تعریف و اهمیت اهمال کاری چیست؟
تعریف اهمال کاری را برای دوری از تنبلی و انجام بهینه کارهایتان در طول روز بیاموزید. به گفته “میگل د سروانتس”، نقاش و نویسنده اسپانیایی: «تنبلی هیچوقت راهی به جاده آرزوهای زیبا ندارد.»
زندگی ما پر شده است از کارهای انجام نشده و به تعویق افتاده:
- شنبه میرم باشگاه ورزشی ثبتنام میکنم،
- بالاخره یه روزی رژیم میگیرم،
- فردا میرم قبضها را پرداخت میکنم،
- فردا به فلانی زنگ میزنم،
- آخر ماه با رئیسم صحبت میکنم،
- یه روزی کارم را عوض میکنم،
- حتما در آینده میرم سراغ کاری که دوست دارم،
- بالاخره من یه روزی…،
- باشه برای فردا…،
- بمونه برای بعدا…،
- بالاخره میگم…،
- حالا امروز نشد، فردا…،
- و… .
اگر با خودمان روراست باشیم، روزی نیست که این جملات را به کار نبریم و از انجام کارهای ضروری شانه خالی نکنیم. همه ما در طول روز 24 ساعت زمان در اختیار داریم تا به کارهایمان برسیم، تاکنون به این موضوع فکر کردهاید که چرا برخی از افراد بیش از دیگران میتوانند به موفقیت برسند و مسیر درست را طی کنند و برخی دیگر مدام درجا بزنند؟
در این مطلب به پاسخ این سوال میرسیم. با ما همراه شوید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف اهمال کاری (Procrastination) چیست؟
این واژه از دو کلمه لاتین “”pro به معنای «برای» و “cras” به معنی «فردا» گرفته شده است. ترجمه تحتالفظی این کلمه «موکول کردن کاری برای فردا» است.
مغز ما راحتطلبی را دوست دارد و از انجام کارهای سخت فرار میکند. دوست دارد ساعتها با گوشی موبایل شبکههای مجازی را زیر و رو کند، بازی کند، با تلفن صحبت بزند، فیلم و سریال تماشا کند. در مقابل نیز کارهایی که دوست ندارد را بگذارد برای بعدا با اینکه میداند انجام دادنش ضروری است.
به همین دلیل است که ما با وجود اینکه به خوبی میدانیم انجام چه کارهایی برایمان در اولویت قرار دارند، باز هم به حرف مغزمان گوش میدهیم و به انجام کارهای بیاهمیت و راحت میپردازیم. زیرا مغز ما به خوبی میداند که انجام چه کاری برای ما زحمت کمتر و در مقابل لذت بیشتری دارد.
بنابراین صبح که از خواب بیدار میشویم اول گوشی همراهمان را در خواب و بیداری چک میکنیم، مدت زمان طولانی صبحانه میخوریم و تلویزیون تماشا میکنیم، با دوستان و آشنایانمان تماس میگیریم و در نهایت اگر زمان اضافهای داشتیم به انجام کارهای ضروری میپردازیم.
تعریف لغتنامه دهخدا از اهمال کاری
اگر در لغتنامه دهخدا معنی اهمال کاری را جستجو کنید با تعاریف زیر مواجه میشوید:
- اهمال: «در کاری و یا درباره چیزی، سستی و تنبلی و سهلانگاری کردن».
- اهمال کاری: «درنگ و تعلل کردن در کار و در پی آن نرفتن».
حدس میزنم که همه ما به خوبی با مفهوم اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها برای زمانی دیگر آشنا هستیم. زیرا به ندرت میتوانیم روزی را پیدا کنیم که همه کارها را به سرانجام رسانده و کاری را به فردا واگذار نکرده باشیم.
مگر افرادی که توانستهاند با اهمال کاری، سستی و تنبلی در انجام کارهایشان مبارزه کنند و در زندگی به موفقیتهایی که انتظارشان را دارند، برسند.
البته لازم به ذکر است که هر به تعویق انداختنی دلیل بر اهمال کار بودن شما نیست. برای مثال اگر زمانی که باید غذایی برای فردا آماده کنید، با خود بگویید که من الان به پیادهروی میروم و فردا صبح زودتر از خواب بیدار میشود و غذا را آماده میکنم، فرد اهمال کاری نیستید.
اما اگر در مقطعی که مشغول به تحصیل هستید، امتحان داشته باشید و تصمیم بگیرید به جای درس خواندن به مهمانی بروید، اهمال کاری انجام دادهاید.
همیشه میتوان برحسب موقعیتی که در آن قرار داریم، اولویتهایمان را جابهجا کنیم.
تعریف اهمال کاری با توجه به رفتارهای خود
همه ما به خودمان قول میدهیم که سال بعد، فصل بعد، ماه بعد، هفته بعد و حتی روز بعد، متفاوتتر از امروز کارهایمان را انجام دهیم تا فرد موفقتری باشیم و به اهدافمان برسیم. اما با گذشت چندین سال باز هم تغییری در نحوه انجام کارهایمان رخ نداده است و حتی اندکی هم از جایی که در گذشته ایستاده بودیم، تکان نخوردهایم.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که ما تغییر، رشد، پیشرفت و موفقیت را دوست داریم اما حاضر نیستیم در انجام کارها و رفتارهایمان تغییری ایجاد کنیم و بهایش را بپردازیم. میخواهیم با همان روند گذشته رو به جلو حرکت کنیم. برای مثال تصمیم داریم به درآمد بالایی دست پیدا کنیم، اما حاضر نیستیم از زمان تفریح و خوابمان کم کنیم و اندکی سختی تحمل کنیم.
سوال این است که اگر کارهای ما در گذشته درست بود، نیازی به تصمیمگیری برای تغییر در زندگی داشتیم؟
پاسخ این سوال منفی است. ما زمانی که از شرایط خود خسته میشویم باید در ابتدا جایگزینی برای کارهایمان پیدا کنیم و طرز فکرمان را تغییر دهیم تا بتوانیم رشد کنیم.
مهمترین راه تشخیص اهمال کاری چیست؟
مهمترین راه تشخیص اهمال کاری و کوتاهی در انجام کارها این است که به رفتارها، احساسات و عملکردهایمان در زندگی توجه کنیم و به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- فرد شاد و سرزندهای هستیم؟
- تاکنون به بخشی از اهداف و خواستههایی که در ذهنمان داریم، رسیدهایم؟
- در شغل و یا زندگی اجتماعیمان به جایگاه مطلوبی رسیدهایم؟
- ذهن آزادی برای انجام کارها و یادگیری مهارتهای جدید داریم؟
- هر روز کاری برای رسیدن به اهدافمان انجام میدهیم؟
- از کل زمانمان در طول روز استفاده بهینه میکنیم؟
اگر پاسخمان به این سوالات منفی است و حالمان از فکر کردن به این سوالات بد شده است، باید بدانیم که اهمال کاری و تنبلی را جایگزین کارهای اصلی و ضروری خود کردهایم، کارهای ضروری که انجام دادنشان ما را به موفقیت میرسانند.
چرا این اتفاق رخ میدهد؟
ما زمانی که کاری را به تعویق میاندازیم، گوشهای از فکر و ذهنمان را درگیر آن کار انجام نشده میکنیم. به گونهای که دیگر جایگاهی برای فکر کردن به خواستهها و اهدافی که در ذهن داریم، پیدا نمیکنیم. به عبارت دیگر با حال بد و اضطراب از انجام نشدن آن کار زندگی میکنیم و میدانیم که ضرر میبینیم.
برای مثال میدانیم در موقعیتی که قرار داریم، یادگیری زبان برای ما امری ضروری است. اما مدام یادگیری آن را به تعویق میاندازیم. بنابراین به دلیل سستی و تعلل همیشه گوشهای از ذهن ما با این مسئله درگیر است و جایی برای فکر کردن به یادگیری دیگر مهارتها ندارد.
بنابراین اگر به کارهای مهمی که به تعویق انداختهایم، فکر کنیم و برای هر کدام راهحلی بیاندیشیم، میتوانیم درگیریهای ذهنی خود را کم کنیم.
پیشنهاد میکنم مقاله هدف چیست و برنامه ریزی را بخوانید تا بتوانید با هدفگذاری صحیح و برنامهریزی اصولی به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کنید. فراموش نکنید که هیچکدام از اهداف شما بدون برنامهریزی قابل دسترس نیست.
اهمیت دوری از اهمال کاری
با توجه به تعریف اهمال کاری میتوان به یقین گفت که اگر بتوانیم اهمال کاری، تعلل و کوتاهی در انجام کارها را کنار بگذاریم و به انجام کارهایی که در اولویت قرار دارند، برسیم:
- احساس آرامش و آزادی را در طول روز تجربه خواهیم کرد،
- از احساس بیارزشی و گناه برای انجام ندادن کارهایمان دور خواهید شم،
- بهرهوری خود را افزایش خواهیم داد،
- با قدرت برای رسیدن به اهدافی که در ذهن داریم، تلاش خواهیم کرد،
- مسئولیتهایی که در زندگی به عهده داریم را با کمال میل خواهیم پذیرفت،
- با رسیدن به اهداف و خواستههایمان، اعتماد به نفس و عزت نفس بیشتری به دست خواهیم آورد،
- به اهداف و رویاهای بیشتری در طول زندگی فکر خواهیم کرد،
- میتوانیم ساعتهای بیشتری را به تفریح و استراحت اختصاص دهیم،
- و به طور کلی حال بهتری در زندگی خواهیم داشت.
سخن پایانی
اگر به خودتان میگویید که: «من وقت کافی برای انجام کارهایم در طول روز ندارم»، کافی است به زندگی و عملکرد افراد موفق نگاهی بیاندازید. اگر افرادی مانند استیو جابز، بیل گیتس، وارن بافت و… توانستهاند به موفقیت برسند، به این معنی است که آنها به گونهای رفتار کردهاند که هیچوقت لازم نبوده زمان نداشتن را بهانهای برای تعللها و تنبلیهای خود قرار دهند.
این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که توانایی شما برای رسیدن به اهداف و خواستههایتان در زندگی به میزان غلبه شما بر اهمال کاری و تعلل در انجام کارها بستگی دارد. اگر بتوانید کارهای سختی که دیگران حاضر به انجام آن نیستند را انجام دهید، بدون شک از دیگران موفقتر خواهید شد.
به کارهایی که در طول روز انجام میدهید، دقت کنید. کدامیک از کارهایی که اصرار به انجام آنها دارید جزو کارهای پر اهمیت شما هستند؟ آیا کارهایی که سختی آنها بیشتر از دیگر کارها است را در ابتدای روز انجام میدهید و یا در انتهای روز؟
با پاسخ به این سوالات کارهای ضروری را با اولویت بیشتری انجام خواهید داد.
در کامنتها برای ما بنویسید که با توجه به مطالب بیان شده در این مقاله، اهمال کار هستید یا نه؟ اگر اهمال کار هستید، آیا مایل هستید برای رسیدن به رویاهای دستیافتنی که در ذهن دارید، تلاش کنید؟
دیدگاهتان را بنویسید