شناخت آداب معاشرت در فضای مجازی از نابودی روابط دوستانه و خانوادگی جلوگیری میکند
آداب معاشرت در فضای مجازی امروزه بیش از هر زمان دیگری لازم و ضروری است و اگر شما از شبکههای اجتماعی استفاده میکنید، باید رفتار صحیح و آداب اجتماعی مناسب در نحوه استفاده از آن را بدانید.
در این مقاله ابتدا به تعریف و اهمیت آداب معاشرت در این فضا پرداخته و سپس مهمترین اصول و قواعد را معرفی کردهایم. همه ما در گروههای مجازی زیادی عضو هستیم که باید اصول آن را رعایت کنیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleآداب معاشرت چیست؟
آداب یا اتیکت به مجموعهای از رسوم و قواعد رفتاری گفته میشود که در هر جامعه، طبقه و یا گروهی خاص باید رعایت شود و رعایت نکردن آن نشاندهنده هنجارشکنی است. بهطور کلی آداب به معنی «راه درست معاشرت کردن با دیگران» است.
معاشرت نیز در فرهنگ لغت به معنای همنشینی، همصحبتی، جامعهپذیری، مراوده و دوستی است. در نتیجه آداب معاشرت به قوانین و قواعدی گفته میشود که در یک موقعیت خاص باید رعایت شود.
برای آنکه بتوانید به معنی آداب معاشرت به خوبی پی ببرید، پیشنهاد میکنم حتما مقاله آداب معاشرت چیست را مطالعه بفرمایید.
دوره آموزش فن بیان و سخنرانی نیز به شما کمک میکند تا مهارت بیان خود را تقویت کنید و ارتباط بهتری با اطرافیانتان داشته باشید.
دلیل اهمیت آداب معاشرت در فضای مجازی
امروزه دسترسی به اینترنت و شبکههای مجازی در اختیار همه افراد وجود دارد، حتی افرادی که در روستاها و نقاط دور افتاده زندگی میکنند.
فواید دسترسی بدون محدودیت این است که:
- میتوانیم با افرادی در سراسر جهان ارتباط برقرار کنیم،
- از اخبار و وقایع روز دنیا با خبر شویم،
- کسب و کار اینترنتی راهاندازی کنیم،
- از حال و احوال اطرافیانمان با خبر شویم،
- مطالب جذاب و مفید را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم،
و دهها فایده دیگر که به ما کمک میکنند زندگی بهتری داشته باشیم. اما موضوعی که در این رابطه بسیار حائز اهمیت است، استفاده درست و اصولی از اینترنت و فضای مجازی است. همه ما در طول روز چندین بار شبکههای مجازی خود را چک کرده و پیامها و مطالبی را رد و بدل میکنیم.
به همین دلیل اگر آداب معاشرت و نحوه رفتار صحیح در فضای مجازی را نشناسیم و حتی اصول اولیه را ندانیم، آسیبهای زیادی را متحمل خواهیم شد. برای جلوگیری از این آسیبها لازم است نحوه رفتار صحیح در شبکههای مجازی را به خوبی یاد بگیریم. در این مقاله این اصول را میآموزید.
نابودی روابط و خانوادهها
در عصر حاضر تکنولوژی و فناوری بدون آموزش استفاده صحیح و اصولی، وارد زندگی همه ما شده و به راحتی و با اندکی هزینه قابل دسترس است. به همین دلیل در اکثر مواقع به جز نابودی خانوادهها و روابط بین فردی نتایج دیگری در پی نداشته است.
برای مثال در خانوادههایی که گوشی همراه و اینترنت، از سنین پایین و بدون محدودیت در اختیار فرندان قرار میگیرد، بدون شک در سنین بالاتر ناهنجاریهایی را در پی دارد.
بهترین مکان برای آموزش دیدن این اصول مدرسه است که متاسفانه از این آموزشها غافل شده و به آن توجهی ندارند.
در ادامه استفاده بهینه و درست از اینترنت و فضای مجازی را به شما آموزش میدهیم. ادامه متن را با دقت بخوانید تا بتوانید از این فضا به نفع خود استفاده کنید.
اصول آداب معاشرت در فضای مجازی
اگر قصد دارید در حاشیه امن فضاهای اجتماعی زندگی کنید، تک تک مواردی که در ادامه بیان میکنیم را رعایت کنید:
1)پرهیز از انتشار همه مطالب
شاید مهمترین اصل این باشد که نباید هر مطلبی را در این فضا منتشر کنید. تنها مطالبی را در گروهها و یا شبکههای اجتماعی خود منتشر کنید که دانستن آن برای دیگران ارزشمند و معتبر باشد.
نکته مهم دیگری که باید رعایت کنید این است که قبل از انتشار متنها و تصاویر منتشر شده توسط دیگران، حتما از نویسنده آن اجازه بگیرید و آن را با ذکر منبع منتشر کنید.
2)فکر کردن به صحبتها
قبل از اینکه هر حرفی را در شبکههای اجتماعی بیان کنید، خوب به مضمون و محتوای آن توجه کنید. باید به تاثیر کلمات و حرفهایی که از زبانتان خارج میشوند به خوبی توجه کنید. زیرا نمیتوانید پیامهای خود را در فضای مجازی بهطور کامل پاک کنید و از بین ببرید.
قبل از نوشتن هر کلمه و جملهای، به این فکر کنید که اگر حرفها و صحبتهای شما از طریق دیگران بازنشر شوند، شما شرمنده میشوید یا نه؟ اگر جوابتان مثبت بود از انتشار آن خودداری کنید.
مقاله قدرت کلمات را بخوانید تا بهتر به تاثیر کلماتی که استفاه میکنید، پی ببرید.
3)منتشر نکردن هر عکس
عکسها نیز مانند کلمات تاثیرگذار هستند و شما نباید به راحتی هر عکسی را در این فضا منتشر کنید. قبل از انتشار هر عکسی به این نکته توجه کنید که دیگران با دیدن آن عکس چگونه در مورد شما قضاوت میکنند؟ آیا به شما افتخار میکنند و یا شما را مورد تمسخر قرار میدهند.
علاوه بر عکسهایی که مربوط به خودتان است، نباید عکسهای دیگران را نیز به راحتی منتشر کنید. انجام این کار در حق دیگران، خیانت محسوب میشود.
4)آداب معاشرت در فضای مجازی : مشاجره نکردن
امروزه افراد در شبکههای اجتماعی با یکدیگر بر سر هر موضوعی بحث کرده و کار را به مشاجره و دعوا میرسانند. این کار ابدا درست نیست.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که افراد جرات بحث کردن رو در رو را ندارند و ترجیح میدهند از این طریق صحبت کنند. در صورتی که اگر موضوع مهمی هست، باید ترجیحا در فضایی خارج از شبکههای مجازی و رو در رو و دوستانه با یکدیگر صحبت کنید و اختلاف نظرهای خود را بیان کنید.
5)قطع رابطه نکردن
موضوع مهم دیگری که باید شدیدا به آن توجه کنید این است که در شبکههای اجتماعی نباید با دیگران قطع رابطه کنید.
بسیاری از افراد با بلاک کردن فرد مقابلشان به راحتی و بدون هیچ صحبتی رابطه را قطع میکنند. این خلاف ادب و احترام است و تا مدتها احساس ناخوشایندی را در فرد مقابل ایجاد میکند.
6)داشتن املای درست
سعی کنید املای درست کلمات را بیاموزید و برای درک بهتر مطلب بیان شده و دوری از ایجاد سوءتفاهم توسط فرد مقابلتان، از علائم نگارشی به درستی استفاده کنید. غلطهای املایی به کلی سواد و اطلاعات شما را زیر سوال خواهند برد.
البته نکته مهم دیگر این است که امروزه افراد در حین نوشتن، کلمات را مخفف به کار میبرند و یا از نوشتن برخی از حروف خودداری میکنند. این نوع نوشتن نیز چندان جالب نیست. سعی کنید کلمات را کامل و واضح بنویسید.
7)احترام به حریم خصوصی
احترام گذاشتن به حریم خصوصی افراد یکی از مهمترین اصول فضای مجازی است.
برای رعایت حریم خصوصی افراد به نکاتی که در ادامه بیان میکنم، حتما دقت کنید:
- فردی را بدون اجازه به گروهی اضافه نکنید،
- اطلاعات شخصی او را بدون اجازه در اختیار دیگران قرار ندهید،
- عکسهایی که دوستانتان در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند را به افراد غریبه نشان ندهید،
- بدون اجازه به دایرکت افراد مراجعه نکنید،
- یکدیگر را مورد انتقادها و قضاوتهای نادرست قرار ندهید،
- به دیگران توهین نکنید،
- و از همه مهمتر سوالات خصوصی از دیگران نپرسید، به خصوص افرادی که با شما غریبه هستند.
8)آداب معاشرت در فضای مجازی : نوشتن اسم واقعی
در هر شبکه اجتماعی که عضو میشوید، اسم واقعی خود را بنویسید تا دیگران به خوبی بدانند که با چه کسی رو به رو میشوند. افرادی که با اسمهای غیر واقعی و یا عجیب و غریب و رمزی وارد میشوند، ابدا قابل اعتماد نیستند.
9)تبلیغ نکردن
اگر در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنید و کسب و کار دارید، در کامنت پستهای دیگران تبلیغات نگذارید. حتی نباید تبلیغ کسب و کار خود را مدام در گروههای خانوادگی و دوستانه ارسال کنید.
این کار دیگران را معذب میکند و باعث میشود تا گمان کنند که شما توقع حمایت و یا خرید از جانب آنها را دارید.
10)رعایت قوانین گروهها
هر گروهی، چه دوستانه و چه رسمی، قواعد و قوانینی دارد که شما موظف هستید آنها را رعایت کنید.
برای مثال ممکن است اجازه تبلیغات و گذاشتن مطالب غیر اخلاقی را در برخی از گروهها نداشته باشید. بنابراین باید قوانین هر گروه را بدانید و به آن احترام بگذارید.
نحوه رفتار و آداب معاشرت در گروههای فضای مجازی
امروزه با وجود کرونا و محدود شدن روابط، گروههای دوستانه و رسمی زیادی در شبکههای مجازی ایجاد شدهاند تا افراد بتوانند با یکدیگر تعامل بیشتری داشته باشند. بدین ترتیب لازم است برای برقراری ارتباط مؤثر با دیگران یک سری اصول را بشناسیم و به آنها پایبند بمانیم.
در ادامه اطلاعاتی را در مورد تک تک این گروهها در اختیارتان قرار میدهیم.
1)گروههای خانوادگی
گروههای خانوادگی به دلیل حفظ رابطه و جلوگیری از بروز اختلاف، از اهمیت زیادی نسبت به دیگر گروهها برخوردار هستند. به همین دلیل رعایت اصول و احترام در گروههای خانوادگی اهمیت بیشتری دارد. این اصول و قواعد عبارتند از:
- از مشاجره با یکدیگر در برابر دیگران دوری کنید،
- با تمسخر و نیش و کنایه با یکدیگر صحبت نکنید،
- اختلافات و ناراحتیهای خود را از دیگران در گروه مطرح نکنید،
- از شوخیهای رکیک و زننده خودداری کنید،
- احترام بزرگترهایی که در گروه حضور دارند را حفظ کنید،
- دیگر اعضای خانواده را بدون اجازه وارد گروهها نکنید،
- سعی کنید در گروهها میان افرادی که با یکدیگر اختلاف دارند، صلح ایجاد کنید،
- از انتشار مطالب آزاردهنده خودداری کنید،
- بدون اطلاع و ناگهانی از گروهها خارج نشوید،
- در مورد مسائل خصوصی افراد در گروهها صحبت نکنید،
- از غیبت کردن به شدت خودداری کنید،
- اگر فردی در گروه موضوع اشتباهی را عنوان کرد، لازم نیست در برابر دیگران اشتباه او را گوشزد کنید،
- املای غلط و اشتباهات دیگران را در جمع عنوان نکنید،
و بهطور کلی از هر رفتاری که باعث ناراحتی دیگران میشود، خودداری کنید. با رعایت این نکات بدون شک میتوانید از بروز هر مشکلی در گروههای خانوادگی جلوگیری کنید و همچنان با یکدیگر رابطه صمیمانهای داشته باشید.
2)گروههای کاری و رسمی
رفتار و صحبت کردن در گروههای کاری و رسمی به دلیل حضور مدیران و روسا از حساسیت بیشتری نسبت به دیگر گروهها برخوردار است. چه بسا بیان یک صحبت از طرف شما باعث قضاوتهای دیگران شده و مشکلاتی ایجاد کند که از کارتان اخراج شوید.
به همین دلیل نکات زیر را جدی بگیرید تا مشکلی در روابط کاری شما ایجاد نشود:
- همیشه با احترام صحبت کنید و فعلهای جمع به کار ببرید،
- از صحبت و فرستادن مطالب غیر کاری خودداری کنید،
- راجع به موضوعاتی مانند سیاست و اقتصاد ابدا صحبت نکنید،
- با افراد حاضر در گروه شوخی نکنید، حتی اگر دوست صمیمی شما باشد،
- مطالب طنزآمیز ارسال نکنید،
- از بحث و مشاجره با همکارانتان خودداری کنید،
- در مورد مسائل شخصی از همکارانتان سوال نپرسید،
- اشتباهات کاری افراد را در گروه عنوان نکنید،
- و بهطور کلی رفتارهای خارج از عرف را کنار بگذارید.
3)گروههای مدرسه و دانشگاه
امروزه تمامی کلاسهای درس و دانشگاه به صورت مجازی برگزار شده و برای اینکه بتوان از جریان درس و امتحان و… باخبر شد، به اجبار گروههایی را در شبکههای اجتماعی تاسیس کردهاند.
اهمیت احترام در این گروهها نیز کمتر از گروههای کاری نیست و به نوعی یک گروه رسمی محسوب میشود. به همان اندازه که در کلاسهای حضوری، احترام معلمان و استادهای خود را داشتهاید، باید در این گروهها نیز ادب و احترام و چند اصول مهم را رعایت کنید. این اصول عبارتند از:
- مهمتر از هر چیز این است که در گروهها از استادها و معلمهای خود طلب نمره نکنید،
- از ارسال مطالب غیر درسی خودداری کنید،
- ادب را رعایت کنید و فعلهای خود را جمع ببندید،
- با همکلاسیها و حتی دوستان صمیمی خود در گروهها شوخی نکنید،
- با یکدیگر به صورت شخصی و دو نفره صحبت نکنید و صحبتهای خصوصی خود را به چت شخصی ببرید،
- در مورد مسائلی صحبت کنید که همه بتوانند نظر بدهند و با شما هم صحبت شوند،
- هر زمان که استادها و معلمها به موضوع زمان امتحان و نمره اشاره کردند، شما هم نظر بدهید،
- و… .
4)گروههای دوستانه
شاید بگویید که راحتترین و کم دردسرترین گروه، گروههای دوستانه هستند. باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید. در گروههای دوستانه چون همه با یکدیگر تقریبا همسن هستید و روابط بینتان صمیمیتر است، احترام و ادب را رعایت نکرده و باعث ایجاد دلخوریها و ناراحتیهای زیادی میشوید.
بنابراین رعایت اصول و قوانین در این گروهها نیز الزامی است که عبارتند از:
- از شوخیهای زننده خودداری کنید،
- در مورد مسائل شخصی هم صحبت نکنید،
- مطالب غیر اخلاقی منتشر نکنید،
- احترام یکدیگر را رعایت کنید،
- دوستانه با یکدیگر رفتار کنید،
- ملاحظه شرایط زندگی دوستان خود را بکنید،
- در ارسال استیکرها در گروههای دوستانه ادب را رعایت کرده و زیادهروی نکنید،
- از غیبت در مورد دوستان مشترکی که در گروه نیستند خودداری کنید،
- و… .
رعایت آداب معاشرت در فضای مجازی الزامی است
همانطور که در ابتدای مقاله به شما قول دادهایم در مورد آداب معاشرت و روابط اجتماعی صحیح در شبکه های مجازی و گروههای رسمی و دوستانه صحبت کردهایم. توصیه میکنم که این موارد را رعایت کنید تا بتوانید بهترین ارتباط را با دیگان برقرار کنید.
شما چه موارد دیگری را در رابطه با فضاها و شبکههای اجتماعی توصیه میکنید که رعایت آنها باعث ایجاد رفتارهای شایسته و قضاوتهای صحیح میشوند؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالیییی بود واقعا ممنون
سلام خانم دهقان
از اینکه همراه ما هستید، متشکریم
پیشنهاد میکنم در این زمینه مقاله زیر را هم مطالعه بفرمایید.
در این مقاله با مطالبی در مورد آداب معاشرت در فضای مجازی، در مهمانی، در حین صحبت و… آشنا میشوید.
https://memariezendegi.com/what-are-the-etiquettes/
اگر به دنبال کتابی در این زمینه هستید، در مقاله زیر کتاب جامع آداب معاشرت را معرفی کردهایم.
https://memariezendegi.com/social-etiquette-book/
خیلی خوب بود
سلام خانم ابولی وقتتون بخیر
ممنون از حسن نظر و همراهیتون
اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، لینک مقاله ای که در ادامه براتون قرار دادهایم به شما کمک میکند.
https://memariezendegi.com/what-are-the-etiquettes/
مقاله آسیب های فضای مجازی را هم میتونید از طریق لینک زیر مطالعه بفرمایید
در این مقاله نرم افزاری به شما معرفی کردهایم که با نصب آن روی گوشی همراهتان میتوانید مدت زمان استفاده از شبکههای مجازی را مشاهده و کنترل کنید
https://memariezendegi.com/cyberspace-damage/