اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت/ 7 نکته کلیدی
اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت به شما کمک میکند تا سخنرانیهای تاثیرگذارتر و حرفهایتری ارائه دهید. در این مقاله قصد داریم نکاتی که لازم است در تهیه اسلایدها حتما رعایت کنید را بیان کنیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت یادگیری اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت
بسیاری از سخنرانان از اصول و نکات استفاده از پاورپوینت در حین سخنرانی غافل بوده و اسلایدهای نامناسبی میسازند. اگر قصد دارید در سخنرانیهای خود از نرمافزار کابردی پاورپوینت استفاده کنید، حتما باید اصول و نکات استفاده از آن را بشناسید و رعایت کنید.
نرمافزار پاورپوینت این امکان را به شما میدهد که از تصویر، نوشته، فیلم، صوت و حرکات و افکتهای تصویری و انیمیشن استفاده نمایید تا بتوانید سخنرانی و ارائه مطلب جذابتری داشته باشید. شما میتوانید با استفاده از موراد بیان شده در پاورپوینت، توجه مخاطب را بیش از پیش به صحبتهای خود جلب کنید.
البته این نکته را به یاد داشته باشید که به عنوان سخنران تنها نباید گمان کنید که داشتن پاورپوینت کافی است تا ارائه خوبی داشته باشید. باید به نکات دیگری مانند برقراری ارتباط چشمی، طراحی و پیکربندی متن سخنرانی، مدیریت زمان و موارد دیگری نیز در کنار استفاده از این نرمافزار، توجه ویژه داشته باشید.
در ادامه تنها به نکات مربوط به پاورپوینت میپردازیم.
نه این که تمام زحمات شما به عنوان ارائهدهنده فقط به عهده پاورپوینت باشد و به یادگیری این ابزار اکتفا کنید! شما باید تمام اصول را در کنار یکدیگر قرار دهید.
برای یادگیری مهارت مدیریت زمان در حین صحبت، پیشنهاد میکنم مقاله مدیریت زمان در سخنرانی و مدیریت زمان در سخنرانی با پاورپوینت را حتما بخوانید.
اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت
اگر به اصولی که در ادامه بیان شدهاند توجه کنید، میتوانید اسلایدهای جذاب و تاثیرگذاری درست کنید و در نهایت ارائه بهتری داشته باشید.
1)برای مخاطبان بنویسید نه خودتان
اولین نکتهای که در تهیه اسلایدها حتما باید رعایت کنید این است که کلمات را بزرگ بنویسید. برخی از سخنرانها انگار نوشتههایشان را تنها برای خودشان مینویسند، زیرا نزدیک به پرده هستند یا اینکه از روی لپتاپشان جملات را میخوانند و اشراف کامل دارند. به همین دلیل به این نکته توجهی ندارند.
مخاطب باید بتواند کلمات را حتی از دورترین نقطه سالن نیز به راحتی ببیند.
نوشتهها را بزرگ بنویسید.
2)جملهنویسی ممنوع (قانون 6*6)
جملهنویسی از اشتباهات پرتکراری است که در تهیه اسلایدها وجود دارد. در تهیه اسلایدها باید تنها عنوانهای اصلی و عبارات کلیدی را بنویسید و در طول سخنرانی آنها را توضیح دهید. به گونهای که محتوای برنامهریزی شده را به شما یادآوری کند.
برای مثال اگر قرار هست درباره اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت مطالبی را بیان کنید، باید در هر اسلاید یکی از این نکتهها را بنویسید و درباره آن صحبت کنید نه اینکه تمامی متنهای این مقاله را در یک اسلاید بنویسید.
در هر اسلاید از قانون 6*6 استفاده کنید یعنی در یکی اسلاید بیش از 6 خط و در هر خط بیش از 6 کلمه ننویسید.
سخنرانانی که تمام اسلاید را پر از متن میکنند، ارائه موفقی نخواهند داشت. زیرا مخاطبانشان بیش از اینکه به صحبتهای آنها توجه کنند، به خواندن متن اسلایدها مشغول خواهند شد و به صحبتهای سخنران توجه چندانی نخواهند داشت.
تلاش کنید تا جایی که میتوانید اسلایدهای خلوتی داشته باشید، نه شلوغ و پر از متن.
3)از تصاویر استفاده کنید
استفاده از تصویر موضوع دیگری است که باید آن را در تهیه اسلایدهایتان رعایت کنید. چند نکته که در استفاده از تصاویری لازم است رعایت کنید عبارتند از:
- تصاویر با کیفیت انتخاب کنید. یعنی هنگامی که در گوگل به دنبال یافتن تصاویر هستید، در قسمت tools (ابزارها) سایز تصاویر را روی بزرگ (large) قرار دهید. با این کار تصاویر با سایز بزرگ و کیفیت بالا به شما نمایش داده میشوند،
- در هر اسلاید از یک یا دو تصویر استفاده کنید،
- تصاویری که انتخاب میکنید مرتبط با موضوع اسلاید باشد،
- تصاویر جذاب باشند تا در ذهن مخاطب ماندگار شوند،
- از تصاویری استفاده کنید که در آن قانون یک سوم (نقاط طلایی) رعایت شده باشد.
4)از قالبهای آماده استفاده نکنید
پاورپوینت قالبهای آمادهای را به شما پیشنهاد میدهد. توصیه میکنیم از این قالبها استفاده نکنید و خودتان صفحه را طراحی کنید. این کار شما را در نظر دیگران حرفهای تر نشان میدهد.
5)از افکتهای زیاد استفاده نکنید
نرم افزار پاور پوینت افکتهای زیادی دارد. قرار نیست همه افکتها را در اسلایدهایتان استفاده کنید. سعی کنید در ارائهتان از کمترین افکتها استفاده کنید.
هر چه کمتر بتوانید توجه مخاطبان را به اسلایدهای خود جلب کنید، موفقتر خواهید بود.
6)رنگ نوشته مناسب انتخاب کنید
یکی از اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت ، توجه به رنگ متنها است. در درست کردن اسلایدهایتان به رنگ نوشتهها و زمینه آن دقت کنید. رنگهایی به کار ببرید که کاملا مشخص باشند و به کنتراست رنگها نیز دقت کنید.
به این نکته دقت کنید که آیا رنگ متنی که انتخاب کردهاید، از فاصله دور و در رنگ زمینه اسلاید به راحتی قابل تشخیص هست یا نه.
7)به تعداد اسلایدها توجه کنید
یکی از اشتباهاتی که در اکثر ارائهها تکرار میشود، تعداد زیاد اسلایدها است. اغلب سخنرانان گمان میکنند که حتما باید تمام محتوای سخنرانی خود را در قالب اسلاید نشان بدهند. این تصور اشتباه است.
تعداد زیاد اسلایدها هم زمان بیشتری نیاز دارد و هم اینکه مخاطب را خسته و کلافه میکند. بنابراین سعی کنید اسلایدهای کمتری داشته باشید و تنها نکات مهم سخنرانی خود را در اسلایدها بنویسید.
نکته مهم این است که باید بر اساس مدت زمان سخنرانی خود اسلاید آماده کنید تاب بتوانید هر اسلاید را بهصورت کامل توضیح دهید. اغلب سخنرانها زمانی که از اسلاید در سخنرانی هایشان استفاده میکنند، در حال روخوانی هستند. زیرا تعداد زیادی اسلاید دارند و در تلاش هستند که تمام اسلایدها را به پایان برسانند.
8) پشت به مخاطب نایستید
حتما سخنرانانی را دیدهاید که برای نشان دادن اسلایدها و بیان توضیحات آن، پشت به مخاطبانشان میایستند. این کار باعث میشود تا در نظر مخاطب به سخنرانی حرفهای تبدیل شده و از این کار شما احساس بدی پیدا کنند.
اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت را جدی بگیرید
در پایان چند نکته و اصول مهم را یادآوری میکنیم:
- اسلاید برای مخاطب است نه برای سخنران، این موضوعی است که باید آن را به عنوان سخنران حرفهای جدی بگیرید.
- برخی از سخنرانها از اسلاید استفاده میکنند تا مطالب را فراموش نکنند. این روش خوبی است به شرط آنکه مدام از روی اسلایدها نگاه نکنید.
- سخنرانها فراموش میکنند که اسلایدها برای درک بهتر مطلب توسط مخاطب است و از اسلاید استفاده میشود تا مطالب در ذهن مخاطب باقی بماند، تنها به روخوانی آنها میپردازند.
فراموش نکنید که با رعایت اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت میتوانید اسلایدهای جذابی برای سخنرانیهایتان بسازید.
شما چه اصول و نکات دیگری برای ارائه حرفهایتر پیشنهاد میکنید؟ در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید