برقراری ارتباط موثر با نوجوان باید چگونه باشد؟
ارتباط موثر با نوجوان ، از مهمترین دغدغههای والدین است زیرا برقراری این ارتباط در اغلب مواقع بسیار دشوار است. شما باید به عنوان والدین بدانید که مهمترین دوران زندگی فرزندتان، دوران نوجوانی است. در این مقاله ما را همراهی کنید تا بیاموزید چگونه ارتباط موثر با فرزند خود داشته باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleبرقراری رابطه صحیح با نوجوان چگونه است؟
شما و فرزندتان در صورتی میتوانید ارتباط موثر و خوشایندی با یکدیگر برقرار کنید تا:
- بتوانید آزادانه و به راحتی در مورد احساسات خود در هر زمینهای با یکدیگر صحبت کنید و بدانید که حتما درک خواهید شد.
- به راحتی بتوانید در مورد امور کوچک با یکدیگر صحبت و مشورت کنید و مطمئن باشید که در صورت نیاز و بروز مشکلات سخت نیز میتوانید روی همفکری یکدیگر حساب کنید.
- عاشق یکدیگر باشید. در این صورت به راحتی میتوانید افکار و عقاید خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارید و مطمئن باشید که طرف مقابل شما را مورد قضاوت قرار نمیدهد.
- بودن در کنار یکدیگر را با بودن با دیگران ترجیح بدهید و در کنار هم لذت ببرید.
توصیه میکنم برای برقراری ارتباط موثر و اثربخش با دیگران، مقاله ارتباط مؤثر را مطالعه فرمایید.
لازمه برقراری ارتباط موثر با نوجوان
دوران نوجوانی مهمترین دوران زندگی هر فرد است زیرا با بلوغ فکری و جسمی همراه است. شما باید به عنوان والدین از این توانایی برخوردار باشید که با بزرگ شدن فرزندتان، نحوه برقراری ارتباطتان را با او تغییر دهید. شما باید با فرزند خود دوست شوید تا از اتفاقاتی که در سنین بزرگسالی برای او پیش میآید، آگاه شوید و بتوانید با همفکری یکدیگر مشکلات را حل کنید.
باید این موضوع را بپذیرید که فرزندتان در دوران نوجوانی خواهان داشتن استقلال و مسئولیتپذیری است و این وظیفه شماست که به خواسته او احترام بگذرید، او را همراهی کنید و در حتما انعطافپذیر باشید.
فرزندانتان در دوران نوجوانی نیز به اندازه دوران کودکی به شما نیاز دارند، بلکه هم بیشتر. شما باید بهگونهای رفتار کنید که مشکلاتشان را با شما در میان بگذارند تا بتوانید کمکشان کنید. تنها در این صورت ارتباط موثر با فرزند خود خواهید داشت.
عوارض نداشتن ارتباط موثر با نوجوان
اگر با فرزند خود در دوران نوجوانی نتوانید ارتباط برقرار کنید و با او دوست شوید، بدون شک در سنین بزرگسالی با مشکلات جدی روبهرو خواهید شد، که رفع کردنشان کار سخت و طاقتفرسایی است. عموما فرزند شما در این سن ترجیح میدهد با همسن و سالان خود صحبت کند تا شما، شما باید رفتاری داشته باشید تا او با شما احساس نزدیکی و راحتی بیشتری داشته باشد.
عوارض عدم برقراری ارتباط باعث میشود تا:
- حرفهای یکدیگر را متوجه نشوید،
- از همصحبتی با یکدیگر کلافف شوید و به نتیجهای نرسید،
- مدام با یکدیگر دعوا کنید،
- خطی و مشی یکسانی نداشته باشید،
- رد خانواده احساس جدایی به وجود بیاید،
- زمانتان را با یکدیگر نگذرانید و تفریحات مشترک نداشته باشید.
موانع برقراری رابطه با نوجوان
شما به عنوان والدین با شناخت موانع موجود بر سر راه برقراری ارتباط با فرزندتان، میتوانید موانع را به حداقل برسانید و رابطه صمیمانه برقرار کنید.
موانع عبارتند از:
- بیتوجهی به فرزندتان در امور مختلف،
- بیتوجهی به علایق و خواستههای فرزندتان،
- گوش ندادن به صحبتهای فرزندان،
- تایید نکردن آنها و سرزنش کردن مداومشان،
- مورد قضاوتهای بیرحمانه قرارشان دادن،
- مقایسه کردن آنها با همسن و سالانشان،
- بازجویی کردن از آنها در مورد هر اتفاقی،
- پرسیدن سوالات بیمورد،
- دخالت کردن در مهمترین کارهای فرزند،
- ندادن حق انتخاب و تصمیمگیری،
- ندادن آزادی و استقلال به آنها.
مهارتهای برقراری ارتباط موثر با نوجوان
در ادامه نکاتی برای شما ذکر میکنیم که بدون شک با استفاده از آنها، در برقراری ارتباط موثر با فرزند خود موفق خواهید بود.
1-گوش دادن
بهترین و مهمترین کاری که باید انجام دهید، گوش دادن است. اکثر والدین گمان میکنند که گوش دادن کار ساده و راحتی است، اما اشتباه میکنند.
برای این کار لازم است اصول زیر را رعایت کنید:
- اجازه دهید نوجوان شما افکار خود را برایتان تماما بازگو کند.
- اجازه دهید دغدغههای خود را بدون ترس و واهمه با شما در میان بگذارد.
- تلاش نکنید بلافاصله مشکل او را حل و اوضاع را روبهراه کنید.
- به یاد داشته باشید که معنی گوش دادن، موافقت با تمام صحبتها و خواستههای فرزندتان نیست.
شما باید به فرزند نوجوان خود بفهمانید که از همصحبتی با او استقبال میکنید و لذت میبرید. برای این کار نباید فوری صحبتهای او را قطع کنید، موافقت و مخالفت خود را اعلام کنید، راهحل دهید و نصیحت کنید. تنها اجازه دهید فرزندتان صحبتهای خود را به پایان برساند.
در این خصوص مقاله چگونه شنونده خوبی باشیم به شما کمک زیادی میکند. در این مقاله با تمام نکات و تکنیکهای موثر گوش دادن آشنا خواهید شد.
2-توجه کنید
برای برقراری ارتباط موثر با نوجوان ، در طول صحبت کردن به جای انجام کارها و مشغلههای خود، تنها به او توجه کنید. بهتر است برای نشان دادن توجه خود کارهایی که انجام میدهید را متوقف کنید تا دچار حواسپرتی نشوید.با توجه کردن به فرزندتان به او میفهمانید که چقدر برای شما اهمیت دارد و برای او ارزش قائل هستید و زمان میگذارید.
با این کار فرزندتان نیز به این نتیجه خواهد رسید که هر زمان برایش مشکلی پیش بیاید، میتواند روی همراهی و کمک شما حساب کند.
3-سوال بپرسید، بازجویی نکنید
از فرزند خود سوال بپرسید تا از حال و احوالش آگاه شوید. مراقب باشید که بیش از حد با سوالات خود او را کلافه نکنید تا سری بعد دیگر به سوالات شما جواب ندهد. باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که سوالاتتان نباید حس بازجویی را به فرزندتان منتقل کند. ایجاد این حس برقراری ارتباط موثر با فرزند را ناممکن میسازند.
بسیاری از والدین در برخورد با هر خطایی که از فرزندشان سر میزند، شروع میکنند به سوال پرسیدن و سرزنش کردن. این کار باعث دوری فرزند خواهد شد.
4-دستوری صحبت نکنید
در حین صحبت کردن باید به خوبی مراقب باشید تا با فرزند نوجوان خود دستوری صحبت نکنید و از امر و نهی کردن به او دوری کنید. دستوری صحبت کردن با فرزند باعث میشود تنها در روزهای اول به حرفها و دستورات شما گوش دهد و کمکم بیاعتنا شود.
بهتر است در هر موقعیتی ابتدا از فرزند خود بپرسید که خودش چگونه ترجیح میدهد کاری که انجامش به عهده او است را انجام دهد و آیا به کمک شما نیاز دارد یا نه.
4-علایق فرزند خود را بشناسید
شما با دانستن علاقههای فرزندتان در امور مختلف، بهتر میتوانید به او نزدیک شده و ارتباط خوب و موثرتری برقرار کنید.
به این صورت که میتوانید:
- موضوع صحبتهای خود را به سمت علاقههای او ببرید و در مورد آنها صحبت کنید،
- هدیهها و وسایل را متناسب با علایق او بخرید نه آنچه که خوتان صلاح میدانید،
- شرایطی را برای او فراهم کنید تا به خواستهها و علایق برسد.
5-تشویق به استقلال
از مهمترین و تاثیرگذارترین راهها این است که فرزند نوجوان خود را برای مستقل شدن تشویق کنید تا به خوبی بتواند برای حضور در اجتماع و مقاطع تحصیلی بالاتر آماده شود. راهکارهای زیر را برای بهتر انجام دادن این روش به شما توصیه میکنیم:
- به فرزند خود اجازه انتخاب بدهید و به جایش تصمیم نگیرید،
- به تلاشهایش احترام بگذارید و صبور باشید،
- در مورد انتخابهایش زیاد سوال نپرسید،
- آنها را به کار در بیرون از خانه تشویق کنید،
- به آنها امید و اعتماد به نفس بدهید،
- در تصمیمگیریهای مهم با او مشورت کنید،
- به او بفهمانید که در انتخابهایش او را همراهی میکنید،
- برای پاسخ به سوالاتش عجله نکنید و از او بپرسید: خودت چه فکر میکنی و نظرت چیست؟
6-ارتباط موثر با نوجوان : پرهیز از مقایسه
شما باید بپذیرید که فرزندتان روحیه، علاقه، توانمندی، استعداد و ویژگیهای متفاوتی از دیگر همسن و سالانش دارد و اگر شما بخواهید دائما او را با دیگران مقایسه کنید، نتیجهای جز دور شدن از یکدیگر و پرخاشگری نخواهید دید.
در نحوه برقراری رابطه صحیح با فرزند ، مقایسه کردن در تمام سنین کار اشتباهی است، به خصوص در سنین نوجوانی. بنابراین از انجام این کار به شدت دوری کنید. حتی فرزندتان را با خودتان نیز نباید مقایسه کنید زیرا شرایط زندگیتان با یکدیگر متفاوت است.
7-فرزند خود را تحسین کنید
هر زمان که فرزند شما کار درستی انجام میدهد او را تحسین کنید و کارش را بزرگ جلوه دهید. این روش باعث میشود، فرزند شما هر روز کارهای بهتری انجام دهد تا مورد تشویق و تایید شما قرار بگیرد. این اتفاق احساس خوشایندی در دو طرف ایجاد خواهد کرد.
مهم نیست که فرزند شما به موفقیت بزرگی دست پیدا کرده است یا موفقیتی کوچک. شما باید برای تمام موفقیتهای او ارزش قائل شوید و حتی با خرید هدیهای کوچک او را تحسین کنید.
نتایج ارتباط موثر با فرزند نوجوان
اگر میخواهید همیشه محیط خانه و خانواده شما آرام باشد و از حضور در کنار یکدیگر احساس امنیت و آرامش کنید، به توصیههای این مقاله عمل کنید. اگر شما بتوانید رابطه موثر با فرزند نوجوان خود داشته باشید، مطمئن باشید که زندگی بدون مشکل و تنشی خواهید داشت و حتی اگر مشکلی هم پیش بیاید، به راحتی خواهید توانست آن را حل کنید.
با فرزندان خود مانند یک دوست رفتار کنید تا به شما اعتماد و تکیه کند و شما را به دوستانش ترجیح بدهد.
اگر مشکلی با فرزند نوجوان خود دارید با ما در میان بگذارید تا شما را راهنمایی کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید