آداب معاشرت در خانواده لازمه داشتن زندگی آرام و لذتبخش
آداب معاشرت در خانواده را اگر به درستی رعایت کنید، بدون شک صاحب خانوادهای خواهید بود که همه آرزوی آن را دارند و روابطی با یکدیگر خواهید داشت که همه به آن غبطه میخورند.
در این مقاله به اهمیت این آداب و آموزش آن میپردازیم. این مقاله را بخوانید و به دیگران نیز پیشنهاد دهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleآداب معاشرت در خانواده چیست؟
افراد، خانواده را تشکیل میدهند و جایی که در آن با یکدیگر زندگی میکنند، خانه نام دارد.
بدون شک از خواندن جمله بالا به خنده میافتید و میگویید خب این تعریف را که همه بلد هستند و لزومی به نوشتن آن نیست. بعد به این نتیجه برسید که این مقاله ارزش خواندن ندارد و صفحه را ببندید و وقتتان را صرف خواندن مقالات دیگر کنید.
صبر کنید لطفا. نوشتن این جمله لازم بود تا به شما یادآوری کنیم که چرا باید نحوه رفتار درست را با تکتک اعضای خانواده رعایت کنید. بسیاری از افراد گمان میکنند که مودب بودن تنها برای بیرون از خانه و در جمع افراد غریبه لازم است و در جمع خانواده میتوانند هر طور که دوست دارند، رفتار کنند.
این تفکر، کاملا اشتباه است. شما باید در هر جایگاهی که هستید، حتی در جایگاه والدین و بزرگتر خانواده، لازم است نحوه رفتار درست و اصولی با اعضای خانواده را بیاموزید.
در این مقاله به شما طریقه رفتار درست را آموزش دادهایم تا بتوانید ارتباط مؤثر و خوبی با یکدیگر داشته باشید و محیط خانواده را گرم و دوست داشتنیتر کنید.
اگر مایل هستید اطلاعاتی در زمینه آداب معاشرت در غذا خوردن، صحبت کردن، مهمانی و میزبانی و… را بدانید، پیشنهاد میکنم از خواندن مقاله آداب معاشرت چیست غافل نشوید.
اهمیت یادگیری آداب معاشرت در خانواده
امروزه به دلیل وجود شبکههای مجازی و اتفاقات و ناهنجاریهایی که در کنار آن به وجود میآید، روابط اجتماعی و نحوه رفتار در بین اعضای خانواده را با مشکلات جدی روبهرو کرده است. جامعه ما به جای استفاده از پیشرفتهای فناوری و رسیدن به آرامش، به سمت شتاب رفته و در نتیجه بسیاری از مسائل نادیده گرفته شدهاند.
در خانوادههای امروزی کمتر از گذشته:
- اعضای خانواده در کنار یکدیگر غذا میخورند،
- لباس پوشیدن افراد خانواده مورد تایید همه هست،
- کوچکترها از بزرگترهای خانواده مشورت میگیرند،
- افراد خانواده به نظرات و خواستههای یکدیگر احترام میگذارند،
- تفریحات خانوادگی را به تفریحات و دورهمیهای دوستانه ترجیح میدهند،
- میتوانند با یکدیگر بدون مشاجره و دعوا ارتباط برقرار کنند،
- و… .
نمیگوییم این اتفاقات در سالهای اخیر رخ دادهاند، اما به جرات میتوان گفت که در سالهای اخیر شدت یافتهاند. خانوادههای امروزی کمتر از گذشته به یکدیگر احترام میگذارند و این اتفاق ابدا خوشایند نیست.
ما در این مقاله تصمیم گرفتهایم نحوه رفتار درست با اعضای خانواده را آموزش دهیم تا شما بتوانید روابط صمیمانهتر و دوستانهتری با یکدیگر داشته باشید.
در خانوادههایی که افراد به یکدیگر احترام میگذارند:
- تنش و مشاجرات کمتری وجود دارد،
- کمتر با مشکلات جسمی و روحی روبهرو میشوند،
- میتوانند با کمک یکدیگر در مسیر خواستهها و اهدافشان گام بردارند،
- میتوانند در مورد مشکلاتشان با یکدیگر صحبت کنند،
- زمانهای بیشتری را در کنار یکدیگر سپری میکنند،
- و… .
زندگی خانوادگی و نقش آن در هویت افراد
مسائلی مانند احساسات، روابط، راحتی و آرامش، عشق، امنیت، اعتماد و حس تعلق، مسائلی هستند که به خانه و خانواده معنا میبخشند. به عبارت دیگر لازم است این مسائل در تمامی خانهها وجود داشته باشد تا آن زندگی را زندگی خانوادگی بنامیم.
هر خانوادهای فرهنگ، قوانین و سنت مربوط به خود را دارد که در صورت تخطی از آنها مسائل و مشکلات بروز پیدا میکنند. در مورد هر کدام از این موارد بهطور مختصر توضیحاتی را در ادامه بیان میکنیم تا به خوبی به مفهوم آداب معاشرت در خانواده پی ببرید.
1)فرهنگ
فرهنگ هر فرد، نشاندهنده فرهنگ خانواده او و محیطی است که در آن بزرگ شده است. ما به راحتی میتوانیم با نگاه کردن به رفتارها و نحوه صحبت کردن اعضای یک خانواده، به فرهنگ خانواده پی ببریم. برای مثال:
- ظاهر و نوع لباس پوشیدن اعضای خانواده،
- تمیز و مرتب بودن خانه،
- نحوه رفتار و صحبت کردن افراد با یکدیگر،
- نحوه سلام کردن و دست دادن افراد،
- و… .
بنابراین به راحتی میتوان با وارد شدن به هر خانهای به روحیات و خلقیات ساکنین آن خانه پی برد و متوجه شد که چه انتظاراتی باید از افراد آن خانواده داشته باشیم.
2)قوانین
هر خانهای قواعد و قوانین مربوط به خودش را دارد:
- نباید از ساعت 9 شب به بعد فرزندان بیرون از خانه باشند،
- باید کفشهایشان را به محض ورود به خانه در بیاورند،
- همه باید در کنار یکدیگر غذا بخورند،
- وقتشناسی یکی از اصولی است که همه باید به آن پایبند باشند،
- باید به بزرگترها و افراد مسن احترام بگذارید،
- باید با صدایی آرام با یکدیگر صحبت کنند،
- و… .
این قوانین را بزرگترها و والدین تعیین میکنند و همه اعضا باید به آن پایبند باشند تا از بروز دعوا و مشاجره جلوگیری کنند.
حتی اگر شما به عنوان فردی غریبه وارد خانه میشوید، باید این اصول و قواعد را رعایت کنید. بنابراین بهتر است از قبل با یکی از افراد خانواده در مورد مسائلی که باید به آنها توجه داشته باشید، صحبت کنید.
3)سنت
سنتهای هر خانواده در نحوه تربیت افراد خانواده تاثیرگذار بوده و در رفتارها، حرکات و نوع صحبت کردن بروز پیدا میکنند.
همه اعضای یک خانواده باید به سنتها احترام بگذارند، سنتهایی مانند:
- دعا خواندن قبل از شروع غذا،
- پایبندی به مذهب و آیینهای خانواده،
- جشن گرفتن اعیاد و مناسبتهای مهم،
- و… .
برخی از این سنتهای خانوادگی از قدیم و نسل به نسل منتقل شده و برخی دیگر نیز حاصل سنتهای جوامع امروزی است.
حال که به طور مختصر در رابطه با فرهنگ و قوانین و سنتهای هر خانواده اطلاعاتی پیدا کردهایم، بهتر است به سراغ قوانین و اصول رفتاری اعضای خانواده برویم. در بخش بعدی این اصول و قواعد را معرفی کردهایم.
آداب معاشرت در خانواده
هسته هر خانواده را بزرگترها شکل میدهند و زمینهساز طرز رفتار اعضای خانواده با یکدیگر هستند. برای اینکه بتوانیم روابط بهتر و بدون تنشی با اعضای خانواده خود داشته باشیم، بهتر است اصول و قوانین زیر را رعایت کنیم.
1)احترام به یکدیگر
باید در خانه و در حضور دیگران (به خصوص افراد غریبه)، به یکدیگر احترام بگذارید. برای احترام گذاشتن لازم است نکاتی که در ادامه مطرح شدهاند را رعایت کنید:
- از کلمات مثبت موقع صحبت کردن استفاده کنید،
- یکدیگر را مورد توهین و تمسخر قرار ندهید،
- به نظرات همه افراد خانواده اهمیت بدهیمد،
- در مورد مسائل خصوصی اعضای خانواده با افراد غریبه صحبت نکنید،
- قضاوتهای نادرستی از یکدیگر نداشته باشید،
- و… .
2)رفتار شراکتی
داشتن رفتار شراکتی در بین اعضا، لازمه زندگی خانوادگی است. شاید بپرسید رفتار شراکتی دیگر چه نوع رفتاری است؟
شما هر نقشی در خانواده دارید باید با دیگران رفتار شراکتی داشته باشید. برای داشتن این رفتار باید از کلماتی مانند «برای من»، «مخصوص من» و… خودداری کنید. برای مثال نباید بگویید این وسیله فقط برای من است (البته منظور وسایل شخصی نیست).
یا مثلا والدین نباید موقع صحبت با یکدیگر بگویند «بچه تو، دختر تو، پسر تو» بلکه باید بگویند «بچه ما، دختر ما، پسر ما».
3)مشورت با یکدیگر
یکی دیگر از اصول آداب معاشرت در خانواده این است که قبل از گرفتن هر تصمیمی اعضای یک خانواده باید یکدیگر مشورت کنند، حتی بزرگترها با کوچکترهای خانواده. برای مثال:
- دعوت از مهمانان،
- شروع کار جدید،
- شروع شراکت کاری با دیگران،
- خرید وسایل منزل،
- سرمایهگذاری،
- گذراندن تعطیلات،
- و… .
اگر در انجام کارهایتان با یکدیگر مشورت نکنید، هیچگاه از کارها و تصمیمات یکدیگر مطلع نشده و ممکن است ضررهای جبرانناپذیری را تجربه کنید. در نتیجه این رفتار، همدلی و صمیمت بینتان از بین خواهد رفت.
4)احترام به حریم خصوصی
مهمترین اصول و آدابی که باید در یک خانواده رعایت شود، احترام به حریم خصوصی افراد است. برای احترام گذاشتن نباید:
- نامهها و بستههای پستی یکدیگر را باز کنید،
- به صحبتهای تلفنی یکدیگر گوش دهید،
- دفتر خاطرات و یا یادداشتهای شخصی دیگر افراد را بخوانید،
- به مسائل خصوصی و عقاید یکدیگر احترام بگذارید،
- رازدار یکدیگر باشید،
- و… .
در بعضی از اوقات اعضای خانواده گمان میکنند که به دلیل رابطه نزدیکی که با یکدیگر دارند، اجازه دارند به حریم خصوصی یکدیگر وارد شوند. این طرز تفکر اصلا درست نیست.
5)احترام به تنهایی یکدیگر
همه افراد نیاز دارند زمانهایی را به تنهایی و در سکوت سپری کنند و دیگر اعضای خانواده نیز موظف هستند که این اجازه را به یکدیگر بدهند. این کار باعث ایجاد احترام و اعتماد متقابل میشود.
شاید یکی از اعضای خانواده تصمیم بگیرد تنهایی به مسافرت برود و یا اینکه بخواهد جدا از دیگر اعضای خانواده زندگی مستقلی داشته باشد. بنابراین دیگر اعضا باید به این تصمیم فرد احترام بگذارند و او را همراهی کنند.
آداب معاشرت در خانواده را جدی بگیرید
در این مقاله در مورد اهمیت رعایت آداب و اصول بین اعضای خانواده صحبت کردهایم. یادگیری این اصول به شما کمک میکند تا بسیاری از ناهنجاریهایی که در خانوادههای امروزی رایج است را نداشته باشید و زندگی همراه با آرامش، صمیمیت و همدلی را در کنار یکدیگر تجربه کنید.
در یک خانواده بزرگترها و والدین موظف هستند به این آداب پایبند باشند تا دیگران دیگر اعضا نیز آنها را رعایت کنند. فراموش نکنید که بزرگترها الگوی دیگران در انجام کارها هستند.
در کامنتها نظرتان را در ارتباط با این مقاله برای ما بنویسید و اگر موارد و اصول دیگری را تجربه کردهاید که رعایت کردنشان لازم است، با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید