چگونه سخنرانی بدون لهجه داشته باشیم؟ 9 گام تا سخنرانی بدون لهجه
چگونه سخنرانی بدون لهجه داشته باشیم ؟ برای افراد بسیاری پیش آمده که در هنگام صحبت در جمع، به دلیل داشتن لهجه مخاطبان صحبتهایشان را متوجه نشده و در نتیجه به نتیجه دلخواهشان نرسیدهاند. این اتفاق ممکن است موقع ارائه درس در دانشگاه، سخنرانی، تدریس و… رخ دهد. برای اینکه بتوانیم از قرار گرفتن در این موقعیتها خلاص شویم باید بیاموزیم که چگونه کنترل لهجه داشته باشیم و فارسی را بدون لهجه صحبت کنیم . در این مقاله به آموزش این موضوع مهم میپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleنکته مهم قبل از شروع
قضاوت در مورد لهجه نه درست است و نه منصفانه، اما متاسفانه وجود دارد و غیرقابل انکار است. در این مقاله سعی داریم در مورد کنترل لهجه در مواقع لزوم مثل سخنرانی، صحبت کنیم و نه نابودی آن. مانند لباس محلی هر شهر که تنها باید در خود آن شهر و در محافل خاص مورد استفاده قرار بگیرد.
در مقاله پیشرو به هیچوجه قصد انکار زیباییهای لهجه و گویش هر منطقه را نداریم و زمانیکه از تغییر لهجه صحبت میکنیم، منظور به دست آوردن مهارت صحبت کردن بدون لهجه است. به این دلیل که بتوانیم به نفوذ کلام بیشتری در جمع دست پیدا کنیم.
کاملا به این نکته واقف هستیم که لهجهها و گویشهای مختلف یک زبان جزو ذخایر غنی آن زبان هستند. بنابراین در ادامه بیان میکنیم که چگونه به زبان معیار صحبت کنیم. زبان معیار، زبان قشر پایتخت نشین هر کشوری است که در تمامی مجامع و جلسات رسمی آن کشور صحبت میشود.
لهجه چیست؟
لهجه نحوه ادای یک زبان است که بنابر دلایل تاریخی، فرهنگی و اجتماعی مناطق مختلف به وجود میآید. در زبانشناسی به گونهای از طرز تلفظهای ویژه یک گروه زبانی، لهجه گویند.
پیشنهاد میکنم مقاله چگونه لهجه زیبا داشته باشیم را بخوانید تا بتوانید در کنترل لهجه موفقتر عمل کرده و بیاموزیم که چگونه فارسی را بدون لهجه صحبت کنیم .
تفاوت گویش و لهجه
تفاوت گویش و لهجه در این است که اگر فردی با گویش صحبت کند، ما نمیتوانیم صحبتهای او را متوجه شویم. اما لهجه قابل فهم است.
برای مثال زبان ترکی، لری و زرتشتی را گویش و زبان اصفهانی، شیرازی و مشهدی را لهجه گویند.
پیامدهای ناتوانی در سخنرانی بدون لهجه
متاسفانه ناتوانی در کنترل لهجه، میتواند پیامدهای زیادی در پی داشته باشد. پیامدهایی مانند:
- مورد قضاوت قرار گرفتن،
- حواسپرتی طرف مقابل،
- ایجاد سوءتفاهم،
- جدی نگرفتن صحبتها،
- تقلید و تمسخر گوینده،
- ناتوانی مخاطب در درک موضوع،
- گوش ندادن به صحبتها.
به وجود آمدن این پیامدها، اتفاقات خوشایندی را برای ما به ارمغان ندارند. هر کدام از این پیامدها ترس ما را از صحبت در جمع تشدید میکنند و ما دیگر تمایلی به صحبت و اظهارنظر در جمع نداریم. در نتیجه به مرور زمان از لهجه و هویت خودمان متنفر میشویم. بنابراین تا دیر نشده، آموزش ببینید تا بتوانید در مواقع لزوم بدون لهجه صحبت کنید.
پیشنهاد ویژه
برای اینکه بتوانید سخنرانی بدون لهجه را یاد بگیرید، پیشنهاد میکنم حتما دوره آموزش فن بیان و سخنرانی را به صورت رایگان دانلود کرده و ببینید. در این فایل ویدیویی میتوانید با انجام تمرینات مکرر و تقویت بیان خود، به مرور زمان بدون لهجه صحبت کنید. این هدیه رایگان را از دست ندهید.
چگونه فارسی را روان و بدون لهجه صحبت کنیم ؟
زبان فارسی، زبان معیار و رسمی ما است. بنابراین اگر قصد دارید به گونهای صحبت کنید که مخاطبانتان صحبتهای شما را به راحتی درک کنند، باید لهجه فارسی را تقلید و کپی کنید و تا میتوانید تمرین کنید تا به مهارت کافی برسید.
در ادامه حتما این تمرینات را برایتان توضیح خواهیم داد. تنها نکته لازم برای رسیدن به موفقیت، تکرار روزانه تمرینات و صبوری است.
نقش اعتماد به نفس در سخنرانی بدون لهجه
اینکه بتوانید هنگام صحبت در جمع کاملا بدون لهجه و گویش صحبت کنید، اتفاق خوبی است. اما این موضوع نباید باعث شود تا اگر یک بار کلمهای را ناخواسته با لهجه ادا کردید، دست و پای خود را گم کنید و حتی خجالت بکشید از اینکه دیگران متوجه شوند شما لهجه دارید.
تنها راهحل این مشکل افزایش اعتماد به نفس است. با افزایش این مهارت میتوانید به دیگران ثابت کنید که تنها به خاطر فهم بیشتر آنها بدون لهجه صحبت میکنید، وگرنه از داشتن لهجه شرمنده نیستید. بلکه بهخوبی میتوانید کنترل لهجه داشته باشید و هنوز هم در جمعهای خانواده و دوستانتان با لهجه صحبت میکنید.
9 گام تا رسیدن به سخنرانی بدون لهجه
در ادامه 9 ترفند را برای شما بیان میکنیم که با استفاده از آنها به راحتی میتوانید بدون لهجه صحبت کنید و به دیگران نیز آموزش دهید که چگونه میتوانیم فارسی صحبت کنیم و سخنرانی بدون لهجه داشته باشیم ؟
1)کنترل اعرابگذاری
شاید بتوان گفت حدود 70% از لهجههای فارسی، بحث اعرابگذاری کلمات است. مثلا در لهجه اصفهانی به جای اَز میگویند اِز. پس در قدم اول باید این گونه کلمات را در لهجه خود پیدا کرده و سعی کنید تلفظ درست آنها را جایگزین کنید.
بنابراین باید به تلفظ صحیح حروف و کلمات دقت کنید.
2)گوش کردن
شنیدن عملی غیرارادی است، ولی گوش دادن یک مهارت آموختنی است که از همان دوران کودکی کسب میشود. البته این مهارت را میتوان در هر دورانی از زندگی به دست آورد، ولی اگر از دوران کودکی به آن توجه شود در موفقیت فرد برای کسب ارتباط موثر با دیگران تاثیر بسزایی خواهد داشت.
همه افراد در زندگی روزمره با حس شنوایی بسیاری از صداها را میشنوند. اما اگر در رابطه با صداهایی که شنیدهاند از آنها سوالی پرسیده شود، به دلیل عدم تمرکزشان توضیح دقیقی نخواهند داشت. ولی در مقابل اگر به صدایی با دقت گوش دهند، میتوانند در مورد آن صحبت کنند.
با توجه به این نکات میتوان گفت که یکی از راههای از بین بردن لهجه، مهارت گوش کردن است. با دیدن فیلم، شنیدن موسیقی و گوش دادن به صحبتهای افرادی است که بدون لهجه و استاندارد صحبت میکنند، میتوان به مهارت مدیریت لهجه دست پیدا کرد.
بهتر است فردی که بدون لهجه صحبت میکند را در نظر بگیرید، خواه دوست باشد، خواه مجری تلویزیون و یا بازیگر. در مرحله بعدی سعی کنید خوب به نحوه صحبت کردن او گوش دهید. کتاب صوتی نیز در این زمینه میتواند کمک بسیاری به شما کند.
هر چه گوش شما قویتر و حرفهایتر شود، شما در کنترل لهجه خود و مهارتهای کلامی موفقتر خواهید بود.
3)سخنرانی بدون لهجه : تقلید کنید
بعد از به دقت گوش دادن، حال باید سعی کنید حرف زدن آنها را تقلید و عینا تکرار کنید. بهخصوص کلماتی که ادای آنها با نوع بیان و گویش شما متفاوت است. اگر میخواهید لهجهتان را کنترل کنید، قطعا باید:
- بیشتر با لهجه جدید حرف بزنید،
- شعر بخوانید،
- آهنگ بخوانید،
- بلند بلند حرف بزنید.
در این مرحله بهتر است موقع صحبت کردن، صدای خود را ضبط کنید تا بتوانید هر دو صدا را با هم مقایسه کرده و در نتیجه متوجه اشتباهتان در هنگام ادای کلمات شوید.
4)رفع ایرادات
بعد از گوش دادن به صدای خود موقع صحبت کردن، حروف و کلماتی که در آن بیشترین اشتباه را دارید پیدا کرده و یادداشت کنید، سپس برای تصحیح آن کلمات و حروف اقدام کنید و کلمات جدید را در گفتار خود قرار دهید. دقت کنید که در این مرحله باید به خود زمان بدهید، به مرور تفاوتها و ایرادهای شما کمتر و کمتر خواهند شد.
5)گویندگی اخبار
یکی از تمرینات موثر در سخنرانی بدون لهجه و اینکه بدانیم چگونه فارسی را بدون لهجه صحبت کنیم ، گوش دادن به لهجه گویندگان و مجریان خبر است. در ابتدا یک متن رادیویی یا تلویزیونی را ضبط کنید، متن آن را بنویسید و سپس خبر را بخوانید و صدای خود را ضبط کنید و طبق آنچه در قبل گفته شد با مقایسه درصدد اصلاح آن برآیید.
6)کاهش سرعت
سرعت صحبت کردن خود را کاهش دهید و سعی کنید کلمات را کودکانه و آرام آرام تکرار کنید. باید در نظر داشته باشید که فعلا نمیتوانید مانند لهجه خود مثل بلبل و روان صحبت کنید و سخنرانی که در ذهن دارید را ارائه دهید. کاهش سرعت صحبت کردن، باعث افزایش دقت شما شده و کنترل لهجه از دستتان خارج نمیشود.
7)سخنرانی بدون لهجه : صحبت با لهجه اکیدا ممنوع
تا یادگیری کامل بدون لهجه صحبت کردن و تمام شدن دوره، به هیچوجه با لهجه صحبت نکنید، حتی در بین خانواده خود. به تمام نزدیکان خود اعلام کنید تصمیم گرفتهاید لهجه خود را ترمیم کنید و از آنها بخواهید با شما با لهجه و گویش محلی صحبت نکنند.
8)فرهنگ لغت آنلاین
از دیکشنریهای دارای تلفظ استفاده کنید. با این روش میتوانید بارها به تلفظ گوش داده و در هنگام بیان آن صدای خود را ضبط کنید. سپس صدای خود را گوش دهید و با دیکشنری مقایسه کنید.
9)مراوده با افراد بدون لهجه
سعی کنید کمتر با دوستان و اطرافیانی که لهجه غلیظی دارند، صحبت کنید. بهتر است در این مورد از دوستانی کمک بگیرید که بدون لهجه صحبت میکنند و از آنها بخواهید تا ایرادات شما را بیان کرده و تلفظ صحیح را به شما آموزش دهد.
برای سخنرانی بدون لهجه چقدر زمان لازم است؟
همه چیز به تلاش و کوشش شما بستگی دارد. اگر روزانه دقایقی را برای تمرین کردن در نظر گرفته و به آن پایبند باشید، حداقل یک بازه زمانی 3 تا 6 ماه نیاز دارید. لهجه شما سالها در زبانتان جا خوش کرده و نمیتوانید آن را در مدت زمان کوتاهی اصلاح کنید. اما این را بدانید که هیچکاری نشد ندارد. خیالتان کاملا راحت باشد، پایبندی به انجام تمرینات مکرر، قطعا شما را به چیزی که میخواهید، میرساند.
چه کسانی به کنترل لهجه نیاز دارند؟
یادگیری این مهارت برای همه ما لازم است، اما برخی از افراد به دلیل حرفههایی که به آن مشغول هستند، باید بیش از دیگران به یادگیری این مهارت اهمیت دهند. حرفههایی مانند:
- وکالت،
- سخنرانی،
- تدریس،
- گزارشگر،
- خبرنگار،
- پزشک،
- روانشناس،
و بهطور کلی تمام افرادی که برای ارائه اطلاعات و دانشی که در ذهن دارند و یا به حرفههایی مانند وکالت و پزشکی مشغول بوده و به دیگران کمک میکنند، توانایی مدیریت لهجه الزامی است.
برای کنترل و از بین بردن لهجه صبور باشید
در نهایت تمرینات باید مستمر، پرتکرار و پرتلاش باشند تا نتیجه مطلوب را به دست آورید. ولی اگر بتوانید سه ویژگی خوب گوش دادن، حافظه شنیداری و نحوه بیان را تقویت کنید، بدون شک میتوانید یک سخنرانی عالی و موفق را ارائه دهید و یه دیگران ثابت کنید که چگونه میتوانیم فارسی را بدون لهجه صحبت کنیم و سخنرانی بدون لهجه داشته باشیم ؟
برای رسیدن به این مهارت و در نتیجه رسیدن به موفقیت در زمینه ارتباط با دیگران، از امروز آموزش دیدن را شروع کنید.
اگر تجربهای از صحبت کردن خود با لهجه دارید، در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید