چگونه زندگی خود را آنگونه که می خواهیم، تغییر دهیم ؟
چگونه خود را تغییر دهیم ؟ این سوالی است که افراد زیادی به آن توجهی نمیکنند. در زندگی، اغلب افراد به دنبال این هستند که دیگران را تغییر دهند و حرفشان هم این است که «من در خودم مشکلی نمیبینم و مشکل اصلی اطرافیانم هستند که باید رفتارهای خود را تغییر دهند. اگر همسرم، پدر و مادرم و یا دیگران تغییر کنند، همه چیز عالی خواهد شد.»
به همین دلیل به شما تبریک میگویم که تصمیم گرفتهاید جزو معدود افرادی باشید که قصد دارند چیزی را در درون خودشان تغییر دهند. این اولین قدم به سوی رشد و پیشرفت است.
در ادامه به معرفی 5 راهکار مهم و اساسی میپردازیم که با کمک آنها میتوانید خود را تغییر دهید و به فردی تبدیل شوید که همیشه آرزوی آن را داشتهاید. با ما همراه باشید.
بعد از خواندن این مقاله به شما پیشنهاد میکنم مقاله چگونه عادت جدید ایجاد کنیم را بخوانید تا بتوانید با استفاده از گامهای بیان شده در آن، عادتهایی که دوست دارید را در خودتان ایجاد کنید و شاهد تغییرات مثبت باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleچگونه خود را تغییر دهیم؟
در ادامه راهکارهایی را مطرح میکنیم که با استفاده از آنها میتوانید آنگونه که مایل هستید، خود را تغییر دهید.
1)چه چیزی باید تغییر کند
قدم اول و مهمترین موضوع این است که بدانید چه چیزی را قصد دارید، تغییر دهید. برای پی بردن به این موضوع باید چیزی را که درباره خودتان دوست ندارید یا برایتان مشکلساز شده را پیدا کنید. در نهایت متوجه خواهید شد که این همان چیزی است که باید تغییر کند.
شاید این ویژگی را دارید که بیش از حد از دیگران انتقاد میکنید. برای مثال وقتی همسرتان کاری را انجام میدهد که مطابق میلتان نیست، سریع او را مورد انتقاد و سرزنش خود قرار میدهید.
یا اینکه فردی هستید که ساعتها یا حتی روزها غر میزنید، از همه چیز شکایت دارید، اطرافیانتان را مدام سرزنش میکنید، در برابر درخواستهای دیگران نمیتوانید جواب رد بدهید، اندام ایدهآلی ندارید، در کارتان پیشرفت نمیکنید و….
لطفا برای خودتان وقت بگذارید و با کمی فکر کردن موارد و ویژگیهایی که مایل به تغییر آنها هستید را بنویسید. هر چه بیشتر بنویسید، در تغییر خودتان موفقتر عمل خواهید کرد. البته میتوانید به مرور زمان این لیست را کاملتر کنید.
2)چگونه خود را تغییر دهیم : مشاهده کن
اکنون که متوجه شدهاید چه چیزی را قصد دارید تغییر دهید، نوبت به این رسیده که یک روز عادی، از لحظهای که از خواب بیدار میشوید را تا پایان روز با دقت مشاهده و در برگهای ثبت کنید.
مشاهده کردن کارهای روزانه، نوعی دروننگری است. دروننگری یعنی به تماشا نشستن کارهایی که انجام میدهید و از خود پرسیدن این سوال که چرا آن کار را انجام دادهام؟
سپس در پایان روز به کارهایی که روی برگه نوشتهاید و دوست دارید تغییر کنند، دقت کنید. بررسی کنید که چه رفتارها و کارهایی را چند بار در طول روز تکرار میکنید.
دروننگری یعنی به تماشا نشستن کارهایی که انجام دادهاید.
در واقع با دروننگری، بیشتر میتوانید درباره خودتان و رفتارهایی که در طور روز انجام میدهید، فکر میکنید و آگاهی بهدست آورید. با این کار قدم دوم در پاسخ به سوال چگونه خود را تغییر دهیم را برداشتهاید.
این کار ممکن است برای شما خوشایند نباشد و شما را آشفته کند. ممکن است خیلی بیشتر از آنچه انتظار داشتهاید، درباره خودتان متوجه شوید. مثلا متوجه شوید که زیاد در طول روز و در انجام کارهایتان اهمالکاری و تنبلی میکنید و یا از انجام کارهایی که شما را به اهدافتان نزدیک میکنند، غافل هستید.
زمانیکه درباره خودتان به شناخت و بینش کافی رسیدید، این شناخت بهدست آمده، شروع راه تغییر کردن است.
توماس من معتقد است: اولین گام برای دگرگونی و تغییر اساسی، دروننگری است.
3)فکرت را تغییر بده
مانند برخی از افراد نباشید که در مورد خودشان قضاوتهای نادرستی دارند و همیشه خود را برای انجام هر کاری سرزنش میکنند. این افراد یا به اندازهای مغرور هستند که نیازی به تغییر رفتارهای خودشان نمیبینند و یا به اندازه ای بدون اعتمادبهنفس هستند که گمان میکنند همه کارها و رفتارهایشان باید تغییر کند.
بنابراین لازم است که قبل از شروع فکرتان را در مورد خودتان تغییر بدهید و در قضاوت خودتان، منصفانه رفتار کنید. برای مثال باید از جملات و کلمات مثبت در مورد خودتان استفاده کنید و هرگز به خودتان نگویید «احمق»، «تو نمیتونی»، «تو باهوش نیستی» و….
به عبارت دیگر مراقب باشد که به خودتان برچسب نزنید.
4)چگونه خود را تغییر دهیم : اقدام کن
بعد از خودشناسی، هیچکس نمیتواند همان فردی که قبلا بوده، باقی بماند. به عبارت دیگر زمانیکه به شناخت کاملی از خودتان برسید، دیگر هیچ چیز مثل گذشته نیست و چیزی در درونتان تغییر کرده است.
مراحلی که بعد از خودشناسی و در اقدام کردن (چگونه خود را تغییر دهیم) به وجود میآید، به شرح زیر است:
مرحله اول:
خیلی زود صدایی با شما حرف میزند و چیزی شبیه به این را میگوید: «ببین، دوباره آن رفتار را انجام دادی». برای مثال زمانیکه باید نه بگویید و جوابتان مثبت است، آن صدا به شما میگوید: «دیدی دوباره زمانیکه باید میگفتی نه، گفتی آره».
شنیدن گفتگویی مشابه این گفتگو، خبر خوبی است. چون نشان میدهد در حال پیشرفت هستید و عادت یا رفتاری که دوست ندارید را به مرور زمان ترک میکنید.
در گذشته و قبل از شناخت خود، برخی از کارهای اشتباه را بارها و بارها تکرار میکردید زیرا گمان نمیکردید که انجام آن ممکن است برای شما مسئلهساز باشد. اما در حال حاضر به خوبی میدانید که انجام آن کار مسئلهساز را باید به مرور زمان ترک کنید تا به خواسته و هدفی که در ذهن دارید، برسید.
اکنون بلافاصله بعد از انجام آن کار، مچ خود را میگیرید و خود را سرزنش میکنید، زیرا به خودآگاهی بیشتری رسیدهاید. اما نباید این موضوع را فراموش کنید که برای ترک آن کار به زمان نیاز دارید و بلافاصله ممکن نیست. نباید از اینکه دوباره آن را انجام میدهید، خود را سرزنش کنید. ترک عادت زمانبر است.
مرحله دوم:
به مشاهده خود و کارهایی که در طول روز انجام میدهید، ادامه دهید. هنوز هم صدایی میشنوید که به شما میگوید: «داری دوباره انجامش میدهی». در این مرحله خودتان را در حین انجام دادن آن کار غافلگیر میکنید اما نه به موقع. هنوز هم آن کار را به طور کامل و خودکار انجام میدهید اما سریعتر از مرحله اول مچ خودتان را میگیرید و به خودتان اخطار میدهید.
هرچه بیشتر خودتان را زیر ذرهبین قرار دهید، صدای درونتان را بهتر و بلندتر میشنوید که میگوید: «مراقب باش داری آن رفتار را دوباره انجام میدهی».
در حال حاضر نسبت به آنچه انجام میدهید، آگاهتر و برای تغییر کردن، آمادهتر شدهاید. اکنون در حال تکمیل پاسخ این سوال هستید که چگونه میتوانیم خود را تغییر دهیم .
مرحله سوم:
سرانجام صدایی میگوید: «مراقب باش. داری آن رفتار را انجام میدهی و تو این کار را نمیکنی». سپس در مرحله پایانی شما به انتخاب دیگری دست میزنید، کنترل بیشتری روی خودتان دارید و به اینکه رفتار مشکلساز را به کلی کنار بگذارید، نزدیک شدهاید. اکنون میتوانید رفتار دلخواه خود را جایگزین کنید.
5)به خودت پاداش بده
اگر توانستهاید رفتار و یا عادت بدی که دوست ندارید را کنار بگذارید، الان وقت آن رسیده است که به خودتان پاداش بدهید تا تشویق شوید به ادامه دادن و ترک رفتار و عادت ناخوشایند دیگر.
جایزه میتواند هر چیزی باشد که شما آن را خیلی دوست دارید و بزرگی و گرانی آن اهمیتی ندارد. برخی از افراد گمان میکنند که حتما باید هدایای گرانقیمتی برای خود بخرند. این کار باعث میشود ادامه دادن راه را برای خودشان سخت کنند.
شما میتوانید خودتان را تنها به یک فنجان قهوه در کافه مورد علاقهتان دعوت کنید، به همین سادگی.
خبر خوش برای اینکه بدانیم چگونه خود را تغییر دهیم ؟
اکنون دیگر به اندازه کافی آموختهاید که قبل از انجام هر عملی که آن را دوست ندارید، سریع به خودتان اخطار دهید تا آن کار را با کار دیگری جایگزین کنید.
هر زمان توانستید تغییری را بهطور موفقیتآمیز ایجاد کنید، دنبال مسئله و تغییر جدید باشید و مجددا در یک روز عادی رفتارها و کارهای خود را مشاهده کنید. با انجام تغییرات در خود، به مرور زمان میتوانید رشد، پیشرفت و تغییر را در زندگی خود ببینید و تمام عادتها و رفتارهایی که دوست ندارید را به مرور زمان کنار بذارید.
مراحلی که در این مقاله توضیح دادهایم را انجام دهید و نظرات و بازخوردهایی که از انجام این مراحل در زندگی خود داشتهاید را برای ما در کامنتها بنویسید.
معمار زندگی خود باشید.
دیدگاهتان را بنویسید