا تعریف بشنوید
همه ما دوست داریم مورد تعریف و تشویق دیگران قرار بگیریم تا بدانیم کارهایی که انجام میدهیم، مورد توجه دیگران هستند و تایید میشوند.
اگر در موقعیت درست و به جا از دیگران تعریف کنید، عدالت را اجرا کردهاید و به همکارانتان روحیه کافی برای انجام کارهایشان را دادهاید. میتوانید از جملاتی مانند «عالی بود»، «تو همیشه کارت را عالی انجام میدی»، «احسنت» و… استفاده کنید.
با تعریف کردن از دیگران به فردی با ملاحظه تبدیل خواهید شد و در مقابل نیز مورد تشویق و تعریف دیگران نیز قرار میگیرید. البته باید مراقب باشید که در این کار افراط نکنید تا دیگران به صداقتتان شک نکنند. صداقت در تعریف کردن یکی از مهمترین اصولی است که باید رعایت کنید.
- آداب معاشرت با مدیر در محیط کار
بعد از اینکه نحوه معاشرت و برقراری ارتباط صحیح با همکاران را یاد گرفتید، باید نحوه و آداب معاشرت با مدیر و روسا را نیز به درستی بیاموزید تا بتوانید در کار خود پیشرفت کرده و به جایگاههای بالاتر برسید.
در هر کاری که استخدام میشوید، علاوه بر اینکه در ابتدا باید وظایف شغلی خود را بشناسید، باید به اصول دیگری برای جلب اعتماد رئیستان توجه کنید. اصولی که عبارتند از:
1)چشمانتان را باز کنید و دهانتان را ببندید
در مقابل رئیستان باید چشمانتان را به خوبی باز کنید تا خواستهها و انتظاراتی که از شما دارد را به خوبی درک کنید و متوجه شوید.
سپس در مقابل نیز باید دهانتان را ببندید و تنها در مواقعی که لازم است صحبت کنید. به عبارت دیگر باید در مواقعی صحبت کنید که نظرتان برای رئیستان مهم است. پر حرفی باعث زیادهگویی نیز میشود. این نکته را فراموش نکنید.
2)به موقع سر کارتان حاضر شوید
یکی از مهمترین آدابی که باید رعایت کنید این است که به موقع سر کارتان حاضر شوید و حتی در صورت امکان کمی زودتر از حد معمول. این کار باعث میشود تا تصویر خوبی در ذهن رئیستان از خود به جای بگذارید و به فرد منضبطی تبدیل شوید.
دیر رسیدن سر کار باعث میشود تا رئیستان نتواند روی شما و کارهایی که به شما واگذار میکند، اعتماد کند و حرفهایتان را جدی بگیرد.
3)قواعد و قوانین را بدانید
هر شرکتی قواعد و قوانینی دارد که قبل از شروع کار باید آنها را بدانید و به خوبی رعایت کنید. بنابراین لازم است در مورد این قواعد و قوانین پرسجو کنید.
در این رابطه بهتر است بهطور مستقیم با مدیرتان صحبت کنید و یا از همکاران قدیمیترتان شرایط را جویا شوید.
4)آداب معاشرت در محیط کار : به موقع سوال بپرسید
حتما در روند کار سوالاتی برایتان پیش میآید که باید به موقع از دیگران بپرسید تا بتوانید به بهترین نتیجه برسید. البته در این رابطه نیز باید کمی فکر کنید و از پرسیدن سوالات معمول و بدیهی خودداری کنید.
بسیاری از افراد تصور میکنند که با سوال پرسیدن از دیگران مورد قضاوت قرار میگیرند و مهارتهایشان زیر سوال میرود. اگر شما نیز از این دسته از افراد هستید، باید بدانید که ممکن است با نپرسیدن سوال، ضررهای جبرانناپذیری ایجاد کنید.
5)از رئیستان حمایت کنید
برخی از افراد پشت سر رئیسشان غیبت میکنند که این کار اشتباهترین کار ممکن است. شما باید در مقابل دیگران از رئیستان حمایت کنید و به او وفادار بمانید (حتی اگر نسبت به او و تصمیماتش احساس خوبی ندارید).
6)احترام رئیستان را حفظ کنید
همیشه و در هر شرایطی باید احترام رئیستان را حفظ کنید. در برخی از مواقع ممکن است رئیس شما چندین سال از شما کوچکتر و یا هم سنتان باشد. این موضوع نباید باعث شود تا با رئیستان بیش از حد صمیمی برخورد کنید.
این نکته را فراموش نکنید که رئیس شما دوستتان نیست. حتی اگر با یکدیگر دوست صمیمی هستید، باید در محیط کار این موضوع را فراموش کنید و به او احترام بگذارید.
- اصول کلی دیگر آداب معاشرت در محیط کار
علاوه بر اصولی که بیان کردهایم، یک سری اصول و قواعد کلی دیگری نیز وجود دارد که دانستنشان در بهبود رابطه با همکاران و مدیرتان در محیط کار به شما کمک زیادی میکند. این اصول و قواعد عبارتند از:
- بدون اجازه وارد دفتر همکاران و مدیرتان نشوید،
- در محیط کارتان بلند بلند صحبت نکنید و نخندید،
- از عطرهای تند استفاده نکنید،
- مغرور و خودخواه نباشید،
- در مسائل خصوصی دیگران دخالت نکنید،
- با تلفن بیش از اندازه صحبت نکنید،
- به همکارانتان زل نزنید،
- غذاهایی با بوی تند نخورید،
- دفتر و میز کارتان را همیشه مرتب نگه دارید،
- غر زدن و ناراضی بودن را ترک کنید،
- با خوشرویی با دیگران رفتار کنید،
- کارهایی که به شما سپرده شده را به موقع انجام دهید،
- در مورد سیاست و شرایط اقتصادی صحبت نکنید،
- راهکارهایی را برای افزایش تمرکز در محیط کار بیاموزید و به آنها عمل کنید،
- و در مورد مسائلی که به شما ارتباطی ندارد، دخالت نکنید.
آداب معاشرت در محیط کار را جدی بگیرید
برای موفقیت در کارتان باید اصول و قواعدی که در این مقاله بیان کردهایم را جدی بگیرید و آنها را بهطور دقیق رعایت کنید. رعایت این آداب بیش از اینکه به نفع همکاران و رئیستان باشد، به نفع شما است.
زیرا با رعایت این اصول اعتماد به نفستان افزایش یافته و به جای نگرانی در مورد رفتارها و عملکردهایی که ناخواسته انجام میدهید، روی کارتان تمرکز میکنید.
در این مقاله اصول و قواعد مهم برای محیط کار را که به آنها نیاز دارید، بیان کردهایم. اینکه باید چه اصولی را در برخورد با همکارانتان رعایت کنید و چه اصولی را در برخورد با رئیستان.
در کامنتها برای ما بنویسید که چه اصول دیگری را برای رعایت در محل کار لازم میدانید؟
در پایان نیز پیشنهاد میکنم برای تقویت فن بیان خود، دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کرده و از آموزشهای آن بهرهمند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید