بهترین روش برای افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان برای مقابله با شکست در آینده چیست؟
روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان را بیاموزید زیرا لازمه پشت سر گذاشتن دوران بلوغ و بحرانهای ناشی از آن است. در این مقاله به معرفی 8 روش تضمینی با راهحل و مثال پرداختهایم. اگر در خانواده خود فرزند نوجوان دارید، مقاله با دقت بخوانید و به دیگران نیز پیشنهاد بدهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاعتماد به نفس چیست؟
ویژگی اعتماد به نفس به این معنی است که بتوانید با اتکا به تواناییها و مهارتهای خود، کارهای دلخواهتان را به درستی انجام دهید و برای یادگیری مهارتهای جدید اقدام کنید.
اعتماد به نفس نقش مهمی در رسیدن به موفقیت، اهداف و خواستههای شما دارد. به همین دلیل باید به آن بیش از هر چیز دیگری اهمیت دهید.
اگر مایل هستید مطالب بیشتری را در زمینه اعتماد به نفس بخوانید، پیشنهاد میکنم خواندن مقاله اعتماد به نفس چیست را از دست ندهید.
اهمیت یادگیری روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان
اصولا والدین در دوران کودکی به افزایش اعتماد به نفس فرزندان خود هیچ توجهی نمیکنند و در نوجوانی به وضوح تاثیر کمبود اعتماد به نفس را در فرزندانشان مشاهده کرده و اغلب از آنها شکایت دارند. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که اغلب والدین از اینکه در افزایش و یا کاهش این ویژگی در فرزندانشان نقش اساسی دارند، غافل هستند.
از طرف دیگر نیز ممکن است کودکانی که در دوران کودکی از اعتماد به نفس بالایی برخوردار بودهاند، در نوجوانی به دلیل دوران بلوغ و بحرانهای ناشی از آن با کمبود اعتماد به نفس مواجه شوند. بنابراین لازم است تا والدین به خوبی نسبت به این دوران آگاهی داشته و اعتماد به نفس فرزندانشان را تقویت کنند.
زیرا کمبود اعتماد به نفس در نوجوانان باعث مشکلاتی میشود که عبارتند از ناتوانی در:
- برقراری ارتباط مؤثر با همسالان خود،
- برقراری ارتباط با والدین و بزرگترها،
- کنترل احساسات و هیجانات خود در برابر جنس مخالف،
- قدرت تصمیمگیری صحیح و اصولی،
- رسیدن به اهداف و آرزوهایشان،
- انتخاب همسر در سنین بالاتر،
- یادگیری مهارتهای مختلف،
- و… .
روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان
برای اینکه بتوانید اعتماد به نفس نوجوانانتان را به روش درست و اصولی افزایش دهید، روشهایی که در ادامه بیان میکنم را جدی بگیرید و سعی کنید به کار ببرید. اگر هم سوالی در این زمینه داشتید، در کامنتها با ما در میان بگذارید.
1)تشویق به تلاش
مهمترین موضوعی که باید به نوجوان خود بیاموزید این است که تلاش مهمتر از نتیجه است. آنها باید به خوبی بدانند که همیشه میتوانند میزان تلاش خود را کنترل کنند، اما نمیتوانند نتیجه را کنترل کنند. زیرا هر کاری ممکن است هم به موفقیت برسد و هم به شکست.
این روش به این دلیل مهم است که اگر نوجوان شما این موضوع را باور کند، دیگر از شکستهای خود ترسی نداشته و آنها را به خوبی میپذیرد. زیرا میداند تلاش مهمتر از نتیجه است و زمانی که تمام تلاش خود را به کار گرفته اما به نتیجه مطلوبی نرسیده است، نباید از ادامه راه ناامید و یا منصرف شود.
راهحل
برای این کار باید به جای تشویق کردن نوجوانانتان برای نتیجهای که به دست آوردهاند، تلاش آنها را مورد تحسین و تشویق قرار دهید.
این کار باعث میشود تا فرزند شما به نتیجه کارش کمتر اهمیت بدهد و از اینکه تمام تلاش خود را به کار گرفته، راضی باشد.
به عنوان مثال
به جای اینکه فرزند خود را برای نمره قابل قبولی که کسب کرده تشویق کنید، او را به خاطر تمام زمانی که به درست خواندن اختصاص داده است، تشویق کنید.
یا اگر در رتبهای ورزشی مقامی کسب کرده به او بگویید « تمام تمریناتی که انجام دادی بالاخره نتیجه داد». نباید او را به خاطر مقامی که کسب کرده، تشویق کنید.
2)روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان : پذیرش خود
اغلب نوجوانان در این سن دوست دارند مهارتهای دلخواهشان را بیاموزند و به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنند. آنها شکست خوردن را دوست ندارند و با کوچکترین ناتوانی، امید خود را برای ادامه راه از دست میدهند.
شما به عنوان والدین باید سعی کنید به نوجوانان خود اطمینان دهید که شکست نیز جزوی از زندگی است و تواناییهای افراد با یکدیگر متفاوت است. باید به آنها کمک کنید که استعدادها، نقاط ضعف و نقاط قوت خود را بشناسند و شخصیت و تواناییهای خود را بپذیرند.
راهحل
بهتر است با آنها صحبت کنید تا به اهدافشان پی ببرید و کمکشان کنید تا اهداف معقول و قابل دستیابی را برای خود انتخاب کنند، نه اهدافی محال و دور از دسترس.
سپس برای رسیدن به اهدافشان آنها را به درستی راهنمایی کنید و در لحظه شکستها در کنارشان باشید تا به تلاش خود ادامه دهند.
توصیه میکنم برای موفقیت در این زمینه، مقاله مفصل هدف چیست را مطالعه کنید. در این مقاله به بیان تمام نکات و تکنیکهای لازم برای هدفگذاری صحیح پرداختهایم. با خواندن این مقاله و یادگیری این مهارت هم میتوانید به خودتان کمک کنید و هم به اطرافیانتان.
به عنوان مثال
اگر نوجوان شما در درس ریاضی ضعیف است، خود را به عنوان احمق خطاب میکند. او فکر میکند که ابدا از پس حل مسائل ریاضی بر نمیآید و در نتیجه تلاشی نمیکند.
یا دوست دارد مهارتی مانند نواختن ساز را بیاموزد ولی در ابتدای کار با سختیهای آن مواجه شده و خود را ناتوان میبیند. در نتیجه به سرعت از ادامه راه و تلاش بیشتر منصرف میشود.
شما به عنوان والدین باید تلاش کنید تا از بروز این اتفاقات در زندگی نوجوانانتان جلوگیری کنید و انگیزه لازم برای ادامه دادن را در آنها ایجاد کنید. این کار زمانی رخ میدهد که شما به عنوان والدین فرزند خود را به درستی بشناسید و توانایی و استعدادهایی که دارد را بپذیرید.
3)آموختن مهارتهای ابراز وجود
به نوجوانان خود بیاموزید که به راحتی و در هر جمعی با صحبت کردن و اظهار نظر، ابراز وجود کنند. این روش به آنها کمک میکند که در جمعهای دوستانه نیز بهتر پذیرفته شوند و نوجوان قاطع و با اعتماد به نفسی به نظر برسند.
نوجوانانتان باید بدانند که داشتن رفتار قاطعانه و ابراز وجود باید به دور از بیادبی و پرخاشگری باشد. آنها باید این کار را با نهایت احترام و ادب انجام دهند تا مورد پذیرش اطرافیانشان قرار بگیرند.
راهحل
برای اینکه بتوانید این روش را به درستی به نوجوانانتان بیاموزید، باید:
- در محیط خانواده به آنها اجازه صحبت کردن بدهید،
- نحوه صحبت کردن آنها را نقد کنید تا بدانند هر صحبتی مناسب هر جایی نیست،
- به آنها حق نه گفتن در برابر کارهایی که دوست ندارند را بدهید تا مهارت نه گفتن را بیاموزند،
- تغییر صدایشان در نوجوانی را هرگز مورد تمسخر قرار ندهید،
- اجازه بدهید وسایل و لباسهایشان را خودشان انتخاب کنند،
- به آنها نحوه برقراری ارتباط صحیح با دیگران را آموزش دهید.
به عنوان مثال
زمانی که فرزندتان صحبت میکند به او بیمحلی نکنید. به او اصرار نکنید که کارهایی که دوست ندارد را انجام دهد. به جای او تصمیم نگیرید.
4)روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان : الگو بودن
اگر بتوانید الگوی خوبی در نشان دادن اعتماد به نفس خود به نوجوانانتان باشید، در افزایش اعتماد به نفس به آنها کمک بزرگی کردهاید.
زیرا نوجوانان برای انرژی گرفتن در انجام کارهایشان به شما نگاه میکنند. اگر شما در موقعیتهای مشابه به موفقیت رسیده باشید و از همه مهمتر از خودتان رضایت کافی داشته باشید، آنها نیز برای انجام آن کار مصرتر خواهند شد.
اما اگر اعتماد به نفس کافی برای صحبت کردن و حضور در جمعهای مختلف را نداشته باشید و یا اعتماد به نفس کافی برای یادگیری مهارتهای دلخواهتان را نداشته باشید، نمیتوانید فرزندانی با اعتماد به نفس تربیت کنید.
راهحل
شما میتوانید:
- با نشان دادن شجاعت خود در موقعیتهای مختلف،
- موفقیتهایی که بعد از شکستهای پیاپی به دست آوردهاید،
- پافشاریتان برای یادگیری یک مهارت جدید،
- حضور در جمعهای غریبه با اعتماد به نفس کافی،
- و…،
اعتماد به نفستان را به فرزندتان ثابت کنید.
به عنوان مثال
اگر دائما از اندامتان، میزان تواناییها و استعدادهایی که دارید، نحوه زندگیتان و… ایراد بگیرید و در مقابل فرزندانتان خود را به شیوهای منفی نقد کنید، به فرزند خود نیز میآموزید که باید از هر چیزی ناراضی باشد و خود یا دیگران را مقصر بداند.
5)قرار گرفتن در موقعیتهای جدید
نوجوانان به شدت از شکست و قضاوت شدن میترسند و به همین دلیل دوست ندارند کارهای مختلف و مهارتهای جدید را بیاموزند و انجامشان ندهند.
اگر بتوانید فرزندان خود را در موقعیتهای اجتماعی مختلف قرار دهید، باعث میشوید تا آنها:
- احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند،
- دوستان جدیدی پیدا کنند،
- از حضور در جمعهای جدید ترسی نداشته باشند،
- احساس امنیت و اطمینان بیشتری داشته باشند.
راهحل
به عنوان والدین باید استعدادها و تواناییهای فرزندتان را بشناسید تا بتوانید آنها را در موقعیتها و فرصتهای جدید قرار دهید.
با توجه به این نکات میتوانید چالشهایی را برای فرزندانتان در نظر بگیرید تا با انجام آنها بتوانند استعدادها و تواناییهای خود را به خوبی بشناسند و برای رسیدن به موفقیت تلاش کنند.
به عنوان مثال
شما میتوانید آنها را تشویق کنید تا مهارتهای جدیدی مانند نواختن ساز، یادگیری زبان، یادگیری یک رشته ورزشی و… را بیاموزند. این کار باعث میشود تا به باشگاهها و جمعهای مختلف بپیوندند و روابط اجتماعی قویتری پیدا کنند.
حتی میتوانید آنها را به انجام کارهای داوطلبانه و یا پیدا کردن یک شغل نیمهوقت نیز تشویق کنید. این کار اعتماد به نفس آنها را به شکل قابل توجهی افزایش میدهد.
6)روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان : آزادی و هدایت
باید به نوجوانان خود تفکر کردن در امور مختلف را بیاموزید تا بتوانند تصمیمگیریهای درست و اصولی داشته باشند. این روش به آنها کمک میکند تا در آینده انتخابهای درستی داشته و عواقب تصمیمات اشتباهشان را بدانند.
اگر شما بخواهید در تمام امور مربوط به فرزندانتان تصمیمگیرنده باشید، قدرت اراده، اختیار و آزادی را از آنها سلب خواهید کرد. این اتفاق نیز باعث میشود تا فرزندان شما در بزرگسالی نتوانند به تنهایی تصمیماتی عاقلانه بگیرند. زیرا توان این کار را از آنها گرفتهاید.
راهحل
شما باید به فرزندانتان آزادی کافی بدهید و برای رسیدن به هدف راهنماییشان کنید. لازم است تعادل کافی میان آزادی دادن و راهنمایی کردن برقرار کنید.
نباید تمام راهی که باید طی کنند را گام به گام به آنها نشان دهید و مسیرشان را روشن کنید، بلکه باید به اندازهای به آنها آزادی دهید و راهنماییشان کنید که خودشان مسیر مورد نظرشان را شناسایی و طی کنند و با مشکلات و مسائل مربوط به آن آشنا شوند.
به عنوان مثال
برای مثال فرزند شما قصد دارد در رشته ورزشی مورد علاقهاش به اندازه کافی مهارت کسب کند. شما نباید به او مربی، سالن تمرین و رشتهای که خودتان به آن علاقه دارید را پیشنهاد دهید. ابتدا اجازه دهید تا فرزندتان رشته، مربی و سالن را برای یادگیری انتخاب کنید و در مرحله بعد شما او را در انتخابهایش راهنمایی و همراهی کنید تا راحتتر به هدفش برسد.
7)دوری از سخن گفتن منفی درباره خود
برخی از نوجوانان در مورد خود این باور را دارند که بیعرضه و زشت هستند و هیچ کسی آنها را دوست ندارد. شما به عنوان والدین نقش مهمی در مورد طرز تفکر فرزندتان نسبت به خودش دارید.
اگر با آنها به درستی رفتار کنید، در مورد خود احساس مثبت دارند و بر عکس اگر با آنها به خوبی رفتار نکنید و مدام در حال سرزنش کردنشان باشید، به باورهای منفی نسبت به خود میرسند.
باید به آنها ثابت کنید که سختگیری بیش از اندازه نسبت به خودشان و داشتن باورهای محدود کننده چه عواقب بدی برایشان در پی دارد.
راهحل
باید به نوجوانان خود بیاموزید که نسبت به خودشان مثبت فکر کنند و فکرهای منفی را با فکرهای مثبت جایگزین کنند تا بتوانند زندگی رضایتمندی داشته باشند.
به عنوان مثال
اگر فرزند شما در مورد خودش فکر میکند که «من احمق هستم و نمیتوانم مسائل ریاضی را به درستی حل کنم و نمره خوبی بگیرم»، به او آموزش دهید تا بگوید «من باید برای درس ریاضی بیشتر از دیگر درسها زمان بگذارم و سخت تمرین کنم تا به مرور زمان به نتیجه دلخواهم برسم».
تغییر دیدگاههای منفی و محدود کننده، بدون شک موفقیت در آینده را برای آنها در پی دارد.
8)روش های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان : تعیین ارزشها
امروزه با توجه به شبکههای اجتماعی، نوجوانان در شناخت ارزشها دچار مشکل شدهاند. آنها به این باور رسیدهاند که لاغر بودن، خاص بودن مدل آرایش صورت و موها، زیبایی، پوشیدن لباسهای خاص و از این قبیل مسائل ارزش است.
لازم است بدانید که پایبندی به این موضوعات سطحی و پوچ، در طولانی مدت اعتماد به نفس را کاهش میدهد. زیرا هر کسی نمیتواند بهطور صد در صد به این موضوعات توجه کند و تنها با توجه نشان دادن به ظاهر خود به شادی و رضایت در زندگی برسد.
راهحل
به نوجوانان خود آموزش دهید که ارزشهای واقعی و مثبت در زندگی چه چیزهایی هستند و چرا باید از این نوع ارزشهای سطحی دوری کنند.
این کار را در صورتی میتوانید به درستی انجام دهید که خودتان نیز آن ارزشها را زندگی کرده و به آنها پایبند باشید.
توصیه میکنم مقاله کامل ارزش های انسانی چیست را مطالعه کنید تا با این موضوع مهم آشنا شده و بتوانید به فرزندتان کمک کنید تا ارزشهای خود را پیدا کنند. با آموزش دیدن میتوانید به موفقیت برسید.
به عنوان مثال
اگر دوست دارید یکی از ارزشهای فرزندتان خانواده باشد، شما هم باید به خانواده خودتان اهمیت زیادی بدهید تا فرزندتان ببیند و به اهمیت آن پی ببرد. نمیتوانید او را به اهمیت دادن به خانواده تشویق کنید ولی خودتان بیشتر به کارتان اهمیت بدهید.
شما نقش مهمی در ایجاد اعتماد به نفس نوجوانان دارید
به عنوان والدین نقش مهمی در افزایش اعتماد به نفس در نوجوانانتان دارید. به همین دلیل برای تقویت آن لازم است تا مرتبا آنها را به چالش بکشید، تشویقشان کنید تا مهارتهای جدید را بیاموزند و کارهای جدید انجام دهند.
باید به گونهای رفتار کنید تا شکست خوردن را جزوی از زندگی بدانند و میزان تلاش خود را برای رسیدن به موفقیت چند برابر کنند.
اگر با رعایت تمامی این موارد باز هم فرزند نوجوانتان با عدم اعتماد به نفس و احساس اضطراب و استرس فراوان دست و پنجه نرم میکند، بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید. یا اینکه می توانید به سراغ کتابهای نوشته شده در این زمینه بروید (کتابهایی که هم مناسب شما هستند و هم مناسب فرزندان نوجوانتان). با خواندن مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس می توانید به لیست کتابهای ارزشمند دسترسی پیدا کنید.
شما چه روشهای دیگری برای افزایش ویژگی اعتماد به نفس در نوجوانان پیشنهاد میکنید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید