ترک عادات بد با 9 نکته طلایی
ترک عادات بد میتواند زندگی شما را دگرگون کرده و شما را به تمام اهداف و خواستههایتان برسانند. باید بدانید که تمام کارهایی که در طول روز بدون فکر انجام میدهید، عادتهایتان هستند. مانند مسواک زدن، بستن بند کفش، ظرف شستن و… .
وجود عادتها در زندگی شما تاثیر بسزایی دارند. به همین دلیل اگر به آنها توجهی نداشته باشید و راهکاری برای شناخت و ترک عادتهای منفی خود پیدا نکنید، بدون شک به موفقیتی که انتظارش را دارید، نمیرسید.
در این مقاله به بیان راهکارهایی برای ترک عادتهای منفی و مخرب میپردازیم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleباور اشتباه درباره ترک عادت بد
ترک عادت موجب مرض است. این جملهای است که در جامعه رواج پیدا کرده و افراد زیادی با تکیه بر آن از تغییر فرار میکنند و بهطور کلی هیچ تلاشی برای تغییر عادتها و بهبود شرایطشان انجام نمیدهند.
برخی از افراد این تصور را دارند که عادتها را نمیتوان تغییر داد و بدین ترتیب مسیر زندگیشان را دست عادتهایشان سپردهاند. در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است و همه ما میتوانیم عادتهایمان را تغییر دهیم.
چگونه عادات بد ایجاد میشوند؟
عادات بد در اثر چرخه عادت (habit loop) شکل میگیرند. چرخه عادت در سه مرحله شکل میگیرد:
1.مرحله اول: در ابتدا عاملی باعث میشود تا شما رفتار نامناسبی داشته باشید. دلیل این رفتار نامناسب ممکن است فشارهای جامعه، برزو اتفاقات ناخوشایند و یا اطرافیانتان باشند. به عنوان مثال ممکن است شما به دلیل شکستگی پا مجبور شوید مدتی در خانه بمانید.
2.مرحله دوم: رفتار نامناسب در این شرایط شکل میگیرد. در ادامه مثال بالا که شما در اثر شکستگی پا مجبور به حضور در منزل هستید، بهطور مکرر اقدام به چک کردن اینستاگرام و یا خوردن شیرینی میکنید. چک کردن اینستاگرام یا خوردن شیرینی رفتار نامناسبی است که شما به دلیل موقعیتی که در آن قرار گرفتهاید، انجام میدهید.
3.مرحله سوم: با این رفتار نامناسب به خودتان پاداش میدهید. عادتهایی که شما دارید به طریقی برای شما پاداشهایی در پی دارند. پاداش به این معنی است که این رفتار باعث ایجاد احساس خوب و مثبت در مغز شما میشود. چرخیدن در اینستاگرام شاید سبب شود زمان بیکاری خود را سریعتر سپری کنید یا چالشهای ذهنیتان را برای مدتی کنار بگذارید. با خوردن شیرینی هم مواد قندی به مغز شما پاداش میدهند.
زمانی که رفتاری را بارها و بارها تکرار میکنید، چرخه عادت آن چنان خودکار تکمیل میشود که شما فرصتی برای فکر کردن به آن پیدا نمیکنید. به همین دلیل بعد از بهبودی کامل نیز به جای تصمیمگیری آگاهانه برای انجام کارهایتان، بهطور خودکار گوشیتان را برمیدارید، به سراغ اینستاگرام میروید و قبل از اینکه حتی متوجه شوید مشغول خوردن بستهای کلوچه میشوید.
در نتیجه تغییر اینگونه رفتارها به مرور زمان کاری سخت خواهد بود.
گامهای ترک عادات بد
برای اینکه بتوانید به راحتی عادتهای منفیتان را ترک کنید، گامهایی که در ادامه بیان میکنیم را به دقت انجام دهید.
1)گام اول: شفافسازی و آگاهسازی
در ابتدا لازم است برای خودتان شفاف کنید که چرا قصد دارید برخی از عادتها را ترک کنید و ترک این عادتها چه فواید و چه مضراتی برای شما دارند. برای شفاف شدن میتوانید به سولات زیر پاسخ دهید:
- ترک این عادت چه فوایدی برای من دارد؟
- انجام این عادت چه مضراتی برای من دارد؟
- مهمترین دلیل من برای ترک این عادت چیست؟
- از یک تا ده به اشتیاقم برای ترک این عادت چه نمرهای میدهم؟
با پاسخ به این سوالات به رفتارتان آگاه خواهید شد، انرژی بیشتری برای ترک عادت به دست خواهید آورد و از همه مهمتر برای ترک آن مصممتر خواهید شد.
2)گام دوم: موقعیتهای تکرار عادت
در این مرحله باید مشخص کنید عادتی که قصد ترک آن را دارید، در چه موقعیتی تکرار میکنید. این کار باعث میشود تا از قرار گرفتن در آن موقعیت خودداری کنید و ترک عادت برایتان آسانتر شود.
برای رسیدن به پاسخ صحیح از خودتان بپرسید:
- چه کسانی باعث میشوند تا این عادت را تکرار کنم؟
- در چه زمانهایی این عادت را انجام میدهم؟
- در چه مکانهایی این عادت را تکرار میکنم؟
3)گام سوم ترک عادات بد :تعیین شرط
قبل از انجام عادتی که قصد دارید آن را ترک کنید، کار مثبتی برای انجام دادن در نظر بگیرد. برای مثال اگر قصد دارید کمتر اخبار تماشا کنید و بیشتر کتاب مطالعه کنید، شرط بگذارید که قبل از دیدن اخبار، دو صفحه کتاب بخوانید.
این کار سبب میشود هم آگاه به رفتارتان باشید و هم به مرور زمان از انجام عادات بد فاصله بگیرید.
4)گام چهارم :پاکسازی محیط
برای ترک عادتهای منفی و مخرب باید محیط را از مواردی که سبب می شود آن عادت را تکرار کنید، پاکسازی کنید.
تصور کنید فردی قصد دارد شیرینی خوردن را ترک کند، اما در کابینت و یخچال چند مدل شیرینی نگهداری میکند. بهطور حتم ترک این عادت برای فرد کار سختی خواهد بود. بنابراین لازم است قبل از اقدام برای ترک عادت، محیط را پاکسازی کنید.
5)گام پنجم ترک عادات بد :انتخاب یک عادت
برخی از افراد با خواندن این مقاله، تصمیم میگیرند لیستی از عادتهای بد با هم و به یکباره ترک کنند. این کار باعث میشود تا بعد از مدت زمان کوتاهی از تصمیماتشان منصرف شوند و به تکرار عادتهای مخربشان ادامه دهند. زیرا تک چند عادت همزمان امکانپذیر نبوده و با سختی زیادی همراه است.
6)گام ششم :عادت کوچک
ترک عادتهای بد را با عادتهای کوچک شروع کنید. به این معنی که نباید تصمیم بگیرید ترک عادت را از سختترین و بزرگتری عادت منفی که دارید، شروع کنید. زیرا هر چه عادت بزرگتر باشد، ترک آن سختتر و احتمال موفق نشدن شما بیشتر است.
عدم موفقیت در ترک عادتهای نیز باعث ایجاد احساسات ناخوشایند در وجود شما شده و باعث سرخوردگیتان میشود. مثلا اگر مسواک نمیزنید، ترک عادات بد را با مسواک زدن شروع کنید و یا اگر صبحانه نمیخورید، از فردا شروع کنید به صبحانه خوردن. اما اگر صبحها دیر از خواب بیدار میشوید، نباید تصمیم بگیرید از فردا ساعت 5 صبح از خواب بیدار شوید.
7)گام هفتم :یادآور بگذارید
برای عملی کردن تصمیمی که بر ترک عادت گرفتهاید، پیشنهاد میکنم برای خودتان یادآور قرار دهید. این یادآور میتواند به صورتهای زیر باشد.
به اطرافیانتان بگویید: به اطرافیانتان بگویید که قرار است چه عادتی را تغییر دهید تا اگر خودتان هم فراموش کردید، آنها از انجام آن کار منعتان کنند. حتما باید این موضوع را با افرادی در میان بگذارید که دلسوزتان باشند و کمکتان کنند نه اینکه شما را به انجام آن عادت تشویق کنند.
برای مثال اگر قصد دارید سیگار را ترک کنید، نباید از دوستتان که سیگار میکشد درخواست کمک کنید.
جلو چشمتان باشد: میتوانید یادداشتی روی دیوار، میز کار، یخچال، صفحه گوشی و.. بگذارید تا با هر بار دیدن آن، به قولتان پایبند بمانید.
آلارم بگذارید: روش دیگری که برای یادآوری میتوانید استفاده کنید، یادآور موبایل و یا ساعت است. زمانیکه میدانید قصد دارید آن عادت را تکرار کنید، آلارم بگذارید.
8)گام هشتم :به خودتان پاداش دهید
در صورتی که موفق به انجام این کار شدید و عادتتان را ترک کردید، به خودتان پاداش دهید. به یاد داشته باشید که مقدار این پاداش مهم نیست، بلکه دفعاتی که به خودتان پاداش میدهید مهم است.
9)گام نهم ترک عادات بد :صبور باشید
زمانی که تصمیم میگیرید یکی از عادتهای بد خود را ترک کنید، باید این موضوع را بپذیرید که این عادت یک شبه ایجاد نشده است که یک شبه و به راحتی از بین برود.
ترک عاتهای منفی زمانبر است و نمیتوان انتظار داشت که یک شبه از بین برود. برای مثال فردی که سیگار مصرف میکند، یک شبه و به یکباره یک پاکت سیگار را مصرف نکرده و به آن اعتیاد پیدا نکرده است. ابتدا تفریحی سیگار کشیده و با گذر زمان به روزی یک پاکت سیگار تبدیل شده است. در نتیجه برای کنار گذاشتن عادت بد باید صبور بود.
برای اینکه بدانید چه عادتهایی باید در خودتان ایجاد کنید و چه عادتهای را از بین ببرید، باید هدفگذاری دقیقی داشته باشید. زیرا این کار باعث میشود تا بدانید چه عادتهایی مانع شما برای رسیدن به اهداف و خواستههایتان هستند. برای یادگیری این مهارت ارزشمند، مقاله هدف چیست را حتما مطالعه کنید.
پیشنهاد میکنم همین الان دست به کار شوید و تصمیم بگیرید یکی از عادتهای بدتان را ترک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید